Še vedno čakam da odgovor pilota.....saxtenor3 napisal/-a:Zato te prosim sledeče: Opiše reševanje ponesrečenca iz stavbe z sumom na okužbo z Co2! Kako in s čim bi opremil reševalce in kako bi oskrbel ponesrečenca!
Oprema za NMP -prvo pomoč
Moderator: Janez Tratnik
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Ja to ze!Ampak na kak način bi ti njemu to apliciral
Vrednost dajanja 02 se meri v l/min . Ti pa nekaj časa govoriš o zraku, nekaj časa o kisiku, potem o kompresiranem zraku.... Kak bi mu pa preko maske dal 2 litra zraka na minuto?
Oprosti če se ti zdi da kompliciram ampak jaz tega res enostavno ne razumem. A bi imel posebej jeklenko za poškodovanca?
Oprosti če se ti zdi da kompliciram ampak jaz tega res enostavno ne razumem. A bi imel posebej jeklenko za poškodovanca?
Ni lepšega občutka kot da nekomu rešiš življenje......
Gasilci naj aplicirajo kisik šele takrat, ko jim to naroči reševalec oz. zdravnik, ki je na kraju, do takrat pa LAHKO ponesrečencu dovajamo le bolj čist zrak iz naših jeklenk!!!
PS:ČE SI UPAŠ...je nekdo napisal...vse lepo in prav, ampak če se upaš preveč je kaj kmalu lahko hudo narobe, pa ne škoduješ opremi ampak človeku, ki v danem trenutku potrebuje strokovno in zanesljivo pomoč in ni predmet na katerem bi nekdo lahko probaval koliko si upa!!!
LP pa srečno
PS:ČE SI UPAŠ...je nekdo napisal...vse lepo in prav, ampak če se upaš preveč je kaj kmalu lahko hudo narobe, pa ne škoduješ opremi ampak človeku, ki v danem trenutku potrebuje strokovno in zanesljivo pomoč in ni predmet na katerem bi nekdo lahko probaval koliko si upa!!!
LP pa srečno
Šumadinac
Ogenj in slama, naj bosta sama!(ljudski pregovor)
Da bo saxtenor3 srečen:
1. Kisik je prisoten tudi v zraku, tako da je razlika kako si O2 interpreteraš odvisna od posameznika.
2. Kisik je tista molekula zraka katero telo potrebuje za celično dihanje, ampak na splošno se reše da človek potrebuje zrak za življenje(vsaj tko pravjo, hehe).
3. Mislm, da sm že zadost dobr razložu moj predlog ampak ga bom še enkrat. Torej posebej manjša jeklenka kompresiranega zraka in dodatna maska za ponesrečenca. Pri takšni taktiki reševanja nebi imel enega nosilca IDA priklenjenega na ponesrečenca.
Upam, da ti je zdej (bolj) jasn, pa drugič ne pošili PM, ampak tuki vpraš, da ne bo pol zgledal kot da koga kej j**** v glavo.
1. Kisik je prisoten tudi v zraku, tako da je razlika kako si O2 interpreteraš odvisna od posameznika.
2. Kisik je tista molekula zraka katero telo potrebuje za celično dihanje, ampak na splošno se reše da človek potrebuje zrak za življenje(vsaj tko pravjo, hehe).
3. Mislm, da sm že zadost dobr razložu moj predlog ampak ga bom še enkrat. Torej posebej manjša jeklenka kompresiranega zraka in dodatna maska za ponesrečenca. Pri takšni taktiki reševanja nebi imel enega nosilca IDA priklenjenega na ponesrečenca.
Upam, da ti je zdej (bolj) jasn, pa drugič ne pošili PM, ampak tuki vpraš, da ne bo pol zgledal kot da koga kej j**** v glavo.
Kdor živi od meča bo z mečem pokončan.
Oprosti če si imel občutek da te j.... v glavo, ampak to ni bil moj namen! ZS pa sem ti poslal zato ker me je res zanimal tvoj odgovor. Po mojem bi ravno takrat če bi te ponovno na forumu spraševal za odgovor zgledalo da te j.... v glavo.
No,glavno da si ti zdaj razložil svoj pogled na reševanje ponesrečenca. Zdaj sem pa lahko srečen......

No,glavno da si ti zdaj razložil svoj pogled na reševanje ponesrečenca. Zdaj sem pa lahko srečen......
- 13-PGD CERKLJE
- Kraj: Cerklje
O2
No naj še jaz nekaj dodam.V našem društvu trenutno opravljamo tečaj za specijalnost BOLNIČAR. Vodijo pa ga fantje iz Reševalne postaje Lj. učijo nas da vsakemu ponesrečencu lahko apliciramo kisik O2 vendar samo z ohajo masko. tudi na tečaju smo vsi probali in ni bilo z nobenmu nič narobe. V zraku je le 21% kisika če pa nekomu dajemo umetno dihanje usta na usta pa ga dobi samo 16%. Zato lahko uporabljamo 100% kisik in s pomočjo balona ventiliramo ponesrečenca. Če pa koga zanimajo podrobnosti naj pa piše na ZS!
LP!
LP!

Ohio masko?Sepravi, da morate aplicirati nad 10l/m O2?? Močno dvomim in bom vsekakor preveril to informacijo.13-PGD CERKLJE napisal/-a:Vodijo pa ga fantje iz Reševalne postaje Lj. učijo nas da vsakemu ponesrečencu lahko apliciramo kisik O2 vendar samo z ohajo masko.
LP!
In dejstvo, da kisik nikakor ne more škoditi nobenemu je popolno zgrešeno, ja?!
LP pa srečno
Šumadinac
- 13-PGD CERKLJE
Re: O2
Točno tako z ohio masko.Aplicilari pa smo tudi do 16l/min. Nikoli nemorš zagotovit 100% kisika ker nobena maska ni tako tesno pritrjena na obraz v dobrih pogojih lahko prideš le na okoli 96% kisika. Vsi podatki se dajo preveriti.....Šumadinac napisal/-a:
Ohio masko?Sepravi, da morate aplicirati nad 10l/m O2?? Močno dvomim in bom vsekakor preveril to informacijo.
LP pa srečno
LP!

Zdravo,
pri nas imamo nahrbtnik znamke Sherpa (dobavitelj Stami d.d, leto 2003).
Poleg tega še seveda nosila in odeje. V nahrbtniku je res vse, kar poznamo kot klasično PP. Nismo se pa odločili za kisik in za avtomatske defibrilatorje (kar je sicer bila opcija). Zakaj?
Za uporabo kisika je dobro poznati količino kisika v krvi ponesrečenca (čeprav ni nujno) in vsak, ki to uporabi mora vedeti, da več kot 12 minut ne smeš dozirati 100% kisika, ker lahko pride do hiperoksije). Naj se s tem ukvarjajo zdravniki, gasilsci pa se držimo umetnega dihanja. Pri tem zelo pomaga Ambu (poseben balonček z masko, tako da ni treba usta na usta pa še lažje je).
Okrog defibrilatorjev še ni bilo govora. Mi jim še ne zaupamo in če bo potrebno - ročna masaža srca.
P.S. Še nekaj o kisiku. Drži, da je nevaren za organizem, če se njegova koncentracija v krvi poveča nad določen %. Kisik namreč burno reagira z maščobo (vprašajte varilce, ki poznajo avtogeno varjenje, zakaj ventilov na plavi flaši niso namazane) in je sploh najbolj oksidativna snov. No na drugi strani pa greste (v tujini) lahko v kisik bar, kjer se lahko "napijete" čistega kisika - v pravi meri deluje zelo poživljajoče (zmanjša delni tlak CO2). Zdaj se da stekleničke s kisikom kupiti kar v trgovini (spet tujina). Doza je seveda skrbno in varno odmerjena tako Oxygen pubu kot tudi v steklenički.
pri nas imamo nahrbtnik znamke Sherpa (dobavitelj Stami d.d, leto 2003).
Poleg tega še seveda nosila in odeje. V nahrbtniku je res vse, kar poznamo kot klasično PP. Nismo se pa odločili za kisik in za avtomatske defibrilatorje (kar je sicer bila opcija). Zakaj?
Za uporabo kisika je dobro poznati količino kisika v krvi ponesrečenca (čeprav ni nujno) in vsak, ki to uporabi mora vedeti, da več kot 12 minut ne smeš dozirati 100% kisika, ker lahko pride do hiperoksije). Naj se s tem ukvarjajo zdravniki, gasilsci pa se držimo umetnega dihanja. Pri tem zelo pomaga Ambu (poseben balonček z masko, tako da ni treba usta na usta pa še lažje je).
Okrog defibrilatorjev še ni bilo govora. Mi jim še ne zaupamo in če bo potrebno - ročna masaža srca.
P.S. Še nekaj o kisiku. Drži, da je nevaren za organizem, če se njegova koncentracija v krvi poveča nad določen %. Kisik namreč burno reagira z maščobo (vprašajte varilce, ki poznajo avtogeno varjenje, zakaj ventilov na plavi flaši niso namazane) in je sploh najbolj oksidativna snov. No na drugi strani pa greste (v tujini) lahko v kisik bar, kjer se lahko "napijete" čistega kisika - v pravi meri deluje zelo poživljajoče (zmanjša delni tlak CO2). Zdaj se da stekleničke s kisikom kupiti kar v trgovini (spet tujina). Doza je seveda skrbno in varno odmerjena tako Oxygen pubu kot tudi v steklenički.
Re: O2
Tud ja bom preveril tole informacijo. Nekak mi ne gre vse skupaj to. Ni mi jasno kak bi se lahko gasilci sami odločali za kisik, če tud zdravstveni delavci naj nebi dajali več ko 5l/min brez navodila zdravnika.....13-PGD CERKLJE napisal/-a:Točno tako z ohio masko.Aplicilari pa smo tudi do 16l/min. Nikoli nemorš zagotovit 100% kisika ker nobena maska ni tako tesno pritrjena na obraz v dobrih pogojih lahko prideš le na okoli 96% kisika. Vsi podatki se dajo preveriti.....Šumadinac napisal/-a:
Ohio masko?Sepravi, da morate aplicirati nad 10l/m O2?? Močno dvomim in bom vsekakor preveril to informacijo.
LP pa srečno
LP!
Magic, ti pa najprej govoris o dajanju kisika potem pa o umetnem dihanju in Ambu-ju!!! Gre se za aplikacijo kisika pri ponesrečencu oz. obolelem in ne pri reanimaciji.Tisto pa je potem že čisto druga pesem...