Marko Novak napisal/-a:
Do fantov in "generacij" na vojkovi gojim spoštovanje. Bil sem nekoč del tima in vem kako bije srce največjega profesionalnega gasilskega stroja v državi.
Nikoli se ne postavljam na nobeno stran. Zame je važen občan, državljan ali pa gost v naši lepi domovini ,da se mu nudi hitra in strokovna pomoč v stiski.
To pa znamo tako mi ,vi in vsi gasilci širom republike Slovenije.
pohvalno
to bi si morali vzeti za 'vzor', vodilo....
lp andrej
Za cirkus ni kriv Palfinger ampak "Palfi", ki je upravljal z dvigalom, tako je menim dvignil že stotine vozil v tem primeru pa bi se bilo najbolje postaviti z zadkom k predmetu, z zadkom bi bilo dvigalo bližje in vso reševalno vozilo bi bilo nasprotna obtežitev, bilo bi potrebno upoštevati težo in upor vode na osebno vozilo. To ni reševalec pomislil zato je vse skupaj padlo.
Še dobro da nismo bili zraven gasilci, ki to delamo občasno, nam bi se smejali zdaj pa je le nesreča.
Sam ne vem čemu, vendar čutim kar malo privoščljivosti v vseh komentarjih.
Slika 02 kaže osebni avto še delno v vodi, na sliki 03 pa je dvignjen visoko v zrak. Napaka, ki jo delajo vsi strojniki dvigal pri dvigovanju iz vode. Ne upoštevajo vode v kabini vozila.
Na sliki 03 so vrata osebnega vozila odprta in voda teče v slapu iz kabine. Vozilo je rahlo nagnjeno naprej. Torej se je v prostoru za noge zadrževala kar lepa količina vode. Luknje v podu sopremajhne, da bi voda hitro odtekla. Slap vode skozi vrata je premajhen, da bi vsa voda v hipu odtekla. Zato je v takem primeru treba dvigati vozilo (breme) po centimetrih, tako da voda lahko odteka. To pa traja dlje kot si lahko mislimo.
Masa osebnega vozila se suče med 600 in 1200 kg (če ni posebno veliko vozilo). Verjetno je to upošteval tudi strojnik dvigala. Ni pa upošteval dodatne mase vode v kabini. Po mojem je bila ta usodna.
Sam sem imel že take težave. Niso se končale tako spektakularno, bile pa so sitnosti. Zavedati se moramo, da dvigujemo skupno maso (vozilo in vodo v njem).
Janez se strinjam z vami vendar, če bi bilo dvigalo montirano tako kot je potrebno, da bi delovala zaščita (preobremenitev), katera je usklajena s težo vozila do podobnega primera skorajda ne more priti (razen - strojnik???).
Zanimivo bi bilo slišati komentar nkoga, kateri si z dvigali služi kruh in ima mnogo več izkušenj kot mi
MARKO Š
Dvigalo mora tehtat tud tisto vodo v vozilu. Se pravi vozilo in voda v njem sta za dvigalo eno. Ko nastopi točka preobremenjenosti se naj bi dvigalo samodejno izklopilo, vendar po videnem vedno ni tako
Nekdo pa je res imel energijo pa čas, da se je takole poigral!! In kaj sledi sedaj še večje dvigalo ki rešuje VOLVO-ta in še potem to čudežno pade v vodo dajte no fantje bodite bolj resni. Mislim , da se gre tukaj za resne zadeve in ne za zajebancije.....smo v temi tehnično reševanje!!!