Glede C spojke. Za ta sistem smo zvedeli sele pa treh urah in po nesreci. Zal nam lastnik za ta sistem ni povedal ali pa tudi sam ne ve kaj sploh ima. Pa se to smo izvedeli od nekoga drugega in ne od lastnika samega.Carleone napisal/-a: Kolikor imam v spominu je govoril o avtomatskem gašenju. Le tega do danes ni videti. Je pa res, da je iz zida gledala C spojka in okrog nje je bilo mokro. Zakaj niso gasili preko te možnosti mi ni jasno. Mogoče so bile šobe na pršilcih v silosu zamašene, sam mi ni jasno da tlak 4. barov ne prebije umazanije. Pomojem če so bile zamašene, so bile od lesnega prahu, če so bile vlažne, potem pa se stvar zna strditi. Požarnega načrta tudi ni bilo nikjer videti! Vsaj jast ga nisem.
Matej
Požar na cerkniškem - prašna eksplozija
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
-
Gasper
@ Janez Koncilija
Da, v tistih alineah, res ni omenjen napad od spodaj. Pa je Milan V. ob pisanju tega ucbenika predvideval, kaksen silos bo gasil? Da niso vsi silosi taki kot si ga clovek predstavlja pod besedo silos? Da to ni nek samostojen objet, da je to v bistvu prizidek delavnice/hise??? So morda tiste 4 tocke nekaksen vsestranski prirocnik za gasenje vseh vrst silosev? Pa tudi ce so, tega "silosa" ne moremo jemati kot vsak drugi silos, ker pac ni taksen kot vecina drugih. Je mogoce kdo, ki obvlada ta postopek gasenja "silosev" in ga je pripravljen kadarkoli koderkoli, ob kakrsnihkoli pogojih izvesti?!? Celado dol, tistemu, ki bi tako intervencijo izpeljal tocno tako, do zadnje crke, kot pise v knjigi
Mislim, da bi se slej ko prej vsakemu zalomilo. ce ne drugje, ni mostva za nadziranje crpalke.
Skratka, pisanje ucbenika je dokaj nehvalezno delo, se posebej, ce je paleta problemov katere opisujes tako obsezna, kot npr., take nesrece.... spremenljivk in varjant na miljone
Da, v tistih alineah, res ni omenjen napad od spodaj. Pa je Milan V. ob pisanju tega ucbenika predvideval, kaksen silos bo gasil? Da niso vsi silosi taki kot si ga clovek predstavlja pod besedo silos? Da to ni nek samostojen objet, da je to v bistvu prizidek delavnice/hise??? So morda tiste 4 tocke nekaksen vsestranski prirocnik za gasenje vseh vrst silosev? Pa tudi ce so, tega "silosa" ne moremo jemati kot vsak drugi silos, ker pac ni taksen kot vecina drugih. Je mogoce kdo, ki obvlada ta postopek gasenja "silosev" in ga je pripravljen kadarkoli koderkoli, ob kakrsnihkoli pogojih izvesti?!? Celado dol, tistemu, ki bi tako intervencijo izpeljal tocno tako, do zadnje crke, kot pise v knjigi
Skratka, pisanje ucbenika je dokaj nehvalezno delo, se posebej, ce je paleta problemov katere opisujes tako obsezna, kot npr., take nesrece.... spremenljivk in varjant na miljone
Nemelk (tm)
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
[quote="Nemelk
[/quote]
Tole ti je pametna ugotovitev ja. Od Vrhovca dalje ga ni junaka, ki bi se podstopil pisanja vsaj okvirnih postopkov ob posameznih vrstah požarov. Pa jih je veliko, ki bi to znali in zmogli. Pa nočejo. Zato, ker bi potem takšni, kot si ti, pisali, da ni predvidel vseh možnosti.
Nekja ti pa povem, da v noven silos ne bi šel od spodaj, imam namreč v bližini lesno tovarno, kjer so bile zaradi neustreznih postopkov vstopanja v silos in kršenja pravil varstva pri delu smrtne žrtve.
Pa ne pri gašenju, ampak pri normalnih vzdrževalnih delih.
LP
Janez
Tole ti je pametna ugotovitev ja. Od Vrhovca dalje ga ni junaka, ki bi se podstopil pisanja vsaj okvirnih postopkov ob posameznih vrstah požarov. Pa jih je veliko, ki bi to znali in zmogli. Pa nočejo. Zato, ker bi potem takšni, kot si ti, pisali, da ni predvidel vseh možnosti.
Nekja ti pa povem, da v noven silos ne bi šel od spodaj, imam namreč v bližini lesno tovarno, kjer so bile zaradi neustreznih postopkov vstopanja v silos in kršenja pravil varstva pri delu smrtne žrtve.
Pa ne pri gašenju, ampak pri normalnih vzdrževalnih delih.
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
-
lado
VT tlak
Nekako imam občutek, da se je v debati zabrisala meja, katera ekipa je pogasila požar in kako je delala in katera ekipa ni imela sreče. Gospodje, v celi debati opažam, da veš čas kritizirate ekipo, ki je v končni fazi požar pogasila brez posledic za svoje zdravje in objek. Če se vam njihovi postopki zdijo nepravilni, je vredno premisliti.
Meni recimo ne bo nihče govoril, da ima vodna megla iz VT ročnika tako kinetično energijo, da lahko dvigne prah. To lahko trdi samo nekdo, ki VT ročnika še nikoli ni držal v rokah. Gospodje, fine vodne kapljice se v zraku hitro zgubijo hitrost. Velik tlak ročnika, pomeni le, da bo vodna megla bolj fina. Vsak pa tudi ve, da je specifična toplota plinov (fizika!) za faktor 100 nižja od vode. Torej za ohladitev atmosfete ne potrebuješ 1000 kubikov vode.
Meni recimo ne bo nihče govoril, da ima vodna megla iz VT ročnika tako kinetično energijo, da lahko dvigne prah. To lahko trdi samo nekdo, ki VT ročnika še nikoli ni držal v rokah. Gospodje, fine vodne kapljice se v zraku hitro zgubijo hitrost. Velik tlak ročnika, pomeni le, da bo vodna megla bolj fina. Vsak pa tudi ve, da je specifična toplota plinov (fizika!) za faktor 100 nižja od vode. Torej za ohladitev atmosfete ne potrebuješ 1000 kubikov vode.
Re: VT tlak
[quote="lado"]Gospodje, v celi debati opažam, da veš čas kritizirate ekipo, ki je v končni fazi požar pogasila brez posledic za svoje zdravje in objek. quote]
Lado!!!
Kaj se ti opečen obraz, poškodba hrbtenice in zlomljeni gležnji ne zdijo kot poškodbe!
Ne govori, da je bila intervencija brez zdravstvenih posledic, če pa sta 2 gasilca pristala v KCju, na zdravljenju madona!!!

Lado!!!
Kaj se ti opečen obraz, poškodba hrbtenice in zlomljeni gležnji ne zdijo kot poškodbe!
Ne govori, da je bila intervencija brez zdravstvenih posledic, če pa sta 2 gasilca pristala v KCju, na zdravljenju madona!!!
Šumadinac
Ogenj in slama, naj bosta sama!(ljudski pregovor)
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
Re: VT tlak
Če si slučajno gasilec, si pač eden redkih, ki še vedno prisega na visoki tlak. To je pač tvoja ocena in se ne bom spuščal v debato. Pri nas ga uporabljamo izključno kot hitri napad, ki je zelo dobrodošel pri gozdnih požarih, požarih na vozilih, mogoče kakšna mnajša stvar v objektu, potem se pa neha.lado napisal/-a:Meni recimo ne bo nihče govoril, da ima vodna megla iz VT ročnika tako kinetično energijo, da lahko dvigne prah. Torej za ohladitev atmosfete ne potrebuješ 1000 kubikov vode.
Ko boš pa puoizkusil, kako VT dviguje prah, se pa slišiva. Potrebno je namreč znanje za ustrezno gašenje z različnimi ročniki, VT ali NT, kar pa ga gasilci žal nimajo, saj se jim zdi najbolj neumna vaja preizkus ročnikov, saj špricati pa ja vsi znajo.
Malo morgen, verjemi da to zanesljivo vem.
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Danes je silos zagorel v okolici Logatca, natančneje na Petkovcu--na srečo je bil pred kratkim izpraznjen, tako da ni bilo večje količine žaganja!
Sam potek intervencije mi ni znan, potekala pa naj bi brez posebnosti!
Vzrok pa peč, katera je bila povezana s silosom!
LP
Sam potek intervencije mi ni znan, potekala pa naj bi brez posebnosti!
Vzrok pa peč, katera je bila povezana s silosom!
LP
Šumadinac
j podam še nekaj informacij v zvezi z požarom v Brezjah.
Nesrečni gasilec je še vedno v bolnišnici. Zdravljene pa ne poteka kaj preveč dobro. Po mojih informacijah najbi imeli pobleme z zdrobljeno peto. Poleg tega pa ima še nekakšno ifekcijo kože zakar se bojijo operirati peto...
(ne držite me za besedo to mi je posredoval naš povelinik kateri je bil na obisku pri nesrečnemu gasilcu). Zaželimo mu čimprejšnje okrevanje.
Tu pa sem našel še nekaj slik iz omenjene intervencije.
http://www.pgd-rakek.si/Intervencije/Brezje/Brezje.htm
LP Marolt
Nesrečni gasilec je še vedno v bolnišnici. Zdravljene pa ne poteka kaj preveč dobro. Po mojih informacijah najbi imeli pobleme z zdrobljeno peto. Poleg tega pa ima še nekakšno ifekcijo kože zakar se bojijo operirati peto...
(ne držite me za besedo to mi je posredoval naš povelinik kateri je bil na obisku pri nesrečnemu gasilcu). Zaželimo mu čimprejšnje okrevanje.
Tu pa sem našel še nekaj slik iz omenjene intervencije.
http://www.pgd-rakek.si/Intervencije/Brezje/Brezje.htm
LP Marolt
življenje je lepo! Ne boj se mrtvih, boj se živih!
Ja tele slike bi se dalo še malo pokomentirati--sicer so na večini slik kar lepo in zgledno opremljeni gasilci... V oči pa mi je padla slika, ko se napadalca z IDA pripravljata na akcijo, zadaj pa stoji možakar v kombinezonu("gasilskem"), z podkapo in čelado. Vse lepo in prav, ampak, on gotovo ni imel namena it v akcijo z IDA (vsaj upam), eden izmed gasilcev, ki je bil poškodovan pa ni imel podkape--in tukaj mi ni čisto jasno...
PS:moje mnenje oz. opažanje!
24. letniku, ki je bil dan po požaru že odpuščen iz KCja, želim, da čim hitreje prekine bolniško, drugemu, ki pa je še hospitaliziran pa želim čimbolj uspešno zdravljenje!
PS:moje mnenje oz. opažanje!
24. letniku, ki je bil dan po požaru že odpuščen iz KCja, želim, da čim hitreje prekine bolniško, drugemu, ki pa je še hospitaliziran pa želim čimbolj uspešno zdravljenje!
Šumadinac
- MarkoSimšič
- Kraj: Planina
-
felc
lalala
!Saj je vse v redu vsi vcasih mkalo trapamo ker bi radi cim hitreje pomagali in tukaj delamo velike napake! Mogoce pa drustvo ni kupilo podkap in so raje kupili tovornjak za 50 mil. na osebno zascito pa se pozvizgajo! Srcno upam da to ni res kajti na Ig hodijo v predpotopnih oblekah ko pa jih vprasas kaksen avto imajo pa ti recejo najnovejsega Mercedesa,Ivecota! Temu lahko recem le to,da so popolne zgube,ki se hocejo igrati gasilce!
Danes gasilstvo ni vec hobi ampak je zelo resna stvar,ki jo moramo zelo resno in profesionalno jemati na vseh podrocjih!
Vsi delamo napake,tudi ta dva gasilca,ki sta se poskodovala sta jih naredila,vendar bi me pa zelo zanimalo kje je bil vodja intervencije ko sta sla zamenjati kolege saj je gotovo ce je bil v blizini videl kako sta bila opremljena!Pa tudi ta ki je ce se ne motim obcinski poveljnik bi lahko videl kako je opremljen in mu nebi smel dovoliti priblizati se objektu!
Zal pa imamo tudi v sami GZS nekaj nesposobnezov,ki so pametovali se v prejsnem rezimu z predsednikom na celu!
Casi mahanja s rdecimi knjizicami je koncan in dajte ze enkrat priloznost sposobnim kadrom,ki jih v tej drzavi kar nekaj!
Danes gasilstvo ni vec hobi ampak je zelo resna stvar,ki jo moramo zelo resno in profesionalno jemati na vseh podrocjih!
Vsi delamo napake,tudi ta dva gasilca,ki sta se poskodovala sta jih naredila,vendar bi me pa zelo zanimalo kje je bil vodja intervencije ko sta sla zamenjati kolege saj je gotovo ce je bil v blizini videl kako sta bila opremljena!Pa tudi ta ki je ce se ne motim obcinski poveljnik bi lahko videl kako je opremljen in mu nebi smel dovoliti priblizati se objektu!
Zal pa imamo tudi v sami GZS nekaj nesposobnezov,ki so pametovali se v prejsnem rezimu z predsednikom na celu!
Casi mahanja s rdecimi knjizicami je koncan in dajte ze enkrat priloznost sposobnim kadrom,ki jih v tej drzavi kar nekaj!