,,POLETJE,,SVEČANA GASILSKA UNIFORMA

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
peters
Kraj: Cerkvenjak
Kontakt:

,,POLETJE,,SVEČANA GASILSKA UNIFORMA

Odgovor Napisal/-a peters »

Pozdravljeni
Tudi jaz bom napisal par vrstic o SVEČANI GASILSKI UNIFORMI v poletnem času.
Bil sem na par prireditvah,ki so ga organizirala Gasilska društva in kar se tiče uniform je prava zmeda. Pod besedo zmeda mislim,Gasilci nikoli niso bili enotno oblečeni. Kadar je vreme oblačno imajo nekateri oblečene suknje,nekateri samo srajce z kravato,nekateri brez kravate. Mene moti to da ni napisano: gasilci morajo biti oblečeni na prireditvah,svečanostih,pogrebih,proslavah....v koledarskem letu od...do...v svečani gasilski uniformi z suknjo in v koledarskem letu od...do..v svečani gasilski uniformi brez suknje. V kolikor bi bilo jasno določeno ,mislim,da bi bile zadeve okrog uniform bolj jasne!
VSI ZA ENEGA,EDEN ZA VSE!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Ko vidim v teh vročih dneh na gasilskih proslavah gasilce v suknjičo dobim mozolje od jeze !
Pa kako smo lahko lepi le v hlačah in beli srajci s kravato. Ampak ne , stari generali se ne dajo.
Drago , daj prilepi tvoj ešalon gasilcev v belih srajcah. Nekje sem ga že videl.
Pa ko vidim na pogrebu praporščaka v alu čeladi in suknji, da te kap. Nič se ne bi zgodilo če bi imel srajco s kratkimi rokavi, bele rokavice in sivo plastično čelado. :wink:
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

peters
Kraj: Cerkvenjak
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a peters »

Oskar je napisal:
Prosim boga do bo v soboto vsaj 28 stopinj celzija na paradi gasilskega praznika v Mariboru ker bom šel pred mikrofon in zatulil "Bluze dol!!"

Ali še to pravilo drži?

Če še,se lahko samo :D
VSI ZA ENEGA,EDEN ZA VSE!
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Moje mnenje o uniformah:

Vsekakor paradne uniforme da!

Je pa dejstvo, da se ne strinjam, da imamo lahko na prireditvah tudi samo srajce brez bluz. To se mi kljub vročini zdi neumno saj smo nato eni beli drugi temni. Svečana uniforma je lahko samo v kompletu (po moje).

Svečana uniforma je na žalost tudi iz slabega materiala.

Menim pa, da bi vrh gasilske smetane moral uporabljati svečano uniformo vedno na vsaki prireditvi. Sramotno se mi zdi, da so še plenumi v civilu, da ne govorim o manj pomembnih prireditvah.

Menim pa tudi, da bi lahko več napisali tudi o nošenju oznak, činov in priznanj. Mogoče bi kak članek v državnem gasilcu na to temo ne bi škodoval. Sedaj lahko na prireditvah vidiš, koliko domišlije imajo gasilci in kaj vse in kam si pripenjajo odlikovanja in položajne oznake.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

Uniforma je uniforma in se nosi po pravilniku.

Termometer je naprava za merjenje temperature in nima z uniformo ničesar skupnega.

Če je praporščaku na pogrebu težko nositi suknjič (ker misli, da je vroče), potem nima pravega odnosa do pokojnega in naj prapor prepusti nekomu drugemu.

Pozivi v stilu:
""Prosim boga do bo v soboto vsaj 28 stopinj celzija na paradi gasilskega praznika v Mariboru ker bom šel pred mikrofon in zatulil "Bluze dol!!" ""
so pozivanje k neredu in nedisciplini. Tako ne bomo prišli nikamor.

Vse knjige o lepem vedenju (običajno v poglavju o vabilih) govorijo o ETIKETI. Tu ne gre za nalepko, gre za odločitev prireditelja, kako naj bodo gosti napravljeni. Ob vabilu prireditelj priloži navodilo (ali željo) kako naj bodo povabljeni oblečeni (na primer: gospodje v smokongu, dame v večernih toaletah). Namenoma sem izbral zahtevnejša oblačila za "visoko družbo".

Etiketa ni potrebna za pogrebe - vsi vemo, da izbiramo temnejše obleke. Pogosto je prav etiketa tista, ki reši prireditev: gostje so usklajeno oblečeni, nihče ne izstopa in počutje je dosti boljše.

Predpisati datume od kdaj do kdaj se nosi taka, nato pa drugačna uniforma je vprašljivo. Letos smo dolgo tožili, da ni vremena, sedaj ga je na lepem preveč. Mi bi pa kar koledarsko predpisovali uniformiranost.

Čemu ob vabilu na gasilsko prireditev ne napišemo, kako naj bodo udeleženci uniformirani. Bilo bi najenostavnejše.

V neki drugi rubriki je nekdo napisal, kako policisti dobijo uniformo in vse kar spada zraven. Lepo. Vendar policist nosi uniforma vsak dan. Ali nosimo prostovoljni gasilci svečano uniforma vsaj enkrat tedensko? Torej gre za vprašanje upravičenosti raznih dodatkov k uniformi. Policisti dobijo ukaz, kdaj naj začnejo nositi takšno ali drugačno uniformo. Pri tem policijska uprava upošteva verjetno tudi vremensko napoved.

Pravila lepega oblačanja določajo, da morate ovratnik in rokav srajce segati preko ovratnika ali rokava suknjiča za dober centimeter. Torej pod suknjičem naj bi ne nosili srajc s kratkimi rokavi. Srajca z dolgiomi rokavi brez suknjiča ni primerna. Pa smo tam.

Bilo bi pa lepo in pravično, da bi govorniki na gasilskih svečanostih upoštevali temperature. Običajno so gasilci razvrščeni tako, da stojijo na soncu, obrnjeni v sonce (da so "gospodje" na tribuni v senci) in poslušajo vezenje prazne slame.

Govoriti na proslavi lokalnega gasilskega društva o problematiki DDV pri 28 stopinjah je rahlo bolno. Pri tem pa gasilci v postroju cepajo v nezavest.

LP

Janez
Uporabniški avatar
Franci
Kraj: Velike Lašče
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Franci »

Uniforma je del nas in se nosi po PGS.
Kakšna pa so ta je pa drugo vprašanje. 8)
Stati inu obstati. /Trubar/
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Janez H. Tole za 28 stopinj celzija ni zraslo na mojem zeljniku (če bi bi bilo 25 stopinj) ampak v naši krovni organizaciji GZS. To se je že zgodilo na seji pred proslavo 130 letnice gasilstva v Sloveniji. Toliko po spominu.

Nikar pa mene ne označuj za tistega ki kličem po neredu , ker si mi storil veliko krivico. Čeprav se strinjam s stvojim pisanjem , pa so vseeno nekateri tvoji pogledi že zastareli. Moje mišljenje. :D :evil:
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš

Bi Oskarja ponižno prosil za informacijo:

- kje sem ga omenil kot: "Nikar pa mene ne označuj za tistega ki kličem po neredu , ker si mi storil veliko krivico"

- kako se je v teh besdeh našel, če sam trdi: "ni zraslo na mojem zeljniku (če bi bi bilo 25 stopinj) ampak v naši krovni organizaciji GZS."

- Oskar preveč dobro te poznam (pa se s tem niti najmanj ne hvalim) in vem, da si človek reda, načelnosti itd (vse pozitivno) Nikar "Če mačku stopiš na rep...

LP

Janez
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

janez napisal/-a:
Pozivi v stilu:
""Prosim boga do bo v soboto vsaj 28 stopinj celzija na paradi gasilskega praznika v Mariboru ker bom šel pred mikrofon in zatulil "Bluze dol!!" ""
Mislil sem tole. :cry:
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš

Preljubi Oskar!

Kje je v vsej debati omenjeno tvoje spoštovano ime?????

Zmedeni

Janez
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kontakt:

Vredu Janez, zelo diplomatsko :D
Tema je zanimiva, ampak še vedno nismo razčistili ali srajce s kratkimi rokavi da ali ne ?
Kot je bilo napisano: preden gremo na prireditev je potrebno preverit ali imajo vsi gasilci predpisano srajco pod suknjičem in potem ne bi bil problem formirat ešalon kjer bi bili vsi enotni , si nadeli čine na srajco , pa kravato in suknjič bi počakal v avtomobilu.
Častna tribuna pa naj bodo v suknjičih , saj je treba vendar nekam namestit medalje :D :D
Uporabniški avatar
Dolby007
Kraj: Vrbje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Dolby007 »

Tema je kar problematična, moram priznat, da sem kar nekaj časa premišljeval o tem in še vedno nimam vse razčiščeno glede tega. Zato upam, da res še ostali podate svoje mnenje o tem.

Jaz pa bi rekel takole. Če smo že ravno pri tem, da zaradi vročine nebi imel suknjiča po vrhu, bom dal tale kompliment. Kolikokrat gremo na intervencijo v poletnem času in nam je pošteno vroče, iz nas lije, pa nas to ne motiti, ne pomislimo oz. ne smemo, da bi si dali zgornji del zaščitne obleke ali celo čelado dol, pa čeprav smo na mestu, ki nas ne ogroža, npr. pri črpalki daleč stran, npr trojaku,...

Po drugi strani pa, če smo vsi v srajcih s kratkim rokavom opremljeni z čini, lepo kravato, zakaj pa nebi bili v tem, za mene to še ne pomeni nediscipline, saj če pogledamo policiste ali vojsko v poletnem času imajo prav tako srajco s kratkim rokavom in še vseeno izgledajo to kar so, tako pa tudi mi. Konec koncev, potem sploh ne vem zakaj bi izdelovali takšne srajce s kratkim rokavom.

Sem pa striktno za to, da smo vsi enaki, ne pa eden tako drugi tako. To se pa tako da lepo ob povabilo povedati, npr. rabil bi 6 članov vašega društva na paradi , ki bo ... vsi naj imajo srajco s kratkim rokavom, in tako naj nebi bilo izjem.
Delam kar paše mi, kar se mi dobr zdi...
sabina

poletje-svečana gasilska uniforma

Odgovor Napisal/-a sabina »

Glede na to, da se javljate sami moški in tarnate o tem pri kateri temperaturi kaj obleči, bi vam želela samo ponuditi kost za glodanje. Ženske v svečani uniformi poleti dihajo na škrge, saj so predpisane hlačne nogavice; pozimi pa zmrzujemo, saj ni srajce za ženske z dolgimi rokavi. Se vidi, kdo je pisal predpise. Tolikokrat se je že govorilo o svečani uniformi za ženske, ki bi ponudila na izbiro tudi hlače. Menim, da sedaj že skoraj vsaka "stara" mamca (tudi na vasi) nosi hlače pri vsakdanjih opravilih, tako da to ne bi smel biti izgovor. Upam samo, da se bodo predpisi KMALU spremenili.

Pa lep pozdrav fantje!
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Re: poletje-svečana gasilska uniforma

Odgovor Napisal/-a Peter »

sabina napisal/-a:Se vidi, kdo je pisal predpise.
Žal, Sabina, pri krilih nismo moški imeli prstov vmes.

Smo pa o tem na forum že govorili na primer tukaj, pa tukajin tudi med pogostimi vprašanji tukaj.
Odgovori