Tečaj za vodjo skupine

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Tečaj za vodjo skupine

Odgovor Napisal/-a Oskar »

Verjetno vam je znano , da je eden od pogojev za pristop k tečaju za vodjo enote (NGČ) tudi opravljen tečaj za vodjo skupine. Zanima me , kako kaj upoštevate v gasilskih zvezah oziroma društvih ta pogoj , oziroma kakšne so izkušnje s tem tečajem, ki ima eno (za mnoge zelo pomembno) "pomanjkljivost" da ne prinese nič na epaleto uniforme .
Povejte, ali se vam zdi ta program dober in če ste izvedli kakšen tečaj , kakšni so bili odzivi gasilcev in kako je potekalo.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

V naši GZ bo v tem tednu poslan razpis za tečaj za vodjo skupine.
V zadnjih letih se je ta tečaj kar opustil, vendar se mi to ne zdi prav.
Zato podpiram odločitev GZS, da je postavila ta pogoj za napredovanje oz. pristop k tečaju za vodjo enote.

Kakšen je bil odziv na to usposabljanje bom pa lahko podal, ko ga bomo končali.

Metod G. :D
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Matjaž Zupan

Odgovor Napisal/-a Matjaž Zupan »

Ja pa res ni nič več slišati o tem tečaju... Vprašanje koliko GZ ga sploh izvaja,če je tak molk okrog tega :?:
Uporabniški avatar
pes
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pes »

Ja pri nas smo imeli mislim da 2001 tečaj za vodjo skupine, na katerem si predaval tudi ti Oskar. Tečaj res da ne prinese skoraj nič na paleto uniforme, je pa po moje treba vedet, da nikoli ne veš vsega, ostalemu pa ne škodi če obnoviš.
Sicer pa smo imeli v naši zvezi letos tečaj tudi za NGČ, na katerem so bili skoraj vsi ki so imeli opravljen tečaj za vodjo skupine, blo pa je enih par (mislim da trije ali štirje) za katere pa ne vem če so imeli opravljen tečaj ker so že precej gasilskih let za sabo in niso moja bližnja generacija.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Ponavljanje je mati modrosti. Če vprašate mene, bi morali imeti vsake toliko časa obnovitvene tečaje za potrditev starih in pridobitev novih znanj. Pri nas tečaja za vodjo skupine še nismo imeli, vendar sem prepričan, da bo v prihodnje našel svoje mesto tudi v naši GZ.
Simona
Vijolica
Vijolica
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Simona »

Za pristop k tečaju za vodjo enote je nujni predpogoj, da imajo tečajniki predhodno opravljen tečaj za vodjo skupine. GZ, ki organizira tečaj za vodjo enote, ga mora prijaviti na GZS. Prijava za ta tečaj mora vsebovati poleg ostalih podatkov tečajnikov tudi: datum/letnico kdaj je tečajnik opravil tečaj za vodjo skupine. Če vsi podatki ustrezajo pogojem, potem je tečaj potrjen, drugače se napiše kateri tečajniki ne izpolnjujejo pogojev in zato k tečaju ne morejo pristopit.

Po Sloveniji se ta tečaj izvaja vedno bolj pogosto, kajti drugače se ne da napredovati po lestvici činov. Je pa smiselen, kajti poudarek tečaja je na tem, da zna tečajnik po opravljenem tečaju voditi skupino - trojko, ki se v taktiki vedno bolj uveljavlja kot osnovna celica za posredovanje v intervenciji.

O tem, da se ne pridobi čina bi se pa dalo razpravljati ure in ure...

Pridobljenega znanja ti ne more vzeti nihče. Čini, če jih preveč sončiš pa lahko kajhitro "abšlesajo" :twisted: .
Uporabniški avatar
lipe
GE: Preddvor

Odgovor Napisal/-a lipe »

LP!

Tečaja za vodje skupine sem se pred leti udeležil v Kranju in moram priznati da sem se med njim naučil mnogo uporabnega.
Če ne drugega, sem takrat prvič obiskal ICZR na Igu!
Zdi se mi kar prav, da je pogoj za pristop k tečaju za NGČ, saj prinese več kvalitetnega predznanja kot le tečaj za gasilca.
Če ne bi bilo takih pogojev, bi lahko teoretično opravil le 4 tečaje in postal VGČ (vmes bi le potrpežljivo čakal) ??
Je pa re da v praksi ta čin ne izstopa (vsaj pri nas).
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
GE: Lukovica
Kraj: Trnjava
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

Tudi kasneje je čin VGČ veliko več vreden (mislim v smislu znanja), če je kandidat opravil vse korake, kot pa če je skakal. Skratka - Lipe, strinjam se. :!:
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Matjaž Zupan

Odgovor Napisal/-a Matjaž Zupan »

Jure napisal/-a:Tudi kasneje je čin VGČ veliko več vreden (mislim v smislu znanja), če je kandidat opravil vse korake, kot pa če je skakal. Skratka - Lipe, strinjam se. :!:
Res je. Ni mogoče strniti vse ure tečajev za gasilca, NGČ, GČ,... v en tečaj za VGČ in pri tem popolnoma osvojiti vsa znanja, ki se pridobijo na posameznih tečajih.
Ne pravim, da direkten prehod od gasilca do VGČ ne pomeni ničesar (pač pohvalno glede na to, da je zanimanje za gasilerijo nekam upadlo), vendar je zame bolje znanje pridobivati počasi kot pa naenkrat vse tisto, kar prej izpustiš.
Uporabniški avatar
Jure Čokl
Piranja
GE: Lukovica
Kraj: Trnjava
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jure Čokl »

Vsak skakalec pa seveda za mnenje lahko vpraša Janeza Hočevarja... :twisted: ... Gotovo bo zadovoljen z odgovorom! :lol:
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Ups, vidim, da sem ga polomil :oops: . Svoje vprašanje za tečaj vodje skupine sem namreč tlačil v temo za ViGČ. Če se komu od razpravljalcev da, naj pogleda še tja, glede na prebrano pa vidim, da tečajev za vodjo skupine ni. Pri nas smo se naivno držali Pravil in ga organizirali že davnega leta 1997 :cry: .
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Marostar
Kraj: Barje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Marostar »

Jaz sem ravno prejšnji teden opravil ta tečaj in mislim, da je kot pogoj za pristop k tečaju za vodjo enote popolnoma pravilen. Moti me samo to, da imamo praktični del na Igu šele drugo leto spomladi. Mislim, da bomo s tem izgubili eno leto, preden bomo lahko šli na tečaj za vodjo enote.
Uporabniški avatar
Skavt
Kraj: Nadlesk- Loška dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Skavt »

Pri nas bomo organizirali tečaj za vodjo skupine v januarju. Če ima kdo kaj uporabnega gradiva....marko.gorse@skavt.net
Z znanjem raste dvom!
Uporabniški avatar
Marolt
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a Marolt »

Skavt napisal/-a:Pri nas bomo organizirali tečaj za vodjo skupine v januarju. Če ima kdo kaj uporabnega gradiva....marko.gorse@skavt.net
LP
Lepo da se bo nekaj odvijalo tudi pri nas! Marko kje bo potekal omenjeni tečaj kdo ga organizira?? Daj mi malo osnovnih podatkov če lahko....

Lp sosed iz planote:)! :D
rajko

tečaj za vodjo skupine

Odgovor Napisal/-a rajko »

Izkušnja iz Ljubljane.
Leta 2000 smo imeli prvi tak tečaj v GZ Ljubljana. Danes je večina teh tečajnikov že v činu NGČ. Kot predavatelj, na tem tečaju sem ugotovil, da je osnovno znanje teh kandidatov na višjem nivoju, kot tistih, ki so tečaj obiskovali brez tečaja vodje skupine.
Zato smo odločeni s tem striktno nadaljevati. Letos je bil končan še en tečaj. Vsi predavatelji smo bili na zaključni analizi enotni (izjemna motiviranost tečajnikov in visok nivo znanja).
Z doslednim izvajanjem tega tečaja, dokazujemo tudi to, da ni vse na ramah in v značkah; predvsem je v glavi. :piroman:
Odgovori