V NESREČI REŠILCA UMRL 66-LETNIK

Nove novice objavljajte v Novicah na prvi strani portala (www.gasilci.org)!
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

V NESREČI REŠILCA UMRL 66-LETNIK

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Po opravljeni obdukciji bo znano, ali je 66-letnik umrl zaradi nesreče ali infarkta

Črna kronika, 19. april 2004 08:39
Novo mesto - RTV Slo

V nedeljo se je ob 16.35 uri zgodila prometna nesreča, v kateri je umrl 66-letni potnik v reševalnem vozilu.

Nesreča se je zgodila, ko je 18-letni voznik iz okolice Radovljice vozil po cesti iz Šentjerneja proti Novemu mestu. Pri Gorenji Brezovici je vozilo na mokrem in spolzkem vozišču zaneslo v levo na nasprotni vozni pas. Voznik je izgubil oblast nad vozilom. To pa je bočno zdrselo na njivo, se prevrnilo in obstalo na kolesih.

Poleg voznika so dobili še trije sopotniki lažje telesne poškodbe, 66-letnik iz okolice Nakla pa je umrl na kraju nesreče. Pacienta so zaradi suma srčnega infarkta peljali v bolnišnico v Novem mestu. Vzrok smrti bo ugotovljen po opravljeni obdukciji.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
parlamentarec

Odgovor Napisal/-a parlamentarec »

To je bilo neko prostovoljno reševalno društvo PARAMEDIC iz Radovljice! Mislim, da pobje niso kvalificirani za takšno delo in bi morali takšne stvari prevzemati profesionalci NMP! Sploh pa fant pri 18 letih, brez vozniških izkušenj nima kaj voziti urgentnega vozila na nujni vožnji! Je počasi čas, da se stvari postavijo na svoje mesto in naredi en red, pač ne more biti vsak zdravnik, kakor tudi vsak varnostnik ne more biti policaj! Ali bo zato potrebno še več mrtvih?
Nekaj je tudi na:
http://www.resevalci.org/forum.htm v topicu z naslovom Vaše in naše izkušnje iz prakse.

lp :wink:
Rešilko

Odgovor Napisal/-a Rešilko »

Za časopis Dnevnik je Župan podal izjavo, da so ti reševalci iz Radovljice vrhunsko usposobljeni. Gre pa menda za neko prostovoljno reševalno društvo paramedic z gasilci. Ali ima kdo kaj več informacij od tega društva, predvsem me pa zanima kako je lahko človek pri 18 letih :oops: vrhunsko usposobljen za takšna reševanje in prevoz reševalnih vozil v intervencijskih primerih. Bravo župan :oops:

Rešilko
Uporabniški avatar
andrejf
Kraj: Ljubljana (Litija)

Komentar

Odgovor Napisal/-a andrejf »

Preveč sem razkurjen, da bi še tu izlival svoj žolč zaradi omenjenega dogodka. Zadeva je PORAZNA.

Kogar zanima moje mnenje oz. stališče zdravstvenih reševalcev naj si prebere komentarje na že objavljenem linku do foruma resevalci.org
Andrej
Rešilko drugič

Odgovor Napisal/-a Rešilko drugič »

Neverjetno kaj se dogaja v Radovljici s tem društvom. Po brebiranju teme na forumu resevalci.org mi je vse jasno.

Prosim še enkrat si poglejte tole povezavo http://www.resevalci.org/forum.htm pod temo vaše in naše izkušnje iz prakse.

Oglasil se je tudi neki Denis iz Radovljice, ki jih sigurno dodobra pozna ter podal mnenje o teh nevarnih živih bitij iz Radovljice. Preberite kaj se dogaja v zdravstvu!!!

Rešilko
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

parlamentarec

Odgovor Napisal/-a parlamentarec »

Ja g. Fink mislim da se bo treba za mizo usest s pristojnimi na ministrstvu pa nekaj dorečt, ker očitno dandanes vsak lahko odpre neko urgentno društvo in hoče bit frajer v množici! Za nekatere ni nikoli dovolj šolanja, drugi pa eni lutki 2x dajo umetno dihanje so pa že izkušeni "dohtarji"! Mislim pa da je tudi že čas, da se spremeni nomenklatura besede reševalec v nekaj konkretnega ustrezno stroki (medicinski tehnik, paramedic), nenazadnje je lahko vsak reševalec, tudi tisti, ki rešujejo križanke so reševalci! Morajo se uvesti neki standardi in da se jih vsi držijo, kar se stroke in opreme tiče, sem gledal po Ljubljani pred bolnišnico, pa je vsak reševalec drugače oblečen, vsak rešilec drugače pobarvan....., kako pa bi zgledalo, če bi bil vsak policaj po svoje oblečen, vsak vojak po svoje oblečen (še za taxije veljajo oz. bodo začela veljati neka pravila glede barve, tako pomembna služba kot je NMP pa vsak po svoje)...treba je doreči kakšne pristojnosti ima lahko kakšna enota, saj nenazadnje lahko jaz napišem na avto reševalec pa se grem nekega urgentnega fanatika, ali pa napišem policija in urejam promet, mislim da je v zdravstvu še precej za postoriti da se bomo s strani reševalcev počutil varnega in ne ogroženega. Tudi kar se vožnje tiče, ne more nek mulo, ki je pravkar naredil izpit in nima popolnoma nobenih vozniških izkušenj, sesti za volan rešilca in se iti urgenco, še starim mačkom se dogajajo nesreče, kaj šele mulcu, ki je morda sploh prvič vozil kombi. Laična javnost je iz te nesreče potegnila samo to, da se je prevrnil rešilec in zdaj bodo vse enote NMP označene za potencialno nesposobne, ker se grejo brez ustrezne opreme neko "reševanje"! Stvari je nujno treba postaviti na svoje mesto še preden bo spet za koga prepozno!
Uporabniški avatar
andrejf

Sanacija

Mislim, da je teža sedaj bolj na drugih ministrstvih, kot pa na ministrstvu za zdravje. Kar je bilo potrebno je bilo menda že včeraj dopoldan dorečeno.

Soglasja za javne prireditve izdaja Ministrstvo za notranje zadeve oz. njihove Upravne enote, gasilci pa spadajo po Ministrstvo za obrambo oz. UZRS. Ker Paramedici izhajajo iz gasilskih vrst (vsaj tako so se na tem forumu predstavili) se mora red narediti tudi znotraj teh krogov.
Andrej
Uporabniški avatar
brankos
Kraj: Ihan
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brankos »

Očitno se bodo diskusije nadaljevale še nekaj časa:
Dnevnik danes 20.4.
http://www.dnevnik.si/clanekb.asp?id=80372
matej2

Odgovor Napisal/-a matej2 »

Kdo bo nosil odgovornost?

Smilita se mi naivna 18 letnika katera sta verjetno zaradi samega imidža postala "paramedica" ter odšla dežurat na neko dirko - kjer pa se je nekaj močno zalomilo!
Če se ne motim moraš imeti za vožnjo internentnih vozil izpit vsaj 2 leti!
Kako pa kaj reagira njihov "šef"?
N M P

Odgovor Napisal/-a N M P »

Tema se je znašla v vseh slovenskih tiskanih medijih na naslovnih straneh. Da prideš na tako stran, se moraš izkazati z res vrhunsko gesto, kot so to pokazali naši vrli usposobljeni paramediki oziroma kot so že dobili naziv nevarnih živih bitij iz radovljice. Tema sigurno nebo potonila v pozabo čez devet dni, ampak se bo začela gonja proti odgovornim osebam, kar vam lahko potrdim iz lastnih izkušenj. Upam da se bo kolega Fink aktivno vlkučil v reševanje pristojnosti določenih "profesionalcev". Zanimive so slišati tudi izjave njihovega predsednika, ki zagotavlja, da so fantje usposobljeni, vključno z 18 letnim voznikom, ki je ravno prišel iz plenic vozniškega izpita. Kaj si kot predsednik lahko razlaga kot usposobljen pri 18 letih za vožnjo z intervencijskim vozilom, pa je verjetno zrasla v njegovi glavi. Zelo mi je žal, da je med ljudmi že zrasla velika zmeda med nujno medicinsko pomočjo in nevarnimi živimi bitji, saj državljani niso informirani, kaj je v posameznih pristojnosih teh reševalnih ekip. No beseda reševalna ekipa sigurno ni beseda za to omenjeno reševalno društvo iz radovljice. Zanimiva je tudi izjava kar se tiče vrednosti reševalnih vozil - napisano je 12 miljonov sit in očitno jih nekdo močno sponzorira z visokimi sredstvi, da si lahko privoščijo taškna vozila, kot je omenil predsednik. Preveril sem podatek - neuradno so kupovali reševalna vozila po različnih reševalnih postajah v Sloveniji, ki so jih reševalne postaje že dale v odpis, zato močno dvomim v njihovo vrednost vozil. Po sicer neuradnih informacijah iz teh enot so vozila kupovali za ceno nekje 500.000 sit. Ta cena pa je že lahko vrednost, ki si jo lahko privošči skupina 18 letnikov.
Zaenkrat bo dovolj, denis če pa imaš še ti kakšne bolj točne informacije se pa predstavi še na tem forumu, saj imaš očitno z "fanti" dober kontakt.

Andrej še enkrat prosim da se vljučiš v reševanje tega problem v zdravstvu.

Javnih prireditev, ki bodo skrbeli za moje življenje paramedici pa se bom vzdržal drugje.
Uporabniški avatar
andrejf

Reševanje problemov

Verjemite mi, da sem že udeležen v tej igri in to ne od včeraj. Žal pa imam več ali manj zvezane roke. Izpostavil sem se že toliko, da moram ponoči kje na samem paziti, da jih zaradi tega ne dobim po grbi. Na področju dežurstev so v igri zelo veliki denarji in interesi (govorim na splošno), žal pa nikogar od neposredno odgovornih (organizatorji prireditev) življenje udeležencev prireditev čisto nič ne zanima.

Kot je že bilo izpostavljeno je žoga tokrat pri državnih organih (beri prisojna ministrstva). Nujno je potreben Zakon o reševalnih prevozih in nujni medicinski pomoči.
Andrej
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Sam sem vedno mislil, da se Paramedic ukvarja samo s PP.
PRD PARAMEDIC napisal/-a:PRD Paramedic je ekipa PP in ne namrava nikdar posegati v delo PHE in NMP.
viewtopic.php?p=2704#2704

Če bi se držali zgornjega navedka, bi bilo takšno dejavnost vsekakor za pohvaliti. Na žalost so v tem primeru prekoračili svoja pooblastila in naredili kar nekaj napak, kot je že andrejf napisal na reševalskem forumu. Najmanj, kar bi se lahko na podlagi te tragedije zgodilo bi bilo, da bi UE začele preverjati dokazila o zagotavljanju nujne medicinske pomoči na prireditvi, glede na prilogo Pravilnika o službi nujne medicinske pomoči.

Ja, andref, lahko se vas zbere skupina, ustanovite društvo, si kupite gasilsko vozilo in se greste te hece. Problemi so podobni.
N M P

Odgovor Napisal/-a N M P »

Informacije prihajajo iz ure v uro. Med paramedici je na tej prireditvi dežural tudi 17 letnik :shock: :shock: :shock: , ki je bil kasneje v reševalnem vozilu in udeležen v prometni nesreči. Ja mislem hallloooooo. Kdo bo tu odgovarjal me pa zares zanima :?: :?: :?:
AndrejŠ

po toči zvoniti...

Odgovor Napisal/-a AndrejŠ »

Ali se je res moralo pripetiti najhujše naivnim najstnkom, da se bodo stvari pričele urejati? Kje so ustanovitelji društva in kje ljudje na Upravni enoti, ki so registrirali to društvo. Po zakonu o društvih, ime ne sme biti zavajojoče, kar pa Paramedic je. In da ne bom predolg, kje so nenazadnje inšpektorji za naravne in druge nesreče, ki gasilske enote, za katero se je "paramedic" skrival, nadzorujejo?

AndrejF zberi ekipo in uredite pravila urgentnih prevozov. Imaš mojo podporo.
Zaklenjeno