Danes sem prišel do posnetka oddaje "Studio ob 17.00", ki je bila 27.07.2006 na Radio Slovenija 1:
http://ava.rtvslo.si/ava/media?action=p ... dio_ob_17h
Oddajo je vodil Božo Marinac (predsednik kraške gasilske zveze), gostje oddaje pa so bili Karel Erjavec (minister za obrambo), Miran Bogataj (poveljnik CZ RS), Matjaž Klarič (poveljnik GZS), Boris Budal (poveljnik kraške gasilske zveze), Jože Muhič (komandir policijske postaje Sežane), Milan Race (vodja sežanske enote Zavoda za gozdove) in Igor Zega (predstavnik Občine Komen). V oddaji so sodelovali praktično samo gasilci (tudi vodil jo je gasilec) in trajala je eno uro. Za poslušanje oddaje potrebujete RealPlayer, sicer pa je datoteka velika 20 MB.
Na oddaji je bilo rečeno (te stvari si mi zdijo najbolj zanimive):
1. Karel Erjavec (minister za obrambo) - (1) Država ima zagotlvljena finančna sredstva za kritje stroško takih intervencij. [Torej gasilci, ne se bat, vse bodo plačali.]
2. Miran Bogataj (poveljnik CZ RS) - (2) Aktiviran je bil državni načrt ZiR za velike požare v naravi. Naročil je Poveljniku GZS, da se aktivirajo tiste gasilce, ki ne bodo imeli problemov z delodajalci [Zanimivo, jaz sem njegovo pisno odredbo videl in notri piše drugače in sicer nekako takole: "naj se aktivirajo gasilci, katerim se ne vrača refundacij plač".]. (3) Sistem ZiR temelji na gasilcih, drugih prostovoljcih in ostalih reševalnih službah [tako lahko na kratko povzamem] in se mobilizacija prebivalstva [to je bilo vprašanje voditelja] ne načrtuje [torej se na CZ kot "mobilizaciji" prebivalcev ne računa oz. predvideva več?] bolj je dan poudarek na samozaščito in vzajemno zaščito prebivalcev. Sile s katerimi sistem ZiR razpolaga so sorazmerno velike in zadostujejo za sorazmerno težke probleme/nesreče, kot pomoč pa se računa na EU in sosednje države. (4) Eden največjih problemov v SLO je v financiranju (ti viri naj bi bili nestabilni?) sistema ZiR v lokalnih skupnostih [V neki meri je to verjetno res, ampak tudi pri tem požaru se je kljub ustreznosti resursov pokazala kot pomanjkljiva sama organiziranost sistema.]. (5) Ureditev statusa gasilcev je primerljiva z drugimi evropskimi državami (Tega ne morem komentirati, ker zadev ne poznam. Očitno to pomeni, da Bogataj v samem statusu prostovoljcev ne vidi problema.).
3. Matjaž Klarič (poveljnik GZS) - (6) Odločili so se za štabno vodenje intervencije (Edino pametno in to je tudi predvideno z državnim načrtom [to naj bi bilo v bistvu skladno z ZGas "vodstvo intervencije"]. Problem je po moje v tem, da vzadaj ni deloval ustrezno nek "krizni štab" oziroma štab CZ če ga hočemo tako imenovati [ločiti je namreč potrebno samo "operativno" vodstvo gasilske intervencije in krizni štab, ki vključuje poleg same vodje gasilske intervencije tudi druge strukture kot so policija, zdravstvo,.. in ga koordinira pristojni regijski poveljnik CZ]. A to ni napaka, ki jo je mogoče očitati posebej tej intervenciji, to je napaka ki se pojavnlja na splošno v SLO pri "obvladovanju nesreč". Tle bomo morali prav gotovo še sistem izboljšati.). (7) Alarmiranje so izvajali skladno z državnim načrtom oz. operativnim gasilskim načrtom GZS, ki je njegov sestavni del [Zanimivo, da v državnem načrtu ni navedeno, da je to njegova priloga
Glede na rezsežnost požara (zelo velik) in udeležene gasilske enote (iz več regij SLO) bi moralo skladno z državnim načrtom:
1. biti aktiviran državni načrt - OK
2. intervencijo (gasilsko) voditi poveljnik kraške gasilske zveze - OK
3. vključitev regijskega poveljnika CZ - OK
Torej vse je bilo storjeno, ampak še vedno ostanemo z grenkim priokusom, da vse ni štimalo kot bi moralo. Misli, da nam v SLO manjka predvsem znanja na področju obvladovanje večjih nesreč (emergcy management).