Alarmiranje
Moderator: Vrsho
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Zdravo
Vidim da danes še za sol ne bom zaslužil ker se preveč ukrajam z gasilci. Pa ne bohudega saj pravijo da smo prostovoljni gasilci malo čaknjeni .
Popravek okoli protokola prenosa informacije mislil sem GPRS.
Kar se tiče prepričevanja gasilcev o tem sam izkusil na lastni koži. TETRA je seveda v zasnovi dober sistem tudi v tujini že prizkušen vendar je po mojih informacijah še Takooooo daleč do njegovega delovanja pri nas???. Pa vseeno ne morem mimo SMS spročil. ko sem pripravljal prenos podatkov oziroma najprimernejšo tehnologijo za prenos alarmih signalov mi še do danes ni uspelo od operaterjev mobilene telefonije pridobiti 100% zanesljivo delovanja prenosa. V tem je problem ne samo novo leto. Nekaj mi dela po GPSR sistemu pa je že malo bolje.
Pa zaenkrat lep pozdrav, grem še malo služit.
LP
Vidim da danes še za sol ne bom zaslužil ker se preveč ukrajam z gasilci. Pa ne bohudega saj pravijo da smo prostovoljni gasilci malo čaknjeni .
Popravek okoli protokola prenosa informacije mislil sem GPRS.
Kar se tiče prepričevanja gasilcev o tem sam izkusil na lastni koži. TETRA je seveda v zasnovi dober sistem tudi v tujini že prizkušen vendar je po mojih informacijah še Takooooo daleč do njegovega delovanja pri nas???. Pa vseeno ne morem mimo SMS spročil. ko sem pripravljal prenos podatkov oziroma najprimernejšo tehnologijo za prenos alarmih signalov mi še do danes ni uspelo od operaterjev mobilene telefonije pridobiti 100% zanesljivo delovanja prenosa. V tem je problem ne samo novo leto. Nekaj mi dela po GPSR sistemu pa je že malo bolje.
Pa zaenkrat lep pozdrav, grem še malo služit.
LP
Kako lepo je čitat, da "tiho alarmiranje" GE (ponekod) tako lepo uspeva
, vendar pa je "hudič" na podeželju, kjer so gasilci - operativci popolnoma drugačnega "mnenja"
zaradi slednjih se tudi trudimo pridobiti (nazaj) "gasilski znak" zavijanja sirene. 1000 in 1 razlog je že bil naštet, zato jih lahko navajam do onemoglosti, če le koga zanima
LP
LP
- metodg
- GE: PGD Brezje na Gor.
- Kraj: Brezje na Gorenjskem
- Kontakt:
TETRA
Matjaž,
Sistem zvez TETRA je nekakšna nadgradnja oz. združitev GSM telefona, radijske postaje in pozivnika. Tak sistem ti omogoča vse te vrste komunikacij ter zelo hiter prenos podatkov. Sicer še sam nisem najbolj seznanjen s tem, vse kar vem sem prebral na straneh URSZR in internetu. Tukaj imaš povezavo do teh strani: http://www.mo-rs.si/urszr/slo_win/pripr ... kacije.htm
Nekaj informacij o TETRA sistemu pa dobiš tudi pri proizvajalcih, kjer so na voljo tudi slike telefonov.
NOKIA: http://www.nokia.com/networks/systems_a ... 76,00.html
MOTOROLA:http://www.motorola.com/cgiss/emea/tetr ... ntent.html
Preberi, pa ti bo bolj jasno.
Metod G.
Sistem zvez TETRA je nekakšna nadgradnja oz. združitev GSM telefona, radijske postaje in pozivnika. Tak sistem ti omogoča vse te vrste komunikacij ter zelo hiter prenos podatkov. Sicer še sam nisem najbolj seznanjen s tem, vse kar vem sem prebral na straneh URSZR in internetu. Tukaj imaš povezavo do teh strani: http://www.mo-rs.si/urszr/slo_win/pripr ... kacije.htm
Nekaj informacij o TETRA sistemu pa dobiš tudi pri proizvajalcih, kjer so na voljo tudi slike telefonov.
NOKIA: http://www.nokia.com/networks/systems_a ... 76,00.html
MOTOROLA:http://www.motorola.com/cgiss/emea/tetr ... ntent.html
Preberi, pa ti bo bolj jasno.
Metod G.
TETRA
Mogoče bi jaz dodal še nekaj o sistemu TETRA. Dejansko gre za digitilizirani in hitrejši penos vseh vrst podatkov (slika, zvok, podatki itd. )po sistemu povezanih med seboj po večih različnih kanalih (zrak, telefoni, direktni linki ).
Bi pa rad dodal da je bistvenega pomena in eden osnovnih namenov sistema , da bi naj sistem bil povezljiv oziroma delujoč po vsej evropi. V ta namen so bili v evropi tudi spejeti deločeni protokoli in frkvence delovanja sistema. Tako nekako kot mobilna telefonija GSM. Torej sistem podira meje in se na njih ne ozira, kar je pri večjih mednarodnih akcijah pomembno. Torej konec gesla "Tujega nočemo svojega pa ne damo
"
Bi pa rad dodal da je bistvenega pomena in eden osnovnih namenov sistema , da bi naj sistem bil povezljiv oziroma delujoč po vsej evropi. V ta namen so bili v evropi tudi spejeti deločeni protokoli in frkvence delovanja sistema. Tako nekako kot mobilna telefonija GSM. Torej sistem podira meje in se na njih ne ozira, kar je pri večjih mednarodnih akcijah pomembno. Torej konec gesla "Tujega nočemo svojega pa ne damo
Pri prvi seriji pozivnikov se je ob vklopu luči pokazal seznam alarmov, po 20 sek. pa izginil in z njim tudi luč. Tako na noben način nisi mogel v temi videti koliko je ura ali preveriti vklopljenost budilke.matjaž napisal/-a:Ekran si osvetliš tako da nekaj sekund držiš na rumeni (okrogli) tipki.
Kasneje so to popravili tako, da prvih deset sekund kaže spisek z alarmi, drugih deset pa uro, datum, budilko...
Je pa to vse stvar programerja, ki pozivnik "obdeluje". Se pa pozivnika žal ne da sprogramirati tako, da bi se prižgala luč samo toliko, da bi videl koliko je ura. Škoda, ampak še vedno je to v prvi vrsti pozivnik in šele nato ura z budilko!
LP Jani
- Mitja Gregorič
- Naj forumovec 2003

- Kraj: Volčja Draga
- Kontakt:
Pozrevljeni!
Opravičujem se ker se relativno pozno oglašam na to tematiko.Način proženja preko SMS-ov je uredu sistem za obeščanje članstva.Seveda dokler deluje GSM omrežje
(neurja,izpad elektrike,itd..)oz. le to ni prezasedeno
(prazniki,novo leto,izjemni dogodki,itd) .Pri SMS načinu-obveščanja je opozorilo o dostavljeni pošti na Gsm aparatu kratko (večina ima samo 1 pisk ),ki ga lahko preslišimo in tako lahko nepravočasno opazimo sporočilo-bolje bi bilo če bi nas avtomatski govorni pozinik klical dokler ne sprejmemo klica.Nato bi se kratko prednastavljeno govorno sporočilo odvrtelo-podobno pri alarmnih protivlomnih sistemih ko sistem kliče na prednastavljene telefonske številke.Možnosti tako,da bi kdo npr.med spanjem "zgrešil"klic na GSM bi tako bila manjša ker bi moral takorekoč sprejeti klic če bi hotel,da mu telefon utihne.
Zadeva ima pač kot vse druge svoje dobre in slabe strani.
)
Opravičujem se ker se relativno pozno oglašam na to tematiko.Način proženja preko SMS-ov je uredu sistem za obeščanje članstva.Seveda dokler deluje GSM omrežje
Zadeva ima pač kot vse druge svoje dobre in slabe strani.
-
oskar
alarmiranje
Dragi moj Matej B. Očitno še nisi dolgo pri gasilcih, če napišeš tako oslarijao, navajam " nima smisla vznemirjati prebivalcev z neko sireno"
Vedi, da je kljub vsem novim sistemom za alarmiranje še vedno na podeželju in majnših krajih "bog in batina" javna sirena na gasilskem domu. Kar vprašaj poveljnike društev, koliko članov se zbere (in v kakšnem času)na znak sirene in koliko ob proženju pozivnikov. Če se ne motim je v Sloveniji 70% gasilstva na podeželju. Popolnoma pa podpiram Dragota, ki se bori za naš nekdanji vsem poznan gasilski znak sirene, ki so nam ga vzeli ti možje pri ZIR ki jih muči "sindrom vojne". Sicer pa , ko se v vasi oglasi sirena tudi občani vedo, da se je nekja zgodilo in postanejo pozorni na svojo okolico. Proti pozivnikom nimam načelno nič. Naj se prožijo takoj za sireno, kar je zelo koristno. Še najbolj so koristni, ko me zjutraj zbudijo
Naj dodam, da plane alarmiranja še vedno izdela gasilsko poveljstvo in oni že vedo kako najhitreje zbobnat operativce v orodišče.
LP
Vedi, da je kljub vsem novim sistemom za alarmiranje še vedno na podeželju in majnših krajih "bog in batina" javna sirena na gasilskem domu. Kar vprašaj poveljnike društev, koliko članov se zbere (in v kakšnem času)na znak sirene in koliko ob proženju pozivnikov. Če se ne motim je v Sloveniji 70% gasilstva na podeželju. Popolnoma pa podpiram Dragota, ki se bori za naš nekdanji vsem poznan gasilski znak sirene, ki so nam ga vzeli ti možje pri ZIR ki jih muči "sindrom vojne". Sicer pa , ko se v vasi oglasi sirena tudi občani vedo, da se je nekja zgodilo in postanejo pozorni na svojo okolico. Proti pozivnikom nimam načelno nič. Naj se prožijo takoj za sireno, kar je zelo koristno. Še najbolj so koristni, ko me zjutraj zbudijo
LP
- Matej B.
- GE: Ptuj / Tržec
- Kraj: Ptuj - Tržec
- Kontakt:
Oskar že mogoče res, ampak iz izkušenj ti povem, da izvažamo na večino intervencij ki niso pod okriljem našega požarnega teritorija. Se pravi da se na požar peljemo tudi po 10 ali celo 20 km daleč vstran od naše vasi.
Kako pa potem prebivalcu dopovedat da ni panike ker pač gori tam za trEmi haloškimi griči nek zapuščen vikend.
Saj nimam nič proti sireni, ampak sem mnenja da naj se sproži takrat ko je ZARES nujno potrebna (izredna nevarnost, zračni napad, neodzivnost operativcev,....).
Vsak ima pač svoje simpatije do sirene!
Kako pa potem prebivalcu dopovedat da ni panike ker pač gori tam za trEmi haloškimi griči nek zapuščen vikend.
Saj nimam nič proti sireni, ampak sem mnenja da naj se sproži takrat ko je ZARES nujno potrebna (izredna nevarnost, zračni napad, neodzivnost operativcev,....).
Vsak ima pač svoje simpatije do sirene!
Re: alarmiranje
Vsake oči imajo svojega malarja, oz. sto ljudi sto čudi!oskar napisal/-a:Dragi moj Matej B. Očitno še nisi dolgo pri gasilcih, če napišeš tako oslarijao, navajam " nima smisla vznemirjati prebivalcev z neko sireno"
V našem kraju je na višku turistične sezone, pozimi do 15.000 nočitev na dan in kdo ve koliko dnevnih gostov. V preteklosti (beri: pred pozivniki) smo seveda za vsak požar gasilce alarmirali s sireno. Pa da ti vidiš tiste panične turiste, ki so jo urno ucvrli vsak v svoj hotel (po letu 1991, se je pa to še poslabšalo). Nato so se zvrstili klici z recepcij vsakega hotela posebej češ, da njihove goste zanima kdo in zakaj nas je napadel!
Zatorej, hvala tistemu, ki se je spomnil pozivnike.
Pri nas se torej bolj obnesejo pozivniki, verjamem pa da je na podeželju oz. v še manjših vaseh ravno obratno!
Ko gre pa za večjo intervencijo in ko je potrebno zagnati vik in krik, pa seveda zasučemo tudi sireno (1 x na tri leta).
lp Jani