Tenična pomoč-pa naj še kdo reče da je naš sistem optimalen

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Luka19 napisal/-a:Najprej je bila ideja GVC-ja v vsako vas, sedaj se pa že rojeva nova ideja, orodje za TR in usposobljeno osebje v vsako vas. Pa kaj mislite, da smo mi totalitarna gasilska država?

Moje mnenje je, da je trenutno stanje v državi dokaj optimalno in je vsako leto le nekaj primerov, kjer bi bilo zelo upravičeno, da bi določena manjša enota posedovala tudi orodje za TR in ga dejansko tudi uporabila.

Jaz gledam to nekoliko bolj z ekonomskega stališča, koliko stroškov bi navrglo uresničevanje takšnih idej... Tole kar bom zapisal, se sliši sicer neokusno, vendar smo to računali na fakulteti!!! Vrednost človeškega življenja za državo je približno 1/12 cene spodobnega TRV - 2d-ja (to vozilo sem vzel izključno za lažjo predstavo). Kolikokrat se pa v naši ljubi domovini naredi, da ponesrečenec umre zaradi prepočasne pomoči gasilcev? Če v državni upravi sedi kakšen ekonomist, potem še dolgo ne bo opreme za TR v manjših enotah, kaj še kaj več...
Luka pa kje ti živiš?. Ali kaj poznaš tipizacijo vozil? In katero vozilo se predpisuje za gasilska društva tretje kategorije in več oz. katera oprema je notri. Malo to preštudiraj potem pa klobasaj take kozlarije.

In vrednost človeškega življenja. 1/12 TRV-2d znese od 50 mio bivših SIT okoli 4.16 mio ali okoli 17400 € da ti bo lažje. Ali si ti z lune padel ali kaj? A toliko ste naračunali na vašem faksu? Me pa prav zanima na kateri faks hodiš, da ste dobili takšen logičen rezultat. Pa saj si res neokusen do onemoglosti.
Okvirna cena (zavarovalniška) če hočeš, za človeško življenje, ki premine recimo v prometni nesreči znaša reci in piši 750.000 €. Se pravi skoraj 4 tvoje TRV-je z dvigalom če smo neokusni. Ja prav si prebral.

Je pa statistika zaje.... reč. Statistično takih klobasarij, kot si jih napisal ti v zgornjem postu, ni na našem forumu niti vsak teden.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Rok Ušen
GE: Savinjska

izzvani

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

Očitno ste nekateri dobili vtis, da hočem oblatiti PGE Celje. Sploh ni res. Oni so svoje delo opravili strokvono ampak gre se za odzivni čas in tip posredovanja. Ne trdim, da bi mi morali imeti koncesijo.

Ne vem kdo je napisal, zakaj nisem povedal kam - ker sem slišal od očeta, sam nisem bil doma.

O oddaljenosti PGE Celje do mesta intervencije: cca 40 km

Vredno razmisleka, mar ne? :oops:
Rok Ušen, GČ I. st.
dobovsek

Odgovor Napisal/-a dobovsek »

Janez imam par vprašanj zate in za ostale, ki se tako zavzemate ob posredovanju osrednje enote ob tehničnih nesrečah. Ker si v zadnjem postu omenil tipizacijo, me zanima naslednje. Vaše društvo je, če prav razumem osrednja enota v občini ter tako 3. kategorije, je tako? Enako sprašujem tudi tebe blondi. Za to kategorijo so predpisana naslednja vozila: GVC 24/50, GVM in GVC16/15 v katerem se lahko po tipizaciji nahaja tudi komplet za tehnično reševanje. Toda zakaj za vraga ste potem pred kratkim prevzeli novi vozili kateri sta obe GVC 16/25, katera ne pripadata te kategoriji, sicer je res da so podatki o minimalni opremljenosti, pa vendar če še osnove ne izpolnjujete zakaj potem nadstandart?
Res pa je, da kot je že nekdo napisal da niso vse samo razpiralo , škarje ter cilindri, vendar k tem spadajo tudi dvižne blazine...
Pozdrav iz pod kamniških planin ;)
Rok Ušen

odgovor

Dobovšek: naš GVC 16/25 ima vso opremo za tehnično reševanje - blazine, čepi, hidravlika, trifor, zagozde, sekire, vitla, motorna žaga ,...

Če malo pogledaš v galeriji slikce našega GVC -ja boš opazil, da praktično ni razlike v opremljenosti med našim gvc-jem in GVC 16/15 (no razen v vodi).

Mislim da to ni argument, s katerim bi lahko izpodbijal idejo o posredovanje najustreznejše enote (ki ni rečeno, da je osrednja v občini) ob prometnih in drugih nesrečah. Gre se izključno za to, da se ponesrečenim čimprej pomaga. Pa tudi če bo to izgledalo tako, da bo imelo društvo naloženo opremo na zadnjih sedežih GVM-ja.
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Re: izzvani

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

blondi napisal/-a:... - ker sem slišal od očeta, sam nisem bil doma...
Nočem dlakocepiti.
Dobil sem vtis, da je tvoj opis dogajanja ob navedeni nesreči (iskanje lokacije) v smislu "baba čula, baba rekla". Pri tem pa vsi skupaj ne vemo kako je bil dogodek javljen na ReCO in kako je morda potekala komunikacija ReCO-PGE, ko je bila enota na poti na intervencijo.

Saj vemo - kliče nekdo paničen, se morda ne spomni točno imena/naslova, razlaga kako se pride do tja - tako kot on to vidi. Čez tri minute pa spet kliče in spet razlaga kako do tja, mogoče malo drugače kot prej, pa je hitro zmeda. Operativec na ReCO mora delovati z podatki ki jih je dobil :arrow: jih posredovati enoti na teren. Enota pa se mora s tem znajti. Nihče pa ne more vedeti za vsak "kandelaber".

Pa smo spet pri tem, da je poanta v planu alarmiranja.
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
erno
Kraj: Slovenske Konjice

lp

Odgovor Napisal/-a erno »

Dobro debata se razvija kakor se pač razvija.Sedaj pa še poglejmo drugo plat zgodbe. Kaj pa porečete na problem društev ,ki imajo opremo za tehnično reševanje in ne smejo posredovati(beri niso obveščena s strani Reco) ,čeprav je nesreča 100 m pred gasilskim domom, kjer je potreben tehnični poseg. Da ne bo ugibanj gre za Pgd Konjice ,kjer imamo v garaži vrhunsko opremo (tunelc) saj tako so strokovnjaki povedali.
Imamo usposobljen kader dobre odzivne čase aja nimamo kakšnega direktorja ali poznanstva v DZ ali URSZR.
Ne mi nakladat o nekih načrtih alarmiranja in koncesijah ker smo že to vse 10x poizkusli.Rešujemo lahko v tunelu na navadni cesti pa ne V ČEM JE ŽE PROBLEM.
In ne mi govorit da je ta sistem dober(ja mogoče je ker boljšega trenutno ni),zame bo dober taktat ko bo ponesrečenec v občini Konjice deležen enake hitre pomoči kot ponesrečenec v CE,MB,LJ,........

Mogoče pa ne razumem cilja države!!!! Rešujmo ni važno kako hitro bo ponesrečenec dobil pomoč važno je da do tja pride.Cena ponesrečencev ni važna.
Jeb...i pa so nas ja učili o nekem stresu ,šoku,triaži kaj je že to.

Tako, da če se vozite po lokalnih cestah čez občino Konjice in bi radi dobili pomoč vsaj 5 min. prej en nasvet v primeru nesreče:
Ko kličete 112 povejte, da vam gori vozilo NO TAKRAT PA LAHKO MI IZVOZIMO IN POSREDUJEMO.

Zadeva deluje - preverjeno.In kdo je sedaj tukaj b.....
LP Erno

Čisti računi-dobri prijatelji

Slika
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Erno, tale vaša situacija je tudi poglavje zase, ni kaj. :shock:
Sicer nisem 100%, se mi pa zdi, da je to edinstven primer v državi.

Rešitev za tovrstne zagate sigurno obstaja. Seveda mora biti za kaj takega dovolj volje za kompromise in dogovor. (Torej "fovšija" odpade).
Posluh pri županu, na ReCO. Primer: PGD Zagorje-Mesto
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
erno
Kraj: Slovenske Konjice

lp

Odgovor Napisal/-a erno »

Ja se strinjam Tomkat z tvojim razmišljanjem,tudi z PGD Zagorje-Mesto smo pobrateni in dobro sodelujemo in izmenjavamo podatke.

Mogoče se bo kaj spremenilo sedaj ko imamo novega župana.
Iz URSZR so nam zagotovili, da za enkrat nimajo namena podeljevati koncesij za teh.reševanje in nev.snovi.
Reco Celje pa je poglavje zase in o njem nebi izgubljal besed.So pa seveda tam zaposleni določeni ljudje,ki jih zelo cenim in jih ne morem metati v isti koš.
Vsaj pet let teženja na naši občini dokazovanja županu,svetovalcem, Urszr Celje,.. vrjemi da je naša volja načeta.
LP Erno

Čisti računi-dobri prijatelji

Slika
Luka19

Odgovor Napisal/-a Luka19 »

Janez Tratnik napisal/-a: Luka pa kje ti živiš?. Ali kaj poznaš tipizacijo vozil? In katero vozilo se predpisuje za gasilska društva tretje kategorije in več oz. katera oprema je notri. Malo to preštudiraj potem pa klobasaj take kozlarije.
Glede na jezik v katerem pišem bi lahko predvideval, da sem iz Slovenije, ali pač? Kakšen daljši odgovor bom preskočil, ker sem ti očitno na žulj stopil, poleg tega sem pa takega nizkotnega pisanja s strani nekaterih na tem forumu že vajen.
Janez Tratnik napisal/-a:In vrednost človeškega življenja. 1/12 TRV-2d znese od 50 mio bivših SIT okoli 4.16 mio ali okoli 17400 € da ti bo lažje. Ali si ti z lune padel ali kaj? A toliko ste naračunali na vašem faksu? Me pa prav zanima na kateri faks hodiš, da ste dobili takšen logičen rezultat. Pa saj si res neokusen do onemoglosti.
Okvirna cena (zavarovalniška) če hočeš, za človeško življenje, ki premine recimo v prometni nesreči znaša reci in piši 750.000 €. Se pravi skoraj 4 tvoje TRV-je z dvigalom če smo neokusni. Ja prav si prebral.
Očitno ti nisi iz Slovenije oz. se ekonomije nisi učil v Sloveniji, ker prekašaš v svojih izračunih zelo uglednega slovenskega ekonomista (EF) pod mentorstvom katerega smo to tudi računali. Ob vsem znanju ekonomije, bi lahko vedel, da v ekonomskem krogu sodeluje več ekonomskih subjektov - jaz sem ti napisal s stališča države, ti pa meni nazaj pišeš o zavarovalniški ceni, ki je poglavje zase :roll:
Janez Tratnik napisal/-a:Je pa statistika zaje.... reč. Statistično takih klobasarij, kot si jih napisal ti v zgornjem postu, ni na našem forumu niti vsak teden.
Svetoval bi ti, da v svoj nadimek vpišeš še vse svoje doktorate, da te bom lahko pravilno naslavljal ter spoštoval, ker si zgleda res ekstra ekspert za to področje. Ampak zanimivo, da v ekonomski publicistiki tvojega imena ne zasledim... :oops:

Pa da ne bo čisto off topic: Ob pisanju svojega posta sem vedel, da bom marsikoga razburil s tem izračunom, še posebaj, ker gre za gasilski forum. Tudi sam sem debelo pogledal (s stališča gasilca), ko smo to delali, ampak ljudje božji... To je realnost... Pri vsaki stvari se država vpraša kakšne ima stroške in kakšne so koristi. In moje mnenje je še vedno enako, da je sistem trenutno blizu optimumu.

p.s.
Pa da ne bo spet polemike o tipizaciji pa ne vem o čem še vse. Sam sem se sfokusiral na ta izračun, vse ostalo so samo naključno izbrani predmeti - TRV 2d sem omenil zato, ker ima praktično vso opremo notri in smo lažje dobili ceno, da ne navajam vsega orodja za TR, ki je v ostalih vozilih in da bi potem tisto seštevali pa delili itd. ](*,)
Luka19

Odgovor Napisal/-a Luka19 »

Sicer se pa sam iz te teme umikam.
Zapišem nekaj "zanimivega" oz. prikažem kaj vse nas na fakulteti učijo, morda bo marsikdo s pomočjo tega tudi lažje razumel aktualne problematike (ne bit naivni, da se to dela samo teoretsko), ampak se takoj najdejo neki akademiki(res sem še študent in zato vam zgleda nisem dorasel sogovornik), ki z "zajebantskim" pisanjem replicirajo zapisano.

Lp!
Rok Ušen

Hm ...

Nekateri malo pretiravate ....

Če bi vedno gledali koliko se nam nekaj splača in koliko nas stane, potem tako ne bi delali nič. Koliko se nam pa recimo splača gasiti kozolec npr. 5 ur ponoči, na koncu je pa itak zanič?!

TomKat - temo sem odprl zato, ker sem videl PGE Celje, ko so se pripeljali iz smeri Braslovč proti Letušu, potem sem pa to povedal očetu, mi je pa razložil, kako je zgledalo v Braslovčah. Drugače pa - kot si verjetno opazil - ne odiram tem baba vidla baba čula. :D

Mene koncesija sploh ne mika (po pravici povedano). Koncesionar naj pride na prometno nesrečo, na ukleščeno osebo, ... ampak naj na kraj izvozi tudi enota v občini, ki je ustrezno strokovno in tehnično izpopolnjena. Če pogledamo to malo iz druge strani. Če se naredi prometna nesreča- treba je rezati eno vozilo. Opreme je načeloma dovolj, tudi ljudi je. Ampak kaj pa če se pripeti prometna nesreča z udeležbo večih vozil in je potrebno rezati npr. 5 avtomobilov?! Ali pa verižno trčenje na avtocesti v Šentrupertu?
Kako se bo pa koncesionar lotil takrat? Mislim, da bi bilo veliko bolje, če bi bila na kraju še ena enota, z enim kompletom opreme...

Še bi lahko našteval, vendar nima pomena. Mislim da vsi vemo kam pes taco moli.

Razmere Slov. Konjice - Zreče- za bruhat. Zrečanim avto ne vžge, Konjičani pa čakajo v garaži z novim tunelcom. Kje je tu logika, nimam pojma.
Tudi v Braslovčah, če se meni ali mojim bližnjim zgodi prometna nesreča ali kaj drugega - kličejo na 112 in povedo, da pri njih doma gori. Žalostno, ampak zaenkrat "takle mamo".
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Re: Hm ...

Odgovor Napisal/-a MICKA »

blondi napisal/-a: če se meni ali mojim bližnjim zgodi prometna nesreča ali kaj drugega - kličejo na 112 in povedo, da pri njih doma gori. Žalostno, ampak zaenkrat "takle mamo".

Koga boš pa delal krivega potem ko bodo gasilci prišli k tebi z napačno opremo. Sam jih namreč s svojiimi lažnimi informacijami o dogodku zavajaš. To je pa že kaznivo dejanje.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Rok Ušen

Ne ne

Kaznivo dejanje ...
kaj vse je kaznivo in se vseeno dogaja - v politki recimo.

Sicer pa naše prvo vozilo je kombinirka GVC 16/25. Notri je pa tako vse.

Vem da se to ne bi smelo, ampak veš da ne morem gledati kako smo mi doma, medtem ko čakajo poklicne.
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
Marko Novak
moderator
moderator
Kraj: PGD Zagorje - mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Marko Novak »

No sedaj bo malce MOderator črto potegnil pod tole moram priznati res zanimivo pisanje.
Seveda ne more biti , da si ne skočimo v zobe, ali pa lase. Tudi takšne vrste demokracija obstaja.

Mojo zgodovino poznate, da nisem nepoznavalec razmer na področju teh. reševanja tudi. Kako smo MI začeli in zakaj ,je marsikomu jasno. Poklicno gasilsko šolo sem opravil skupaj z Micko. Takrat je bilo spec.orodje beri: Webrova hidravlika Uaaa bau bau in domena samo poklicanim. Razmišljanje v stilu Tega naj nimajo Vsi (vključno z znanjem) je zmotno.

PGE CELJE ,ali se Vam zdi posredovanje ki traja 40 minut normalno :?: Niti slučajno Vas ne mislim obtoževat čeprav je moje vprašanje težko. V nižinskem svetu z dobro razvejano infrastrukturo je posredovanje 40 minut nesprejemljivo. Žal je takšen sistem in razmišljanje doma v naši državi.

Še manj se mi zdi normalno ,da gasilsko društvo katero poseduje tehniko in znanje ne sme posredovat. :!: Kje hudiča ste to prebrali. :?: Kdo Vam vtepa v glavo takšne neumnosti. :?: Da sem doma iz Slovenskih Konjic pa mi v Konjicah "poči" v križišču ! ReCO pa "lahko" aktivira samo Zreče :?: Halo, ja pa je v tej URSZR nekdo ,ki spremlja forum :!: Vsedemo se v "tunelca" in gremo na posredovanje. Ni zakona ,ki bi nas ustavil, tam nekdo krvavi in porkagate kri ne odteka 40 minut.

Pa da ne zabluzimo preveč. Čestitke Vsem ki se trudite izboljšati sistem.Verjamem da bi PGE Celje raje poletela tja v 5 minutah.Mi smo samo operativci ,ki se trudimo pomagati ,čimprej in pravilno.

Glede na vsakoletna prerekanja ,bom organaniziral "okroglo mizo" na forumskem srečanju v Postojni 2007. Pridite sprašujte ,odgovarjali Vam bodo tako koncesionarji kot nekoncesionarji :wink: . Seveda bo tema posredovanja GE na področju nesreč v cestnem prometu.
Koncesionarsko plat bodo zastopali priznani strokovnjaki iz Jesenic, Postojne, URSZR. Na nekoncesionarska vprašanja bom odgovarjal, jaz.

No, ja za konec še to. Ne želim da bi se po mojem pisanju tema pozabila. Pohvalno od Vseh je da razmišljate "na glas". V imenu moderatorja tega foruma, se opravičujem v imenu vseh vsem ,ki ste užalili koga drugega.
Še poseben pozdrav pa leti v PGE Celje, kjer so res vrli fantje. Se Vidimo v Postojni.

Marko NOVAK
Marko NOVAK...GSM 040 631 011
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Luka19 napisal/-a:Pa da ne bo čisto off topic: Ob pisanju svojega posta sem vedel, da bom marsikoga razburil s tem izračunom, še posebaj, ker gre za gasilski forum. Tudi sam sem debelo pogledal (s stališča gasilca), ko smo to delali, ampak ljudje božji... To je realnost... Pri vsaki stvari se država vpraša kakšne ima stroške in kakšne so koristi. In moje mnenje je še vedno enako, da je sistem trenutno blizu optimumu.
Ekonomska logika res lahko upošteva samo oprijemljive stvari, pa vendar, če bi meni profesor rekel, da je življenje moje mame vredno slabih dvajset tisočakov, ga takoj lastnoročno vržem ven iz predavalnice. Bog nam pomagaj, če bodo takšni ekonomisti krojili našo usodo. Mislim, da bi morali vi tole formulo popraviti, tako da bi se približali vsaj rezultatu v spodnjem navedku.
andrejf napisal/-a:Osebno zagovarjam stališče, da je človeško življenje neprecenljive vrednosti in zaradi tega moramo storiti vsi vse, da ga tudi ohranimo. Glede na to, da je življenjska realnost druga (vse se gleda skozi denar) so v tujini že pred daljnimi leti izračunali ekonomsko vrednost človeškega življenja. Pred nekaj leti sta se v SLO pojavili dve metodologiji za takšen izračun in po eni izmed njiju je prišlo tudi do izračuna prihranka države, če uspemo rešiti življenje 1 bolniku/poškodovancu, ki je star 30 let - cca. -500.000 €. Toliko o vrednosti človeškega življenja.
Odgovori