Gregor K. napisal/-a:Hm, po moje nevarnosti niso prezirali, ampak se je niso zavedeli. Pa se lepo takole pri sebi vprašaj Rafter, a ti bi se je pa? Jaz se je verjetno ne bi, priznam!

Če bi bil gasilec, bi se je zavedal.
Marsikdo na forumu, ne ve, da se ukvarjam z raftingom. In ravno tam sem med tistimi najbolj zateženimi (kot pravijo nekateri); vedno in povsod namreč zahtevam, da udeleženci (vključno z mojimi vodniki) nosijo ustrezno opremo. Pri raftingu (pa tudi pri kajaku in še kje) namreč veljajo naslednja tri osnovna pravila:
1. Nikoli (ampak res nikoli) po reki, ki je ne poznaš.
2. Nikoli (ampak res nikoli) brez vodnika z licenco.
3. Nikoli (ampak res nikoli) brez ustrezne opreme.
Zagovarjam pač dejstvo, da se brez rešilnega jopiča ne smeš usesti v čoln niti na Dravi. Saj tudi padalci uporabljajo padalo; če bi skočili iz letala brez njega, se jim lahko kaj zgodi, a ne?
Pa še ena anekdota:
Moj klub že leta organizira vse resne in malo manj resne aktivnosti na reki Dravi. Ena izmed njih je bila tudi tekma mestnih občin v raftih (v okviru Študentske veslaške regate). če se ne motim, je to bilo leta 1998.
Na tekmi so sodelovali predstavniki osmih mestnih občin (MB, LJ, CE, GO, NM, MS...) in ko so se basali v rafte, sem opazil, da je en tip brezbrižno zabrisal jopič na obrežje. Opozoril sem ga, naj si ga obleče, sicer ne bo smel tekmovati, pa me je ignoriral. Lastnoročno sem ga potegnil iz rafta. Takrat je pristopil tedanji mariborski župan, g. A.K., in me vprašal, kaj se dogaja, pa sem mu razložil. Potrdil je, da imam prav, kasneje pa sem izvedel, da je bil tisti pametnjakovič pravzaprav župan Mestne občine Novo mesto.
Pa kaj. sam si je kriv. Zakaj pa ni nosil jopiča.
In verjemite, da Rafter dobro ve, kaj je nevarnost, kaj je odgovornost in kako je treba ravnati v kritičnih situacijah. Lastnoročno sem po slovenskih rekah zvozil blizu 5.000 ljudi, pa brez ene nesreče ali poškodbe (odrgnjeni komolci ter zlomljeni nohti pri damah ne štejejo). Videl pa sem tudi že smrtne nesreče. Enkrat, na primer, sem vozil raft po Soči od Boke do Trnovega, pa po poti srečamo miniraft s tremi Čehi. Vsi skupaj so imeli dva jopiča, dve vesli, dva neoprena, dve čeladi, pa so si to bratsko razdelili. Pa še nakajeni so bili. Opozoril sem jih (pač v angleščini, ker češko pa res ne znam), da naj spakirajo tisto, kar so imela namesto čolna (malo boljšo blazino za na morje) na kopno in naj gredo raje peš, pa so me po češko nekam poslali. OK, vi že veste, sem si mislil.
Ko smo mi že končali s spustom in sem turiste na cilju že slekel, pa slišim od Soče gor neko vpitje. Kaj se je zgodilo? Češke matadorje je Soča kakšnih 300-400 m pred ciljem pritisnila bočno ob skalo, čoln je počil, dva je razmetalo, tretjega stisnilo ob skalo in to je bilo to. En odprti zlom stegnenice, ena zlomljena ključnica, dve zlomljeni roki, tistemu revežu na skali pa ni bilo več pomoči. Lastnoročno sem ga po mojem polurnem oživljanju (žal neuspešnem) prinesel v reševalno vozilo. In kaj je bilo krivo? Seveda, nespoštovanje zgoraj napisanih pravil.
Vsem članom Foruma in vsem gostom se opravičujem za moje dolgo pisanje, moderatorju in Petru pa se opravičujem, ker sem popolnoma skrenil iz začetne teme.
LP, Rafter