Uporaba podkap pri gašenju
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporaba podkap pri gašenju
Zanima me, kakšne izkušnje imate z uporabo podkap pri gašenju oziroma pri vstopu v prostore? Moje mnenje je, da bi podkape morale biti obvezno osebna zaščitna oprema, čeprav jih v nekaterih enotah sploh ne poznajo, oziroma so prepričani, da čelada zadostuje za varno in uspešno delo gasilcev.
Bine
Bine
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt:
Mnenja posameznikov so podobna. A pa jih uporabljate na intervencijah in vajah? Ko je potekalo zadnje izobraževanje za poklicne gasilce jih v kontejner niso spustili, če niso bili opremljeni s podkapami. Bistveno se je pokazalo, da so ti gasilci dovolj dobro prepričani da vstope v prostore ne opravljajo brez podkap.
- Matej B.
- GE: Ptuj / Tržec
- Kraj: Ptuj - Tržec
- Kontakt:
Mislim da je vsakemu napadalcu jasno da je ustrezna podkapa in predvsem čelada nujna za zaščito glave pred visokimi temperaturami. Namreč kaj hitro se lahko zgodi da temp. notri naraste in zažge vse kar se da. Zato če nimate podkape vam kaj hitro zažge lase ali vrat itd. Ko sem jaz bil na Igu nam je Milan kazal fotke osebne opreme kranjskega poklicnega gasilca, ki je reševal v stanovanju. Ker je v hitrosti pozabil na podkapo je dobil lažje opekline po glavi, njegova obleka, dihalni aparat in čelada pa so bili kar precej stopljeni!!! Zatorej vsi uporabniki IDA imejte podkape zraven na glavi ( in ne v žepu) saj vas lahko zaščiti pred opeklinami. Pa tudi ustrezne rokavice vam toplo priporočam, če ne bi radi imeli ožganih prstov in druge opekline ki ostanejo celo življenje.
Če ste kdaj bili v bližini kresa ste lahko na neposredni bližini (v mojem primeru že okoli 6m) začutili da vam je vroče v lice in da se vam žgejo. Predstavljajte si to v zaprtem prostoru, kjer so temperature bistveno večje.
V našem društvu še nimamo podkap, jih bomo pa nabavili vsaj 3 (kolikor imamo IDA), kasneje pa še mogoče kaj.
Sicer pa vam bo kaj več o izkušnjah s podkapami lahko povedal Milan, ki tudi vodi kontejnerske treninge na Igu in ima s tem že veliko izkušenj.
Če ste kdaj bili v bližini kresa ste lahko na neposredni bližini (v mojem primeru že okoli 6m) začutili da vam je vroče v lice in da se vam žgejo. Predstavljajte si to v zaprtem prostoru, kjer so temperature bistveno večje.
V našem društvu še nimamo podkap, jih bomo pa nabavili vsaj 3 (kolikor imamo IDA), kasneje pa še mogoče kaj.
Sicer pa vam bo kaj več o izkušnjah s podkapami lahko povedal Milan, ki tudi vodi kontejnerske treninge na Igu in ima s tem že veliko izkušenj.
Pri nas se o podkapah še nismo pričeli pogovarjati. Sicer pa je tako: če bi bilo vse urejeno, vsa oprema nabavljena in vse znanje osvojeno, bi bil takle forum brez veze. Tako pa hvala bogu tudi taka debata doseže svoj namen.
Ob prvi priložnosti bom postavol pod vprašaj nabavo podkap. Zavedam se, da spada k zaščitni obleki proti vročini.
Ob prvi priložnosti bom postavol pod vprašaj nabavo podkap. Zavedam se, da spada k zaščitni obleki proti vročini.