Uporaba podkap pri gašenju

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
binep
Kraj: Podnart
Kontakt:

Uporaba podkap pri gašenju

Odgovor Napisal/-a binep »

Zanima me, kakšne izkušnje imate z uporabo podkap pri gašenju oziroma pri vstopu v prostore? Moje mnenje je, da bi podkape morale biti obvezno osebna zaščitna oprema, čeprav jih v nekaterih enotah sploh ne poznajo, oziroma so prepričani, da čelada zadostuje za varno in uspešno delo gasilcev.

Bine
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

Moje mnenje je da morajo podkape biti obvezni del osebne zaščitne opreme.
V naši GZ, bodo letos vsi opremljeni še s podkapami... :P :P :P (dobr, a ne...)

Metod G.
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kraj: Lukavci
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Drago »

:D :D "Blagor opremljenim - njihova je javna gasilska služba" (eh, se bom ugriznil za jezik) Vem, da podkapa obstaja in da je koristna :shock: no, zdaj pa tudi vem, kam si jo naj grem ogledat :D :D (spadam pod "nekod" :oops: )

LP
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

Moje tudi!

....ni sam za lepo videt

:lol: :lol: :D :D

Mitja
Uporabniški avatar
Jani
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jani »

Moje mnenje pa je, da podkapa tudi je obvezen del osebne zaščitne opreme! :wink:
Uporabniški avatar
binep
Kraj: Podnart
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a binep »

Mnenja posameznikov so podobna. A pa jih uporabljate na intervencijah in vajah? Ko je potekalo zadnje izobraževanje za poklicne gasilce jih v kontejner niso spustili, če niso bili opremljeni s podkapami. Bistveno se je pokazalo, da so ti gasilci dovolj dobro prepričani da vstope v prostore ne opravljajo brez podkap.
Uporabniški avatar
Matej B.
GE: Ptuj / Tržec
Kraj: Ptuj - Tržec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Matej B. »

Mislim da je vsakemu napadalcu jasno da je ustrezna podkapa in predvsem čelada nujna za zaščito glave pred visokimi temperaturami. Namreč kaj hitro se lahko zgodi da temp. notri naraste in zažge vse kar se da. Zato če nimate podkape vam kaj hitro zažge lase ali vrat itd. Ko sem jaz bil na Igu nam je Milan kazal fotke osebne opreme kranjskega poklicnega gasilca, ki je reševal v stanovanju. Ker je v hitrosti pozabil na podkapo je dobil lažje opekline po glavi, njegova obleka, dihalni aparat in čelada pa so bili kar precej stopljeni!!! Zatorej vsi uporabniki IDA imejte podkape zraven na glavi ( in ne v žepu) saj vas lahko zaščiti pred opeklinami. Pa tudi ustrezne rokavice vam toplo priporočam, če ne bi radi imeli ožganih prstov in druge opekline ki ostanejo celo življenje.
Če ste kdaj bili v bližini kresa ste lahko na neposredni bližini (v mojem primeru že okoli 6m) začutili da vam je vroče v lice in da se vam žgejo. Predstavljajte si to v zaprtem prostoru, kjer so temperature bistveno večje.
V našem društvu še nimamo podkap, jih bomo pa nabavili vsaj 3 (kolikor imamo IDA), kasneje pa še mogoče kaj.
Sicer pa vam bo kaj več o izkušnjah s podkapami lahko povedal Milan, ki tudi vodi kontejnerske treninge na Igu in ima s tem že veliko izkušenj.
Ljubo
Kraj: Kranj GTS - Aerodrom Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Ljubo »

Bil sem med tistimi, ki jih je Milan popeljal v goreč kontejner. (bilo je super :D ) Pogoj za vstop v kontejner je bila predhodna teoretična priprava in dobra zaščitna oprema kamor spada tudi PODKAPA.
Uporabniški avatar
matjaž
GE: Kostanjevica na Krki
Kraj: Kostanjevica na Krki

Odgovor Napisal/-a matjaž »

Pri nas jih še nimamo, a po zgoraj napisanem vidim, da jih bomo morali kupiti :D :D

LP!

Matjaž
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Uporabniški avatar
pouzek
Kraj: Stara Vrhnika

podkape

Odgovor Napisal/-a pouzek »

V naši GZ smo eni redkih, ki smo za podkape poskrbeli že lani :lol: . GZ pa bo letos kupila podkape za vsa društva v zvezi (1 IDA:1 podkapa).
Počasi, ampak ziher. :wink:

NA POMOČ!!!
Uporabniški avatar
Jaka
Kraj: Podhom

Odgovor Napisal/-a Jaka »

Pri nas se o podkapah še nismo pričeli pogovarjati. Sicer pa je tako: če bi bilo vse urejeno, vsa oprema nabavljena in vse znanje osvojeno, bi bil takle forum brez veze. Tako pa hvala bogu tudi taka debata doseže svoj namen.
Ob prvi priložnosti bom postavol pod vprašaj nabavo podkap. Zavedam se, da spada k zaščitni obleki proti vročini.
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kraj: Lukavci
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Drago »

Ja če je vse tako kot pravite, potem je skrajni čas, da se točki 13.1. PGS, ki opredeljuje osebno zaščitno opremo doda tudi podkapa :twisted:
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

V drugem forumu imamo že odprto temo o skupni nabavi večje opreme, pa bi morda s podkapami (podčeladnicami) preizkusili, če bi se dalo ceneje dobiti večje število opreme manjše vrednosti.
matija
Kraj: JEZERO

Odgovor Napisal/-a matija »

Absolutno se strinjam z vsemi ,ki trdijo da je podkapa obvezni del opreme napadalcev.
Vem, da sem imel dosti dela, da sem pregovoril poveljnika za nabavo podkap je pa že tega približno dve leti. :shock:
trlep
Kraj: Gorenja vas
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a trlep »

Moje osebno mnenje je, da podkapa sestavni del osebne zaščitne opreme vsakega gasilca. V nasem društvu jih še nimamo, ampak se nabavljajo.
Odgovori