Ne vem, kje vidiš, da so posamezne enote " del CZ ". druge pa so tretirane kot gasilske enote. Vsaj iz uredbe, ki jo citiraš, tega ne morem razbrati. Že v osnovnem delu je namreč dikcija, ki ločuje celoten sistem :
1. člen
Ta uredba ureja merila za organiziranje, opremljanje in usposabljanje
Civilne zaščite, gasilskih enot in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč ob naravnih in drugih nesrečah.
Glede na to, da se zadeve naštevajo, se torej ločujejo, vsaj jaz tako razumem.
Tudi naprej so po moje zadeve jasno ločene:
V poglavju :
I. organiziranost – je v točki 1. člen 2- jasno povedano, kaj sestavlja enote, službe in organe CZ:
1. Civilna zaščita
2. člen
Za opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči se organizirajo naslednje enote, službe in organi Civilne zaščite:
– enote za prvo pomoč;
– enote za prvo veterinarsko pomoč;
– tehnične reševalne enote;
– enote za radiološko, kemijsko in biološko zaščito;
– enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi;
– služba za proženje snežnih plazov;
– službe za vzdrževanje in uporabo zaklonišč;
– službe za podporo;
– poverjeniki za Civilno zaščito in njihovi namestniki;
– poveljniki Civilne zaščite in njihovi namestniki ter štabi Civilne zaščite.
in v tem delu gasilcev ne najdem. Najdem jih pa v naslednjem delu – točka 2, ko pravi :
2. Gasilske enote in enote ter službe društev in drugih nevladnih organizacij
Gasilske enote
14. člen
(1) Gasilske enote se organizirajo na podlagi meril za organiziranje in opremljanje gasilskih enot, ki so določene v prilogi in so sestavni del te uredbe.
(2) Gasilske enote opravljajo naloge zaščite, reševanja in pomoči na podlagi odločitve pristojnega organa lokalne skupnosti v skladu z načrti.
Tu pa so te enote jasno opredeljene, torej niso sestavni del Civilne zaščite, kot nekateri vneto trdite. So pa del sistema ZiR, to je res, vendar pa nismo vsi pripadniki SV, četudi je SV del ministrstva za obrambo!!!.
Torej, treba se bo naučiti ločevati. Tudi evidenca ima jasno določeno mejo, ki pravi :
Pripadnikov CZ ter drugih
Na podlagi
6. točke 34. člena in v zvezi z 18. in 21. členom zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami (Uradni list RS, št. 64/94) izdaja minister za obrambo
N A V O D I L O
o evidenci, razporejanju in pozivanju pripadnikov Civilne zaščite ter drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč
Ampak tu se nekaj šele začne :
No, 18. člen Zakona pravi:
18. člen
(prostovoljno sodelovanje)
(1) V civilni zaščiti lahko prostovoljno sodelujejo:
· Moški in ženske, ki so stari najmanj 15 let
· Matere in samohranilci, z otrokom, ki še ni dopolnil 15. let starosti
· Moški in ženske, ki jim je prenehala dolžnost iz prejšnjega člena
(2) Osebe, ki prostovoljno sodelujejo v civilni zaščiti, imajo pravice in dolžnosti kot drugi pripadniki CZ.
in
govori predvsem o civilni zaščiti – gasilcev oziroma drugih sil za zaščito in reševanje tu ne vidim!!!
21. člen govori o pravicah prostovoljcev, in tudi nima jasne dikcije
o kakršnikoli evidenci - razen če to enači s pojmom dolžnosti
12. člen
(pravice prostovoljcev)
(če koga zanima, naj si zadev pogleda, se mi ne da prepisovati)
No, tu se zadeve že nekoliko zakomplicirajo, saj iz podnaslova – pravice prostovoljcev minister v 2 in 3 točki preide kar na obveznosti oz. pogoje, ki jih morajo izpolnjevati – kako lepo se da napisati pravice!!! Pa vendar res ne vidim, da bi kdo tule izrecno omenjal kakšne evidence.
Še bolj pa zadevo poenostavi 6 točka
(6) Minister podrobneje predpiše
način vodenja evidence pripadnikov civilne zaščite, razporejanje, pozivanje ter obliko in vsebino pripadnika Civilne zaščite.
Torej gre za evidence pripadnikov CZ, nikjer pa ne vidim evidence vseh sil ZiR, kot je to minister poenostavil v uredbi!!!
In mi v glavnem veselo prikimavamo in smo tiho! Nekoliko razumem to nojevstvo v obdobju, ko nekomu ni bilo treba iti na usposabljanja v rezervni sestavi JNA, ampak danes pa mi ta zadeva vse bolj smrdi. V skladu z zakonom imamo vse pravice brez nekih posebnih evidenc, Pa še to ne vem, če bi tale uredba prestala kakšno majhno ustavno pritožbo. Skoraj prepričan sem, da ne! Kvečjemu kdo bi se moral zagovarjati zaradi neupravičenega zbiranja podatkov (zakon o osebnih…)
Pa dovolj nakladanja – drugače se bojim, da me bo moderator kar porezal.
LP
MAV