Glede na to da sem eden redkih, če ne edini, ki se jim v Sloveniji sanja kaj pomeni hovercraft 6-8 oseb in sem tudi lastnik 2 hovercraftov, me prav zanima kateri modreci so predlagali in sprejeli v uradni list tako odločitev - NAKUP ENEGA 6-8 SEDA.. če opazite je v uradnem listu tudi beseda hovercraft narobe napisana, tako kot je tudi ''narobno'' razmišljanje ljudi ki so odločitev sprejeli in uzakonili...Poglejte Uradni list 104/2008, z dne 13711-2008 stran 13763, kjer je vozilo HOVERCRAFT predvideno za formacije CZ v Pravilniku o kadrovskih in materialnih formacijskih enot, služb in organov Civilne zaščite.
Hovercraft kot je predviden za CZ, je namreč na slovenskih rekah in poplavnih območjih zaradi svojih tehničnih lastnosti NEUPORABEN, razen če ga civilna zaščita namerava uporabljati izključno na slovenski obali - na morju, kjer bi bil tak hovercraft tudi stalno zasidran in bil del atrakcije slovenske obale... uporabnost takega hovercrafta v slovenskih razmerah je namreč nična. 6-8 sedi se namreč uporabljajo za taxi prevoze in delovne naloge (škropljenje komarjev naprimer zaradi nosilnosti), nikakor pa niso primerni za intervencije in naloge, kjer velja omejitev s časom (ko je nekaj treba izpeljati v določenem času)
V situaciji kot je bila na Blanci (ki naj bi sprožila tako odločitev CZ) bi namreč uporabnost takega hovercrafta kot ga sedaj nameravjao kupiti za CZ NIČNA. Enostavno... reka (tako kot vse ostale slovenske reke) je za tako vozilo je premajhna... hovercraft kot ga nameravajo kupiti pa za tako nalogo neuporaben...
Pojavi se tudi problem transporta, saj če je hovercraft 6-8 oseb pravilno izdelan mora v širino meriti vsaj 2,6 metra (drugače je nestabilen in nevaren)... kar pomeni za vsako intervencijo izredni transport, in nedostopnost na določenih območjih, da slabih manevrernih sposobnosti sploh ne omenjam...
Cene takega vozila, ki ga nameravajo kupiti, se pravi 6-8 seda, se gibajo od cca od 75.000 EUR dalje, kar pomeni da bodo slovenci zanj odšteli najmanj 150.000 EUR,... po moje še kaj več... vsi namreč vemo kako se nakupuje pri nas tovrstna oprema (patrije naprimer...), ko mora nakup napolniti tudi nekaj žepov ljudi ki so omogočili tako prodajo posrednikom... Tako naprimer je lansko leto Češka policija kupila hovercraft vreden 13.000 EUR za neverjetnih 75.000 EUR... samo v razmislek..., lahko vprašate tudi blejce koliko so odšteli za 10.000 EUR vreden hovercraft, ki je za reševanje v ekstremnih razmerah neuporaben za njihovo jezero pa recimo da bo kar OK, če ga malo predelajo...
Kaj mislite pa vi