Za kaj gre?
Danes sem v dnevnem biltenu URSZR zasledil naslednje:
Na prvi pogled nič posebnega, novica kot vse ostale. Četudi se mogoče malce neumno sliši, da so gasilci iz GBL morali sredi noči na intervencijo zaradi razbitega termometra.Onesnaženja okolja, nesreče z nevarnimi snovmi, industrijske nesreče, druge ekološke nevarnosti ali nesreče
Ob 0.48 so ljubljanski poklicni gasilci posredovali na Celevelandski ulici v Ljubljani. S pločnika pred stanovanjskim blokom so pobrali okoli 100 kroglic živega srebra, ki so iztekle iz razbitega termometra
(Skoraj tako neumno kot tista o nalivanju kurilnega olja v odtok.)
Potem se pa človek malo zamisli. Ugotovitve so lahko pa skrajno zanimive. Zakaj?
Sam imam za sabo usposabljanje za NS, pa mi je bila tale vest vseeno presenečenje. Kako redko pomislimo, da je lahko že navaden termometer hudo nevarna reč. Sploh če se razbije. Tako nevarna, da kličejo gasilce.
Pa sem šel gledat v bazo Nevsnov kaj pravijo o tem živem srebru.
O.K. Da je strupeno in okolju nevarno, pa da je jedko.
Pa še nekoliko bolj podrobno:
Zakaj zdaj vse to pisanje se vprašate.Ukrepi - ŽIVO SREBRO
Nekatere postavke so izpuščene
1) NEVARNOSTI
POŽAR ALI EKSPLOZIJA
- Negorljive snovi in snovi, ki se ne vnamejo lahko pri segrevanju reagirajo in sproščajo jedke in/ali strupene pline.
- Iztekanje lahko onesnaži vodne vire.
2) VARNOST LJUDI
- Izolirajte področje razsutja ali iztekanja takoj 50 m v vseh smereh.
- Ostanite v zavetrju.
- Ne pustite blizu nepooblaščenih oseb.
OSEBNA VAROVALNA OPREMA
- Uporabite izolirni dihalni aparat (IDA).
- Gasilska zaščitna obleka nudi le delno zaščito.
EVAKUACIJA
Razlitje
- Evakuirajte ljudi v razdalji 100 metrov v vseh smereh.
Požar
- Če gori velik kontejner (cisterna), evakuirajte ljudi 500 m v vseh smereh.
3) UKREPI
POŽAR
- Uporabite ustrezno gasilo za gašenje požara v okolici snovi.
- Ne polivajte vode po segreti snovi.
RAZLITJE/RAZSUTJE
- Ne dotikajte se ali hodite po razsuti snovi.
- Ne dotikajte se kontejnerja ali razsute snovi, če nimate oblečene ustrezne zaščitne obleke.
- Zaustavite iztekanje, če je to brez nevarnosti.
- Preprečite vstop v vodne vire, kanalizacijo, kleti ali zaprte prostore.
- Ne uporabljajte jeklenega ali aluminijastega orodja ali opreme.
- Pokrijte z zemljo, peskom ali drugo negorljivo snovjo nato pa s plastično folijo, da preprečite prašenje in stik z dežjem.
- Za živo srebro uporabljajte posebno reševalno opremo.
- Področje razsutja živega srebra potresite s kalcijevim sulfidom ali natrijevim tiosulfatom ter sperite, da popolnoma odstranite ostanke živega srebra.
Zato ker sem prišel do spozanja, kako premalo se zavedamo kaj vse lahko pomeni nevarno snov. In do spoznanja, iskreno povedano, da ne vem kako bi se takšne zadeve na terenu lotil jaz.
Na sicer kvalitetnem usposabljanju za NS te naučijo, kako se lotiti večjih zadev (cistern, kontajnerjev, ...), s kakšno opremo, kako taktično postopati, kako omejiti, sanirati. Kaj pa če gre res samo za termometer?
Časa za vse te podrobnosti v treh dneh je premalo.
Zato je mogoče na tem mestu možnost, da tisti, ki zadeve obvladajo in se vsakodnevno srečujejo z podobnimi nesrečami z nevarno snovjo, delijo z nami svoje izkušnje. Da mogoče takšne "cvetke" kot je zgoraj navedena dobijo pomen tudi kot učno sredstvo. Da tisti, ki smo na pol poti do tega, da posredujemo v takšnih nesrečah dobimo malce vpogleda v različne situacije. Kaj storiti če ...?