požar : šentrupert

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Dobiti IDA že, ampak kaj ti pomaga IDA, ko pa je marsikje potem škoda zraka!?! :shock: :evil:
Škoda izpraznit jeklenko, prenevarno it v notranji napad, požar npr. kuhinje se gasi tako, da se skozi zdrobljeno okno naliva vodo kamor si bodi, v "notranji napad" se gre pa potem ko so klamfe mrzle. :roll:
Če je nevarnost poškodbe, pa naj dotični gredo k gobarjem, pa še tam so medvedi, pa možnost kakega padca. :lol:
Pardon, ampak če dam četrt ali pol milijona za eno napravo, potem jo bom rabil, ne pa da mi bo prah nabirala!
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

Gregor K. napisal/-a:Hm, po moje nevarnosti niso prezirali, ampak se je niso zavedeli. Pa se lepo takole pri sebi vprašaj Rafter, a ti bi se je pa? Jaz se je verjetno ne bi, priznam! :oops:
Če bi bil gasilec, bi se je zavedal.

Marsikdo na forumu, ne ve, da se ukvarjam z raftingom. In ravno tam sem med tistimi najbolj zateženimi (kot pravijo nekateri); vedno in povsod namreč zahtevam, da udeleženci (vključno z mojimi vodniki) nosijo ustrezno opremo. Pri raftingu (pa tudi pri kajaku in še kje) namreč veljajo naslednja tri osnovna pravila:

1. Nikoli (ampak res nikoli) po reki, ki je ne poznaš.
2. Nikoli (ampak res nikoli) brez vodnika z licenco.
3. Nikoli (ampak res nikoli) brez ustrezne opreme.

Zagovarjam pač dejstvo, da se brez rešilnega jopiča ne smeš usesti v čoln niti na Dravi. Saj tudi padalci uporabljajo padalo; če bi skočili iz letala brez njega, se jim lahko kaj zgodi, a ne?

Pa še ena anekdota:
Moj klub že leta organizira vse resne in malo manj resne aktivnosti na reki Dravi. Ena izmed njih je bila tudi tekma mestnih občin v raftih (v okviru Študentske veslaške regate). če se ne motim, je to bilo leta 1998.

Na tekmi so sodelovali predstavniki osmih mestnih občin (MB, LJ, CE, GO, NM, MS...) in ko so se basali v rafte, sem opazil, da je en tip brezbrižno zabrisal jopič na obrežje. Opozoril sem ga, naj si ga obleče, sicer ne bo smel tekmovati, pa me je ignoriral. Lastnoročno sem ga potegnil iz rafta. Takrat je pristopil tedanji mariborski župan, g. A.K., in me vprašal, kaj se dogaja, pa sem mu razložil. Potrdil je, da imam prav, kasneje pa sem izvedel, da je bil tisti pametnjakovič pravzaprav župan Mestne občine Novo mesto.
Pa kaj. sam si je kriv. Zakaj pa ni nosil jopiča.

In verjemite, da Rafter dobro ve, kaj je nevarnost, kaj je odgovornost in kako je treba ravnati v kritičnih situacijah. Lastnoročno sem po slovenskih rekah zvozil blizu 5.000 ljudi, pa brez ene nesreče ali poškodbe (odrgnjeni komolci ter zlomljeni nohti pri damah ne štejejo). Videl pa sem tudi že smrtne nesreče. Enkrat, na primer, sem vozil raft po Soči od Boke do Trnovega, pa po poti srečamo miniraft s tremi Čehi. Vsi skupaj so imeli dva jopiča, dve vesli, dva neoprena, dve čeladi, pa so si to bratsko razdelili. Pa še nakajeni so bili. Opozoril sem jih (pač v angleščini, ker češko pa res ne znam), da naj spakirajo tisto, kar so imela namesto čolna (malo boljšo blazino za na morje) na kopno in naj gredo raje peš, pa so me po češko nekam poslali. OK, vi že veste, sem si mislil.

Ko smo mi že končali s spustom in sem turiste na cilju že slekel, pa slišim od Soče gor neko vpitje. Kaj se je zgodilo? Češke matadorje je Soča kakšnih 300-400 m pred ciljem pritisnila bočno ob skalo, čoln je počil, dva je razmetalo, tretjega stisnilo ob skalo in to je bilo to. En odprti zlom stegnenice, ena zlomljena ključnica, dve zlomljeni roki, tistemu revežu na skali pa ni bilo več pomoči. Lastnoročno sem ga po mojem polurnem oživljanju (žal neuspešnem) prinesel v reševalno vozilo. In kaj je bilo krivo? Seveda, nespoštovanje zgoraj napisanih pravil.

Vsem članom Foruma in vsem gostom se opravičujem za moje dolgo pisanje, moderatorju in Petru pa se opravičujem, ker sem popolnoma skrenil iz začetne teme.

LP, Rafter
Uporabniški avatar
Marolt
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a Marolt »

No ja dragi moji saj s tem ko kupimo napravo nismo naredili še nič! Sploh pa menda jo imamo za uporabo, pa ne zato da nam stoji v garaži? Tu je Gregor kar lepo napisal! Sploh je pa hudo, da se to dogaja po veliko društvih! Res nevem, čemu ima smisel potem vse to kupovati, če pa se potem "nesme" uporabljati!??? :shock:
Potem smo gasilci kod kmetje, ki si kupijo nevem kakšen traktor, samo zato, da ga ima boljšega kod sosed.V gozd pa si itak neupa z njim ker bi ga popraskal in gre seveda s starim traktorjem brez varnostne kabine in loka! V gozdu se zvrne in traktor ga pokopa pod seboj??? No in kaj mu pomaga doma traktor vreden slabih 10 mio če je on pa v krsti???

Sam opisan primer poznam, pa naj si bo ta tragična izkušnja enega izmed kmetovalcev v nauk nam gasilcem!

LP Marolt
življenje je lepo! Ne boj se mrtvih, boj se živih!
Uporabniški avatar
SUXic
GE: Dolič-Šentflorjan
Kraj: Dolič

Odgovor Napisal/-a SUXic »

Res je tako kot je rekel Gegor. Čudim se tistim, ki se jim zdi "škoda" zraka.
Zrak v jeklenah IDA naj bi bil menjan vsake 3 mesece. Zato je še bolj čudno zakaj se nekateri tako bojijo zanj. A je bolje, da ga čez 3 mesece spustijo v zrak ali pa se koristno porabi in nekomu reši življenje, lastnino??

Uboga naša Zemlja kakšne vrste ljudi nosi :lol: :twisted: :lol: :twisted: :lol:

lp Aleš :wink:
Moje ime Aleš RAKOVNIK
gašper

od požarnih vaj do požara

Odgovor Napisal/-a gašper »

ŠE DOBRO DA SE GASILCI URIJO. PREDSTAVLJAJTE SI KAJ BI BILO ČE BI LETALA KOT KURE PO KURNIKU NA KRAJU POŽARA .
NE KRITIZIRAJTE JIH :!: :!: :!:

lp. GAŠPER :lol: [/url][/list][/list][/code][/quote]
Uporabniški avatar
romero
Kraj: GE Laško

Odgovor Napisal/-a romero »

Zadevo se je potegnilo iz naftalina zato sem se oglasil tudi jaz, ker sem bil prisoten na tej intervenciji.
Intervencija je bila v večernem času (po spominu ). Na klic iz re.co so se najprej odzvali domači gasilci PGD Šentrupert nad Laškim sočasno se aktivira osrednja enota PGD Laško, ki je odaljena 18 km do mesta nesreče za kar smo potrebovali cca 20 minut :!:
Resnično pa drži, da je bilo gasilsko društvo Šentrupert takrat še brez dihalnih aparatov ( dobili so jih v nekaj mesecih ).
Za žrtvi je bil usoden monoksid iz mislim, da iz krušne peči zato sta stanovalca izdahnila že precej pred intervencijo - ker je kmetija na samem ter teško dostopnem kraju - ( velike probleme so imeli policisti ) zaradi poledenelega ter zasneženega terena.
Zaradi dima, ki se je valil iz hiše ter pogrešanih dveh stanovalcev se je poveljnik odločil, da s pomočnikom vstopita v prostor za vhodnimi vrati v sobo kjer sta se največ zadrževala. Starejšega sta našla ter ga iznesla ven - prostore pa so pričeli zračiti - mlajšega pa so našli v wc- ju. :(
Odgovori