Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Mladina od 15.-18.leta starosti

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderatorji: Vrsho, Marko Novak

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Mladina od 15.-18.leta starosti

Objava mailo » 3. januar 2004, 20:13

Kaj bi po vašem mnenju bilo potrebno storiti, da bi mladina med 15. in 18. letom starosti ostala zvesta gasilskim vrstam?
Zagotovo se povsod pojavlja tak ali podoben problem. Vsi vemo, da so mladi aktivni samo v tistih letih ko hodijo na tekmovanja, ko pa so enkrat stari 15, 16 let pa se počasi že začnejo tekmovanjem izogibati, da pa bi se priključili kakšni vaji ki jo imajo člani-operativni gasilci, se jim pa zdi nezanimivo rekoč kaj bomo mi delali skupaj s temi "starčki" :oops:

Kaj pravite? Kako bi jih obdržali v svojih vrstah in jih počasi uvajali v opeartivne člane?

lp
Naj bo ogenj naš prijatelj!
Uporabnikova podoba
mailo
moderator
moderator
 
Objave: 274
Registriran: 4. september 2003, 14:26
Lokacija: Dobračeva

Objava slavc » 4. januar 2004, 0:17

Kaj bi po vašem mnenju bilo potrebno storiti, da bi mladina med 15. in 18. letom starosti ostala zvesta gasilskim vrstam?


Se strinjam s tabo, da zna biti to kar resen problem, še posebej tam kjer se generacija trga in imamo manjše število mladine določenega letnika. Jaz sam poskušam z gasilerijo zastrupiti že osnovnošolko generacijo. Pojavi se problem, da odidejo otroci po osnovni šoli na šolanje v druge kraje. Prisotni so samo ob vikendih. Vaje za tekmovanja za mladince, pa je zelo težko naučiti čez vikende, ko je mladina doma, pa še takrat se jim po glavah mota vse kaj drugega, kot gasilerija. Sam jih poskušam motivirati, na način, prikazovanja in treniranja veščin, ki jih lahko uporabljajo v vsakdanjem živjenju, vse skupaj pa poskušam povezati z gasilerijo, kolikor se da. Ne moreš pa enakega modela uporabiti za vse generacije. Potrebno je veliko improvizirati, se poskušati prilagoditi stanju posamezne generacije, pa na koncu ne obupati če se ti pri kateri generaciji ne posreči. :cry:


toliko zaenkrat

Slavko
"resnica boli" - zato pa je je čedalje manj
slavc
 
Objave: 19
Registriran: 7. december 2003, 20:08
Lokacija: kokoriči

Objava Matjaž Zupan » 4. januar 2004, 10:57

Dandanašnji je res nekoliko težko,saj mladinci niso ravno zainteresirani za gasilstvo. Dogaja se vse-od izostanka od vaje kljub dogovoru do popolnega nezanimanja za vse skupaj.Po eni strani tudi posledica današnje precej liberalne vzgoje,ko je malokdo pripravljen prostovoljno sodelovati pri kaki stvari,pa tudi vestnost in odgovornost sta postavljeni bolj pod vprašaj.Tako se vaje in tekmovanja nekaterim zdijo kot prisila.

Po mojem je potrebno dopolniti program dela. Niso samo tiste klasične vaje s trodelnim napadom,da se izvesti tudi kakšno mokro vajo,ki je po izkušnjah sodeč bolj sprejeta (verjetno zanimivejša :?: ). Tudi predstavitev česa v zvezi z gasilstvom bi pomagala,pa konec koncev se da odnesti veliko znanj,ki kasneje koristijo tudi v vsakdanjem življenju.

Mlajše bi morali bolj uvajati v operativno delo;najprej teoretično (zadnji gasilski tečaj pri nas je bil s strani mlajših kar dobro obiskan),nato pa še praktično preko suhih in mokrih vaj. Vsaj pri nas je tako zaradi gasilskega tečaja nekoliko lažje,saj bo večina raje sodelovala pri delu v PGD,sicer bi bil čas,namenjen izobraževanju stran vržen.
Matjaž Zupan
 
Objave: 674
Registriran: 21. julij 2003, 20:12

Objava mailo » 4. januar 2004, 12:20

Slavko je napisal:
Pojavi se problem, da odidejo otroci po osnovni šoli na šolanje v druge kraje. Prisotni so samo ob vikendih. Vaje za tekmovanja za mladince, pa je zelo težko naučiti čez vikende, ko je mladina doma, pa še takrat se jim po glavah mota vse kaj drugega, kot gasilerija.


Se čisto strinjam s to izjavo. Tudi jaz sem imel tak problem. Bil sem mentor ekipe mladink, s katero smo imeli vaje lahko samo petek zvečer (pa še to zelo težko - v petek je namreč potrebno iti žurirat :lol: ) in v soboto popoldan. A kljub temu so si za vaje zmerom vsa dekleta vzela čas. Res da niso bile zmerom ravno navdušene, ko sem jim težil z vozli, pa štafeto,... ampak tisto uro in pol, kot so trajale vaje so se potrudile, ko pa je bilo konec jih pa nikakor nisem mogel "spoditi" iz gasilskega doma. Zmerom so imela kakšna vprašanja: Zakaj pa potrebujete to in ono, ali lahko poizkusimo,... pa smo se zraven še kaj novega naučili. In tako se je čas vaj raztegnil tudi na 3 ure. A kaj si hočemo, tko pač je :wink:
Naj bo ogenj naš prijatelj!
Uporabnikova podoba
mailo
moderator
moderator
 
Objave: 274
Registriran: 4. september 2003, 14:26
Lokacija: Dobračeva

Objava ALEŠ M » 4. januar 2004, 16:58

Tudi pri nas je bil ta problem da ni bilo mladine in tako nam manjka gasilcev med 22 in 30 letom starosti. bil je predvsem problem v mentorju, ki je bil malo starejši in jih ni znal motivirati.
zdaj imamo mentorja starega 21 let in se je stvar precej izboljšala imamo kar nekaj mladine.
Tiste, ki so končali osnovno šolo (15-18 let) pa smo vključili v operativo s tem da ne sodelujejo na požarih ampak samo na vajah. V teh treh letih opravijo tudi tečaj za gasilca.

LP
Aleš
Uporabnikova podoba
ALEŠ M
 
Objave: 209
Registriran: 10. december 2003, 1:33
Lokacija: Bistrica pri Tržiču

Objava Gregor K. » 4. januar 2004, 17:59

Špricanje v disko meglo... :roll:

Kaj storiti da bi pritegnili mladino okrog 15-18 let k gasileriji?

Mladina nekako do 15. leta obiskuje vaje in tekmovanja, tam se naučijo prenašati brentače, ciljati, razvijati cevi, teči štafeto in vsa leta gulijo eno in isto.

Oprostite prosim, ampak mladina v puberteti si želi akcije!( :twisted: )

Ne vem zakaj, ampak pri nas nimamo nobenih problemov s sedanjo mladino, vsi radi hodijo na vaje in ostale prireditve, problem je pri generaciji stari od 20-30 let, kar pa je posledica prejšnje vzgoje in prejšnjih mentorjev.
Letos smo jim kupili mizo za namizni tenis, šli smo na izlet v gasilki muzej na Vransko, ter v muzej motociklov, nato pa na kosilo. To je zelo malo, pa vendar veliko, glede na to, da do pred dvema letoma niso bili deležni nobene pozornosti razen ene pice enkrat letno.
Tudi letos sem imel drug namen (obisk akvarija, GB Maribor ipd.), ampak mi je podpredsednik društva priredil celo sceno na seji UO, češ da jih je nesmiselno voziti tako daleč ipd. Potem pa najbolje, da gremo gledat kar sosedovo dvorišče in kup gnoja na njem, zagotovo ga ni še nihče videl :evil:
No, ampak zanimanje mladine je čedalje večje, ne boste verjeli, zlasti deklet (pa nisem tako lep da bi hodile mene gledat :lol: ). In ne za tekmovanja, ampak za operativo. Če bi jim pustil bi šle kar gasit :lol:
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabnikova podoba
Gregor K.
moderator
moderator
 
Objave: 3061
Registriran: 16. februar 2003, 13:20
Lokacija: Nekje na poti...

Objava Marolt » 4. januar 2004, 18:14

No, ampak zanimanje mladine je čedalje večje, ne boste verjeli, zlasti deklet (pa nisem tako lep da bi hodile mene gledat :lol: ). In ne za tekmovanja, ampak za operativo. Če bi jim pustil bi šle kar gasit :lol:[/quote]

Ja to pravgotovo da se mlada dekleta spoznajo na ročnike pa rada gasijo...... :D :D :D
Se pa strinjam s teboj da se jih da pritegniti tudi z tem da se jih pelje v kakšno brigado!! Sam osebno sem bil v GB ljubljana kod pijonirček mislim da sem bil star okoli 8 let. Tam me je to tako zasvojilo da vidite še vedno sem pri gasilcih in to kolikor mi čas dopušča zavzeto! Se zavedam da nebojo vsi kar dol padli pred tem ko vidijo brigado samo nekaj pa se jim bo že dopadlo! In tako bojo nekoče če ne takoj začeli vračati svoje s tem da bojo hodili na vaje.... Sicer pa je pri nas vsako leto organizirano kopanje na morju!!

LP Marolt
življenje je lepo! Ne boj se mrtvih, boj se živih!
Uporabnikova podoba
Marolt
 
Objave: 905
Registriran: 13. november 2003, 1:46
Lokacija: Bloke

Objava N.Satler » 4. januar 2004, 18:18

Sem eden tistih od 15-18 in če si zares želiš stati v gasilskih vrstah boš tam tudi ostal pa ni važno ali so tekmovanja in ostalo. Mislim pa, da med 15 in 18 letem začnejo prihajati nekateri nazaj, ki so prej odnehali ko so bili še pijoneri, ker tiste vaje, ki smo jih imeli kot pijoneri so bile dolgočasne članske vaje pa niso več dolgočasne so že bolj podobne resni situacji. Tako, da po mojem odhajajo iz društev med 11 in 13 letem, ko se ti že ne ljubi več prenašti vedr vode ampak si počasi zaželiš tudi malo gasilskega odrenalina.
Uporabnikova podoba
N.Satler
 
Objave: 132
Registriran: 28. december 2003, 14:00
Lokacija: Zagorje o/S

Objava MarkoSimšič » 4. januar 2004, 19:58

Jah pri nas imamo probleme že s pionirčki kaj šele z mladinci. Tako, da letos nismo imeli na občinskem tekmovanju ne enih ne drugih. Res žalostno. :( Tukaj bi se strinjal z Matjažem, ki je govoril o liberalni vzgoji.

Če se spomnim svojih začetkov društvu (od tega bo že 15 let). Takrat ni bilo lepšega kot pa iti na vaje, špricat z brentačo in potem oditi na tekmovanje. Mentor je bil "bog i batina", vsi smo ga poslušali, ubogali in spoštovali. Pa ne zato, ker bi nas ustrahoval ali kaj podobnega. Naj v miru počiva! Ampak, ko se je delalo se je delalo, ko pa smo se hecali smo se pa hecali. In če smo se kdaj preveč razživeli nam je včasih "zagrozil", da pač ne bomo šli na tekmovanje. :!: V trenutku smo bili spet pridni.

Kaj pa se je zgodilo letos! Mentor, ki je star toliko kot jaz, jih enostavno ni mogel več uganjati. Kot bi govoril steni. Da o tem kaj vse si upajo niti ne govorim. Ničesar ni škoda. In potem je uporabil metodo našega mentorja in jim pač zagrozil z odpovedjo tekmovanja. Ko bi jih vi videli kako so skakali od veselja. In niso šli. Ne vem no ampak, če so že pionirčki tako veljavni in nemogoči kaj šele bo, ko to odraste?

No ja sej so pa "moje" punce (članice A) tolk bolj pridne, tako da gremo letos na državno. :D :D A mogoče že kdo ve kje bo? Še nekaj kar se deklet tiče. Nekajkrat sem jih poskušal seznaniti z opremo, ki jo imamo in uporabljamo, pa so pokazale veliko nezanimanje in kmalu sem ostal sam v domu. No ja dokler domov nosijo take lovorike se mi res ne zdi smiselno, da bi jih silil v nekaj kar jih ne zanima.

Pa lep pozdrav iz Planine.
Uporabnikova podoba
MarkoSimšič
 
Objave: 542
Registriran: 13. september 2003, 20:33
Lokacija: Planina

Objava Gregor K. » 4. januar 2004, 21:03

Fantje povejte kakšne probleme imate in udarimo debato kako bi jih najlažje rešili! :)

Disciplina je hud problem, sam imam o današnji "moderni vzgoji" svoje mnenje, ki ni preveč dobro. Starši nimajo časa da bi se ukvarjali z otroki ko pridejo iz službe, želijo pač imeti "pet minut miru", zato pustijo da jim skačejo po glavi (ali še kje drugje). Isti problemi so potem v šoli in seveda povsod :(
Sam sem začel razmišljati, vkolikor se bi zadeve poslabšale (za sedaj se še da z njimi normalno pogovarjati, vsaj jaz imam to srečo, ker me imajo radi), da bi sklical nekakšen sestanek skupaj s starši in se pogovoriti tudi z ravnateljem OŠ...

LP!
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabnikova podoba
Gregor K.
moderator
moderator
 
Objave: 3061
Registriran: 16. februar 2003, 13:20
Lokacija: Nekje na poti...

Objava pajk » 4. januar 2004, 22:40

Vsak posameznik se sam odloči, kaj bo počel v življenju. Zato se lahko še tako trudiš, pa jih neboš mogel obdržati v gasilstvu, ča sami nebodo hoteli.

Sam sem star 19 let in sem zelo aktivni operativec v našem društvu.

Fantom starim od 15 do 18 let moraš pustiti probati stvari, jim zaupati, jih prpeljati na intervencijo in jih pustiti, da opazujejo, če pa poznajo stvari pa naj pomagajo pri oskrbi vode in podobnih stvareh. Pri travniškem požaru, ko ni nobene večje nevarnosti jim pokažeš, razložiš... potem pa si ob njih in jim pustš, da gasijo.

Jest sm pri 17 letih probal peljati naš GVC (po zapuščenem parkirišču) in takrat sm se odločil, da bom voznik GVCja, to tudi sem že eno leto in pol. Lansko leto sm se tudi dobro odrezal na tekmovanju gasilcev voznikov v Predvoru.

Ko sem se vsedel za volan GVCja, me je bilo strah hkrati pa me je prevel nekakšen občutek, ki ga neznam opisati. Zraven mene je sedel voznik GVCja, ki mi je razložil vse in potem sva odvozila par krogov (NORO!!!).

Morate pa vedeti, da jest nism pršu v društvo in rekel, dejte mi GVC za pelat. Gasilec sm že od svojega šestega leta in so vsi vedeli, da nemislim neumnosti narest in so mi zaupali.
Tehnika brez znanja je nesmiselna!
Znanje brez tehnike je nemogoče!!!
pajk
 
Objave: 104
Registriran: 1. december 2003, 21:20
Lokacija: Borovnica

Objava Gregor K. » 4. januar 2004, 23:20

Pajk kakšen GVC pa imate v PGD Borovnica?

Tole, da se vsak odloči kaj bo v življenju počel je pa malo hecno rečeno za mladino na višku pubertete. Še za šolo se je takrat prekmalu odločiti, veliko jih kiksne...
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabnikova podoba
Gregor K.
moderator
moderator
 
Objave: 3061
Registriran: 16. februar 2003, 13:20
Lokacija: Nekje na poti...

Objava Bošta71 » 4. januar 2004, 23:32

V temi PREVOZI VODE je napisal da imajo TAM 130.
Dolg jezik ima kratek spomin.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
L.p. Bošta71
Uporabnikova podoba
Bošta71
 
Objave: 262
Registriran: 25. julij 2003, 22:45
Lokacija: Koroška Dravograd

Objava Marolt » 5. januar 2004, 0:28

Tole, da se vsak odloči kaj bo v življenju počel je pa malo hecno rečeno za mladino na višku pubertete. Še za šolo se je takrat prekmalu odločiti, veliko jih kiksne...[/quote]

Ja gregor res je tako veliko jih kiksne! Sam pa bom kmalu diplomiral se sprašujem čemu sploh študiram pa v resnici me niti ne zanima to... Sam tko je ljudje delamo v mladosti napake katere je potem težko popraviti!
Pa še nekaj se strinjam z pajkom!
Sam vseeno ne pošiljate 15 letnikov na intervencije čeprav vem da so velikokrat 100krat bolj uporabni kod pa 55 let stari borci za severno mejo!
Sam vseeno 15 letne ne krije zakon borce pa!!!!

Lp Marolt
življenje je lepo! Ne boj se mrtvih, boj se živih!
Uporabnikova podoba
Marolt
 
Objave: 905
Registriran: 13. november 2003, 1:46
Lokacija: Bloke

Objava Peter » 5. januar 2004, 9:57

Marolt je napisal:Sam vseeno ne pošiljate 15 letnikov na intervencije čeprav vem da so velikokrat 100krat bolj uporabni kod pa 55 let stari borci za severno mejo!
Ko boš malo starejši, boš ugotovil, da drugi del ne drži. Če želiš, lahko nadaljujeva v forumu izobraževanje. :wink:

Kaj se dogaja po koncu osnovne šole vsi vemo. Sprememba načina življenja. Mladi odhajajo v srednje šole, ki so ponavadi v kakšnem oddaljenem kraju. Tako ti že vožnja vzame precej časa, kaj šele, če bivaš v internatu. Tudi pouk je včasih v dveh izmenah in po Murphyu se ponavadi zgodi, da imaš popoldansko izmeno ravno tisti teden pred tekmovanjem. Mladi se v teh letih želijo uveljaviti na različnih področjih in si tako pridobiti spoštovanje, v zadnjem času pa tudi možnosti za nadaljnje šolanje oz. delo. Gasilstvo res ni na vrhu spoštovanja vrednih aktivnosti, tako pri mladih kot tudi pri starejših. Razlogov za to res ni potrebno navajati. Mogoče na lokalnem področju še nekako gre, širše pa gotovo ne.

Seveda se vse ne da posploševati. Obstajajo tudi mladi gasilski fanatiki, ki jim zgoraj našteto ne predstavlja ovire za delovanje na gasilskem področju. Ponavadi se najdeta eden ali dva na generacijo, kar pa je seveda premalo za nadaljevanje dela, zato je treba najti načine, da se obdrži tudi ostale. Že na začetku, pri pionirčkih, se splača poiskati klapo, ki se druži tudi v prostem času. Možnost preživetja takšne ekipe je zelo velika.

Zdi se mi pomembno, da se znanje in izkušnje podajajo postopoma in v pravi meri. Dogajanje pri gasilcih ne sme biti dolgočasno, vendar z določeno mero. Ko se pionirček npr. pelje z GVC-jem ali pa šprica s topom mora biti to doživetje in ne sme postati rutina. Tako kot vrtnarji rožice zalivajo zmerno in gnojijo samo po potrebi, tako je treba skrbeti tudi za našo mladino.
Uporabnikova podoba
Peter
Upravnik
Upravnik
 
Objave: 4860
Registriran: 5. julij 2002, 23:40
Lokacija: Breznica
GE: Zabreznica

Naprej

Nazaj na Ostalo

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 6 gostov