"PODOBLEKA"

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Odgovori
Uporabniški avatar
Milek
Kraj: Celje

"PODOBLEKA"

Odgovor Napisal/-a Milek »

Veliko govora je o zaščitnih oblekah in ostali zaščitni opremi...
Mene osebno pa zanima podobleka :roll: Ali jih katera enota uporablja in cena :?:
V mislih imam zaščitno podobleko :!: Na usposabljanju za "Tunelske bojevnike" sem spoznal, da je pametno imeti takšno oblačilo na sebi. Narejena je iz Nomex-a, isto kot podkapa.
Zadnjič spremenil Milek, dne 23. December 2002, 13:04, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Če naj bi za podkapo že vsi vedeli, kaj pomeni, te pa moram za podobleko vprašati, kakšno podobleko imaš v mislih. Ali je to zaščitno oblačilo, ki se nosi pod zaščitno obleko ali podobleko, ki varuje pred mrazom?
Uporabniški avatar
Milek

Peter 8)
Popravil sem prvotno objavo in poskušal bolj natančno opisati kaj imam v mislih... :oops:
Firechief

Odgovor Napisal/-a Firechief »

Milek:
Naše zaščitne obleke so narejene iz Nomex-a, tako da nas že te varujejo!
Drugače pa se v Evropskih državah zavzemajo, da naj bi bile tudi službene delovne obleke iz Nomex-a.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
Kontakt:

Ko smo prvič dobili zaščitne obleke, sem vprašal kaj se nosi spodaj in dobil odgovor, da delovne obleke :roll:. Naše (prostovoljne) delovne obleke za to seveda niso primerne.

Za nošenje pod zaščitno obleko so najprimernejša oblačila iz Nomexa. Dobra pa so tudi vsa ostala oblačila iz naravnih materialov, kot sta na primer bombaž ali volna. Plastične zadrge in ostali deli seveda odpadejo, izogibati pa se je treba tudi kovinskim, ker zelo dobro prevajajo toploto.

Sam pod zaščitno obleko ponavadi nosim bombažno trenirko.
Uporabniški avatar
Milek

Firechief 8)

Vem, da so zaščitne obleke iz Nomex-a :!: :lol: Kot sem že omenil sem na usposabljanju za gašenje v predorih spoznal, da ni nič kaj prijetno če pod zaščitno obleko nimaš ustreznega oblačila :oops: . V naši enoti imamo še vedno rjave uniforme, ki pa niso iz ustreznega materiala (sintetika). Zato si bom nabavil podobleko, katera ti nudi ustrezno dodatno zaščito pred temperaturo :!:
Firechief

Odgovor Napisal/-a Firechief »

Milek:
Večino enot v Sloveniji je šlo na temno modre službene uniforme, katere so večinoma iz bombaža. Boste morali malo na šefe pritisnit pa bo.
Sicer bo pa kmalu sprejet Pravilnik o službeni uniformi, katerega pripravlja Združenje in naj bi se ga držale vse poklicne enote. Je pa čudno, da niste zamenjali uniforme, saj je poveljnik ( direktor ), večkrat gost pri nas!
Uporabniški avatar
Milek

Firechief 8)

Pustimo našega "poveljnika" :wink: , to (ta) je poglavje za sebe...
Dejstvo je, da smo neustrezno oblečeni in nismo edina poklicna enota v RS. :cry:
Uporabniški avatar
mihael
Kraj: Bled

Odgovor Napisal/-a mihael »

Milek upam, da vam bo uspelo potegniti za prave štrene ali pa vzeti vajeti v svoje roke. :lol:
Z gasilskim pozdravom: NA POMOČ!
Uporabniški avatar
Milek

Mihael 8)
Mi lahko vlečemo za vse štrene in če direktorji - povelnjiki nimajo posluha za nabavo določene opreme si pač nič nemoremo :oops: :cry: . Ostane nam samo to, da si opremo poskušamo dobiti na drugačen način, eden izmed teh pa je, da si jo kupimo enostavno sami...
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Kraj: smokuč

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

Po nekaj hot fire treningih smo prišli do zaključka, da je pod zaščitno obleko najbolje imeti nekaj bolj debelo trenirko ali kaj podobnega. Niti ni potrebno, da je negorljiva, edino kovinske zadrge niso dobre. Zaradi sevanja toplote se namreč tanke podobleke iz Nomexa ne obnesejo najbolje.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
Kontakt:

Očitno moja objava izpred nekaj mesecev, le ni bila tako mimo - glej zgoraj. :)
Uporabniški avatar
mezan
Kraj: Bled
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mezan »

Kot je rekel Milan, pod obleko Nomex je "brezveze" nositi še podobleko Nomex, ampak je potrebno nositi podobleko, ki nas zaščiti pred temperaturo (termična zaščita), to velja seveda za kombinezione izdelane samo iz Nomex-a.

Mislim, da vsi vemo da nas Nomex varuje pred plameni in sevanjem, pred temperaturo pa ne!! - iz tega razloga mora biti podobleka izdelana iz materialov, ki nas zavarujejo pred vročino in en iz Nomex-a.

Več informacij pa po ZS.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
Kontakt:

V svoji objavi nisem mislil dobesedno na oblačila iz Nomexa ampak na negorljiva oblačila, ki vsebujejo tudi Nomex. Za primer dodajam spodnjo povezavo:

http://www.jwalker.co.uk/frservices/index.htm
Odgovori