Plinska jeklenka

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
SAKI
Kraj: PGD ZAGORJE-mesto
Kontakt:

Plinska jeklenka

Odgovor Napisal/-a SAKI »

K odpiranju te teme me je spodbudia zadeva, ki se mi je ravnokar pripetila :x

Menjaval sem plinsko jeklenko za gospodinjstvo. Ko sem odvil zaščitno matico na ventilu, je iz jeklenke veselo uhajal plin :shock:
In to zaradi malomarnosti, kajti ko sem ventil privil se je uhajanje plina prekinilo :clubbed:
Moti me med drugim tudi to, da pa je ventil vse prej kot primerno mehak za upravljanje :( In zato ga verjetno dotični, ki je polnil jeklenko ni po končanem polnjenju do kraja privil :roll:

Ali kdo ve po kakem ključu menjavajo neustrezne ventile :?:
Če sploh jih, dokler niso na to opozorjeni direktno od jeznega ali celo ponesrečenega uporabnika :morons:

Verjetno bi zadevo prenesel brez komentarja, če bi bilo to prvič, vendar na žalost ni [-X

Imel sem primer ko mi je jeklenka spuščala na ventilu že med vožnjo v vozilu :!:
Na srečo jo vedno vozim postavljeno pokonci, tako, da jo ne morem peljati v prtljažniku vozila, ampak jo moram v kabini :!: In tako sem lahko pravočasno zaznal značilen smrad plina, odprl okna na vozilu, ter se z jeklenko vrnil do prodajalca :!: Na srečo ne bom nikoli izvedel kaj bi se zgodilo čez čas, če bi bila jeklenka iz katere je uhajal plin nekaj časa v zaprtem prtljažnem prostoru, v katerega segajo tudi notranji deli zadnjih luči vozila :!:

V drugem primeru se mi je zgodilo, da ko sem na jeklenko privil regulacijski ventil s cevjo, in nato ventil odprl (zopet trdo), da ga nisem mogel več zapreti :shock:
Ventil se je od tedaj naprej vrtel v prazno :gunfirej:

Zanima me kakšno kontrolo imajo ti "kretenski degeni", pri svojem delu :?: :evil:
Ali imajo kakšen zunanji nadzor, ali samo svojega, ki ni vreden niti pol :assshaking: , če dopušča take napake :?:
Ali se je tudi vam kdaj pripetila taka, ali podobna, neljuba zadeva :?:

Po mojem mnenju bi morali poostriti nadzor in pravila dokler je še čas :idea:

Upam, da bo kdo naš slogan, SKUPAJ SPREMINJAMO STVARI NA BOLJE, v tem primeru uslišal, in kakor koli pozitivno ukrepal v tej smeri, da prepreči to, kar se v povezavi s plinsko jeklenko vsi bojimo :!: :!: :!:

Lp

Borut Satler
IZKORISTI, A NIKDAR NE IZKORIŠČAJ!

Lp

Borut Satler
IPGD
Kraj: primorska

Odgovor Napisal/-a IPGD »

Poglej v pravilnik o atestiranju in servisiranju tlačnih posod. :piroman:
I POSLE TITA TITO
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

No, ena iz naših logov po uspešni intervenciji z današnjega dne. Takole je videti potem.

Slika

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a janez »

Čigava malomarnost je bila, da je bil ventil odvit?

Zdi se mi samo po sebi umevno, da pred snemanjem zaščitne matice na izstopu za plin priviješ (preveriš) ventil. Postepek bi moral biti kar avtomatsko vgrajen v možgane.

Ni treba, da je nekdo pustil odvit ventil. Celo nemogoče je.

Ko je delavec polnil jeklenko, je mopral po končanem polnjenju priviti ventil, sicer bi mu uhajal plin ves čas, ko je nameščal zaščitno matico. Povsem mogoče je, da je venti popustil med transportom, pri prekladnju in podobno.

LP

Janez
Uporabniški avatar
SAKI
Kontakt:

Janez plin iz jeklenke ni uhajal pod ne vem kakšnim tlakom, ampak le toliko, da si ga v zaprtem prostoru z lahkoto z vonjem zaznal.

Kot lahko prebereš sem opisal, da je bil ventil trd za privijanje in ni deloval normalno kot bi moral, zato ga zagotovo dotični, ki je jeklenko polnil ni privil do kraja.
Da uhaja, ker šumelo pač ni, ker ni bil tolikšen pretok, pa on z vonjem zagotovo na delovnem mestu kjer polnijo ni mogel zaznati ko pa je vonj po plinu vedno prisoten. Zato trditev, da je nemogoče, da je pustil ventil nezatesnjen povsem do kraja spodbijam, vse je mogoče!
Da bi se odvil med prevozom močno dvomim, če upoštevam trdoto ventila.

V glavnem s temi plinarji imam slabe izkušnje od ventila kateri ni privit, trdega ventila, ventila kateri je puščal in se niti ni dal več zapreti že pri prodajalcu kar sem opazil ko sem jeklenko postavil v vozilo in se nato vanj vsedel ter zaprl vrata, saj na prostem se to ni zaznalo do ventila katerega sem odprl pri montaži zapreti pa se ga ni dalo več in je na žalost ostalo tako dokler ni bila jeklemka prazna.

Kakor koli Janez tako in tako pričakujem, da bom s tvoje strani krivec zopet jaz sem pač navaden smrtnik, ki se tudi zmoti in moti, vendar zame so ti ljudje navadni pocarji, ki svojega dela ne opravljajo vestno in profesionalno :arrow: kaj bi bilo, če bi tako delali vsi :?:
Če pa bi že moral kdo kontrolirati jeklenko predno jo dobi v roke končni uporabnik, je pa to tudi nekdo iz njihove prodajne verige :!: :!: :!:

Lp

Borut Satler
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš

Nikogar ne želim kriviti. Tudi plinarji imajo maslo na glavi.

Želim samo opozoriti, da ni modro kar tako vse po vrsti kriviti. Pogosto je dogodek seštevek večih manjših stvari.

Stanje ventilov je lahko vprašljivo. Pomislimo samo skozi koliko rok gredo in kako "strokovno" postopajo z njimi.

Sam sem dobil jeklenko, ki nikakor ni dala plina, sploh ni hotelo goreti. Demontiral sem jo, odnesel ven, postavil na glavo in odprl ventil. Ko sem jo ponovno priklučil je vse delovalo OK, vse dokler je bilo kaj plina v njej. Kasneje sem se pozanila o vzroku. Verjetno je bil v jeklenki skupaj s plinom še zrak. Ta je oviral izhod plinu.

Sam sem se navadil, da ko v plinarni ali na bencinski črpalki prevzamem jeklenko, avtomatsko privijem venti. Avtomatizem - škoduje pa ne.

Tudi menjava tesnila na reducir-ventilu ob vsaki menjavi jeklenke ne škoduje. Cena je minimalna, varnost zagotovljena. Menjava gumijeve cevi naj bo tudi redna.

Plin je močno odišavljen. Zavohaš ga hitreje, kot bi si mislil. To je dobro. Od smradu ni še nihče umrl, od plinskih mešanic pa kar precej oseb.

Eko, to je to. Krivim pa ne nikogar.

LP

Janez
Uporabniški avatar
SAKI
Kontakt:

janez napisal/-a:Tudi menjava tesnila na reducir-ventilu ob vsaki menjavi jeklenke ne škoduje. Cena je minimalna, varnost zagotovljena. Menjava gumijeve cevi naj bo tudi redna.
Ta nasvet vsekakor podpiram in se po tem načinu menjave plinske jeklenke ravnam že vsa leta, ventila pa res ne privijam to pa tudi priznam čeprav mislim, da bom od sedaj naprej polagal pozornost tudi na to zadevo.

Lp

Borut Satler
Uporabniški avatar
Tomkat
GE: PGD Škofja vas
Kraj: Celje - Škofja vas

Odgovor Napisal/-a Tomkat »

Vidiš, to pa da bi privijal ventil ko jeklenko nabavim, pa tudi meni ni nikoli potegnilo. Se mi zdi da bo od sedaj drugače.
Kar se pa tiče menjave tesnila sem pa tudi jaz zagovornik tega. Se doma vedno dajemo okoli tega, češ kaj boš menjaval saj je še v redu. Pa ga vedno menjam, se boljše počutim.

Plin ni hec.
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabniški avatar
ANDY
Kraj: RAČE pri Mariboru

Odgovor Napisal/-a ANDY »

PLIN SMRDI so bile besede moje žene ko sva vstopla v stanovanje oz v kuhinjo. Takoj sem pridervel v kuhinjo in tudi sam zavohal ta smrad vendar ni bilo grozno. Odprl sem okno in takoj v raziskovanje zakaj smrdi. Prvo pomislim a sem zamenjal tesnilo? Sem. Je mogoče gumijasta cev spustila kje- to pa ne vem.Sem se takoj odločo da jo zamenjam. In vzamem v roke ključ da odvijem ventil- reducirni- iz jeklenke, pa poglej ga hudiča- ventil je bil v dveh slabih obratih snet z jeklenke.Takoj me prešine misel da tukaj nekaj ni vredu saj ko privijaš ali odvijaš matico je potrebno kar nekaj obratov da jo snameš ali priviješ. Kaj se je zgodilo? Pri nazadnji menjavi jeklenke, ki sem jo opravil zjutraj preden sem odšel od doma, sem ,,zgleda,, premočno zategnil to alu- matico na reducirnem ventilu pa so šli navoji k vragu. Po domače povedano jih je pobralo!
Vendar sem vseeno imel občutek da sem ventil dovolj trdno privil.
Tudi test z milnico je pokazal tako saj se nikjer ni pojavo noben mehirček.
Kaj sem hotel drugega kot v avto pa brž v kmetijsko zadrugo, kjer držijo tudi te reducirne ventile pa kupil drugega, vendar tokrat z železno matico, saj nisem hotel da ventil zopet predčasno menjujem, kajti ventil ki je modre barve je iz aluminijeve zlitine in posledično mehak. Jaz pa malo premočan za takšne zadeve. Pa vendar vam polagan na srce, da ob vnovični menjavi jeklenke preverite še navoj na matici reducirnega ventila, sploh tisti ki imate ventil in matico iz ALUMUNIJA
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabniški avatar
janez
dolgoprogaš

Andy - nekaj ni v redu!

Pri gospodinjskem plinu ne sme biti iskrečih kovin. Torej železne matice ni. Uporablja se bron, medenina in pogojno aluminij. Do danes nisem videl reducirnega ventila ki bi ne imel medeninaste matice.

Tudi ključ (klešče) za menjavo morajo biti neiskreče. Žal sam vselej delam z navadnim ključem (jeklenim) ali pa s papagajkami (jeklenimi). Upam, da bo šlo brez posledic.

LP

Janez
Uporabniški avatar
Gasilčk
Kraj: Rakek
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gasilčk »

No pri nas smo imeli nekakšno malo vajo na temo "plinska jeklenka", na kateri so nam kolegi iz Postojne lepo predstavili vse kar se dotika te teme.

več na http://www.pgd-rakek.si
Priponke
IMG_6978.jpg
Uporabniški avatar
Beli
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Beli »

No še kako zgleda jeklenka če jo raznese.
Priponke
P1010206_resize_resize.JPG
Odgovori