Kje je zaščitna oprema?

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Gasilec123

Kje je zaščitna oprema?

Odgovor Napisal/-a Gasilec123 »

Pozdravljeni!

Javljam se prvič. Vzrok mojega pisanja je video posnetek najden na portalu youtube. Nad posnetkom sem zelo zgorožen. Gasilci so v nepopolni zaščitni opremi, nekateri so celo brez kakršne koli zaščite in se kljub temu zadržujejo v neposredni bljižini gorečega objekta in ga gasijo (tudi s škafi) :evil: .
Na posnetku je tudi nekaj gasilcev v (vsaj na pogled) dobri opremi, vendar kej drugega kot skačejo okoli tudi ne delajo.

http://www.youtube.com/watch?v=69wzy1xLZrs&feature=fvw

Oglejte si sami in presodite.

lep pozdrav
Uporabniški avatar
BAČO
moderator
moderator
Kraj: Dol pri Hrastniku
Kontakt:

Odg: Kje je zaščitna oprema?

Odgovor Napisal/-a BAČO »

Sicer je na temo "zaščitna oprema gasilca" povedano že mnogo besed, pa vendar mislim, da je posnetek vsekakor za predebatirati. Upam da se najde kdo, ki je sodeloval na omenjeni intervenciji in da razjasni nekaj osnovnih stvari ( oprema društva, vozila, leto dogodka....). Glede na to, da ima dotično društvo trenutno med oglasi avto cisterno, verjetno člani spremljajo portal in forum in bi nam lahko v kratkem postregli z nekaterimi podatki.

BAČO :wink:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabniški avatar
rfireman
Kraj: PGD Velenje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a rfireman »

Adijo pamet, bi rekel da gre za pomanjkanje opreme, nikjer nisem videl nobenega GVC-ja, samo visoki tlak.....skratka ostal sem brez besed. Upam da je šlo bolj za vajo..... :shock: :oops:
"For who so ever shall call upon the name of the Lord,shall be saved"
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

S takšnim pristopom ponavadi pogorijo cele vasi in ne samo ena hiša.

Za vse skupaj bi lahko rekel samo KATASTROFA.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Vrsho
moderator
moderator
GE: PGD Šentvid
Kraj: Šentvid pri Ljubljani

Odgovor Napisal/-a Vrsho »

Zanimiv bi bil tudi podatek, kdaj je nastal omenjeni posnetek? Upam da ni novejšega datuma, saj je stvar potem zelo zaskrbljujoča...

Sem pa sedaj pregledal domačo stran PGD Mirna Peč in se je moj občutek izboljšal, ko sem gledal slike iz vaje 2007. Moti me le notranji napad s "špičalnikom".
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

Če imaš takšno opremo, pač ne moreš storiti kaj drugega kot na posnetku, žal. Sedaj kaj je (bil) vzrok takega stanja, lahko pač ugibamo.
Glede na slike iz njihovega albuma (2007) se je stanje občutno popravilo... Manjkajo še edino rokavice in podkape...
http://picasaweb.google.com/pgdmpslike

p.s. Zanimivo je pa, da slike iz zadnejga požara v rušah ni nihče komentiral... :?

lp
Don't raise your voice, Improve your argument!
Jože 3

Odgovor Napisal/-a Jože 3 »

Pozdravljeni !

Mislim, da fantje glede na to, da so izvajali zunanji napad so kar dobro opremljeni. Važno je ,da se je požar pogasilo, fante pa bi rad pohvalil za odličen filimček, ki so ga posneli in ga nam ga tudi predstavili. Fantje, kar tako naprej z gasilskim pozdravom Na pomoč!

Lp Jože Fras
Nabavni
GE: Preska Medvode
Kraj: Medvode
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nabavni »

Fa................. kok hudičevo ste pametni.

ravno zaradi tega je čedalje manj komentarjev, ker takoj vse skritizirate. Prvo kot prvo začnite komentarje z KAKO TO ne pa ZAKAJ.

malo pomislite če te nekdo vpraša Zakaj si zamudil? se tako pričneš branit, poveš tudi kakšno neresnico, če se to zgodi na forumu seveda ni nihče mazohist da se bo vrgel vam volkovom.
Če te nekdo vpraša kako to da si zamudil? mu pač odvrneš ja j.. ga gužva na cesti....

Torej da se vrnem k temi tega vprašanja. Moje mnenje, je, da so v nepopolni osebni zaščitni opremi gasilci domačega društva. Malo se zamislite, kako so opremljene enote 1. kategorije, koliko imajo zares usposobljenih operativcev ter koliko jih je v povprečju vedno na razpolago.
(ne pametujte in ne teorizirajte -> DEJSTVA NA PLAN).
Če boste delali takokot delate sedaj, da vse povprek kritizirate potem boste začeli sami zabijat žeblje v lastno krsto. Lahko je pametvat o tem kako mora biti gasilec oblečen, kaj pa ko ni sredstve za to, pa ne mi rečt, ja župan mora poskrbet za to, lepo vas prosim, koliko je občin, koliko je gasilckih enot???? Realno je tako, da se stanje izredno izbolšuje toda ne moremo čez noč opremiti vse operativce, ker enostavno ni interesa.

Se bom dotaklnil še špičalnikov.
Glede špičalnikov je pa takole, sam sem član enote, 1. kategorije, recimo da sem izobražen gasilec (GČ, IDA, tehnični, radioveze, bolničar, inštruktor, modul A,..) pa ne boste verjeli da sem se naučil bistvenih stvari za preživetje v ognju šele letos ko sem opravil modul A?????

Kaj mi to pove? Pove mi to, da so vsi sami pametnjakoviči. Vsi, NGČ-ji, GČ-ji niso vredni popolnoma nič ker mi do takrat ni nihče z konkretnim argumentom povedal kaj in kako.

Torej kot enota 1. kategorije imamo GV-V1 s špičalnikom seveda, do letos smo tudi mi na VSEH vajah delali popolnoma narobe. Sedaj mi pa povejte koliko vodij enot 1. kategorije je samih prišlo do tega?

Vsi samo pametujete kaj in kako se ne sme, POVEJTE KAKO SE MORA. Naj se najde junak, in naj odpre temo, kjer bomo debatirali o načinu vadbe,.....

Veliko se moramo še naučiti, vodstvo pa predvsem o načinu vodenja, komuniciranje po radio vezah,........

Če ne bo junaka bom jaz odprl temo (čez par dni, da vidm če se bo kdo opogumil :)

(se opravičujem, mi je tole ležalo že nekaj časa na duši)
Rok Ušen
GE: Savinjska

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

Samo zdaj bi se pa že res prileglo, da nekdo izbrska KOLIKO star je posnetek in ali je šlo za vajo ali za resničen požar.

Prej ne bi rad komentiral ničesar. Lahko pa potegnem vzporednice z našim društvom - vsaj kar se opreme tiče. Po spominu smo bili v naši občini gasilci takole opremljeni pred kakšnimi 15 leti. Čeprav, ali so takrat že bili digitalni fotoaparati? [-o<
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
Scottusa
GE: PGD Brezovica pri Bo

Odgovor Napisal/-a Scottusa »

Če pogledamo galerijo vidimo da so leta 2002 v društvo prejeli vozilo Nisan, ki ga tudi zasledimo v posnetku. Se pravi da je posnetek star največ 7 let. Res bi bilo dobro da bi kdo iz njihovega društva povedal kaj več. Ali pa kdo iz njihovega okoliša ki vsaj približno pozna situacijo.

lp
Rok Ušen
GE: Savinjska

Odgovor Napisal/-a Rok Ušen »

Ker prejšnje objave nisem mogel več popravljati pišem še enkrat.

Mislim, da se je Oskar malodane ponudil vsem, ki bi jih to zanimalo, da za potne stroške in za malico pride in odpredava. Poiščite na forumu - se ne spomnim v kateri temi je to bilo. :)

Sicer pa je moje mnenje, da tista enota (pa naj bo tudi "samo" 1. kategorije), ki ima voljo in pogum lahko uspe na operativnem področju. Kot sem že velikokrat napisal - v moji bližini je enota, ki je sicer 1. kategorije, vendar v gasilski zvezi (ki šteje preko 30 gasilskih društev) prekaše čisto vse - tako po odzivnih časih, po strokovnosti, tudi po opremljenosti ... Tako ne bi jaz trdil, da so vse enote 1. kategorije uboge.

In še nekaj - če so bili čini vaših operativcev pridobljeni po "reglcih" je malo bosa trditi, da se na izobraževanjih vse do GČ niste nikjer pogovarjali s kakšno zalogo vode, s kakšnim pretokom in kakšnim vodom se izvaja notranji napad.

Še vedno je pa tako - z vso pravico ima enota, ki ne razpolaga z ustreznim številom operativcev in minimalno zahtevano opremo, da razglasi začasno nezmožnost opravljanja operativnih nalog. Tudi za takšen primer poznam (Koroška)

Kolikor se grdo sliši, ampak časi, ko je lahko bilo vsako društvo tudi gasilsko so mimo. Enota, ki nima osnovnih pogojev za interveniranje (izobražen kader, osebna in skupna zaščitna oprema in vozila) pač ne more posredovati. To so dejstva in tega bi se bilo potrebno zavedati. V dobro gasilcev, tudi občanov (ki jim s podobnim posredovanjem ne pomagamo veliko) in zaradi ugleda gasilske organizacije.
Rok Ušen, GČ I. st.
Uporabniški avatar
b4d

Odgovor Napisal/-a b4d »

Dela se pac s tem kar je na razpolago in dokler neposredno ne ogrozamo sebe ali drugih, dejte mi pokazat nekoga, ki bo se pripeljal na en tak gorec objekt, pa ostal sedet v vozilu ker nima skornjev z zelezno kapico, dokler se zunaj zgrozeni derejo lastniki ces zakaj ne gasite, se posebej ko se gre za prijatelje/znance?

Ce pa koga to tako neizmerno moti da nekdo daje glavo na pladnju, pa dejte vsak par 100e prispevat za drustvo in spite mirno.
Uporabniški avatar
Jacksy
GE: Mozirje
Kraj: Mozirje

Odgovor Napisal/-a Jacksy »

Posnetek naj bi bil, po besedah tistega ki ga je dal na youtube, star nekje med 3 in 4 leta.
tadejS
Kraj: Knežak

Odgovor Napisal/-a tadejS »

Dokler bodo društva prvih kategorij razpolagala z vozili GVGP-1 in/ali GV-V1, ki imajo visoki tlak in poleg še kakšno MB se bo kaj takega še dogajalo. Ta posnetek bi bilo dobro obravnavati, kako ne smemo delati-gasiti. Na posnetku se dobro vidi tudi MB, bi rekel da tipa Tomos 3/5. Če sedaj povzamem vse skupaj: gasilci ( pa se to lahko zgodi I ali pa tudi VII kategoriji) so v začetnem adrealinskem stanju, uporabili VT, kot edini možni vir vode. Medtem so napeljali tudi nizkotlačni vod iz vodnega zajetja (verjetno hišni vodnjak). Ko je enkrat cev razvita je v uporabi in se pač z njo gasi. O učikovitosti gašenja nebi, pa tudi če je bila vaja ali pa resno posredovanje. Tisti, ki ste kdaj uporabljali Tomosove črpalke veste, da kadar je treba noče in noče potegniti vode (govorim za črpalke katere je treba zaliti) in potem ti ostane pač le večno protislovje - VT.

Se pa včasih zgodi, da postane kakšnemu sodelujočemu gasilcu malo dolgčas, pa samoiniciativno vžge VT čpalko in prične gasiti, pa čeprav je jasno povelje da se VT ne bo uporabljalo-moje izkušnje iz gašenja večjega stanovanjskega objekta.

Nekaterim mislim, da žal ni tudi jasno kaj pomeni VT s črpalko 50 l/min in 400 l/min. Je pač vse en in isti VT??????????

Pred enimi 10 leti je eden od predavateljev na Ig-u rekel, do nova uredba jemlje gasilcem osnovno vozilo za gašenje(GVC), pa takrat to ni bilo vsem jasno. Sedaj pa hočemo nekater linčat, ker uporabljajo to, kar je predpisano v Minimalmnih ......
Uporabniški avatar
Don Micky
Kraj: Tolmin

Odgovor Napisal/-a Don Micky »

Pozdravljeni;

zanimiv posnetek, ki po moji oceni kaže kar lepo sliko slovenskega gasilstva, kajti pri nas je važno, da imamo množico mali gasilskih društev za katera pa nihče ne ve ali so opertivno sposobna in smiselna ali so samo zato da nas je več.
Kdo je kriv zato, da je bilo društvo tako opremljeno kot je bilo vedo fantje sami. Velikokrat za slabo opremljenost določenih enot ni kriv šibak občinski proračun pač pa šibko znanje članov enote, ki ne poznajo zakonodaje, predpisov in meril, katerim taktika je pojem in ne veda! Da v enoti ni opreme je hudo, še huje pa je da se enota ne zaveda, da nima primerne opreme in ob pozivu ne zaprosi za pomoč višje kategorizirane enote. Kaj je bilo v tem primeru krivo, da je bila enota tako opremljena kot je bila ne vem, ker ne poznam tistega okolja. MI pa vse napake in nepravlinosti na posnetku nakazujejo na to, da je problem ne samo v enoti pač pa tudi na višjih instancah.
Glede na to, da nekateri pravite, da se je enota v zadnjih letih opremila pa se stvari kot kaže le obračajo na bolje.....

LP!
Bolj star, bolj nor!
Odgovori