Ukinitev gasilskih društev
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
-
Medo
Denis vse je odvisno od sestave točkovnika. Moraš priznati, da naš točkovnik (v GPO Žalec) ni najboljši saj daje prevelik poudarek tekmovanju, samo točkovanje pa tudi ni najboljše => npr. tekmovanja. Vi morate za tekmovanje imeti 1 ekipo, mi pa več, vaši stroški tekmovanja, so zato manjši naši večji, št. dobljenih točk pa je isto in ne večje.Točkovniki povedo vse in to je velika odskočna deska, tisti ki ne dela nima financ, tisti ki dela jih dobi več. Glede malih društev ne vse v en koš metat. Ta veliki kot se imate nekateri, ki pridejo na intervencijo pa pošpricajo pa grejo tud ne rabmo se vam ne zdi
LP Uroš
-
Janez Kunc
- Kraj: Duplica
Moja praksa s točkovniki:
- res je, da ponavadi več denarja dobi tisti, ki več dela. To bi bilo smiselno. če bi bili vsi iste kategorije,
- naj se je točkovnik sukal tako ali drugače, vedno je večino točk prineslo tekmovanje. To sicer uradno je del usposabljanja, vendar mi na praktičnih vajah, še noben, ki je veliko treniral vajo za tekmovanje, ni znal izpeljati taktično vajo z malo drugačnim poveljem (pa naj bo to zunanji ali notranji napad: "jaz sem drugače V1" sem dobil odgovor, če sem ga slučajno postavil na mesto za napajanje vozila
),
- rezultat točkovanja, ni v nobenem primeru pokazal operativno pripravljenost in usposobljenost enote,
- razmerja med kategorijami so bila zaradi tega porušena
- GZ na tak način ne financira denarja lokalne skupnosti glede na kategorijo oz. požarno obremenjenost, kar pa je edini smisel glede na sedanjo pravno organiziranost. Realnost je seveda taka kakršna je (in je bila taka tudi pred tridesetimi leti - izjeme izvzete
).
Glede na to, jaz takih točkovnikov ne podpiram. Naloga GZ mora biti, da se sredstva porabijo v skladu s kategorizacijo in tipizacijo ter priporočili GZS iz l. 2000 (ali 1999, ne vem natančno) o višini sredstev za posamezno kategorijo (novejših ni, toda boljše kot nič) in da kontrolira, ali PGD dela v skladu s podpisano pogodbo o opravljanju gasilske službe. To bi morali delati na veliko, na glas in uradno. Eventuelno drugače pridobljena sredstva pa lahko talamo po točkovnikih, ki si jih izmislijo raznorazne brihtne buče.
Glede na to, kako naša organizacija reagira, smo okornejši od Titanica. PGDji se moramo znajti sami. Nekateri so uspeli pripeljati in uvesti ustrezno razmišljanje že na nivo GZ, večini to še ni uspelo. In glede na trend kakršen je pod okriljem GZS, ni treba da nas ukinejo, se bomo ukinili sami.
- res je, da ponavadi več denarja dobi tisti, ki več dela. To bi bilo smiselno. če bi bili vsi iste kategorije,
- naj se je točkovnik sukal tako ali drugače, vedno je večino točk prineslo tekmovanje. To sicer uradno je del usposabljanja, vendar mi na praktičnih vajah, še noben, ki je veliko treniral vajo za tekmovanje, ni znal izpeljati taktično vajo z malo drugačnim poveljem (pa naj bo to zunanji ali notranji napad: "jaz sem drugače V1" sem dobil odgovor, če sem ga slučajno postavil na mesto za napajanje vozila
- rezultat točkovanja, ni v nobenem primeru pokazal operativno pripravljenost in usposobljenost enote,
- razmerja med kategorijami so bila zaradi tega porušena
- GZ na tak način ne financira denarja lokalne skupnosti glede na kategorijo oz. požarno obremenjenost, kar pa je edini smisel glede na sedanjo pravno organiziranost. Realnost je seveda taka kakršna je (in je bila taka tudi pred tridesetimi leti - izjeme izvzete
Glede na to, jaz takih točkovnikov ne podpiram. Naloga GZ mora biti, da se sredstva porabijo v skladu s kategorizacijo in tipizacijo ter priporočili GZS iz l. 2000 (ali 1999, ne vem natančno) o višini sredstev za posamezno kategorijo (novejših ni, toda boljše kot nič) in da kontrolira, ali PGD dela v skladu s podpisano pogodbo o opravljanju gasilske službe. To bi morali delati na veliko, na glas in uradno. Eventuelno drugače pridobljena sredstva pa lahko talamo po točkovnikih, ki si jih izmislijo raznorazne brihtne buče.
Glede na to, kako naša organizacija reagira, smo okornejši od Titanica. PGDji se moramo znajti sami. Nekateri so uspeli pripeljati in uvesti ustrezno razmišljanje že na nivo GZ, večini to še ni uspelo. In glede na trend kakršen je pod okriljem GZS, ni treba da nas ukinejo, se bomo ukinili sami.
Lep pozdrav, Janez
- matjaž
- GE: Kostanjevica na Krki
- Kraj: Kostanjevica na Krki
Medo, tu se ne morem strinjati s tabo!Medo napisal/-a:Denis vse je odvisno od sestave točkovnika. Moraš priznati, da naš točkovnik (v GPO Žalec) ni najboljši saj daje prevelik poudarek tekmovanju, samo točkovanje pa tudi ni najboljše => npr. tekmovanja. Vi morate za tekmovanje imeti 1 ekipo, mi pa več, vaši stroški tekmovanja, so zato manjši naši večji, št. dobljenih točk pa je isto in ne večje.Točkovniki povedo vse in to je velika odskočna deska, tisti ki ne dela nima financ, tisti ki dela jih dobi več. Glede malih društev ne vse v en koš metat. Ta veliki kot se imate nekateri, ki pridejo na intervencijo pa pošpricajo pa grejo tud ne rabmo se vam ne zdi
LP Uroš
Smo društvo 1. kategorije, v letu 2005 smo bili po točkovniku ocenjeni na 2. mestu (za kolegi iz Vrbja) in v svojem delovanji ne damo nobenega povdarka tekmovanjem!
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"
Albert E.
Albert E.
-
medo
Iz tvojih ust, v zgornja ušesaPoglej vi morate imeti več članstva zato več ekip, dobite več denarja kot mi. Mal logično poglej
LP
Vrednost točke je za vse enaka, mi pa kot višje kategorizirana enota moramo imeti več desetin, za dosego istega šetevila točk in s tem isto količino denarja.
Matjaž a imaš mogoče rezultate točkovanja? Bi se priporočal na naslov Medo167@gmail.com
LP Uroš
- Denis
- Kraj: Vrbje - Spodnja savinjska dolina
- Kontakt:
Seveda ne moreš komentirat točkovnik če neveš kako je sestavljen zato ga prilagam. Polovica dotacije je nakazana društvom na začetku leta polovica pa si jo pridobijo na podlagi točkovnika. Pa še eno razmerje društvo 1.kategorije dobi 240.000 Sit to se pravi 120.000 druga se mora pridobiti na podlagi točkovnika. Društvo višje kategorije dobijo od 540.000 do 1.200.000 Sit.
Mogoče še to naše društvo je lani porabilo samo za naftne derivate 257.000 Sit.
Mogoče še to naše društvo je lani porabilo samo za naftne derivate 257.000 Sit.
Ta hudi PGD VRBJE.
Mislim, da so kuriva porabili prav toliko. Če gremo (okrog goriva) mal računat:joni napisal/-a:Denis, predvidevam da v to postavko računaš tudi ogrevanje gasilskega doma.
257.000 SIT znese približno 1000 litrov goriva
GVM trošijo med 10 in 15 litri / 100 km
GVC trošijo med 15 in 25 litri / 100 km
Če kot povprečno porabo vzamemo 15 litrov / 100 km, to znese dobrih 6000 km na leto.
Meni se zdi logično - celo kar šparovni se mi zdijo.
Se strinjam!Rafter napisal/-a: GVM trošijo med 10 in 15 litri / 100 km
GVC trošijo med 15 in 25 litri / 100 km
Meni se zdi logično - celo kar šparovni se mi zdijo.
Samo pri GVC moramo prišteti še porabo goriva ob delovanju črpalke pod polnimi obrati motorja!
Takrat pa se poraba poveča tudi do 30 in več litrov na prevoženih 100km!
Za to gorivo pa ne dobimo povračila!
Lp,martin
Potrpežljivost je božja mast!
(samo revež je tisti, ki se z njo maže)
- Janez Tratnik
- moderator

- Kraj: Dobračeva - Žiri
- Kontakt:
Če deluje črpalka pod polnimi obrati motorja je nekaj narobe narejeno ali nastavljeno.Samo pri GVC moramo prišteti še porabo goriva ob delovanju črpalke pod polnimi obrati motorja!
Ko avto stoji je poraba goriva na 100 km neskončna.Takrat pa se poraba poveča tudi do 30 in več litrov na prevoženih 100km!
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.

Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Črpalka deluje s pomočjo odgonom, ki ga poganja motor vozila!Če deluje črpalka pod polnimi obrati motorja je nekaj narobe narejeno ali nastavljeno.
S tem sem hotel povedati, da motor v mirovanju vozila ter ob uporabi črpalke troši gorivo, ki ni beleženo na kilometre ampak samo na delavne ure.Ko avto stoji je poraba goriva na 100 km neskončna. :wink
Zavedel sem s teme zato se moderatorju opavičujem!
Lp,martin
Potrpežljivost je božja mast!
-
joni
Za dve vozili - vsako po 2000 km letno, pa recimo 15 mokrih vaj, nekaj intervencij (ko ne paziš na porabo goriva) in nekaj za agregat (pa ne smemo pozabiti - eni tud kres malo "podkurijo"), pa se meni zdi kar prav.joni napisal/-a:Mislim da zelo malo gasilskih vozil naredi 6000 km letno. Se moraš pa kar dosti voziti. Za eno vozilo 257.000 sit - preveč ( morda skupaj z ogrevanjem gasilskega doma)