Andrej napisal/-a:
Kar pa se tiče same tipizacije, lahko odpremo novo temo, kjer bomo ugotavljali pomanjkljivosti za posamezno vrsto vozila.
Andrej
Sicer v tej temi nisem nameraval sodelovati iz preprostega razloga, ker sem član komisije in se bodo sedaj lahko vsi brihtni prepucavali na mene. Ampak je bilo vprašanje zastavljeno kdo so člani, pa se prostovoljno javljam, da ne bo kdo rekel, da se skrivam.
Glede Andrejevega mnenja pa takole: Mislim, da se je tipizacija pričela obravnavato pred kakšnimi petimi leti, bila je izpostavljena na nekaj posvetih poveljnikov GZ, posveti so bili organizirani tudi na sejmu v Kranju in lani v Celju. Na vseh posvetih so v glavnem padale pripombe, kdo ima pravico predpisovati, kaj bodo gasilci kupovali, če pa sami dajejo denar. Priznam, tudi jaz sem to rekel. Drugih pripomb na tipizacijo pa ni bilo kaj dosti. Problem so izrazili le proizvajalvci, ki se nahajajo med kladivom in nakovalom, saj bi gasilci radi čudežni avto, proizvajalca pa tlači komisija. Eden mu plačuje, drugi ga kontrolira in v takšni situaciji se je težko obračati.
Sam sem se s tipizacijo srečal pri pripravah na nabavo novega vozila in se temeljito spoprijel z njo. Iskal sem vrsto informacij pri članih tehnične komisije, dajal pobude in predloge in pri tem študiral, kako izdelati čimbolj uporaben avto po čimbolj ugodni ceni in seveda v skladu s tipizacijo. Ne bom trdil, da sem bil pri svojih predlogih kdovekaj uspešen, vendar vsaj poskušal sem, da ne dolgovezim, vozilo je v garaži in registrirano.
Kaj hočem povedati. Nihče od gasilcev tipizacije ni jemal resno, saj smo vendar umetniki na področju ustvarjalnosti in za nas ni omejitev. Pa je bila tipizacija potrjena, izdana so navodila, homologacije se ne da več pridobiti brez soglasja komisije. Kaj pa zdaj?
Normalno, kriva je komisija (se opravičujem Darkotu, ne mislim na njega, ker je delo komisije ocenil za korektno), kriva je GZS, ki se je to spomnila, ker je prepisovala nemške standarde itd.itd. Seveda, sedaj bodo krivi vsi drugi, samo tisti ne, ki kupujejo avto.
In to avtomobile, da dol padeš, kar se tudi na tem forumu vidi, saj se piše samo o moči motorja in pa o velikosti vozila, se pravi čim močnejši in čim večji, cena ni važna.
Potem se pa pojavi problem, kaj namestiti v tak avto. Spisek opreme po tipizaciji pa je dolg. In zmanjka denarja, pa se modro vodstvo odloči, saj tega pa ne rabimo, to bomo že pozneje kupili (običajno nikoli več) itd.
V glavnem ni denarja za cev in ročnik, da ne govorim o drugi opremi, ampak avto, ta pa mora bit super. Pod roleto pa dva krampa. In potem se čudite, ko v društvih ni izolirnih dihalnih aparatov, ko gasilci razen zasunskega, še niso videli drugega ročnika, razen na sliki, da ne naštevam naprej, saj spremljate objave o opremljenosti posameznih enot.
Zato se mi zdi odpiranje teme o pomanjklivostih vozil nekoliko pozno, saj debata na tem forumu ne bo dala kakšnih argumentiranih zaključkov. Dokazovanje, kdo ima prav in kdo nima je samo napenjanje mišic, kdo bo koga.
O ustreznosti tipizacije naj razmišljajo tisti, ki vozilo nabavljajo, proučijo opremljenost, zastavijo vprašanja ustrezni inštituciji, ne pa preko agencije EBP, saj je tipizacija živa stvar, ki se lahko na podlagi utemeljenih dejstev spreminja, tako, kot se spreminjajo ostali predpisi, ne pa po zakonu foruma-sprovociraj, popljuvaj, uniči.
Ker bom v bodoče s takšnim mišljenjem verjetno nezaželen obiskovalec foruma (to mi je bilo že očitano), sem se seveda pripravljen tudi umakniti, saj me lahko kdo oceni, da nisem "vaš" ampak "njihov", takšne delitve pa seveda ne sprejemam.
To kar sem napisal, je seveda moje osebno mnenje in ni mnenje komisije, če sem prekoračil svoja pooblastila bom za to tudi odgovarjal.
Pa lepo pozdravljeni!
Janez