Ob koncu preteklega tedna je v našem kraju prišlo do izliva kurilnega olja iz ene od stanovanjskih hiš. Pri tem je v nekaj dneh, do sobote, ko je lastnik to opazil, izteklo po ocenah lastnika okoli 200 litrov kurilnega olja. Samo olje se je nato razlilo po potoku v dolžini cca. 400 metrov, ko se potok izlije v kanalizacijo.
O zadevi je bila obveščena enota širšega pomena na tem območju (osrednja enota v občini) in osrednja enota sosednje občine, domače društvo pa šele po klicu poveljnika na ReCO, ko se je zanimal, kam gredo gasilci iz osrednje enote skozi kraj z lučjo in sireno. (obveščanja nebi komentiral, ker smo ga že večkrat predebatirali)
Ugotovljeno je bilo, da je prišlo do okvare na dovodni cevi kurilnega olja do gorilca peči in je olje iztekalo na vrhu cisterne. Napaka je bila odpravljena. S strani vodje intervencije (vodje enote koncesionarja) je bila takrat za njih intervencija zaključena.
V domačem društu smo nato skupaj z domačimi na lastno pobudo pregledali območje in naredili improvizirane pregrade na potoku s pomočjo priročnih sredstev. Domačini pa so poskrbeli za očiščenje shrambe kurilnega olja in bližnje okolice hiše. Ker nas je nato prehitela noč smo z akcijo nadaljevali v nedeljo, ko smo vzpostavili več zajezitev s pomočjo priričnih sredstev, kjer se zbirajo oljni madeži. Prav tako smo nato po celotni dolžini potoka pobrali oljne madeže v vedra, z zbiranjem madežev pa nadaljujemo tudi v teh dneh z občasnimi obhodi zajezenih mest. Pri tem smo za okoli 200 litrov oljnih madežev z vode, prav tako smo odstranili nekaj najbolj onesnažene zemlje in listja.
Ob tem me zanima, kakšne so vaše izkušnje v takih primerih, kaj storiti?
Sami smo se prvič soočili s takšno vrsto intervencije v našem kraju in tudi po zbranih informacijah se v našem koncu še niso soočili s podobnim primerom onesnaženja potoka.
Izliv kurilnega olja
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Izliv kurilnega olja
LP
Miha
Miha
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
Re: Izliv kurilnega olja
Pa bi ga lahko še kar naprej, ker se vidi, da nikomur nič ne nuca. Dajmo se zmeniz, da se zadeve postavijo na pravo mesto, tako, kot je opredeljeno v operativnem načrtu s podpisom župana.Miha76 napisal/-a:O zadevi je bila obveščena enota širšega pomena na tem območju (osrednja enota v občini) in osrednja enota sosednje občine, domače društvo pa šele po klicu poveljnika na ReCO, ko se je zanimal, kam gredo gasilci iz osrednje enote skozi kraj z lučjo in sireno. (obveščanja nebi komentiral, ker smo ga že večkrat predebatirali)
.
Obveščanje v nasprotju z načrtom se evidentira in pošlje dopis na matično GZ, županu in Upravo za zaščito in reševanje. Rezultatov seveda ni pričakovati, zato je potrebno zadeve obravnavati na občih zborih PGD in nato zvez. Zapisnikov sicer ne bo nihče bral, vendar pa obstoja dokumentacija, ki skupaj z obvestili v primeru zamujene ali neuspešne intervencije nekaj pomeni. In takrat se je potem lažje pogovarjati.
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
- matjaž
- GE: Kostanjevica na Krki
- Kraj: Kostanjevica na Krki
Miha76, eno vprašanje.
Iz tvoje objave sem razbral, da niste koncesionar in nato dalje sklepam, da nimate ustrezne opreme za shranjevanje, zato me zanima, kam boste dali mešanico kurilnega olja in vode, ki jo pobirate iz lovilnih pregrad.
To sprašujem zato, ker smo podobno situacijo imeli pred leti pri nas, vendar smo tam najprej posredovali domači gasilci skupaj z osrednjo enoto, nato pa je potok zaradi deževja pričel naraščati in smo zadevo prepustili enoti s koncesijo.
Iz tvoje objave sem razbral, da niste koncesionar in nato dalje sklepam, da nimate ustrezne opreme za shranjevanje, zato me zanima, kam boste dali mešanico kurilnega olja in vode, ki jo pobirate iz lovilnih pregrad.
To sprašujem zato, ker smo podobno situacijo imeli pred leti pri nas, vendar smo tam najprej posredovali domači gasilci skupaj z osrednjo enoto, nato pa je potok zaradi deževja pričel naraščati in smo zadevo prepustili enoti s koncesijo.
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"
Albert E.
Albert E.
Janez, moj navedek je bil zaradi želje, da se držimo teme, da ne postane spet vse drugo.Janez Koncilija napisal/-a: Pa bi ga lahko še kar naprej, ker se vidi, da nikomur nič ne nuca. Dajmo se zmeniz, da se zadeve postavijo na pravo mesto, tako, kot je opredeljeno v operativnem načrtu s podpisom župana.
Obveščanje v nasprotju z načrtom se evidentira in pošlje dopis na matično GZ, županu in Upravo za zaščito in reševanje. Rezultatov seveda ni pričakovati, zato je potrebno zadeve obravnavati na občih zborih PGD in nato zvez. Zapisnikov sicer ne bo nihče bral, vendar pa obstoja dokumentacija, ki skupaj z obvestili v primeru zamujene ali neuspešne intervencije nekaj pomeni. In takrat se je potem lažje pogovarjati.
LP
Janez
Matjaž imaš prav. Nismo koncesionarji, saj smo le društvo prve kategorije in tudi ustrezne opreme nimamo. Ravno zaradi situacije, ki jo ti navajaš, sem tudi odprl temo. Kaj storiti z odpadki, pa seveda tudi kako ukrepati, ko si prepuščen sam sebi.matjaž napisal/-a:Miha76, eno vprašanje.
No kar se tiče odpadkov imam svežo informacijo iz naše GZ, da je v okviru občine v podpisu pogodba z enim od podjetij, za pobiranje tovrstnih odpadkov. Do takrat pa je bil dogovor, da se pokliče to podjetje in se odvoz izvede na podlagi naročilnice občine. Vsaj v tem primeru je bilo zagotovljeno, da ne bo nobenih problemov z odpadki, ki pa se še nabirajo.
Oskar, kar sem navedel drži in lahko potrdi tudi član foruma Kosma, ki je bil prisoten na intervenciji. Bi pa lahko o sami zadevi napisal več strani, pa bom pustil, da najprej naredimo analizo pri nas in da razčistimo kako in kaj.Oskar napisal/-a:Če to vse drži kar je zapisal Miha , potem je v tej občini nekaj hudo narobe.![]()
![]()
Sicer pa inšpektor pri URSZR koplje le po papirjih , ko pride v Izpostavo. Na terenu je delo gospodje !
LP
Miha
Miha
Miha76 napisal/-a:
Oskar, kar sem navedel drži in lahko potrdi tudi član foruma Kosma, ki je bil prisoten na intervenciji. Bi pa lahko o sami zadevi napisal več strani, pa bom pustil, da najprej naredimo analizo pri nas in da razčistimo kako in kaj.
No, ko sem glih omenjen, vse kar je napisal Miha76 drži. Se pa tudi sam in ostali v PDG-ju, ki so bili na intervenciji sprašujemo, kako lahko osrednja enota z koncesijo, preprosto intervencijo zaključi, ne da se prepriča o stanju potoka. In še čas njihove odločitve MANJ KOT 8 MINUT.
Res da so naše društvo dvignili, ko se je osrednje društvo peljalo čez vas(lučke in sirena). Na mojem pegerju ura poziva 16:49, preklic pa ob 16:57. Mislim, da v tem času niso mogli ugotoviti dejanskega stanja potoka. Zanima me kdo bo odgovoren za to? Kajti ekosistem v potoku in okolici je uničen. Še podatek, da naj bi kurilno olje iztekalo tri dni(nepotrjena informacija).Kurilno olje so zavohali na drugem koncu vasi, v kanalizaciji, od tam je bil baje tudi klic na 112 (nepotrjena informacija).
kosma
No po zbranih podatkih naj bi olje iztekalo vsaj od srede, torej vsaj tri dni. Kurilno olje pa je zaznal občan v spodnjem delu potoka, kateri ima iz potoka napeljano napajanje za živali in je v zbirni posodi zaznal olje.kosma napisal/-a: Še podatek, da naj bi kurilno olje iztekalo tri dni(nepotrjena informacija).Kurilno olje so zavohali na drugem koncu vasi, v kanalizaciji, od tam je bil baje tudi klic na 112 (nepotrjena informacija).
Še to, danes je sobota in počasi zaključujemo s sanacijo. Včeraj so bile odstranjene lovilne pregrade za olje, da pa bo v potoku zginila vsaka sled za oljem pa bo preteklo še kar nekaj časa. Sedaj nas čaka še, da zberemo ves pobran material na enem mestu in da uredimo vse za odvoz materiala s stani pooblaščene organizacije.
LP
Miha
Miha