8.DRŽAVNO GASILSKO TEKMOVANJE V ORIENTACIJI

Moderator: mailo

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
grat
Kraj: PGD RADOMLJE
Kontakt:

Odgovor Robbyju

Odgovor Napisal/-a grat »

Ne vem kje si našel sodnico Matejo iz Šentvida. Bili so tam obiskovalci, ki so prav tako iskali štampiljko. Travnik je bil pa 20 m naprej in če si hotel najti žig si pač pregledal vse okoli a ne ? Zanima me kam je odšel gasilec s čopom, ki je prinesel nov žig in ki bi potrdil vse te debate o KT3. Na cilju sem ga iskal vendar ga nisem zapazil.
Sicer je pa res dovolj o tem!!! Vem da ste resnično dobri in hvala Bogu, da je vsaj konkurenca med ekipami !! LP, Jani
Ker Janez dela to z občutkom !!
Jani Grat
PGD RADOMLJE
Danilo

orientacijski tek 2005

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Pa še informacije sodnika na naslednji KT.

Na naši 4KT smo pregledovali ali so imeli udeleženci štampiljko ali ne. V primeru, da je ni imel sem jih povprašal ali so točko našli ali so šli kar mimo. Takoj po informaciji, da naj štampiljke ne bi bilo na točki KT 3 sem urgiral in poslal po novo, ta čas pa je moja pomočnica Mateja šla na ogled in jo brez posebnega truda našla (od oznake KT3 je bila cca 7-8 m).

Upam da sem vsem udelezenim zadovoljil njihovo zanimanje. Zelim si da si kraj v katerem ste nastopali zapomnite v dobri luci in vas vabim, da nas se obiscete.

Lep pozdrav, Danilo.
robby

orietacija

Odgovor Napisal/-a robby »

Odgovor Janiju

še enkrat, prosim pridi na progo pa bova probala najti ta tvoj travnik, ki naj bi bil po tvojem 20m od točke. Ali ga je mogoče kdo čez noč odnesel 200 ali več metrov stran. Pa še Uroš ti je priložil sliko, kje je bila 3 KT. Štempelj je pa bil na drevesnem štoru 2 - 3 m stran. Sodnica Mateja pa je štempelj brez problema našla, pobrala ter ga vrnila na prvotno mesto. Bilj je 7 do 8 metrov stran od drevesa, kjer je bil napis 3 KT. Od štora kjer je bil postavljen pečat pa 5 metrov. sem pa poslavl ekipe, ki so se izgubile od 3 KT naprej. Vsaj namesto da bi šle desno po grapi k 4 KT., so šle kar naravnost po poti naprej in zgrešili progo že za 300 m pa še več bi jo, če nebi jih vrnil nazaj. Bilo je pa takrat, ko smo šli preverit neko poškodbo iz ekipe Domžal, a je šlo samo za bolečino v predelu ledvic. To pomeni, da ekipe sploh niso gledale karto, opis proge ter znake ter so samo dirjale po poteh. Verjetno bo treba progo res ogradit da nebi prišlo do zgrešitve na teku.
Uporabniški avatar
grat
Kontakt:

orientacija

Odgovor Robbyju!

Travnik je oddaljen od drevesa z oznako 20m naravnost naprej (mogoče kakšen meter več) nadaljevanje proge pa je potekalo desno po grapi navzdol.Mogoče ravno ob mojem prihodu ni bilo tam nikogar. Kar se pa tiče tiste poškodbe pri ekipi iz Domžal se je to dogodilo vsaj pol ure prej (poškodba namreč) saj smo onemoglo tekmovalko videli že pred startom naše ekipe. Ne vem kaj se je potem dogajalo na progi, da imamo tak direndaj okoli tega. Nisi mi odgovoril kaj ti je rekel gasilec s čopom, ki je prinesel nov žig . Pred tem je na startu klical ekipe po megafonu.
Saj ne da bi bil tečen ampak,če mi napišeš odgovor ti moram pač nazaj odpisati. Lp, Jani
Jani Grat
PGD RADOMLJE
robby

orientacija

Odgovor Napisal/-a robby »

Odgovor Janiju

Sodnica Mateja pa je štempelj brez problema našla, pobrala ter ga vrnila na prvotno mesto. Bil je 7 do 8 metrov stran od drevesa, kjer je bil napis 3 KT. Od štora, kjer je bil postavljen pečat pa 5 metrov.

Pečat je bil še vedno v meji dovoljenega. Radij 15 metrov.

Sodnik s čopom, je pa po mojem ukazu nesel nadomestni pečat na 3 KT, ker nismo vedeli kaj je s prvotnim. To mi lahko potrdijo tov. Marn, tov. Vuk ter tov. Žaucar iz MS Slovenije, prav takrat smo bili pri ogledu proge.

Zadeva je zame osebno zaključena. :wink:

Upam, da si dobil izgubljen INDEX. Hvala.

Kako boste šele pečat našli, če še ruzaka niste. :oops:
Uporabniški avatar
grat
Kontakt:

Ruzak

Ja kaj takega se pa res lahko samo mentorju Klemenu zgodi. Pa nimaš niti kaj pomagat, če je pa glava drugje. Sicer sva pa z njim v različnih taborih, tako da ne smeš vse v isti koš metati!! [-X
Jani Grat
PGD RADOMLJE
DČelik
Kraj: Cerkno
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a DČelik »

Spoštovani tovariši !

Malo pozno sem se vključil v to temo, ampak vseeno bom napisal svoj komentar.
Glede državnega tekmovanja v orientaciji bi dodal samo to.
Bil sem prisoten na tem tekmovanju, res da prvič. Sem pa sam že pod rajnko Jugoslavijo tekmoval v športni orientaciji, tako da na tem področju nisem ravno novinec. Na koncu sem zapuščal Gabrje z zelo mešanimi občutki.
Ne vem ali smo mi gasilci malo za ¨leseno žlico¨(oprostite izrazu) ali pa hočemo imeti orientacijska tekmovanje taka, kot si jih nekateri pač želijo imeti.
Prvo bi komentiral karto in oznake KT.
Kopirane karte (kako se za državno tekmovanje sploh lahko to kdo privošči, ker se na taki karti niti ne more ločiti steze od potoka ?).
Vem, da v okolici Novega mesta obstajajo tudi petbarvne karte, ki se jih da dobiti tudi v digitalni obliki in so namenjene za orientacijska tekmovanja.
Kontrolne točke morajo biti označene. (krog, v katerem se nahaja kontrolna točka). To je bil problem mrtve točke pri mlajših pionirijih, ker sploh niso vedeli, kje naj bi ta točka bila.
Drugo pa bi dodal še to:
Danes ob vsej tej tehnologiji obstajajo sistemi, ki s pomočjo majhnega čipa, ki ga na štartu dobi ekipa evidentira kontrolno točko, ki je na terenu postavljena. Tako se lahko spremlja čas porabljen za pot od točke do točke in seveda od starta do cilja.
Mislim, da se za tekmovanja na državni ravni spodobi, da vsaj malo sledijo razvoju na tem področju, ker sicer naša mladina pravi, da smo čisto za svetom!
Lep pozdrav vsem, ki se že vrsto let trudijo, da bi imeli čimveč gasilske mladine in vzemite moje ¨šinfanje¨ za mogoče nasvete ali pa konstruktivno kritiko.
Pripadnost gasilstvu je prirojena ne priučena !
Mk gznm

orientacija

Odgovor Napisal/-a Mk gznm »

Odgovor Dčelik.

Prosim, če si prebereš razpis orientacijskega tekmovanja.
Karta terena je merilo 1:25000 in radi bi videli na tej karti potoke, steze itd., mi pa smo pripravili karto 1:5000 in po naše je bila dovolj jasna in verjetno bolj razvidna kot predvidena karta razpisa.

Pa lep dan.
---

Odgovor Napisal/-a --- »

Ja, karta je bila že resda dovolj pregledna z vidika razmerja. Če je karta ČB, otrok pri 7 letih ne more dovolj dobro razbrati, kaj je okoli njega! Pa še to: jasno, da so ekipe iz Gabrja lahko zmagovale, če so imeli dve tekmovanji (občinsko in regjisko) na isti karti! Ne vem, če je to ravno tisto, kar človek pričakuje od organizatorjev državnega tekmovanja! Če otrok to izve, mu veselje in sama morala pade! Oz. bi vsakemu! Tako, da se z Dčelikom popolnoma strinjam! PA LEP DAN!
Uporabniški avatar
JFK

Odgovor Napisal/-a JFK »

Veliko ste že povedali o tekmovanju, vseeno pa bi rad pristavil še svoj lonček. Bom kar direkten, o KT3 pa ne bi izgubljal besed, mislim, da je bilo že dovolj povedanega.

Glede na videno moram reči, da so bila predhodna tekmovanja (občinsko, regijsko) na veliko višjem nivoju, kot državno. Organizatorji so se tam vsaj trudili biti objektivni, česar v primeru državnega tekmovanja nisem zasledil.

Domačim ekipam privoščim lovorike, ki so si jih prislužili, če jim seveda kaj pomenijo, glede na to, da so si nekateri pot krajšali kar s skuterji (videl na lastne oči!). Preteči šestkilometersko progo in zraven opraviti še vse preizkušnje na kontrolnih točkah v 35. minutah(!?), medtem, ko so ostale ekipe (dobro pripravljene in brez posebnega obiranja) za isto progo potrebovale okrog 50 minut - če to drži, predlagam, da jih pošljemo kar na olimpijado.

Karta, o kateri je že bilo govora, si tega imena ne zasluži, jaz bi temu rekel ČB A4 kopija slabše kvalitete. Na državnem tekmovanju je kaj takega nedopustno.

Razočaranje otrok je bilo veliko, kar je bilo jasno (in glasno) čutiti tudi na podelitvi. Mislim, da vzgajamo dobre gasilce, ki nimajo težav s prenašanjem porazov, verjamem pa, da jim je hudo, ko začutijo, da jim niso bile dane enake možnosti. Za otroke gre, ne pa za še en bleščeč pokal v vitrini.

Gospodu EE in ostalim funkcionarjem naj nekdo pove, da so časi socializma mimo in da ne potrebujemo več zanosnih (samo)hvalnih govorov in kovanja v zvezde... Pogrešam kritični realizem in občutek za delo z otroci.

No, pa da ne bom samo kritiziral - malica je bila dobra, nihče pa ni pomislil, da imamo dandanašnji tudi že otroke, ki so vegetarijanci. Aja, pa nekatere (domače?) gasilce bi prosil, da drugič ostanejo trezni vsaj dokler so otroci zraven.

Vsekakor upam, da bo letošnji primer dal misliti naslednjemu organizatorju državnega tekmovanja v orientaciji, končno se je bolje učiti na napakah drugih, kot na lastnih.

LP Jernej
Robby

orientacija

Odgovor Napisal/-a Robby »

Domačim ekipam privoščim lovorike, ki so si jih prislužili, če jim seveda kaj pomenijo, glede na to, da so si nekateri pot krajšali kar s skuterji (videl na lastne oči!). Preteči šestkilometersko progo in zraven opraviti še vse preizkušnje na kontrolnih točkah v 35. minutah(!?), medtem, ko so ostale ekipe (dobro pripravljene in brez posebnega obiranja) za isto progo potrebovale okrog 50 minut - če to drži, predlagam, da jih pošljemo kar na olimpijado.
Odgovor: Zmagovalna ekipa ima čas 41.14, druga 44.20 in tretja 44.41. Ali so se v Radovljici tudi vozili s skuterji, ko so bili oddaljeni 200 km od proge, a so vseeno osvojili tri prva mesta?
Karta, o kateri je že bilo govora, si tega imena ne zasluži, jaz bi temu rekel ČB A4 kopija slabše kvalitete. Na državnem tekmovanju je kaj takega nedopustno.
Odgovor: Verjetno si v razpisu še nisi prebral, da je karta predvidena 1:25000 in si jo oglej ter primerjaj z 1:5000 pa boš videl razlike. Z ekipami tekmujemo že štiri leta pa še nisem zasledil barvnih kart na tekmovanjih.
nihče pa ni pomislil, da imamo dandanašnji tudi že otroke, ki so vegetarijanci. Aja, pa nekatere (domače?) gasilce bi prosil, da drugič ostanejo trezni vsaj dokler so otroci zraven.
Odgovor: Zakaj pa nisi sporočil organizatorju, da si vegeterijanec pa bi ti ustregel s hrano. V Velenju, v Gabrkah je bil za malico sendvič z Žemljo pa ni noben nič kritiziral.
Pa še to: jasno, da so ekipe iz Gabrja lahko zmagovale, če so imeli dve tekmovanji (občinsko in regjisko) na isti karti! Ne vem, če je to ravno tisto, kar človek pričakuje od organizatorjev državnega tekmovanja!
Pridi si pogledat proge, ki so bile prej postavljene ali pusti naslov, da ti pošljem karte, najboljše pa da se soočiš s progami.
Pa enkrat že pusti ekipe iz Gabrja, saj ti niso nič naredile. Lahko se pa z njimi pomeriš na naslednjem tekmovanju. Lahko tudi na državnem drugo leto za Haceta. Tako s pionirjem, pionirkam ter mladincem. Ali so se tudi v Celju na državnem, ko so zmagovali se vozili s skuterji?
------------------------------------------------------------------------------
7. Nesoglasja med uporabniki: Neposredno ali posredno žaljenje ostalih uporabnikov v objavah ni dovoljeno. Vsaka takšna objava bo pobrisana. Uporabniki naj morebitna medsebojna nesoglasja rešujejo z uporabo zasebnih sporočil.
Osebje foruma si pridržuje pravico do opozorila oz. brisanja ali urejanja objave tudi v primeru, da ni kršeno nobeno od navedenih pravil, če se jim to zdi primerno. Brisane oz. urejene bodo tudi vse objave, ki se bodo nanašale na objave, ki bodo v nasprotju s pravili foruma.
Nekaj žaljivih in napadalnih besed ter stavkov sem pobrisala. Uporabnik JFK se je predstavil, in sicer z imenom Jernej. Poleg tega, dragi gost - Robby, nimaš pravice od uporabnikov zahtevati osebnih podatkov. Za pogovore izven teme so namenjeni drugačni načini komuniciranja: zasebna sporočila, klepetalnica, e-mail itd.

Hvala za razumevanje,
moderatorka
Uporabniški avatar
JFK

Re: orientacija

Odgovor Napisal/-a JFK »

No, pa dajmo lepo po vrsti. Zgleda, da sem res zaj**** rezultate, kar pa ne spremeni dejstva s skuterji.
Robby napisal/-a:Ali so se v Radovljici tudi vozili s skuterji, ko so bili oddaljeni 200 km od proge, a so vseeno osvojili tri prva mesta?
Ne vem, tam nisem bil prisoten. Zakaj nočeš razumeti, da ne gre za nikakršno nevoščljivost, pač pa le in zgolj kritiko tistega, kar se je meni zdelo slabo.
Verjetno si v razpisu še nisi prebral, da je karta predvidena 1:25000 in si jo oglej ter primerjaj z 1:5000 pa boš videl razlike. Z ekipami tekmujemo že štiri leta pa še nisem zasledil barvnih kart na tekmovanjih.
Lahko pa bi take predloge upoštevali in omogočili otrokom kvalitetnejše pogoje za tekmovanje.
Si pa tudi veliko upaš, da pišeš o pijanih gasilcih. Verjetno nisi dosti gasilca v hlačah, da si upaš to napisat. Te laži bom predstavil na zboru mladih drugo leto.
Sem lepo napisal, da ne vem, ali so bili iz domačega društva ali pač ne. Kakorkoli, vsekakor niso bili ravno za zgled organizaciji, ki ji pripadajo. Zatiskanje oči pred tem problemom, ki se BTW pojavlja tudi na drugih prireditvah pa ne bo pripeljal nikamor.
Robby napisal/-a:
Pa še to: jasno, da so ekipe iz Gabrja lahko zmagovale, če so imeli dve tekmovanji (občinsko in regjisko) na isti karti! Ne vem, če je to ravno tisto, kar človek pričakuje od organizatorjev državnega tekmovanja!
Pridi si pogledat proge, ki so bile prej postavljene potem pa piši laži. Pa še prej se predstavi. Pa pusti naslov, da ti pošljem karte, najboljše pa da se soočiš s progami in nehaš širiti laži.
Pa enkrat že pusti ekipe iz Gabrja, saj ti niso nič naredile. Lahko se pa z njimi pomeriš na naslednjem tekmovanju. Lahko tudi na državnem drugo leto za Haceta. Tako s pionirjem, pionirkam ter mladincem. Ali so se tudi v Celju na državnem, ko so zmagovali se vozili s skuterji? To je pa že preveč nakladanja ter nevoščljivosti.
Zgornji citat pa ni moj, se boš moral kar z gostom zmenit.

Suma sumarum, po tekmovanju sem se pogovarjal z drugimi prisotnimi, ki so bili po večini nezadovoljni z organizacijo. Tudi tistih, katerih ekipe so zasedala višja mesta, da me boš spet obtožil nevoščljivosti. Če bi bilo vse v redu, se nihče ne bi pritoževal. Kakor sem že napisal, naj bodo te napake opozorilo naslednjim organizatorjem tekmovanja, bilo pa bi bolj moško, častno in sploh gasilsko, če bi napake priznali in se z njimi soočili, končno se je človeško motiti.
Organizator

orientacijski tek

Odgovor Napisal/-a Organizator »

Odgovor vsem: Tekmovanje je bilo organizirano po razpisu, razen namesto predvidene karte 1:25000 je bila 1:5000, ker je bila bolj pregledna.
3 KT pa bi mogla biti štampiljka res na Verigi, naj to pa stori naslednji organizator.
Pa še odgovor moderatorki, predstavil se ni eden pred Jernejem, ki trdi, da so bila tri tekmovanja na isti progi.
hvala za razumevanje
LP. Robert
Uporabniški avatar
Martina
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Martina »

Potem je potrebno označiti, koga kdo misli in kaj komu želi odgovoriti. Zaenkrat pa se še vedno ni potrebno predstavljati drugim uporabnikom, če tega sami ne želijo.

Hvala za razumevanje,
moderatorka

Vaja dela mojstra, če mojster dela vaje! :)
Uporabniški avatar
Martina
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Martina »

ojla :)

drugače pa je po bitki vsak heroj :wink:

takšno organizacijo ni lahko speljati... tudi, če imamo idealne pogoje (idealnosti ni), se še vedno rado kaj zalomi ali pride kaj vmes... dokler tega ne občutijo ljudje na svoji koži, je vse v redu in ni pripomb... v nasprotnem primeru, se ljudje hitro oglasijo... žal pa si ljudje "raje" zapomnijo slabe stvari in jih pokritizirajo... dober kritik pa je tisti, ki komentira dobre stvari, slabe stvari in mogoče navede možnosti za izboljšavo slabih... teh žal ni veliko...

bomo videli, kako bodo organizirali naslednje leto :wink:

Lp, Martina
Vaja dela mojstra, če mojster dela vaje! :)
Odgovori