penilo?????????

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
man 14.284
Kraj: Zgornja Bistrica

Odgovor Napisal/-a man 14.284 »

Mi smo glih iz razloga da bi čim majn imela črpalka stik z penilom nabavili medmešalec! kljub temu da je penilo organsko in vrjetno neškodljivo se težko rešiš penjenja na izlivih pri prevozih pitne vode-to pa kakšen laik vzame drugače kot pa je! Če sn si do zdaj prav tolmačil je organsko penilo rjave barve to je ta razlika vidna na prvi pogled?! :oops: :?:
Uporabniški avatar
sandi88
Kraj: Lj-BARJE

Odgovor Napisal/-a sandi88 »

Mitja napisal/-a:Mogoče še tudi večkrat "pomrznjeno"....

penilo vsaj pri nas sigurno ni zmrznlo, k smo čist celo zimo kuril v domu.
če je pa pri prodajalcu pa nimam pojma.

tako da še vedno mislim da je bilo s penilom nekaj narobe.
Uporabniški avatar
flashover
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

odgovor

Odgovor Napisal/-a flashover »

Prinas v službi uporabljamo sintetično penilo KOMET EXTRAKT S od proizvajalca TOTAL WALTHER, ki ga skladiščimo v neogrevanem skladišču in kljub mrazu se ne pokvari. Na etiketi sicer piše da zamrzne pri -15¨C to drži vendar je penilo še vedno uporabno. :wink:
jdrozg
Kraj: duplek
Kontakt:

penila

Odgovor Napisal/-a jdrozg »

Ker vidim nekaj ugibanj okrog penil,čeprav tudi jaz bolj malo vem bi rekel to:
Penil je koliko si želiš in vseh res nemoreš imeti, kot je razvidno iz ponudbe Rosenbauer.
Imamo v bistvu, če sem kaj zamočil me popravite, penila po izvoru za določen namen. V bistvu pa je namen vodi znižati specifično težo da plava na goreči snovi, vsasih tudi kot prodorna voda.Pazi pena je 8 x prevodnejša za elektriko.
Glavne vrste penil po izvoru so:Sintetična, proteinska,fluorproteinska.
Sintetična so lepa in čista(kot čistilo Cet), uporabljamo jih za proizvajanje lahke(agregat) in sredne pene.
Proteinska in fluorproteinska, so rjava in smrdijo narejena so iz kadavrov, naj ostane med nami: lahko jih nastavimo na njivo, ker smrdijo, da nam divjad ne uničuje pozimi pridelka. Uporabna so za proizvodnjo težke in srednje pene.
Na medmešalcu ali predmešalcu nastavljamo % penjenja: 3% srednja nad 5% težka pena
Ročniki pa so tovarniško narejeni za določeno penilno število (velikost odprtine za dovod zraka)
Tako da je potrebno vedeti kakšni ročniki so pri hiši, ko gremo kupovat penilo.
Penilo če ne zmrzne preveč ne crkne.
1 m pred grobom, še se učiš. Naj mi bo oproščeno če sem kje mimo vsekal.
LP
LESCE2
Kraj: Lesce-Gorenjska

Odgovor Napisal/-a LESCE2 »

Veliko pritožb je bilo čez organsko penilo,če se ne motim. Pena naj bi bila slaba, oz. naj jo sploh nebi bilo,ipd. Po obisku v Rosenbauer-ju je radovljiški gasilec potarnal tudi nad tem problemov. Zagotovili so nam(Mi Star), da so z omenjenim problemom seznanjeni in da bodo zadevo testirali, nakar bodo izsledke in ugotovitve objavili tudi na netu. Je pa gospa-gospodična poudarila, da je pravilen odstotek penila zelo pomemben pri nastanku pene in da je zmotno mišljenje...več dodaš,več pene dobiš.

Tako to je to...upam da nisem kje kiksnil.
jdrozg
Kontakt:

Za nas, ki penilo rabimo vsikih "toliko" let :lol: bi bilo najboljše sintetično penilo, ki je kot je meni znano malo dražje, manjši zaslužek prodajalcev itd :oops:
Je čisto, ni korozivno, ne razjeda tako močno armatur, neobčutljivo na rok trajanja itd
Z malo vaj pa narediš vse pene.
Gospa pa se je malo zafrkavala, za % penila je znano in to vemo, da večji je procent bolj je pena gosta in količina manjša. :wink:
LP
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Da sintetično penilo ni korozivno ni čisto res. V resnici je bolj korozivno kot organsko (ki je mimogrede večinoma izdelano iz roževine).
Ko se posuši, je strdek podoben plastiki, zato lahko na hitro "zmagamo", če po delu z penilom ne speremo armatur. V medmešalcih se ponavadi zaradi tega zaskoči kroglica v grlu sesalnega dela za penilo, pri ročnikih se zamaši kaka šoba (zlasti pri ročnikih manjšega premera - D), zgodi se tudi, da se v ventilu guma "zasuši" v ležišču in ko odpremo ventil jo snamemo iz bata ventila, tlak pa nam jo lahko potem lepo nabije v ročnik.
Ko se strdi organsko penilo, je strdek bolj podoben medu, torej ni čisto trd tako kot pri sintetiki.
Zato je po končanem delu s penilom zelo priporočljivo sprati posodo s penilom in vanjo natočiti čisto vodo, ter jo nato posesati skozi medmešalec, ter ga nato kljub vsemu skupaj z ročnikom še enkrat dobro oprati.
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
jdrozg
Kontakt:

Nisem trdil da ni korozivno, proizvajamo to ali ono, po uporabi je potreno vedno temeljito očistiti armature, hotel sem samo reči, da iz sintetičnih penil dobimo vse vrste pene, je bolj univerzalno in sigurno, saj iz pisanja kolegov vidiš da so predvsem v zadnjem času z proteinskimi problemi in niso sigurna. Drugo je to, da imajo v tovarni alkohola, alkoholno penilo kot je tisto prvo iz Rosenbauerjeve ponudbe, in vse armature naravnane v naprej za ta tip pene. To bo sto odstotno delovalo, ko bo v fabriki spokalo.
Mi na terenu pa tega v naprej nevemo in moramo, odvisno od gašenja kdaj kaj nastavit, to pa je že lahko vprašljivo.
LP
Uporabniški avatar
Denis
Kraj: Vrbje - Spodnja savinjska dolina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Denis »

Kakšno penilo potem priporočate za ta ročnik ? Slišal sem da je najboljše Rosenbauer vijolčne barve.
Priponke
700385.jpg
Ta hudi PGD VRBJE.
jdrozg
Kontakt:

Nimam prakse z to zadevo. Pa tudi, če bi imel ti nebi svetoval, ni rečeno da bo delovalo pri tebi, če pri meni dela.
Če vprašaš mene, ti povem, za trgovce so vsa penila naj, naj ,naj....
Prosi za kakšen liter vzorca penila za preizkus, preizkusi na svojih armaturah in kupi tistega, ki ti bo deloval.
LP
Uporabniški avatar
mihael
Kraj: Bled

Odgovor Napisal/-a mihael »

Denis sodeč po sliki je to total ročnik za srednjo peno. Za penilo nisem siguren če je ravno od rossenbauerja je pa sigurno vijolične barve in se tudi najbolje obnese. Ravno prejšnji teden smo preizkušali različna penila in prišli do zaključka da je originalno penilo najboljše (pa tudi dražje). Nekatera so preredka nekatera pregosta pa tudi penilno število ni ustrezno saj na ročniku ne moreš regulirati % mešanice, zato je boljše uporabiti penilo, ki ga navaja proizvajalec. Upam, da sem ti stem kaj pomagal.

z gasilskim pozdravom:

NA POMOČ!
Uporabniški avatar
Frenk
Kraj: STUDENEC

Odgovor Napisal/-a Frenk »

Rad bi povedal, da na našem koncu dobimo penilo od velikih podjetij, ki jim jo inšpektorji izvržejo za uporabo.
Zdaj pa mene zanima ali se pena stara in koliko časa naj bi bila uporabna, ne glede na tisto kar piše na nalepkah in listih in kaj reče proizvajalec.

HVALA ZA ODGOVOR!!!
Uporabniški avatar
erny
Kraj: SG

Odgovor Napisal/-a erny »

Slišal sem da je najboljše Rosenbauer vijolčne barve.
Ja mi uporabljamo tega, pa se fajn obnese.

lp
Fantje, po pameti!
ivo
Kraj: hajdina

penilo

Odgovor Napisal/-a ivo »

Pozdravljeni
V tem ročniku dobro delujejo "vsa penila", ki jim ni potekel rok uporabnosti, ki niso zmrznila, če ne smejo, skratka če je vse v mejah navodil proizvajalca penila. Govorim iz izkušenj, smo preizkusili.
Lep pozdrav
Ivo

Denis napisal/-a:Kakšno penilo potem priporočate za ta ročnik ? Slišal sem da je najboljše Rosenbauer vijolčne barve.
Uporabniški avatar
MICKA
Kraj: Slovenski Javornik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MICKA »

Denis napisal/-a:Kakšno penilo potem priporočate za ta ročnik ? Slišal sem da je najboljše Rosenbauer vijolčne barve.
Malo pozno, pa vendar:

Originalno penilo za ta ročnik je Towalex F-15 3%.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Odgovori