KONCESIJE V GASILSTVU

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
darko

KONCESIJE V GASILSTVU

Odgovor Napisal/-a darko »

Zasledil sem ta dopis in moram reči da ga ne razumem oz imam nekatere pomisleke.
V zadnjem času se je pojavilo nekaj člankov in vprašanj v različnih medijih v zvezi s koncesijo tako imenovanega "tehničnega reševanja". Ker se ne morem znebiti občutka, da vsebujejo tudi negativni pridih glede korektnosti pri posredovanjih ravenskih poklicnih gasilcev, se čutim dolžnega, da nekatera dejstva in vprašanja razložim in pojasnim.

Koroški gasilski zavod, s sedežem na Ravnah, opravlja naloge "tehničnega reševanja"na podlagi koncesije, ki jo podeli Vlada RS. Podpisnik koncesijske pogodbe je, v imenu Vlade, Ministrstvo za obrambo oz. Uprava republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR). Vsebina nalog iz koncesijske pogodbe je zapisana v Uredbi o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč (Ur.l. RS, št. 92/2007). Naloge tehničnega reševanja določene v koncesijski pogodbi ne vsebujejo samo, kot nekateri zmotno mislijo, posredovanje ob prometnih nesrečah, ampak obsega naloge zaščite in reševanja ob prometnih, industrijskih in drugih nesrečah, pri katerih so prisotne nevarne snovi, nesreče v daljših avtocestnih in drugih cestnih ter železniških predorih, naloge tehničnega reševanja ob nesrečah v prometu, naloge ob nesrečah na tekočih in stoječih vodah ter druge naloge zaščite in reševanja širšega pomena (npr. ptičja gripa). Enote, ki te naloge opravljene so gasilske enote širšega pomena (GEŠP) in prav tako določene z uredbo. Seveda so sestavni del koncesijske pogodbe tudi potrebna specifična znanja in usposobljenost izvajalcev ter specifična in ZELO draga oprema za uspešno opravljanje nalog. GEŠP, ki opravljajo te naloge ter njihova lokacija so bile določene na podlagi študije Fakultete za pomorstvo in promet. Eden izmed uporabljenih kriterijev, za določitev lokacije, je tudi odzivnost enote. Z drugimi besedami to pomeni, da mora biti enota sposobna intervenirati v času, ki ni daljši od 20 minut po prejetem klicu, na katerem koli področju, ki ga pokriva na podlagi pogodbe. Na podlagi teh dejstev sta za Koroško določeni dve enoti in sicer Koroški gasilski zavod, ki pokriva Mežiško, Mislinjsko in Dravsko dolino do mostu za Trbonje in PGD Radlje, ki pokriva preostali del Koroške. Z vso odgovornostjo trdim, da Koroški gasilski zavod ta kriterij v celoti izpolnjuje. Stališče URSZR pa je tudi, ki ga zastopa na podlagi omenjene študije, da je število GEŠP zadostno in pokritost teritorija Slovenije dobra.

Naj dodam še nekaj svojih misli. Z vidika poškodovanega v prometni nesreči, če za lažjo obrazložitev pojem "tehničnega reševanja" posplošimo in prevedemo na skupni imenovalec prometne nesreče, je vsaka dodatna enota vsekakor zelo dobrodošla, saj so minute čakanja na potrebno pomoč vlečejo v neskončnost. Ob upoštevanju vseh kriterijev, ki sem jih navedel, pa tudi ob zastopanju stališča, da ima vsak pravico do kvalitetne in hitre pomoči sem tudi že predlagal možne rešitve v okviru obstoječega sistema in organiziranosti, vendar, žal, do sedaj moji predlogi niso naleteli na plodna tla.

Moj prvi predlog je usmerjen v večje in boljše povezovanje vseh intervencijskih služb, predvsem v smislu izboljšane medsebojne komunikacije (gasilci, nujna medicinska pomoč(NMP), policija, Regijski center za obveščanje (ReCO 112). S tem bi izničili ali, v najslabšem primeru, zmanjšali tako imenovani "mrtvi čas". To je čas od nastanka nesreče pa do aktiviranja gasilcev za pomoč poškodovanemu, saj se mnogokrat dogodi, da reševalci ali policija šele ob prihodu na mesto nesreče ugotovijo, da je potrebna pomoč gasilcev in jo šele takrat preko ReCO tudi zahtevajo. Pri tem pa po nepotrebnem preteče kar nekaj dragocenega časa, včasih celo odločilnega. Zato se zavzemam, da bi NMP in gasilci bili obveščeni in aktivirani ob nesreči istočasno in to vedno kadar je nedvoumno, da v nesrečo ni vključen samo pešec, kolesar ali motorist oz. da je vključeno vozilo in če samo obstaja verjetnost, da so prisotni tudi poškodovani. Če se naknadno ugotovi, da pomoč gasilcev ni potrebna se izvede odpoklic, ki pa je pri tem popolnoma nepomembno dejstvo. Prepričan sem, da bomo, pa če tudi samo eni osebi, na takšen način zaradi pravočasne intervencije rešili življenje. ZATO VSE BRALCE TE IZJAVE POZIVAM ČE SO OČIVIDCI ALI UDELEŽENCI PROMETNE ALI DRUGE NESREČE LE TO PRIJAVIJAJO NA ReCO Slovenj Gradec na tel. št. 112.

Moj drugi predlog rešitve odprave težave pa sloni na dejstvu, da največ vprašanj na to temo prihaja s področja Slovenj Gradca, ob tem sem tudi sledil cilju čimprejšnji pomoči poškodovanemu. Zato sem pristojnim službam v Občini Slovenj Gradec, vključno z županom, predlagal ustanovitev izpostave Koroškega gasilskega zavoda v Slovenj Gradcu. S tem bi slovenjegraškim gasilcem, ki bi bili zaposleni v taki izpostavi, omogočili takojšnje posredovanje ob takih nesrečah, pač na podlagi koncesije, ki jo Koroški gasilski zavod ima. Seveda je to povezano s finančnimi sredstvi in verjetno tudi zato dlje kot do načelne podpore, po njihovem dobre rešitve, nismo prišli.

Direktor Roman Lupuh
Ali se z izjavo za javnost direktorja zavoda na Ravnah strinjate?
darko
Uporabniški avatar
icko

Odg: KONCESIJE V GASILSTVU

Odgovor Napisal/-a icko »

Mislim da bi sočasno aktiviranje lokalno pristojnih enot že bil prvi korak naprej..........o izpostavi pa ne vem kaj bi rekel.......če bi recimo v Slovenj Gradcu ustanovili poklicno jedro, to pa ni tako slabo sploh...
Uporabniški avatar
tomazrak
Kraj: Dolič
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazrak »

Icko,
glede poklicnega jedra v SG se mi zdi da ga še ne bomo kmalu dočakali. Sem iz tega področja in kar dobro poznam razmere v Slovenj Gradcu in Ravnah. Mislim, da trenutna oragniziranost in razporeditev koncesij na Koroškem trenutno ni ustrezna. Glede na to, da živim v Doliču, ki je skrajna meja področja, ki ga pokriva gasilski zavod Ravne in z gotovostjo lahko trdim da čas 20 minut od klica do prihoda enote na mesto nesreče v Doliču ni mogoč. To se je potrdilo tudi na 2 primerih prometnih nesreč, ki so nastale v našem kraju. Tako da upam da se bo tu čim prej kaj spremenilo na bolje. V igri so že bila človeška življenja!
Kar se Janezek nauči to Janez zna!
Uporabniški avatar
gapi
GE: Lukovica
Kraj: Lukovica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gapi »

dopis napisal/-a: GEŠP, ki opravljajo te naloge ter njihova lokacija so bile določene na podlagi študije Fakultete za pomorstvo in promet.
Ali to študijo mogoče kdo ima, glede na to, da je bila financirana iz javnih sredstev, bi pričakoval da bi bila tudi na vpogled celotni javnosti oziroma vsaj strokovni javnosti.

Lep pozdrav!

Gašper Mav
http://www.gasilci-lukovica.si
darko

b)Koncesijski akt
32. člen
(namen in vrste)

S koncesijskim aktom se določi predmet in pogoje opravljanja gospodarske javne službe za posamezno koncesijo.

Koncesijski akt je predpis Vlade ali odlok lokalne skupnosti.

S koncesijskim aktom se lahko da koncesionarju javno pooblastilo, če tako določa zakon.

33. člen
(vsebina)

Koncesijski akt vsebuje:
- dejavnosti ali zadeve, ki so predmet gospodarske javne službe,
- območje izvajanja gospodarske javne službe, uporabnike ter razmerja do uporabnikov,
- pogoje, ki jih mora izpolnjevati koncesionar,
- morebitna javna pooblastila koncesionarju,
- splošne pogoje za izvajanje gospodarske javne službe in za uporabo javnih dobrin, ki se z njo zagotavljajo,
- vrsto in obseg monopola ali način njegovega preprečevanja,
- začetek in čas trajanja koncesije,
- vire financiranja gospodarske javne službe,
- način plačila koncesionarja ali način plačila odškodnine za izvrševanje gospodarske javne službe oziroma varščine,
- nadzor nad izvajanjem gospodarske javne službe,
- prenehanje koncesijskega razmerja,
- organ, ki opravi izbor koncesionarja,
- organ, pooblaščen za sklenitev koncesijske pogodbe,
- druge sestavine, potrebne za določitev in izvajanje gospodarske javne službe.

c) Pridobivanje koncesionarjev
36. člen
(javni razpis)

Koncesionarje pridobiva koncedent na podlagi javnega razpisa.

Podlaga za javni razpis je koncesijski akt, s katerim se določita tudi oblika in postopek javnega razpisa.

S predpisom iz drugega odstavka 3. člena tega zakona se lahko določi primere, ko se izbira opravi brez javnega razpisa.

Javni razpis se objavi v uradnem glasilu Republike Slovenije.
darko

č) Koncesijska pogodba
39. člen
(namen, vsebina in oblika)

S koncesijsko pogodbo koncedent in koncesionar uredita medsebojna razmerja v zvezi z opravljanjem koncesionirane gospodarske javne službe, zlasti pa:
- način in roke plačil in morebitne varščine,
- razmerja v zvezi s sredstvi, ki jih vloži koncedent,
- dolžnost koncesionarja poročati koncedentu o vseh dejstvih in pojavih, ki utegnejo vplivati na izvajanje javne službe na način in pod pogoji, določenimi v koncesijskem aktu,
- način finančnega in strokovnega nadzora s strani koncedenta,
- pogodbene sankcije zaradi neizvajanja ali nepravilnega izvajanja javne službe,
- medsebojna razmerja v zvezi z morebitno škodo, povzročeno z izvajanjem ali neizvajanjem javne službe,
- razmerja ob spremenjenih in nepredvidljivih okoliščinah,
- način spreminjanja koncesijske pogodbe,
- prenehanje koncesijske pogodbe in njeno morebitno podaljšanje,
- prenos objektov in naprav (odkup koncesije) in morebitno restitucijo po prenehanju koncesije.

V primeru neskladja med določbami koncesijskega akta in določbami koncesijske pogodbe veljajo določbe koncesijskega akta.

Koncesijska pogodba mora biti sklenjena v pisni obliki, sicer nima pravnega učinka.

Darko
darko

Skopiral sem nekatera določila iz Zakona .
Sedaj me pa zanima:
Ali lahko društvo (enota) I.kat ali I.a kat (ki nima "koncesije") izvaja tehnično reševanje?
Ali lahko izvaja reševanje ljudi?
Ali lahko izvaja reševanje materialnih (tehničnih) sredstev?
Ali lahko izvaja reševanje živali?

Darko
Uporabniški avatar
erno
Kraj: Slovenske Konjice

Odgovor Napisal/-a erno »

darko napisal/-a:Skopiral sem nekatera določila iz Zakona .
Sedaj me pa zanima:
Ali lahko društvo (enota) I.kat ali I.a kat (ki nima "koncesije") izvaja tehnično reševanje?
Ali lahko izvaja reševanje ljudi?
Ali lahko izvaja reševanje materialnih (tehničnih) sredstev?
Ali lahko izvaja reševanje živali?

Darko
Odgovor:
4 x DA
(če izpolnjuje določene pogoje- oprema, znanje,kader,..)
LP Erno

Čisti računi-dobri prijatelji

Slika
sašo
Kraj: Kobarid

Odgovor Napisal/-a sašo »

Mogoče bi bila boljša rešitev dodeliti koncesijo še PGD Slovenj Gradec... :?
Lep pozdrav, Sašo!
Uporabniški avatar
SUXic
GE: Dolič-Šentflorjan

Odgovor Napisal/-a SUXic »

sašo v to se že vlagajo dokaj veliki napori, namreč, da bi omenjeno društvo pridobilo koncesijo. Zaenkrat so bili vsi napori neuspešni, čeprav po mojem mnenju dobro argumentirani. Upajmo, da uspe, moje mnenje je namreč, da je vsak človek upravičen do enake kakovosti pomoči, kar pa za nekoga, ki se mu pripeti nesreča pri nas težko obstane.

lp AleŠ
Moje ime Aleš RAKOVNIK
sašo
Kraj: Kobarid

Odgovor Napisal/-a sašo »

A seveda...
Lep pozdrav, Sašo!
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

Kaj če enota-koncesionar ni zmožna oz v realnem primeru ne intervenira v predpisanih 20min ?
Kdo za to odgovarja ? Kaj če se poškodovanec (ali svojci) odločijo za tožbo ?

lp
Don't raise your voice, Improve your argument!
tadejS
Kraj: Knežak

Odgovor Napisal/-a tadejS »

Po moje take enote lahko izvajo rševanje, če so usposobljen, imajo opremo in se reševalci čutijo sposobne za to delo. Misilm pa, da glede na tehniko ki se tem enotam v osnovi dodeljuje po kategorizaciji in se jo ponekod držijo kot pijanc plota, to reševanje ne bo trajalo dolgo, povedano drugače, naredili bodo verjetno le en reševalni poseg.

Verjetno bo večno ostalo odprto vprašanje, kaj je bolje: reševati s pomankljistvosmi in s tem nekaj rešiti ali ne reševati.
Uporabniški avatar
Don Micky
Kraj: Tolmin

Odgovor Napisal/-a Don Micky »

Pozdravljeni;

koncesije pri nas vedno dvigujejo veliko prahu, pa ne samo koncesije v gasilstvu temveč povsod kjer se jih podeljuje. Sam nisem zagovornik prevelikega števila koncesij in to opredvsem zato ne, ker trdim da z kvantiteto kvaliteta pada. Verjamem, da mi bo marsikdo nasprotoval, a argument najdemo prav pri naši gasilski organiziranosti. Lepo, da se zavzemate za to da bi morali imeti vsi državljani pravico do enake oskrbe v primeru nesreče, vendar smo gasilci tu zadnji na vrsti. Poglejte si malo kako pogosto so posejane reševalne postaje NMP po Sloveniji. Bistveno redkeje od gasilskih društev, pa se noben ne sprašuje o enaki oskrbi, ob dejstvu, da v zdravstveno blagajno prispevamo vsi enako! Hkrati pa sem prepričan, da je služba NMP bistveno bolje organizirana kot pa gasilske enote, ne vse seveda.
Osebno in v podrobnosti ne poznam tega Koroškega primera, bom pa malenkost provokativen in občutek imam, da za to koncesijo Slovenj Gradca ne stoji samo argument kakovostne oskrbe, pač pa tudi neka stara razhajanja ali pa prestižni boj med zavodom v Ravnah in društvom v Slovenj gradcu. Mogoče se motim in se zato vsem prizadetim že sedaj opravičujem, da ne bo preveč hude krvi.
Kolikor je mogoče razbrati je ponujenih kar nekaj možnosti in podelitev dodatne koncesije je le ena od njih, ali je ras najboljša? Sicer pa lahko društvu podeli koncesijo tudi občina in če je županu toliko do svojih občanov mu ne sme bit problem nekaj več denarja za gasilce.

Toliko malo provokativno pa vseeno...........

LP!
Bolj star, bolj nor!
Uporabniški avatar
tomazrak
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazrak »

Don Micky,
morda je res nekoč bil boj (ali morda je še) med Ravnami in Slovenj Gradcom. Ampak tu gre v primeru koncesije res za preveliko oddaljenost. Naprimer iz kraja, kjer živim in ki ga s koncesijo pokrivajo Ravne, lahko z osebnim avtom pridem najhitreje v Ravne v času od 35 do 40 minut. Ker je cesta ponekod precej ovinkasta, predpostavim oz. je v praksi tudi potrjeno, da intervecijsko vozilo iz Raven do nas ne more nikakor priti v 20 minutah.
Kar se Janezek nauči to Janez zna!
Odgovori