Zakaj (ne) pomagati ?!

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
SamoEdini

Odg: Zakaj (ne) pomagati ?!

Odgovor Napisal/-a SamoEdini »

No ko smo bili prej pri temi umetno dihaje in masaža srce, mislim da mu boš, ko boš daval ponesrečencu masažo srca, v 80% primerov zlomo rebro ali dve! To ti je lahko jasno! Če se motim pa me naj kdo popravi! :roll:
- V požaru ni zaimka "Jaz", je samo zaimek "Mi"! -

- Rodiš se kot GASILEC, in umreš kot GASILEC -

Lp SamoEdini
Uporabniški avatar
Medija

Odgovor Napisal/-a Medija »

Če se ne motim je nekaj časa nazaj ena naša TV hiša naredila preizkus na želežniški postaji v LJ. Naj me kdo popravi če se motim. Tudi tam je bilo vidno da so nekateri ljudje hodili mimo. Če se ne motim je potem čez nekaj časa vendarle nekdo pristopil in pogledal kaj je s človekom ki je zgolj ležal na tleh medtem ko je ekipa vse to posnela.

Res da je zadnjič na RTV-ju v oddaji Jasno in Glasno skoraj večina ljudi v anketi rekla da bi takoj pomagali in nudili prvo pomoč vendar mislim da bi v taki situaciji marsikdo v paniki raje pogledal proč kot pa pomagal.
... sleep with one eye open ...

Metallica - Enter Sandman
Uporabniški avatar
M-Coki
Kraj: Malečnik

Odgovor Napisal/-a M-Coki »

Tudi jaz se spomnim tega prispevka na TV... haa - potem se pa na veliko čudimo Američanom! #-o
FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
kmhslo

Odgovor Napisal/-a kmhslo »

SamoEdini napisal/-a:No ko smo bili prej pri temi umetno dihaje in masaža srce, mislim da mu boš, ko boš daval ponesrečencu masažo srca, v 80% primerov zlomo rebro ali dve! To ti je lahko jasno! Če se motim pa me naj kdo popravi! :roll:
Nea vem samo kolikor se jaz spomnim so nam na PP rekli da če zlomiš rebro ali dva to pomeni da si se vsaj dovolj trudil ne pa kot nekateri ki samo božajo saj je bolje če ima kakšno polomljeno rebro pa življenje kot pa obratno =D>
Uporabniški avatar
Medija

Evo tu sem dobil link od oddaje jasno in glasno kjer bi vsi takoj bili pripravljeni pomagat ko jih nekdo to praša. Vsi vemo kako je s tem ko pride 1x zares.

Link: Pomagajmo prvi... (24.4.2008)

Glede polomljenih reber pa bi samo nekaj napisal. Nam so povedali da naj bi se rebra lomila bolj starejšim ljudem vendar pa naj bi bilo potrebno masirati srce na takšen način da se prsni koš udere za približno 4 do 5 cm.

Rok Ušen
GE: Savinjska

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

Od danes naprej sem bogatejši še za eno izkušnjo. Pred mojim blokom se je pripetila prometna nesreča - voznik avtomobila je na prehodu za pešce zbil starejšo gospo. Zaslišal sem cviljenje gum, pogledal skozi okno in videl, da gospa ni vstala. Stekel sem iz četrtega nadstropja in se ji približal. Lahko bi rekel, da zadnji čas. Namreč ni minilo 5 sekund, ko se je našel nekdo in mi predlagal, da bi jo odnesla s ceste na avtobusno postajo. Skoraj sem ga prestrelil z očmi! To se vsekakor ni zgodilo. Poklicali smo reševalce, policisti so se pohvalno pripeljali minuto po dogodku in ustrezno zavarovali gospo in mene, ki sva bila sredi cestišča.

Še enkrat sem se na lastni koži prepričal, zakaj ne pomagati?! Zato, ker ljudje tega preprosto ne znajo. Če ne bi jaz pritekel in preprečil prestavljanje ponesrečene, vprašanje kaj bi bilo. Tožila je za bolečinami v prsnem košu in hrbtenici. Ko so prispeli reševalci, sem razložil v kakšnem stanju sem jo našel in kaj je povedala. Potem sem stopil na stran in čakal, če bi me morebiti potrebovali. Ob koncu sem prosil enega od reševalcev, da mi je razkužil roke in sem krenil z nasmeškom nazaj v stanovanje - med knjige.

Mogoče malo mimo teme, ampak bistvo objave je odebeljeno.
Rok Ušen, GČ I. st.
SamoEdini

Odgovor Napisal/-a SamoEdini »

Ja, tudi taki se najdejo...je pa le prisopil do tebe, ze to je nekaj, ni pa on kriv da ne ve kako je treba ravnat z poškodovanci, mogoce ni imel prej nikake take izkušnje! Zato pa je treba cimveč teh oglaševanj in pa tečajov...vendar, jaz mislim da bi bilo potrebno uvest zakon da mora vsak državljan naše drzave ki je nad 15 letom opravit enkrat na leto izzpit ali pa vsaj osnove iz prve pomoči, da lahko ukrepa tako kot mora ce pride do česa...!
- V požaru ni zaimka "Jaz", je samo zaimek "Mi"! -

- Rodiš se kot GASILEC, in umreš kot GASILEC -

Lp SamoEdini
Uporabniški avatar
M-Coki

Kar se tiče nudenja PP: s pravnega stališča je opredeljena pravica in hkrati dolžnost do nudenja prve pomoči. Tako zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pravi: »Vsakdo je dolžan poškodovancu ali bolnemu v nujnem primeru po svojih močeh in sposobnostih nuditi prvo pomoč in mu omogočiti dostop do nujne medicinske pomoči.« Vendar morajo biti ne le zakon, temveč naša etična in moralna načela tista zaradi katerih bomo nudili prvo pomoč. //pomagamprvi.si
Slika
Slika Slika
Uporabniški avatar
MojcaNMP
Kraj: GE Ptuj

Odgovor Napisal/-a MojcaNMP »

Lep pozdrav!
Moje mnenje glede na to temo...

Večina ljudi si sploh ne upa približati poškodovanemu ali nenadno obolelemu bolniku. Kar prestrašijo se, zajame jih panika,.. to je zadeva kjer bi se lahko malo zamislili.
Jaz verjamem da vsi ljudje ne prenesejo pogleda na kri, rane, ... itd. ampak tisti ki pa to prenesejo pa si ne upajo pomagati zaradi neznanja, ali pa se bojijo karkoli narediti in postanejo panični.
Kar se tiče laikov pa je njihova "nepomoč" precej velik problem, res pa je tudi da se večina ljudi samo enkrat podrobneje sreča s prvo pomočjo in to takrat kadar opravljajo vozniški izpit.
Verjetno je res prisoten tisti strah, kaj pa če naredim kaj narobe, vsi namreč vedo, kaj lahko povzročiš z napačnim delom in tega jih je verjetno strah. Ustvari se nek začaran krog in gledajo drug drugega kdo bo prvi pristopil. Žal...

Sedaj laike že učijo, delo z polavtomatskim defibrilatorjem,.. ampak mene zanima, koliko ljudi ( laikov ) si bo upalo uporabiti ta aparat v primeru nuje..?? Te aparate pa imajo že v vseh večjih mestih in trgovskih centrih, tako da je dostopen vsakemu...
Čeprav dvomim da bi si kak velik procent laikov sploh upal uporabiti defibrilator, pa čeprav je konec koncev uporaba enostavna...

Lep pozdrav!
Mojca
Zavedajmo se, da se občutka, da si nekomu pomagal ali celo rešil življenje, ne da kupiti in ne da pozabiti!
Uporabniški avatar
saxtenor3

Odgovor Napisal/-a saxtenor3 »

MojcaNMP napisal/-a:Lep pozdrav!
Sedaj laike že učijo, delo z polavtomatskim defibrilatorjem,.. ampak mene zanima, koliko ljudi ( laikov ) si bo upalo uporabiti ta aparat v primeru nuje..?? Te aparate pa imajo že v vseh večjih mestih in trgovskih centrih, tako da je dostopen vsakemu...
Čeprav dvomim da bi si kak velik procent laikov sploh upal uporabiti defibrilator, pa čeprav je konec koncev uporaba enostavna...

Lep pozdrav!
Mojca
Tudi če je to zelo majhen procent in s tem rešimo eno ali dve življenji - se je splačalo. Nekje je potrebno začet delat. Dolgoročno gledano se bo ta procent verjetno dvignil on bodo naši zanamci imeli večjo možnost preživetja,a ne? Tud v to smer se izplača izobraževanje....
Ni lepšega občutka kot da nekomu rešiš življenje......
Uporabniški avatar
MojcaNMP
Kraj: GE Ptuj

Odgovor Napisal/-a MojcaNMP »

LP

Ja saxtenor3 se popolnoma strinjam s teboj,..
Upam pa, da se bo tud na tem področju v prihodnje kaj premaknilo,.. oz. izboljšalo...

Začetek pa je dober,...

Lep pozdrav

Mojca
Zavedajmo se, da se občutka, da si nekomu pomagal ali celo rešil življenje, ne da kupiti in ne da pozabiti!
Uporabniški avatar
icko

Odgovor Napisal/-a icko »

....govori se o tem...zajame jih panika...postanejo panični...

naj povem da se panika redko pojavi, prej gre za druge oblike obnašanja ljudi, ki pa jim radi obesimo definicijo panika ali panično
nehajmo to besedo prepogosto uporabljati za zadeve ki to niso.....seveda je tu opazen vpliv medijev, predvsem filmov

Definicija:
Panika je situacija nenadzorovanega strahu, ki se praviloma kaže kot beg iz kraja nevarnosti. Ta umik je nerazumen - ogroženi ne razmišlja o drugih alternativah - in nesocialen - pri paničnem begu ne pomagamo drugim. Ampak vse raziskave kažejo, da do nje redko pride. Pogostejši so primeri razumnih ukrepanj in pomoči ogroženim. Pri paniki strah ni nadzorovan. Lahko pa se bojimo, ampak svoj strah nadzorujemo. Strah pa je popolnoma normalno čustvo in nas varuje pred tem, da bi počeli stvari, ki so organizmu škodljive.

Ni vsak beg paničen, ampak samo tisti ki je nerazumen.
Zadnjič spremenil icko, dne 19. Junij 2008, 13:46, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
icko

Odgovor Napisal/-a icko »

naj še dodam, da mnogi ljudje svoje izkušnje opisujejo kot panične, čeprav gre le za močno tesnobnost ali strah
Uporabniški avatar
M-Coki

MojcaNMP napisal/-a:Sedaj laike že učijo, delo z polavtomatskim defibrilatorjem,.. ampak mene zanima, koliko ljudi ( laikov ) si bo upalo uporabiti ta aparat v primeru nuje..??
Drži.. toda ravno zato je potrebno osveščati/izobraževati ipd... Morda se bo pa kasneje (na ulici, v trgovini...) kdo spomnil: ''Ja, s tem pa znam ravnati, saj smo ravno to delali na tečaju...'' Vsako življenje, ki ga rešimo, je največji uspeh !! :wink:
Slika
Slika Slika
Uporabniški avatar
Medija

http://24ur.com/novice/slovenija/ne-mor ... agate.html

Končno tudi nekaj koristnega od poptevejevcev... Čeprav mislim da je takih stvari še vedno premalo. Ljudem je treba dopovedat da pomagat ni greh...

Odgovori