Hazmat training program

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Matej K
Kraj: Prepolje

Odgovor Napisal/-a Matej K »

stajerc oprosti sramota gor ali dol jaz sem pa ze opazil . da smo gasilci v tem skoraj sami, saj naso znanje in nase izkusnje povedo kaj nam je potrebno in gasilci se zavedamo kaj tvegamo na intervenciji ne to kar zupan misli po intervenciji.Ves tezko je nekomu dopovedat, ce ni gasilec, kaj mi rabimo za uspesno delo. Ves po bitki je vsak lahko general, no pa tudi izjeme obstajajo, nekateri zupani pa so tudi naklonjeni gasilstvu.
Ni bogat tisti ki ima, ampak je bogat tisti ki da!

Vsega ne morem vedeti, toda o vsem nas lahko poučijo.
Štajerc
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Štajerc »

Matej K!

Se definitivno strinjam s tabo... toda... pred dvema mescoma smo imeli intervencijo v eni izmed večjih MB fabrik... Bogu hvala, da so delavci z gasilniki ukrotili prvi ogenj... če ne... od poklicnih sta dva imela na sebi IDA... na začetku od nas (štirje vozi, 15 ljudi) nihšče... če bi strup začel okoli laufat, bi nas vse dol dal... one z IDA pač minuto kasneje... in osrednja, glavna in edina zaščitna sila bi ti "poginila" takoj po prihodu... zato pa je izobraževanje tako pomembno...

lp

bp

ps: nagradno vprašanje: v kartušah od transformatorjev in drugih "špilik" je v njih kaj... kdor prvi prav odgovori, ima na našem hofu prosto vikend spanje za pet oseb, jaz pa bom soboto in nedeljo vodič!
Do 1.7.2004 zbiram odgovore!!!

Potrudite se, ker je zdaj v MB festival Lent!

lep pozdrav iz PGD MB-mesto!!!

bp, 041522808
Uporabniški avatar
Mato
Kraj: Bukovica

Odgovor Napisal/-a Mato »

Štajerc ,
daj malo definiraj kartuše in špilike v transformatorjih. Je to ohišje transformatorja, ali kondenzatorji za kompenzacijo jalovega toka ali kaj drugega.

Mato :wink:
Počasi da ne ustrelite (pogasite) samega sebe!! (vojak Švejk)
Uporabniški avatar
deluxe
Kraj: Škofja Loka

Odgovor Napisal/-a deluxe »

No tle je odgovor na nagradno vprašanje:
Gre za transformatorsko olje - PCB, ki ima vlogo dielekrika ter hladilne tekočine, polek tega pa je negorljiv. PCB je širši izraza za Askalrel in Piralen, ki se polek transformatorjev uporablja še v kondenzatorjih, v kemični industriji za brave, za maziva itd...
Kot sem ze omenil je snov negorljiva, vendar je zelo nevarna v primeru zvišane tempetature. Tako ob segretju te tekočine ali izpostaljenosti transformatorja ognju, prihaja do strupenih plinov - najstrupenejša sta dioksin in furan. Zato pri gašenju transformatorskih postaj vedno uporabljajte ida. Tudi v primeru razlitja PCB-ja uporabljajte ida razen Če niste prepričani da je snov ohlajena (pa se za ta primer so zahtevane zaščitne maske). Polek ida pri delu s PCB-jem uporabljajte ostalo zaščitno opremo - rokavice, zaščitna očala, .... kontaminirana zaščitna oprema se obravnava kot odpadek.
Štajerc
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Štajerc »

Deluxe, odlično!

Poleg mene je ravno zdaj sektorski poveljnik, ki se je z napisano razlago popolnoma strinjal. Kratko in jedrnato si napisal vse!

Nadaljne infote dobiš na 070223916.

lp

boris
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Kraj: smokuč

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

Naslednje HazMat in Fire training srečanje je ta teden na Norveškem. Potujem jutri. Se javim izven meja naše širše domovine na severu.
But I'm watching you!! :)
lp
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

Ogrej orng to klapo!!!

:twisted: :twisted: :twisted:

Srečno pot!!!!

pa kaj domov prinesi!
:wink:

:twisted:
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabniški avatar
Martina
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Martina »

ojla :)

srečno pot in veliko znanja ;)

Lp
Vaja dela mojstra, če mojster dela vaje! :)
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org

Pozdrav iz Staruma severno od Osla. Srecanje se traja, se bom se javil z nekaj podrobnostmi.
lp
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

Milan Dubravac napisal/-a:Pozdrav iz Staruma severno od Osla. Srecanje se traja, se bom se javil z nekaj podrobnostmi.
lp
In kot vidim, na tvoji tipkovnici tam daleč proti severu ni črk ČŠŽ :wink: :wink: :wink:

Lep pozdrav tudi tebi :D
Uporabniški avatar
Matej K
Kraj: Prepolje

Odgovor Napisal/-a Matej K »

Rafter tudi na moji jih ni pa sem malo blize :wink: :lol: :lol: :!:
Ni bogat tisti ki ima, ampak je bogat tisti ki da!

Vsega ne morem vedeti, toda o vsem nas lahko poučijo.
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org

No vzporedno delamo dva projekta, HazMat training naslednjo in tudi prvo verzijo fire training programa. Delo poteka v redu. Verziji bosta na voljo drugo leto. Fire training bo za razliko od hazmat traininga uporaben za vsakega gasilca. V prvi fazi gre za enostaven program, v tem pa je tudi bistvo, ki ga tudi pri nas vse manj upostevamo, ko gasilce obremenjujemo z znanostjo. Izdelek bo vseboval najnujnejse kar mora vedeti gasilec o pozaru v prostoru brez nepotrebnih dodatkov. V nadaljevanju pa bi verzije izpopolnili z zelo natancnimi navodili kaj storiti v dolocenih primerih. Kot ugotavljamo tukaj trenutno v svetu kaj takega se ni bilo narejenega. Jaz tega ne vem, jim pa verjamem.

No, ko vam bo v roke prisel hazmat training program se bo nekaterim zdel enostaven. V resnici pa imajo scenariji skupaj 8,1 milijona razlicnih kombinacij!!

Pa se ena hecna na norveski racun:

What is norvegian dream (Kaj je norveski sen)?

To be somewhere else (biti nekje drugje)!
Uporabniški avatar
Rud`l
Kraj: Horjul

Kmalu na voljo program usposabljanja

Odgovor Napisal/-a Rud`l »

"HazMat training" - usposabljanje ob nesrečah z nevarno snovjo v slovenskem jeziku!
Računalniški program na CD-romu bo na voljo novembra.
Program je Gasilska zveza Slovenije razvila skupaj s štirimi skandinavskimi državami.
Priskrbite si program pravočasno.
Informacije na Gasilski zvezi Slovenije in na http://www.gasilci.org

revija Gasilec št. 10 (Oktober 2004, Letnik 58, stran 365)

??Lahko da sem spregledal, vendar na http://www.gasilci.org nisem našel kakšnih dodatnih inf.?? Predvsem me zanima, ali se da CD naročiti preko spleta in koliko stane?

V pričakovanju odgovora...

L.p. Rud`l
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Uporabniški avatar
Rud`l
Kraj: Horjul

RE:

Odgovor Napisal/-a Rud`l »

HVALA Peter.

...ali se da CD naročiti preko spleta /kako?/ in koliko stane?

L.p. Rud`l
Odgovori