Z dne 14. 3. 2003 je začel veljati nov zakon - Zakon o omejevanju porabe alkohola (ZOPA). V podrobnosti tega zakona se ne bi spuščal, a me kljub temu zanima vaše mnenje. Menim, da je s sprejetjem tega zakona, kot tudi z nekateh prejšnjih zakonov gasilcem povzročena velika škoda. Veselice so velikokrat za gesilce donosne in predstavljajo nezanemarljiv vir dohodka mnogim gasilskim društvom. Tu pa se mi pojavlja vprešanje, če bodo v prihodnosti veselice še vedno privlačne za obiskovalce, kljub omejeni ponudbi PIVA, VINA in ostalih alkoholnih pijač.
Sam nisem ljubitelj ore, cocte in ostalih sokov, pa ne zaradi alkohola, ki ga ne vsebujejo, le mnogo bolje mi prija okus "kozla".
L.P.
Dušan Bosnar
ALKOHOLNI ZAKON
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
kdo pa je reku da se na veselicah ne bo smel prodajat piva pa vina? Jaz sem zakon prebral (pa ne enkrat) in ne vidim nobenih problemov pri izvedbi veselice in pri ponudbi alkoholnih pijač. To ni ne športna prireditev in ne trgovina. Problem je samo to da ne smeš prodajati alkohola vinjenim osebam, in osebam ki bi alkohol posredovale vinjenim osebam (in mladoletnim).
Alkoholni Zakon2
V 2. členu je zapisano:
Prodaja alkoholnih pijač po tem zakonu obsega vsako ponudbo za nakup ali kakršnokoli drugo obliko neposredne ponudbe alkoholnih pijač proti plačilu.
in v 10. členu:
Prepovedana je prodaja alkoholnih pijač med 21. uro in 7. uro naslednjega dne, razen v gostinskih obratih, kjer je dovoljena prodaja alkoholnih pijač do konca njihovega obratovalnega časa, določenega v skladu z zakonom.Prepovedana je prodaja alkoholnih pijač med 21. uro in 7. uro naslednjega dne, razen v gostinskih obratih, kjer je dovoljena prodaja alkoholnih pijač do konca njihovega obratovalnega časa, določenega v skladu z zakonom.
Na gasilskih veselicah se torej prodaja alkoholne pijače, ni pa to gostinski obrat, kjer bi bila prodaja dovoljena do konca obratovalnega časa. Iz tega sklepam, da je tudi na veselicah med 21. uro in 7. uro naslednjega dne prepovedana prodaja alkoholnih pijač.
Se morda motim?
L.P.
Dušan Bosnar
in v 10. členu:
Na gasilskih veselicah se torej prodaja alkoholne pijače, ni pa to gostinski obrat, kjer bi bila prodaja dovoljena do konca obratovalnega časa. Iz tega sklepam, da je tudi na veselicah med 21. uro in 7. uro naslednjega dne prepovedana prodaja alkoholnih pijač.
Se morda motim?
L.P.
Dušan Bosnar
Hojla. Tudi jaz sem prebraz zakon od vrha do tal pa od leve na desno in obratno.
Stvar je takšna:
Upravna enota mora tako ali tako dovoliti prireditev, dovoliti prodajo alkoholnih pijač in določiti čas trajanja prireditve.
Da bomo gasilci ustregli alko zakonu moramo:
1. dobiti zgoraj omenjeno dovoljenje
2. napisati opozorilne table, da alkoholne pijače ne prodajamo, strežemo ali ponujamo vinjenim osebam, osebam mlajšim od 18. let ter osebam, za katere upravičeno domnevamo, da jih bodo posredovale prej naštetim. Tudi časovna omejitev. (11. člen)
3. Pred 10.00 uro dopoldan nič žganih pijač ali pijač, ki so jim dodane žgane pijače. (10. člen, 2. odst.)
4. Zagotoviti dve brezalkoholni pijači, ki sta cenovno enakovredni ali cenejši od najcenejše alkoholne pijače (13. člen). to sta lahko voda in radenska.
Pod temi pogoji lahko prodajamo alkoholne in žgane pijače do izteka časa za katerega imamo dovoljenje upravne enote za izvedbo prireditev.
Zaprosil sem tudi za uradno mnenje inšpekcije in če bo kaj drugačno od zgoraj napisanega bom takoj objavil.
Hik.
Stvar je takšna:
Upravna enota mora tako ali tako dovoliti prireditev, dovoliti prodajo alkoholnih pijač in določiti čas trajanja prireditve.
Da bomo gasilci ustregli alko zakonu moramo:
1. dobiti zgoraj omenjeno dovoljenje
2. napisati opozorilne table, da alkoholne pijače ne prodajamo, strežemo ali ponujamo vinjenim osebam, osebam mlajšim od 18. let ter osebam, za katere upravičeno domnevamo, da jih bodo posredovale prej naštetim. Tudi časovna omejitev. (11. člen)
3. Pred 10.00 uro dopoldan nič žganih pijač ali pijač, ki so jim dodane žgane pijače. (10. člen, 2. odst.)
4. Zagotoviti dve brezalkoholni pijači, ki sta cenovno enakovredni ali cenejši od najcenejše alkoholne pijače (13. člen). to sta lahko voda in radenska.
Pod temi pogoji lahko prodajamo alkoholne in žgane pijače do izteka časa za katerega imamo dovoljenje upravne enote za izvedbo prireditev.
Zaprosil sem tudi za uradno mnenje inšpekcije in če bo kaj drugačno od zgoraj napisanega bom takoj objavil.
Hik.