LP Mitja
Višji gasilski častnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt:
-
Husky
Test za vgč
Jani napisal/-a:Jaz sicer še ne izpolnjujem pogojev za opravljanje tečaja za pridobitev čina VGČ (ali tečaj za člane višjih poveljstev), bi se pa, če bo seveda to mogoče, vseeno rad malo potestiral. Nekaj sigurno ostane v glavi, pa mi bo čez tri leta na sprejemnih sigurno prav prišlo, če se ne bom že prej premislil.
Sicer pa znanje baje tako ali tako nič ne škodi!
lp Jani
Koda: Izberi vse
-
gasilecA
Še jaz eno vprašanje, če smem.strojnik napisal/-a:Živjo.
Mam samo eno vprašanje in upam da ni kje v teh 5 straneh že odgovorjeno ker res nisem imel danes časa prebrat pa me nujno zanima če še velja, da če imaš 7 stopnjo izobrazbe da greš lahko takoj iz NGČ na tečaj za VGČ?
Hvala za odgovor
Torej če si v činu NGČ in imaš 7 stopnjo izobrazbe, torej kako prideš do GČ. Ali moraš na predavanja in izpit, ali samo na izpit, ali kar dobiš čin?
Hvala za vaš čas
Upam da nisem, preveč nerodno vprašal. Pa da ne bo pomote, ni pomembno kakšen čin imaš ampak znanje, vendar tega mi ni nihče znal nikoli razložit.
Fatje za ogrevanje pred sprejemci preberite PGS, pa bo vse jasno 
- tečaj za člane višjih poveljstev lahko opravi kandidat, ki ima najmanj 3 leta aktivnega staža kot poveljnik gasilskega društva ali najmanj 7 let aktivnega staža kot vodja enot in praviloma splošno izobrazbo najmanj V. stopnje, ali, da ima 10 let aktivnega staža kot vodja enot.
Brez predhodno opravljenih izpitov za strokovnost gasilskih vodij v točki 10.1.1. imajo pravico udeležbe na tečaju in opravljanje izpita za:
- vodjo gasilskih enot (GČ)- gasilec z najmanj VI. stopnjo splošne strokovne izobrazbe in najmanj tremi leti staža v gasilski enoti in
- član višjih poveljstev (VGČ) - gasilec z najmanj VI. stopnjo izobrazbe in najmanj 5 leti staža v gasilski enoti in gasilec z najmanj VII. stopnjo splošne izobrazbe in najmanj 3 leti staža v gasilski enoti.
- tečaj za člane višjih poveljstev lahko opravi kandidat, ki ima najmanj 3 leta aktivnega staža kot poveljnik gasilskega društva ali najmanj 7 let aktivnega staža kot vodja enot in praviloma splošno izobrazbo najmanj V. stopnje, ali, da ima 10 let aktivnega staža kot vodja enot.
Brez predhodno opravljenih izpitov za strokovnost gasilskih vodij v točki 10.1.1. imajo pravico udeležbe na tečaju in opravljanje izpita za:
- vodjo gasilskih enot (GČ)- gasilec z najmanj VI. stopnjo splošne strokovne izobrazbe in najmanj tremi leti staža v gasilski enoti in
- član višjih poveljstev (VGČ) - gasilec z najmanj VI. stopnjo izobrazbe in najmanj 5 leti staža v gasilski enoti in gasilec z najmanj VII. stopnjo splošne izobrazbe in najmanj 3 leti staža v gasilski enoti.
http://users.volja.net/pgdihan
LP Brane
LP Brane
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
Dodaj še, da mora kandidat opravljati delo v okviru organov GZ, sicer bo VGČ jecv kot listja in trave, znanja pa žal nobenega.
Žal je za našo GZS važna samo statistika, zato je produciranje VGČ-jev prednostna naloga, kakšno pa je mnenje strokovnjakov, ste pa na tem forumu lahko že brali.
Namreč, koliko VGČ-jev v Sloveniji potrebujemo.
LP
Janez
Žal je za našo GZS važna samo statistika, zato je produciranje VGČ-jev prednostna naloga, kakšno pa je mnenje strokovnjakov, ste pa na tem forumu lahko že brali.
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Ta dikcija mi ušla! okol VGČ pa je bilo že tko al tko velik napisanga tukaj in si naj fantje vzamejo čas in preberejo - kot prve priprave na sprejemceJanez Koncilija napisal/-a:Dodaj še, da mora kandidat opravljati delo v okviru organov GZ, sicer bo VGČ jecv kot listja in trave, znanja pa žal nobenega.
LP
Janez
http://users.volja.net/pgdihan
LP Brane
LP Brane
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kontakt:
Ne, ni ti ušla, saj uradno je ni. To je sicer dodano v razpisu, ki pa se ga nihče ne drži (zakaj bi se ga pabrankos napisal/-a:Ta dikcija mi ušla! okol VGČ pa je bilo že tko al tko velik napisanga tukaj in si naj fantje vzamejo čas in preberejo - kot prve priprave na sprejemce
To je pa spet tisti tečaj, za katerega jaz osebno slišati ne morem, zakaj, veste itak že vsi, pa bom ponovil še enkrat: Gasilce od vodje skupine do visokega gasilkega častnika usposabljamo za VODENJE, samo problem je, ker jih ne usposobimo, zato jim tudi dodani tečaj ne bo koristil in je vseeno, če ga ni.
LP
Janez
- Gasilec Rače
- Kraj: Rače
V čem pa je problem, da jih oziroma nas ne usposobite? Morda v predavateljih, ali v nedojemajočih tečajnikih? Koncilja, tvoje pisanje o tem, da MORA kandidat za VGČ biti član GZ mi rahlo diši po strahu pred potencialnimi nasledniki?! Za primer; v podjetju ne bomo dovolili šolanja za inženirja nikomur kdor ni v vodstvu firme. Analogno temu pridem do prej navedenega zaključka.
Sebastijan S.
Per Aspera ad Astra!
(Preko trnja do zvezd)
Per Aspera ad Astra!
(Preko trnja do zvezd)
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kontakt:
Precej bedasta ugotovitev. Če bi veljala tvoja, potem bi bil interes, da se funkcionarji na zvezi ne usposabljajo, da mi ne bi kdo spodmaknil stolčkaGasilec Rače napisal/-a:V čem pa je problem, da jih oziroma nas ne usposobite? Morda v predavateljih, ali v nedojemajočih tečajnikih? Koncilja, tvoje pisanje o tem, da MORA kandidat za VGČ biti član GZ mi rahlo diši po strahu pred potencialnimi nasledniki?! Za primer; v podjetju ne bomo dovolili šolanja za inženirja nikomur kdor ni v vodstvu firme. Analogno temu pridem do prej navedenega zaključka.
Gre se namreč za to, da se neki hibrid šopiri po društvu s prazno glavo, dlje pa ne upa, kajti ve, da za tja ni sposoben, ali pa ga ne mika delo, temveč samo zabavljanje (zajebavanje).
Zato bi moral biti to pogoj, vpisan v pravilih gasilske službe. Ko se enkrat dokaže na nivoju GZ, potem ga pa spustimo za VGČ-ja.
Ampak nič bat, dokler bo važna samo statistika, bodo vsako leto naštancali 50 do 60 VGČ-jev in kmalu ne bo več gasilcev, da bi to silno število oficirjev ubogali.
Glede znanja pa imaš v enem delu prav, namreč predznanja kandidatov ni, ker velja načelo, da je bolje, če čin nekomu šenkaš, kot pa da se mu zameriš.
rezultati so pa včasih vidni tudi v medijih. Žač so tudi tragični.
LP
Janez
Pod to izjavo se pa podpišem.Janez Koncilija napisal/-a:Zato bi moral biti to pogoj, vpisan v pravilih gasilske službe. Ko se enkrat dokaže na nivoju GZ, potem ga pa spustimo za VGČ-ja.
Ampak nič bat, dokler bo važna samo statistika, bodo vsako leto naštancali 50 do 60 VGČ-jev in kmalu ne bo več gasilcev, da bi to silno število oficirjev ubogali.
Potem pa imaš VGČ-ja ki se še po UKV-ju ne zna oglasit, oziroma koga pravilno poklicat, kaj šele resno intervencijo vodit.