Dimniški požar-kdo ukrepa?

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

blaz.K napisal/-a:V občini Cerklje nobenega dimnika ne čistimo!!!
Lp. Blaž
Če izvzamem okoliščino, da je bil lastnik objekta znanec in prijatelj, bi samo vprašal:

Če vidiš, da dimnik v spodnjem delu močno gori, na vrhu pa nobenega dima, na steni pa se nenadoma pojavi razpoka, kaj boš storil?

a) klical dimnikarja
b) prebil dimnik in omogočil sprostitev dimnih plinov

In ker je nad kroglo nameščena tudi krtača, je šla pač malo večkrat gor pa dol, če pa obenem še opeko zamenjaš, si pa opravil dobro delo.

Pa še prijetno zadolžitev smo dobili. V decembru mu moramo obvezno prinetsi naš koledar :lol: .

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

Bemti, Janez, kolikor te imajo nekateri za čudaka, te jaz vedno bolj cenim in spoštujem, ker na gasilstvo gledaš skozi čisto drugačna očala kot večina. 8)
blaz.K
Kraj: pod Krvavcem

Odgovor Napisal/-a blaz.K »

Vsak naj dela svoje delo in naj se potrudi, da bo to delo dobro opravil, pa bomo imeli vsi dela dovolj. Naši operativci ne bodo pucali dimnikov - jih je škoda za tako delo, imajo druge naloge, pa se kdo strinja s tem ali ne.

Lp! Blaž :twisted:
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

Rafter napisal/-a:Bemti, Janez, kolikor te imajo nekateri za čudaka, te jaz vedno bolj cenim in spoštujem, ker na gasilstvo gledaš skozi čisto drugačna očala kot večina. 8)
Jah, saj veš, moram bit mal čuden, če sem že več kot 40 let gasilec :D Ta pametni prej odnehajo :wink:

Drugače je pa dimnik prava stvar za preventivno ozaveščanje občanov, saj običajno ne gre za kakšno veliko škodo in ne preveč dela, pameten nasvet (ki seveda vključuje tudi redno čiščenje kurišč in dimniških naprav s strani dimnikarjev) pa takrat vsak rad posluša. In ker se stvari dogajajo na vasi, se novica o dogodku hitro širi in tudi to je preventivni učinek, saj bo marsikateri pokukal v svoj dimnik, kako je kaj videti in se vprašal, kdaj je zadnjič odgnal dimnikarja od hiše in, ali je bilo to najbolj modro.

Drugače pa hvala :oops: , častim ribez špricer ob prvi priliki :D

LP

Janez 8)
blaz.K

Že Jaez maš prav, ampk taka preventiva se sprevrže v mišljenje mnogih na vasi - gasilci ga bodo pa spucal zastonj, zato ostajam pri svojem, iz izkušenj, pa lahko noč.

Blaž
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Blaž , tak je na vasi. Prediranje dimnika in rožljanje s krtačo primerjaj z čiščenjem požarišča ko nekemu nesrečnežu zgori streha.
To so pozitivne točke za gasilce iz strani občanov.

Pri požarih v dimnikih je zelo pomemben pristop gasilcev do tega požara. Najprej dobro in temeljito opravit delo in svetovat ter opozarjat ljudi na posledice nevzdrževanja dimovodnih naprav.
Tako si pridobimo ogled in spoštovanje ljudi.

če pa opraviš hitro in še vmes okrcaš lastnika kakšen dimnik ima, si oplel.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
blaz.K

Ne vem če je to res najboljša primerjava. Opozoriti sem hotel, da se nekaterim lastnikom objektov dimniški požari pogosto pojavljajo, je to slaba dimnikarska služba ali stiskaštvo lastnika, menim da vsakega ponekaj. Da bi pa gasilci čistili dimnike zato, da bo lastnik za koledar frcnil tistga jurja - ne hvala.
Lp! Blaž
Uporabniški avatar
BAČO
moderator
moderator
Kraj: Dol pri Hrastniku
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BAČO »

Naj povem, da pa vedno za požar nista kriva malomarno čiščenje dimnika ali v najslabšem primeru tudi nečiščenje :? .
Mi smo se pred slabimi dvemi tedni spopadli s požarom, ki ga je povzročil čisto nov dimnik v prvi kurilni sezoni :shock: in sicer se je iz kamina naravnost proti ostrešju dvigoval dimnik ( rostfrei cev oblečena s stekleno volno ) in zaradi pregretja, je tudi preko izolacije ( steklene volne ) prišlo do toplotnega sevanja, ki je zanetil požar ostrešja ( tlenje desk in dveh tramov ) in to med sekundarnim stropom iz gisp plošč in podeskano streho na kateri je "nabita" tegola.
Naj povem, da je bilo gašenje zelo oteženo, saj lastniku nismo hoteli narediti nepotrebne škode pri gašenju, kar nam je v veliki meri tudi uspelo, saj smo iz spodnje strani v gips plošče naredili manjšo odprtino, skozi katero smo lahko sproti nadzorovali situacijo in delno gasili, iz zunanje strani, pa smo odstranili deske, ki so obkrožale dimnik in del dimniške cevi, nato pa smo na strehi naredili odprtino cca. 1 x 1,5 metra, skozi katero smo odstranili "ožgano" stekleno volno in pogasili tleče ostrešje. Kot zanimivost lahko povem, da kljub temu, da imam za seboj že precejšnje število intervencij, je bil to moj prvi požar, ki smo ga pogasili z vedrovko :shock: , porabili smo "vsega" 2-3 vedre vode :shock: in s tem vsaj po mojem mnenju in tudi mnenju lastnika objekta, naredili minimalno sekundarno škodo.
Še enkrat pa bi rad poudaril, da smo z vedrovko gasili ostrešje in ne direktno dimnik :D , da se nebi našel kdo, ki bi imel pribliske in pripombe, da smo dimnik zalivali z vodo :D .
Po tem požaru, je moje mišljenje o dimnikih takšno, da naj bo vsaka dimniška cev obdana z dimniško opeko, saj tudi izolacija, vsaj po videnem, ni zanesljiva požarna zaščita :( .

Še slikca, ki je bila narejena dan po požaru.

LP BAČO :wink:
Priponke
Požar ostrešja - Dol pri Hrastniku.JPG
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kontakt:

BAČO napisal/-a:Naj povem, da pa vedno za požar nista kriva malomarno čiščenje dimnika ali v najslabšem primeru tudi nečiščenje :? .
Mi smo se pred slabimi dvemi tedni spopadli s požarom, ki ga je povzročil čisto nov dimnik v prvi kurilni sezoni :shock: in sicer se je iz kamina naravnost proti ostrešju dvigoval dimnik ( rostfrei cev oblečena s stekleno volno ) in zaradi pregretja, je tudi preko izolacije ( steklene volne ) prišlo do toplotnega sevanja, ki je zanetil požar ostrešja ( tlenje desk in dveh tramov ) in to med sekundarnim stropom iz gisp plošč in podeskano streho na kateri je "nabita" tegola.

LP BAČO :wink:
Skoraj enak primer smo mi imeli letos, le, da je šlo za odvodni dimnik iz proizvodne hale. Lastnik je stavbo s takšnim odvodom kupil in še sanjalo se mu ni, kaj ga lahko doleti.

Nekaj posnetkov je tukaj

http://www.pgd-topole.si/intervencije/t ... hp?album=1

za opis intervencije pa lahko kliknete na "intervencije" nad albumom.

LP

Janez 8)
Uporabniški avatar
OperativeC_19
Kraj: Trbovlje - Gabrland

Odgovor Napisal/-a OperativeC_19 »

Naj še 1x napišem, da nisem odprl teme, da bi se pljuvalo po dimnikarjih ter razpravljalo, kje kdo ima kakšno koncesijo, kje ne, itd. itd....

Temo sem odprl z namenom, da razpravljamo o dimniških požarih, predvsem pa kakšno je sodelovanje med gasilci in dimnikarji pri dimniških požarih, kdo posreduje, ali samo dimnikarji, ali samo gasilci, ali oboji...

Namreč sam sem zaposlen pri očetu, ki ima dimnikarsko podjetje, tako da se tudi jaz učim za dimnikarja, zato me malo r.........o obrekovanja o dimnikarski službi v tej temi... Je že tako dovolj govora drugod o tem kje kdo kaj dela in kje ne, ter seveda kako učinkovito...

Me pa zelo veseli, da se veliko piše o tem ter da opisujete svoje lastne izkušnje ter situacije, ki se vam dogajajo... Kar tako naprej, še pišite, če bo kakšno posredovanje zaradi vžiga saj v dimniku, ker kot lahko opažate na intervencijah tudi dimniški požar ni vedno isti, sploh pa je kdaj potrebno kar dobro premisliti, kaj storiti v danih primerih...

LP, Sandi
Druži nas skupno načelo, da ne bi kaj zagorelo...
VIKI

Odgovor Napisal/-a VIKI »

BAČO v tvojem primeru ti bom rekel da gre za krivdo proizvajalca.Rostfrei dimniki so bili prvotno namenjeni za uporabo plinskih in olnih kurišč.Ta pojav kot si ga nevedel je vse pogostejši,saj monterji dajejo garancijo KI JE ZAKON (ZVO-1) NE PODPIRA. V primerih požara nočejo nič slišati. Problem v teh dimnikih je da jih ne moreš očistiti z navadno žično krtačo saj s tem materjal raniš in si takorekoč uničil dimnik. Splastično prodorno žico (štosar) pa ne sčistiš katranskih oblog. In gdo tu nosi odgovornost?
Uporabniški avatar
romero
Kraj: GE Laško

Odgovor Napisal/-a romero »

Tudi pri nas se vsako leto ponavljajo isti problemi - dimniški požari :!:
Lansko zimo so nas klicali na intervencijo v starejšo več stanovanjsko hišo, ki jo upravlja podjetje xxx. Ob prihodu smo preverili stanje dimnika. Z desetarjem sva se odpravila v klet do dimniških vratic ter ob odprtju ugotovila, da so popolnoma zabita z sajami :idea:
Med čiščenjem sva odnesla na plano za tri kovinska vedra saj. :twisted:
K sreči ni bil pregret tako, da smo preverili kompleten dimnik do podstrešja ter obvestili dimnikarsko službo, da je očistila dimnik v naslednjem dnevu.
Stanovalci so se redno izogibali stroškom čiščenja kako je upravljalcu to uspelo mi je pa neznanka :?:
Uporabniški avatar
frakelj

Odgovor Napisal/-a frakelj »

VIKI Zaradi tega ker krtača malo popraska kovinski dimnik ta še zdaleč ni uničen.
Potem bi morale biti vse peči uničene, ker se v glavnem čistijo s krtačami.
LP!
viki

Odgovor Napisal/-a viki »

frakelj :x pozanimaj se kaka je razlika med rostfrajem in litim železom, ki ga uporabljajo za peči!!!
ni enako krtača za čiščenje kurilnih naprav in prodorna žica za dimnike!!
z čiščenjem rostfrajevega dimnika z žičnato prodorno žico mu odvzamemo vsaj eno kurilno serzono delovanja!!!!
to mi verjami saj imam v tem izkušnje v svojem poklicu!!!!!! :D :D :D
Uporabniški avatar
frakelj

Odgovor Napisal/-a frakelj »

Jaz vseeno priporočam čiščenje s krtačo. Verjemite, da je manj nevarno kot slabo očiščen dimnik.
Odgovori