S ponosom predstavljamo

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Andrej
Kraj: Duplje

Odgovor Napisal/-a Andrej »

V strokovnost komisije GZ ne dvomim razen v ceno pregleda, ki bi morala biti simbolična, ne pa da nas na "suho brijejo" in pobirajo "nafehtan" denar. Želim pa opozoriti na to, da tipizacija ni ustrezna. Kje pa piše, da so nemci vsemogočni in jih moramo povsod kopirati (prepisovati). Vozilo TVD-2 z posadko 1+2 se mi zdi uporabno za poklicne enote, ker istočasno izvozi še poveljniško vozilo in prepelje zadostno moštvo. Za PGD-je pa se mi zdi smiselno, da imajo vozila kjer se lahko prepelje večje število operativcev, saj nimajo poveljniških vozil. Kar pa se tiče drugostopenjske homologacije se Z MaV-om ne strijam, da mora svoje mnenje podati tudi komisija GZS-ja. Ali mi lahko navedeš v katerem aktu in kdaj je bilo to objavljeno :?: :?: :?:

Kar pa se tiče same tipizacije, lahko odpremo novo temo, kjer bomo ugotavljali pomanjkljivosti za posamezno vrsto vozila.

Andrej
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Andrej napisal/-a: Kar pa se tiče same tipizacije, lahko odpremo novo temo, kjer bomo ugotavljali pomanjkljivosti za posamezno vrsto vozila.

Andrej
Sicer v tej temi nisem nameraval sodelovati iz preprostega razloga, ker sem član komisije in se bodo sedaj lahko vsi brihtni prepucavali na mene. Ampak je bilo vprašanje zastavljeno kdo so člani, pa se prostovoljno javljam, da ne bo kdo rekel, da se skrivam.

Glede Andrejevega mnenja pa takole: Mislim, da se je tipizacija pričela obravnavato pred kakšnimi petimi leti, bila je izpostavljena na nekaj posvetih poveljnikov GZ, posveti so bili organizirani tudi na sejmu v Kranju in lani v Celju. Na vseh posvetih so v glavnem padale pripombe, kdo ima pravico predpisovati, kaj bodo gasilci kupovali, če pa sami dajejo denar. Priznam, tudi jaz sem to rekel. Drugih pripomb na tipizacijo pa ni bilo kaj dosti. Problem so izrazili le proizvajalvci, ki se nahajajo med kladivom in nakovalom, saj bi gasilci radi čudežni avto, proizvajalca pa tlači komisija. Eden mu plačuje, drugi ga kontrolira in v takšni situaciji se je težko obračati.

Sam sem se s tipizacijo srečal pri pripravah na nabavo novega vozila in se temeljito spoprijel z njo. Iskal sem vrsto informacij pri članih tehnične komisije, dajal pobude in predloge in pri tem študiral, kako izdelati čimbolj uporaben avto po čimbolj ugodni ceni in seveda v skladu s tipizacijo. Ne bom trdil, da sem bil pri svojih predlogih kdovekaj uspešen, vendar vsaj poskušal sem, da ne dolgovezim, vozilo je v garaži in registrirano.

Kaj hočem povedati. Nihče od gasilcev tipizacije ni jemal resno, saj smo vendar umetniki na področju ustvarjalnosti in za nas ni omejitev. Pa je bila tipizacija potrjena, izdana so navodila, homologacije se ne da več pridobiti brez soglasja komisije. Kaj pa zdaj?

Normalno, kriva je komisija (se opravičujem Darkotu, ne mislim na njega, ker je delo komisije ocenil za korektno), kriva je GZS, ki se je to spomnila, ker je prepisovala nemške standarde itd.itd. Seveda, sedaj bodo krivi vsi drugi, samo tisti ne, ki kupujejo avto.

In to avtomobile, da dol padeš, kar se tudi na tem forumu vidi, saj se piše samo o moči motorja in pa o velikosti vozila, se pravi čim močnejši in čim večji, cena ni važna.

Potem se pa pojavi problem, kaj namestiti v tak avto. Spisek opreme po tipizaciji pa je dolg. In zmanjka denarja, pa se modro vodstvo odloči, saj tega pa ne rabimo, to bomo že pozneje kupili (običajno nikoli več) itd.

V glavnem ni denarja za cev in ročnik, da ne govorim o drugi opremi, ampak avto, ta pa mora bit super. Pod roleto pa dva krampa. In potem se čudite, ko v društvih ni izolirnih dihalnih aparatov, ko gasilci razen zasunskega, še niso videli drugega ročnika, razen na sliki, da ne naštevam naprej, saj spremljate objave o opremljenosti posameznih enot.

Zato se mi zdi odpiranje teme o pomanjklivostih vozil nekoliko pozno, saj debata na tem forumu ne bo dala kakšnih argumentiranih zaključkov. Dokazovanje, kdo ima prav in kdo nima je samo napenjanje mišic, kdo bo koga.

O ustreznosti tipizacije naj razmišljajo tisti, ki vozilo nabavljajo, proučijo opremljenost, zastavijo vprašanja ustrezni inštituciji, ne pa preko agencije EBP, saj je tipizacija živa stvar, ki se lahko na podlagi utemeljenih dejstev spreminja, tako, kot se spreminjajo ostali predpisi, ne pa po zakonu foruma-sprovociraj, popljuvaj, uniči.

Ker bom v bodoče s takšnim mišljenjem verjetno nezaželen obiskovalec foruma (to mi je bilo že očitano), sem se seveda pripravljen tudi umakniti, saj me lahko kdo oceni, da nisem "vaš" ampak "njihov", takšne delitve pa seveda ne sprejemam.

To kar sem napisal, je seveda moje osebno mnenje in ni mnenje komisije, če sem prekoračil svoja pooblastila bom za to tudi odgovarjal.

Pa lepo pozdravljeni!

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Janez Koncilija napisal/-a: ... ne pa po zakonu foruma-sprovociraj, popljuvaj, uniči.
Jaz sem tukaj že od začetka, pa še nikoli nisem slišal za tak zakon. :)
Uporabniški avatar
Marolt
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a Marolt »

Jaz pa nisem od začetka včasih res tudi pluvam vendar pa nisem nestrpen do drugače mislečih! Zato z moje strani Janez te povsem razumem! Ljudi negre deliti po tem na kateri strani so, kako so politično prepričani, kako so versko usmerjeni. Ljudi lahko delimo po duši oziroma notranjih vrednotah, katere pa ima vsak posameznik izločene drugače!
Janez sploh se ne boj da bi se umikal! Tudi nasprotna mnenja so velikokrat dobrodošla, pa čeprav sploh nisi na nasprotni strani vendar samo opavljaš svoje delo! Pa čeprav spravljaš s tem v obup stanovske kolega, ti nisi nič keriv! Kriva je GZ in nemški standardi po katerih se zgledujemo!
Oziroma drugače ni policaj kriv če te ustavi in ti da položnico! Fantej ni on kriv, kriv si v privi vrsti sam ker si storil prekršek in kriva je oblast ker pač ima take zakone! Sicer pa kam pa bi prišli brze zakovno????Verjetno v razpada človeštva....

LP Marolt
življenje je lepo! Ne boj se mrtvih, boj se živih!
Uporabniški avatar
Miha76
Kraj: Kresnice
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Miha76 »

Glede tipizacije je prav da je in da so postavljeni standardi, da se ve kaj je kaj in kje je kaj. Imam pa občutek, da se je čakalo, da komisija resnično začne zavračati vozila, potem se bo pa pljuvalo po tipizaciji.
Je pa tu še druga zgodba, ki je pri vsakem predpisu prisotna. Povsod so luknje in zaradi tega bi bilo prav, da bi se kje tudi objavil kak seznam zavrnjenih vozil s strani komisije z opisanimi razlogi za zavrnitev, ker bi tudi to prišlo prav pri načrtovanju nakupa vozila.
Vsaj pri pregledu za gasilsko vozilo z vodo se mi zdi da obstaja možnost nakupa GVC 24/50, GVGS/V ali AC16/50 oz. 70. Pa imaš v vsakem primeru lahko vozilo s cisterno, ustrezno črpalko in opremo, le da si pri prvem vezan na DIN standarde, pri drugih dveh pa na načrt proizvajalca. Morda je še pri katerem drugem vozilu tako, je pa res da si potem vezan na kategorizacijo in na predpisana vozila po kategorizaciji, kjer je pa druga težava.
Torej verjetno bi vsem ki se odločate za nakup vozil prišle prav izkušnje tistih ki ste v zadnjem času kupili novo vozilo in ga spravili preko komisije, v Postojni pa upam, da boste vozilo, ki ste ga dolgo čakali, nekako spravili skozi preglede in ga začeli čimprej uporabljati, saj nesreča nikoli ne počiva in le kvalitetna in učinkovita oprema lahko pripomore k uspešni intervenciji pa tipizacija gor ali dol.
LP
Miha
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

stvari tečejo dalje in mislim da bodo razrešene v dobro gasilstva.
v tujini imajo kar nekaj podobnih vozil z dvojno kabino v operativni rabi.
pozabil sem povedati da smo vozilo nabavili že v letu 2002 in je to že "staro" vozilo.

če pa mi kdo dokaže da je dobil vrnjen DDV za nabavo vozila sem mu dolžan krepko kosilo. Verjetno misli kolega na sofinanciranje ene runde nabav vozil.

darko
Uporabniški avatar
binep
Kraj: Podnart
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a binep »

Zapisnik 4.seje poveljstva GZS

Ad6) Razno
Poveljnik Matjaž Klarič je predstavil pismo PGD in GZ Postojna v katerem prosi za razrešitev problema v zvezi z negativnim mnenjem komisije za pregled vozil.

SKLEP: Poveljstvo takšne prošnje ne potrjuje. Društvu pa predlaga, da poišče rešitev in prilagoditev vozila v okviru tipizacije.

Zanima me kakšno je stanje z vozilom. Ali še vedno ni v uporabi in registrirano. Sem bil prepričan, da se je zadeva uredila, po tem zapisniku pa sem bil pa nemalo presenečen.

lp

Bine
Uporabniški avatar
lipe
GE: Preddvor

Odgovor Napisal/-a lipe »

LP!

Kot že mnogokrat poprej s(m)o operativci naleteli na ignorantski in brezvestni odnos gasilske zveze.
Absurd!
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Aha, kaj pa če bi rekli, da je GZS naletela na ignorantski odnos iz strani gasilcev? :shock:

Pa ne zagovarjam oderuških plačil tipizacije in kompliciranja, ampak malo se spomnite, kako je bilo včasih, ko je bilo "kud koji mili moji", potem se se pa pokazale težnje po nekem redu, pojavile so se tipizacije ipd., sedaj ko pa to je, bi pa vsi spet po svoje.

Za tipizacije se pa ne ve le od včeraj ampak že precej časa, tako da se ne gre kar tako zgovarjati. In če neka pravila obstajajo se jih je treba držati, v tem primeru pa sploh, ker niti niso tako slaba, je pa res da imajo pomanjkljivosti. In če GZS popusti enemu, potem bodo morali jutri petim, čez en teden bo pa cel bataljon prosilcev.

Ne mislim s tem nikogar tlačit v drek ali pa koga zagovarjat, ampak treba pa bo najti racionalno rešitev, ki bo zadovoljila obe strani, ni nujno da bo najlažja, dobro pa bi bilo da bi bila najcenejša!

Lep pozdrav pa brez zamere!
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
darko

gregor - popravki tipizacije se že dogajajo in v prihodnje jih bo še več.
vedeti je potrebno da je din standard že star in ga ne morejo popravljati ravno vsako leto.
Standard pa ima mnogo določil, kjer dopušča različne variante, tudi pri tehničnih vozilih. Je pa standard dostopen tudi po internetu in se ga da ogledati.

problem ni samo v tipizaciji, saj ne vem kako bodo naši gasilci gasili z vozilom gv 1 ( predpisano za I. kategorijo) v naseljih kjer ni vodovoda ali drugih ustreznih virov. v deželi kjer velja standard veljajo tudi ustrezna merila za ureditev vodovodov in vodnih virov. in se jih tudi držijo.
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Darko saj je možno tudi GV V1 če se ne motim, če se me popravite.

No, glede popravkov tipizacije se strinjam s tabo v celoti, da bo treba marsikaj popraviti in dopolniti. Pa predvsem prilagoditi lokalnim (državnim) potrebam.
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
darko

kot sem napisal so se stvari odvile v korist gasilstva in računamo, da bo vozilo v kratkem tudi registrirano.
na predsestvu GZS je bil sprejet sklep, da se vozilo odobri, predvsem zaradi dejstva, ker je bilo uvoženo že v letu 2002.

bo pa oznaka TRV-1.

vabim forumovce, da mi pošljejo morebitne predloge za spremembe pri tipizacijhi tehničnih vozil, da jih predstavimo na ustreznih organih.

vozilo bo na sejmu v CELJU od 11-14. 3.2004 pri RENAULTU in podjetju HIDRAVLIK SERVIS.
Uporabniški avatar
Matej B.
GE: Ptuj / Tržec
Kraj: Ptuj - Tržec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Matej B. »

Darko čestitam ti da ste vozilo uspešno krmilili skozi birokratske mline. Upam, da vam bo dobro služil in bo z opremo v pomoč občanom ob raznih tehničnih intervencijah, ki pa jih v Postojni in okolici ne primanjkuje. Srečno vožnjo vam želim!!!
"Teorija brez prakse je kot voz brez akse!!!"
darko

hvala
preizkušnje ga pa čakajo v kratkem, ker kot sem omenil se odpira cestni koridor proti jelšanam. več prometa-več nesreč.
Andrej
Kraj: Duplje

Odgovor Napisal/-a Andrej »

Darko čestitam =D> =D> =D> . Vidim da se je moja napoved uresničila in dobro da se je. Želim da bi vam dobro služil, ter čim manj intervencij z njim.

Andrej
Odgovori