Hovercraft Civilne Zaščite RS

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Uporabniški avatar
hover
Kraj: Republika BANANA
Kontakt:

Hovercraft Civilne Zaščite RS

Odgovor Napisal/-a hover »

Poglejte Uradni list 104/2008, z dne 13711-2008 stran 13763, kjer je vozilo HOVERCRAFT predvideno za formacije CZ v Pravilniku o kadrovskih in materialnih formacijskih enot, služb in organov Civilne zaščite.
Glede na to da sem eden redkih, če ne edini, ki se jim v Sloveniji sanja kaj pomeni hovercraft 6-8 oseb in sem tudi lastnik 2 hovercraftov, me prav zanima kateri modreci so predlagali in sprejeli v uradni list tako odločitev - NAKUP ENEGA 6-8 SEDA.. če opazite je v uradnem listu tudi beseda hovercraft narobe napisana, tako kot je tudi ''narobno'' razmišljanje ljudi ki so odločitev sprejeli in uzakonili...

Hovercraft kot je predviden za CZ, je namreč na slovenskih rekah in poplavnih območjih zaradi svojih tehničnih lastnosti NEUPORABEN, razen če ga civilna zaščita namerava uporabljati izključno na slovenski obali - na morju, kjer bi bil tak hovercraft tudi stalno zasidran in bil del atrakcije slovenske obale... uporabnost takega hovercrafta v slovenskih razmerah je namreč nična. 6-8 sedi se namreč uporabljajo za taxi prevoze in delovne naloge (škropljenje komarjev naprimer zaradi nosilnosti), nikakor pa niso primerni za intervencije in naloge, kjer velja omejitev s časom (ko je nekaj treba izpeljati v določenem času)
V situaciji kot je bila na Blanci (ki naj bi sprožila tako odločitev CZ) bi namreč uporabnost takega hovercrafta kot ga sedaj nameravjao kupiti za CZ NIČNA. Enostavno... reka (tako kot vse ostale slovenske reke) je za tako vozilo je premajhna... hovercraft kot ga nameravajo kupiti pa za tako nalogo neuporaben...

Pojavi se tudi problem transporta, saj če je hovercraft 6-8 oseb pravilno izdelan mora v širino meriti vsaj 2,6 metra (drugače je nestabilen in nevaren)... kar pomeni za vsako intervencijo izredni transport, in nedostopnost na določenih območjih, da slabih manevrernih sposobnosti sploh ne omenjam...

Cene takega vozila, ki ga nameravajo kupiti, se pravi 6-8 seda, se gibajo od cca od 75.000 EUR dalje, kar pomeni da bodo slovenci zanj odšteli najmanj 150.000 EUR,... po moje še kaj več... vsi namreč vemo kako se nakupuje pri nas tovrstna oprema (patrije naprimer...), ko mora nakup napolniti tudi nekaj žepov ljudi ki so omogočili tako prodajo posrednikom... Tako naprimer je lansko leto Češka policija kupila hovercraft vreden 13.000 EUR za neverjetnih 75.000 EUR... samo v razmislek..., lahko vprašate tudi blejce koliko so odšteli za 10.000 EUR vreden hovercraft, ki je za reševanje v ekstremnih razmerah neuporaben za njihovo jezero pa recimo da bo kar OK, če ga malo predelajo...

:arrow: Zlato pravilo, ki se ga nihče ne zaveda pri reševanju s hovercrafti je sledeče... če gre kaj narobe pri reševanju s hovercraftom (verjetnost ob neizkušenosti pilota in kritičnih razmerah, ter naših ozkih in nekaterih divjih rekah ter neprimernemu hovercraftu je namreč zelo velika), vas iz situacije lahko reši izključno ŠE EN HOVERCRAFT... kaj pa sedaj... civilna zaščita predvideva nakup samo enega takega vozila... :idea: torej kdo je potem BACK UP?... Smo spet pri lestvah, vrveh in vinčih?...

Kaj mislite pa vi :?:
Uporabniški avatar
Jack
Kraj: Radovljica

Odg: Hovercraft Civilne Zaščite RS

Odgovor Napisal/-a Jack »

Najbols, da se ti prijavis z svojo zabo na razpis. Itak je oh in sploh. Mogoce te se za soferja vzamejo zraven.
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

Jack... ne prosim mešat hrušk in jabolk, moja žaba je rekreativni craft, ki je sicer zmoglivješi od marsikaterega reševalnega hovercrafta v razredu 3 sedov, čeprav je 2 sed lahko nese tudi 3 osebe, in je zmoglivejša od več kot polovice dirkalnih hovercraftov (brez da je ''frizirana''), kar sem letos dokazal tudi na svetovnem prvenstvu na Švedskem, vednar je daleč od tega da bi bil primeren za reševanje, zato je ta opazka odveč, negativizem do mene pa razumljiv ;)... Tudi če ga podaljšam v 3 seda, kar ni noben problem, tak tip hovercrafta nikakor ni primeren za reševanje, pač pa za rekreacijo - za kar je bil tudi v štartu zasnovan.

Temo, ki sem je odprl in izrazil svoje mnenje se nanaša na predvideni nakup enega 6-8 seda... moje mnenje pač na to kar sem prebral v uradnem listu, :arrow: se pravi mnenje nekoga s kar nekaj izkušnjami, o odločitvi sprejeti s strani ljudi brez pravih izkušenj, ki si niti ne predstavljajo kaj sprejeta odločitev (6-8 sed) pomeni v praksi na terenu, na reki, na divji reki, kjer se te zadeve lahko uporabljajo... Res ne vem zakaj te moje žabice bolijo Jack - si mogoče blejski gasilec?
fonza

Odgovor Napisal/-a fonza »

Hover ne se sekirat zaradi takih jackov cela država trpi in zato je stanje tako kot je
Uporabniški avatar
rok.b
GE: Ločica ob Savinji
Kraj: GZ Žalec

Odgovor Napisal/-a rok.b »

Dejmo malo razmišljat z glavo!!!

Pravilno in dobrodošlo je da spregovori tisti , ki je na obravnavanem področju strokovnjak! Ne moremo se vsi vtikati v vse in vse znati. Pustimo strokovnjakom do besede in se bomo vsi iz tega kaj naučili!

Se opravičujem za izlet izven teme :roll:
Gasilci 112
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

Mogoce te se za soferja vzamejo zraven.
Še tole bi pokomentiral.. hovercrafte se pilotira, ker ima vožnja hovercrafta več skupnega z letalom kot z vozili na kolesih... torej je šofer hovercrafta pilot... upravljanje z vozilom pa pilotiranje...
Res pa je da nekateri ljudje mislijo da se hovercrafta '' šofira'' po vsaki reki, neglede na velikost hovercrafta,... in za predvideni hovercraft 6-8 oseb, bodo dejansko potrebovali 2 dodatna šoferja - in sicer spremstvo izrednega prevoza po kopnem, pilota pa po moje ne bodo potrebovali, vsaj po slovenskih rekah ne, ker je tak hovercraft v naših razmerah neuporaben, kar bodo sami kmalu ugotovili.

Večja velikost crafta namreč za seboj potegne večjo težo in dodaten motor (6-8 sed, brez 2 motorjev je absurd), kar pomeni večji maneverski prostor, za upravljanje z vozilom. Naše reke po mojih izkušnjah ne prenesejo hovercrafta težjega od 200 kg, kar pomeni maximalno 3-4 sed (zmogljiv seveda), da z njim lahko kjerkoli in kadarkoli varno upravljaš in ga tudi kamorkoli gre osebni avto transportiraš, ter kjerkoli zapelješ v reko ali poplavo...
Pravilno in dobrodošlo je da spregovori tisti , ki je na obravnavanem področju strokovnjak!
Jaz nisem strokovnjak za reševanje, da ne bo pomote, s pilotiranjem hovercraftov pa imam kar nekaj izkušenj, tudi z dirkanjem, ko voziš hovercrafta na meji zmogljivosti voziala pri hitrosti 120 km/h in več, vozil sem tudi 5 seda, tako da se mi sanja kaj 5 sed pomeni, in če si predstavljam 6-8 seda na reki Savi, Ljubljanici, ali na brzicah... :D, čestitke modri odločitvi o nakupu... in kot sem navedel že v prvem postu... ko se bo tak hovercraft znašel v težavah, slej ko prej se bo saj je za naše reke prevelik in preokoren... kdo ga bo reševal, glede na to da bodo kupili izključno enega...?
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

Nevem zakaj rabimo tako velikega ? Pomoje bi bilo bolj smotrno kupit več majnših(sploh za isti denar)...
Tudi nevm zakaj to potrebuje CZ ? Kupili bi jih lahko recimo poklicnim enotam na ogroženih področjih (poplave itd..)
Je kdo zasledil , za kakšen namen ga sploh kopujejo (bolj konkretno) ?

lp
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Zakaj ga bojo kupil?

Da ga bodo kazal po sejmih. Tako kot ostalo opremo kar jo seveda ne zgnije po kakih skladiščih.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

V razmislek bi dodal samo tole...

Iz razpisa je jasno razvidno da gre za predviden nakup delovnega modela Alfeo, ki je edini 7 sed na trgu in ki ustreza maximalni dovoljeni širini cestnega transporta kot zagotavlja proizvajalec,...

Ob tem velja razmisliti nasledje... povezava na stran http://www.phoenixhovercraft.it/draw.html in vsi podatki ki so na razpolago, najpomembnejši manjakajo..
Dolžina hovercrafta 5,4 metra
Širina hovercrafta 2,45 metra (meja dovoljenega za transport)
Moč motorja 160 konjev
Nosilnost po prepričevanju proizvajalca 7 oseb (cca 600 kg)

Ostalih pomembnih informacij ne najdete na spletni strani... lahko pa vam jih jaz navedem v razmislek...
Premer turbine alfeota je 90 cm - (enak premer kot na moji žabi, vendar design turbine z bistveno slabšim izkoristkom), tukaj vam lahko iz prve roke povem da taka turbina lahko žene največ 3-4 seda, če je izdelan v končni teži pod 200kg, in nikakor ne more peljati 7 oseb in v zahtevnejših pogojih varno operirati in da na tako turbino nima nobenega smisla inštalirati motorja močnejšega od 100 konjskih sil... S slik je razbrati 9 lopatični ventilator, katerega že moj 52 konjski motor požene v optimalne obrate in maximalen izkoristek glede na moč motorja, v primeru montaže 65 konjskega motorja tak ventilator deluje na meji '' tip speeda'', s 160 konji pa tak ventilator deluje krepko preko tip speeda, kar pomeni slab izkoristek, slabo potisno moč glede na moč motorja, prekomerno hrupnost ter glede na tip motorja nepotrebno povečanje končne teže hovercrafta, kar krepko vpliva na manevrirne sposobnosti vozila...Za hovercrafta nad 4 osebe sta njuno potrebna 2 motorja - eden za potisk in eden za tlak.
Hovercrafta tipa ''integrated'' kot je alfeo, se pravi isti impeller za potisk in tlak so lahko največ za 3 osebe, maximalno 4, vse ostalo so zgodbice za lahko noč, katerim lahko verjamete če je to vaša želja... realnost je drugačna... Beseda za turbino z 90 cm ki jo poganja 160 konjski motor je OVER POWER, prekomerna moč, rezultat pa je kup hrupa brez efekta, in impeller vedno na meji da se razleti. Enako velja za Neoteric z bleda ki ima turbino premera 70 cm in moč motorja 65 HP :D

Kakšna je torej statična potisna moč Alfeota?
Kakšen je čas, ki ga craft potrebuje za izplutje iz vode, če je sploh zmožen izpluti ob polni obremenetvi?
In že smo pri končni teži vozila ki zopet ni navedena... ta podatek me res zanima,... teža je namreč eden najpomembnejših faktorjev...

V razmislek si poglejte še spletno stran enega najboljših proizvajalcev tovrstnih hovercraftov, ki ima na spletni strani objavljene tudi podatke kot se zagre in ima tudi hovercrafta kot se zagre, saj delujejo v res ekstremnih razmerah - Švedskih zimah in na morju..., kjer bi alfeo v nekaj urah zamrznil in odpovedal :D http://www.hovercraft.se/eng-ih6.html

Kot vidite gre za večji hovercraft s samo 110 konjskimi silami za potisk na turbino 1,17 m (tako kot je treba in ima bistveno večjo potisno silo kot alfeo), poleg postine turbine ima tudi dvižno, ki je namenjena samo polnjenju zračne blazine z 20 KS, kar je zopet kot je treba... in velikost vozila 5,6 metra dolžine x 2,55 metra širine... - ti smola... za 6 cm ne bo ustrezal razpisu.... se pravi daljši in širši kot alfeo....
Nosilnost tega hovercrafta je 500 kg - kot je treba in realno kar pomeni 5 oseb, maximalno 6... vprašajte pa se sedaj koliko so realni podatki Alfeota? En kup italjanskega nakladanja, kateremu očitno ljudje verjamejo, ker ostalih craftov ne želijo preizkusiti...

Kdo izdeluje Alfeota? Italjani, ki so kopirali zastarel koncept hovercrafta od amerikancev izključno za tržne namene, pomanjšanega greste lahko sprobat na Bled :D
Kdo izdeluje HI-6 ? Večkratni svetovni prvak v dirkah s hovercrafti F1, za katerega lahko rečem da je eden redkih ki ve kaj izdeluje, že celih 30 let in ponuja vrhnuske hovercrafte, ki jim dejansko ni para, dal pa sem ga samo za primerjavo, da boste lažje razumeli pravljice o 7 sedih kot je alfeo in o bodočem slovenskem kvazi amfibijskemu reševalniku, ki je vse prej kot primeren za slovenski relief.

Vskakor pa ne en ne drugi hovercraft nikakor ne moreta ustrezati slovenskim rekam, ker oba potrebujeta preveč maneverskega prostora za operiranje... :D , odzivni čas s takim hovercraftom pa je bistveno daljši kot naprimer s 3-4 sedom, seveda narejenim kot je treba.
Uporabniški avatar
hover
Kontakt:

Pojavil se je se nov hovercraft, ki so ga izdelali ljudje ki se jim niti ne sanja osnovni princip delovanja hovercraftov... po specifikaciji tudi ustreza nakupu, ki ga predvideva CZ... vsaj kar je iz dokumentacije razbrati...

Video ki vas bo prepričal da je to res tisti pravi 6 sed, ki si ga slovenija zasluži in ga krvavo potrebuje, seveda po mnenju nekaterih ki o hovercraftih nimajo pojma...

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/VE76x5DzbS4&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/VE76x5DzbS4&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
Slišati je kot prava formula... a ne...
Se še spomnite policijskega čolna iz irana oziroma iraka :?:

:^o
Več na povezavi http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=96 ... =351020101
Še več na http://www.tehrantimes.com/Index_view.asp?code=195534
[-X
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica