koliko poznamo biodiesel?
V prihodnjosti bomo imeli vedno več opravka z njim. za nas je pomembno da se vžge šele pri 140 stopinjah celzija in da ne potrebujemo posebnih varnostnih ukrepov. paziti je potrebno samo da obrišemo lakirane površine ob razlitju, saj je biodiesel v osnovi razredčilo. V primeru razlitja pa se biološko razgradi v 21 dneh.
darko
BIODIESEL
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
-
K.R.
Uporabljaš ga lahko namesto navadnega diesela. Lahko si ga tudi sam pripraviš doma iz odpadnega jedilnega olja, ampak nevem kakšna je davčna zakonodaja na tem področju, da nebodo plenili vozila. Slaba stran tega diesela pa je manjša moč, ki jo proizvede motor (do 30%), ter pogosta zamašitev in večja erozija črpalke.
Na internetu sem pred nekaj časa ob iskanju literature za seminarsko o biodizlu našel dober opis dejstev o biodizlu. Upam da sem prev prilepil dokument 
- Priponke
-
- Biodiesel.doc
- biodiesel
- (229 KiB) Prenešeno 405 krat
Za vsak problem pod soncem je rešitev,ali pa je ni.
Če je, jo poišči, če je ni, pa naj te ne skrbi.
Če je, jo poišči, če je ni, pa naj te ne skrbi.
-
13-pgd cerklje
če vas zanima kaj več o biodizlu se obrnite na srednjo biotehniško šolo v kranju kjer ga v manjših količinah proizvajajo lahko pa pogledate na http://www.s-bts.kr.edus.si
-
MARKO Š.
BIODIESEL, ki je namenjen za zamenjavo z navadnim dieslom se izdeluje iz oljčne repice. V avte z navadnim dieslom ga lahko brez težav za avto dodamo do 5%(zakonodaja dopušča). Točijo ga nekje v MB in LJ.
Tudi v Grazu je črpalka(tam je ceneje ker zadevo podpira dokaj dobro vlada).
Pri nas še zadeva ni čisto rešena glede vlaganja in prispevkov države proizvajalcem(kmetom). Nam pa zakon EU-ja nalaga, da moramo uporabljati cca7% obnovljivih virov goriva(za teh 7% nisem ziher je pa tu nekje).
Za večjo uporabo pa je na avtu potrebno neke zadeve spremeniti(cca 1500€);filtre, tesnila, šobe...
Te informacije sem dobil na tečaju za voznika viličarja, tako, da sem mogoče kaj pozabil povedat. So pa zanesljive informacije ker nas je motoroznanstvo imel tip, ki je bil v skupini, ki so raziskovali možnosti uporabe tega diesla v SLO in njegove izkoristke.
Tudi sam vozi starega mercedesa s tem dieslom.
lp
Tudi v Grazu je črpalka(tam je ceneje ker zadevo podpira dokaj dobro vlada).
Pri nas še zadeva ni čisto rešena glede vlaganja in prispevkov države proizvajalcem(kmetom). Nam pa zakon EU-ja nalaga, da moramo uporabljati cca7% obnovljivih virov goriva(za teh 7% nisem ziher je pa tu nekje).
Za večjo uporabo pa je na avtu potrebno neke zadeve spremeniti(cca 1500€);filtre, tesnila, šobe...
Te informacije sem dobil na tečaju za voznika viličarja, tako, da sem mogoče kaj pozabil povedat. So pa zanesljive informacije ker nas je motoroznanstvo imel tip, ki je bil v skupini, ki so raziskovali možnosti uporabe tega diesla v SLO in njegove izkoristke.
Tudi sam vozi starega mercedesa s tem dieslom.
lp