Na tekmovanju GZ vedrovke z gumijasto cevjo-Pastor. Žal nismo tako bogati, da bi si lahko kupovali vedrovke za 50.000,00 SIT zato, ker takšne vedrovke uporablja CTIF, nimamo pa denarja niti za rokavice ali drugo zaščitno opremo. Prav tako se ne strinjam, da bi tovrstne vedrovke uporabljali na regijskih tekmovanjih, saj se posebej iz manjših zvez naprej uvrščajo skoraj vse ekipe, torej je stanje isto, vsi bi spet morali kupovati.Miha76 napisal/-a:Vidim, da je razprava o mladinski vaji, pa bi vas vprašal, kakšnega mnenja ste o uporabi vedrovk z zvito 'D' cevjo namesto gumijaste cevi. Janez bo verjetno vedel zakaj. Na regijskem tekmovanju regije Ljubljana III se je namreč dogajalo, da je kar nekaj tekmovalcev po vaji po domače rečeno 'skup padlo'. Predvsem mladinke so bile popolnoma izčrpane in po pogledu skoraj na vse ekipe sem bil prepričan, da niso bile pripravljene na tekšne vedrovke. Kakšne vedrovke ste uporabljali na vaših tekmovanjih?
Kar se tiče tekmovanja regije Ljubljana III sem mogoče malo preveč glasno bentil, ki je delala naša ekipa, ampak to je pač adrenalinski faktor, saj so nekatere enote vajo izvajale tudi po tri minute in več.
Zato sem postavil tudi javno vprašanje, kakšen ineters ima GZS pri širjenju ideje o gasilstvu med mladimi. Ali ta, da tekmovalci po tekmi bruhajo ali omedlevajo, ali imajo interes, da tudi v tekmovalni del vključijo čim večje število maldih gasilcev. S takšnimi zahtevami pa sejejo samo razočaranje in nevoljo med mlade tekmovalce, ki se jim takšni nastiopi, kljub mladosti, zdijo milo rečeno nori.
Pri tem jim moram seveda dati prav, saj sem med drugim tudi mentor tekmovalnih ekip mladih. Izhajam iz društva, kjer mladincev nimamo na pretek, zato kombiniramo s štirimi člani, ki so mlajši od predpisane starosti, se pravi, da je ekipa že s tem hendikepirana. Nimamo namreč 15 letnikov, ki lahko vedrovko gonijo z eno roko v drugi pa držijo flašo pera ali cigaret (da tudi to se da videti-ne sicer na tekmi) in še naredijo dobro vajo. Delati moramo s tistimi ki jih imamo, vsak nam je dragocen za ohranitev gasilke organizacije, zato morate razumeti njihovo razočaranje.
Ob toliko pisanja, slavnostnih govorih in navodilih, kako mlade vključevati v gasilsko organizacijo, se mi zdijo take zahteve nenormalne. Pustimo regijam, da izvajajo tekmovanja z vedrovkami, ki so v vsakdanji uporabi v društvih, tistim, ki se uvrstijo na državno tekmovanje pa mora biti jasno, da so kandidati za olimpijado in da morajo izvajati vaje na novih vedrovkah. To bi bilo tudi stroškovno manj obremenjujoče.
Mimogrede, nabava 3 vedrovk (eno moraš imeti za rezervo) stane toliko, kot zaščitna obleka. In ker trenutno na forumu zaščiti posvečamo posebno pozornost, vsa vprašam, ali boste reje kupovali vedrovke, čepra so stare čisto uporabne tudi v operativnem smislu, ali boste raje kupovali zaščitne obleke.
Veste, se mi zdijo takšne nabave opreme za tekmovanje precej trapaste. Pa ni govora samo o vedrovkah. Gre tudi za prenosne motorne črpalke. Ko se je ugotovilo, da stara Rossenbauerica ne potisne vode dovolj hitro, so društva kupovala nove foxarice in Zieglerce, čeprav so imeli za operativno dejavnost še čisto dobre črpalke. Drugače pa hodijo v dežnih plaščih.
Torej, opremljajmo se za tekme, pri gašenju nam bo pa že Bog pomagal.
Pa da mi ne bi zdaj kdo od CTIF-a začel pridigati, da so takšne vedrovke obvezne, raje se naj spomni kaj bolj originalnega.
Torej Miha76 kaj mislim, sem napisal, moram pa napisati tudi, da sem razočaran nad tistimi, ki nam pridigajo o delu z mladimi. Verjetno se s takšnimi problemi sploh ne ukvarjajo, saj itak nihče ne dvigne glasu, zato se smatra, da je vse v redu.
Pa ni
LP
Janez