Naj povem, da pa vedno za požar nista kriva malomarno čiščenje dimnika ali v najslabšem primeru tudi nečiščenje

.
Mi smo se pred slabimi dvemi tedni spopadli s požarom, ki ga je povzročil čisto nov dimnik v prvi kurilni sezoni

in sicer se je iz kamina naravnost proti ostrešju dvigoval dimnik ( rostfrei cev oblečena s stekleno volno ) in zaradi pregretja, je tudi preko izolacije ( steklene volne ) prišlo do toplotnega sevanja, ki je zanetil požar ostrešja ( tlenje desk in dveh tramov ) in to med sekundarnim stropom iz gisp plošč in podeskano streho na kateri je "nabita" tegola.
Naj povem, da je bilo gašenje zelo oteženo, saj lastniku nismo hoteli narediti nepotrebne škode pri gašenju, kar nam je v veliki meri tudi uspelo, saj smo iz spodnje strani v gips plošče naredili manjšo odprtino, skozi katero smo lahko sproti nadzorovali situacijo in delno gasili, iz zunanje strani, pa smo odstranili deske, ki so obkrožale dimnik in del dimniške cevi, nato pa smo na strehi naredili odprtino cca. 1 x 1,5 metra, skozi katero smo odstranili "ožgano" stekleno volno in pogasili tleče ostrešje. Kot zanimivost lahko povem, da kljub temu, da imam za seboj že precejšnje število intervencij, je bil to moj prvi požar, ki smo ga pogasili z vedrovko

, porabili smo "vsega" 2-3 vedre vode

in s tem vsaj po mojem mnenju in tudi mnenju lastnika objekta, naredili minimalno sekundarno škodo.
Še enkrat pa bi rad poudaril, da smo z vedrovko gasili ostrešje in ne direktno dimnik

, da se nebi našel kdo, ki bi imel pribliske in pripombe, da smo dimnik zalivali z vodo

.
Po tem požaru, je moje mišljenje o dimnikih takšno, da naj bo vsaka dimniška cev obdana z dimniško opeko, saj tudi izolacija, vsaj po videnem, ni zanesljiva požarna zaščita

.
Še slikca, ki je bila narejena dan po požaru.
LP BAČO