Malo čez enajsto dopoldan sem se peljal po avtocesti Ljubljana – Maribor v smeri Maribor pred izvozom za Domžale je prišlo do prometne nesreče zakaj to pišem namreč zato od najmanj 100 vozil ki se jih je peljalo mimo sva se na kraju ustavila samo dva in pomagala tud vprašal ni noben a kdo rabi pomoč vmes so bili tudi tovornjakarji še bol zaskrbljujoče pa je bilo to da so reševalci in policija na kraj potrebovali kar dolgo saj se ljudje sploh očitno ne znajo obnašati na cesti saj se sploh niso hoteli umikati reševalcem in policiji na srečo je na pomoč priskočila mimo jedoča reševalna vozila eden iz primorske eden pa iz okolice Ljubljane in začela strokovno nuditi pomoč poškodovancema do prihoda reševalne službe Domžale morda še zakonec stavek zdravnice ki se je glasil nekako takole če povzamem: Groza 10 min smo se prebijali skozi gnečo (kolono a avtocesti) sploh se nočejo ljudje umikati
Čeprav je bilo to že ene parkrat predebatirano pa vse eno a se men zdi al je naša država zaspala na tem področju
Zakonodaj na tem področju spi. Ko bodo nekateri za svoja dejanja odgovarjali se bo pa mogoče kaj spremenilo. Tu mislim na tiste ki vozijo mimo in tiste ki so že tam pa ne pustijo pomagati.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)
V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Vsaj toliko objav krajšega prispevka na tv o pravilnem vedenju na AC v primeru nesreče kot jih je za ženske vloške in pralne praške, pa se bi ljudi mogoče kaj prijelo.
Zelo me jezi, ko poleti ob večjih (5 - 6 km) zastojih na AC pred cestninsko postajo Log ( KP - LJ) vozniki pač čakajo v dveh vrstah. Po odstavnem pasu pa prehitevajo večinoma le vsemogočni slovenci (največ z reg. tablicami mestnih občin LJ in KP). Tovornjakarji zapeljejo na pol voznega in odstavnega pasu ter jim z tem zaprejo pot. Tako nastane še tretja kolona. Žal zaprejo pot tudi urgentnim vozilom.
Policaji pa nič. Raje se podijo naokoli z providami, kot pa da bi hudo oglobili objestneže z odstavnega pasu. Ti objestneži se jim pripeljejo dobesedno na krožnik, ampak očitno za policaje to ni dovolj adrenalinsko. Žal pa za marsikoga lahko tudi usodno.
Vse kar ste napisali je res vendar to se ne dogaja samo na AC ampak na vseh cestah .Tistih ,ki bi pomagali je malo ,prekrškarjev je preveč ,policaji pa po svojem , tam ko bi morali biti jih ni,če pa so že se raje obrnejo stran kot pa ,da bi se ukvarjali z prekrškarji.Žal dokler se na zakonodajnem področju nebo kaj spremenilo bo pač tako.
Oj Tine! Je prišel tečaj gasilec-bolničar zelo prav kajne?
Hja, kar se pa tiče cestne kulture....spomnim se, ko smo šli lani na Kras, na čelu naš GVM, zadaj pa nekaj GVCjev in en GV-1. Taktika (ko smo naleteli na kolono vozil pred cestninsko postajo): odstavni pas, sirena na polno pa vozi miško, ker se ni nihče umikal.
Uroš, če se spomniš so morali na nekaterih mestih na AC
vozniki gvc-jev kar manjše manevre delat, da so se prebili mimo.
Kar se pa tiče vožnje po AC (oz. bolje povedano čakanja) je bil pa po TV
tudi en spot, v katerem so kazali kako se je treba pravilno postaviti v primeru zastojev.
J.J. napisal/-a:Kar se pa tiče vožnje po AC (oz. bolje povedano čakanja) je bil pa po TV tudi en spot, v katerem so kazali kako se je treba pravilno postaviti v primeru zastojev.
Očitno premalokrat, jaz ga sicer nikoli nisem videl.
Bi pa res bilo bolje če bi ga zavrteli namesto tistih kur...ih vložkov in praškov. Saj itak vsaka ve, kaj si tlači v gate in s čim jih pere. Kako pa naj se ustavi v koloni na AC pa malokatera.
LP iz Celja Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
To naj bi učili v avtošolah- "kao". OK, sej je tako, da te pri CPPju naučijo kam se moraš umikati, ampak praksa je pa čisto nekaj drugega. Npr. jaz v vseh 30 urah vožnje v avtošoli niti enkrat nisem prišel v situacijo, da bi se moral umakniti vozilu na nujni vožnji, kasneje, ko sem že imel izpit se mi je to pa že kar nekajkrat zgodilo, ampak na srečo vem kako in kaj storiti.
Nekaj časa nazaj je bila na valu 202 oddaja o tem kako vidijo situacijo vozniki vozil na nujni vožnji- član foruma PLAMEN je lepo povedal, da ljudje dostikart otrpnejo od strahu, ko za seboj vidijo vozilo na nujni vožnji in sploh ne reagirajo. Žalostno, a vendar resnično!
Tisti ki ne zna ali pa ne more pomagat (zaradi slabega želodca, če ne drugega), je kar prav, da se odpelje naprej. Tisti, ki pa se kljub svojemu znanju odpelje mimo, ga pa lahko peče vest (če jo sploh ima), ker lahko zaradi tega kateri ponesrečenec poškodbam tudi podleže. Torej tisti, ki zadevo obvladate, ustavite se in pomagajte, ostali pa ne "firbcajte" ter ne delajte nepotrebne gneče in se srečno odpeljite naprej.
Sicer ne spada neposredno v to temo...ampak vseeno:
Pred kakšno uro in pol sem peljal prijatelja in njegovo punco domov iz centra, ko na križišču Šmartinske ceste in Pokopališke ulice od prijatelja punca opazi da nekaj gori. Na naslednjem križišču obrnem in gremo pogledat kaj je, nakar opazimo, da gorita star odšlužen clio in zraven parkiran kombi. Prijatelj hitro pokliče 112, sam pa pripravim S3 gasilnik, ki ga imam v avtu. A bi bilo brez pomena. Zakaj? Ker je bil požar že do dobra razvit. Če bi kdo od mimoidočih oz. mimovozečih poklical malce prej 112 ne bi bilo tako. Res, da je tema pomoč in vedenje ljudi ob prometnih nesrečah, ampak mislim, da nasploh tudi ob drugih nesrečah dosti ljudi ignorira kaj se je zgodilo in si mislijo: "Ah saj bo že nekdo drug poklical 112." Ena promocija številke 112 na jumbo plakatih ne bi bila slaba ideja......kasneje ko so na kraj požara že prispeli fantje iz GBL z VG 2700/300 (nisem ujel katera izmena je bila na delu) in PGD Zadobrova z GVC 16/25 se je pa kar nabralo nekaj "firbcev". Nekaj sem uspel tudi slikati, samo ni ne vem kaj, moja nokia je bolj narejena za klicanje kot pa za slikanje.
P.S. Moderator, sorry, če je preveč offtopic, samo sem moral izliti iz sebe.
Jaz sem doživel ko je prišlo do nesreče na avtocesti v Nemčiji. Cesta je bila popolnoma zaprta. To pomeni da so trije pasi stali. Ko se je v ozadju zaslišala sirena so se vsi lepo vmaknili na stran tako da je bilo na sredini dovol prostora da sta dva gasilska kamiona vozila vsporedno. In so lahko hitro posredovali.
Vse bi lepo potekalo če seveda nebi bilo v koloni Italjanov ki so zapelali po pripravljenem pasu za iterventna vozila takoj za prvim interventnim vozilom.
Moram pa pohvaliti tudi nemške policaje saj smo v petnajstih minutah po začetku itervecije že zapustili avtocesto ter nas napotili na nasledn vhod na avtocesto.
slovenci pac ne moremo iz svoje koze. Dokler se nebo sosed umaknil, se drugi tudi ne bo.
Koliko je meni znano, se taki spoti objavlajo brezplacno ! Jaz sem ga videl prejsni tedn 100% 2x, Ponavadi je nekaj pred 7h tocno pred porocili.
No jaz lahko navedem še en primer, ko so vozniki enostavn ignorirali svetlobne in zvočne signale... Nedelaj dopoldan -> lep sončen dan -> poziv da gori del podjetja za lesno industrijo - > izvozimo z GVC 16/50 ( mana gvc 16/25 še nismo imeli) na Tamu (gvc 16/50 ) so montirane modre rotacijske luči, umo in zračne trobilke. Dobrih 500 m od gasilskega doma po dokaj hitri vožnji naletimo na voznika, ki veselo pelje nedeljsko vožnjo (okol 25 km/h) vse bi bilo lepo in prav, če bi bilo kaj prostora za prehitevanje... vendar kot zakleto nikjer... seveda ko zagledaš v odsevu vzratnega ogledala nekaj velikega rdečega pa še "dere" se ko grešna duša bi logično sledilo, sprav svojo mejhno rit s ceste! Ampak on ne.. lepo polako, in da nebi blo še vsega dost se sprav še zavijat k eni trgovini in sicer na levo, tako da po pravilu srečanja moraš počakati nasproti vozeča vozila. Pa saj ne ,da bi bila 10 m prej avtobusna postaja in bi se lahko elegantno odstranil... No in ko ma končno prosto pot še standard... ne zna delat s sklopko in avto mu še ene 30x ugasne preden se mu rata spravt s ceste... Na tak način smo izgubili okrog 5 min dragocenega časa. In kaj vidiš ko pridemo na požarišče.. Požar v polnem razmahu, gori lakirnica in del napeljave do silosa z lesnim prahom... Bravo naši, da smo zadevo uspeli pogasiti -> še več rešili smo skladišče in proizvodnjo.. Samo bogu in sposobnim vodjem se je zahvalit, da ni šla cela tovarna.. V tistih 5 min bi lahko rešili še del lakirnice.. Potem pa to ni bilo več možno, saj je ogen sega približno 6m nad kritino ob našem prispetju... Tako da dragi vozniki... če že delate gnečo na cesti, ko je za vami intervencijsko vozilo, dajte se vsaj h kraju ceste spravt, da bomo lahko mi šli mimo in opravili svoje delo! Pa še to - vsa čast intervencijskim voznikom, da imajo titanske živce....