Požar na cerkniškem - prašna eksplozija
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
IZ ReCo:
Ob 8.03 je zagorelo v silosu mizarske delavnice v vasi Brezje, občina Cerknica. Požar so pogasili in odstranili žagovino iz silosa ob 16.45 gasilci PGD Cerknica, Begunje pri Cerknici in Cajnarje s pomočjo dihalnih aparatov. V silosu je bilo okoli 100 kubičnih metrov žagovine. Zaradi prašne eksplozije sta dva gasilca poškodovana oziroma opečena po obrazu.
Ob 8.03 je zagorelo v silosu mizarske delavnice v vasi Brezje, občina Cerknica. Požar so pogasili in odstranili žagovino iz silosa ob 16.45 gasilci PGD Cerknica, Begunje pri Cerknici in Cajnarje s pomočjo dihalnih aparatov. V silosu je bilo okoli 100 kubičnih metrov žagovine. Zaradi prašne eksplozije sta dva gasilca poškodovana oziroma opečena po obrazu.
življenje je lepo! Ne boj se mrtvih, boj se živih!
-
Nemelk
Pozdravljeni!
Se nekaj informacij iz moje strani...
Najprej bi prejsnejmu sporocilu dodal to, da smo na pozaru sodelovali tudi 3-je gasilci iz PGD Rakek z GVV-1 in 3 gasilci iz PGD Postojna (pripeljali so kompresor za polnjenje jeklenk z zrakom)!
Malo bolj grob pregled dogodkov pa je nekako taksen...
Zagorelo je okoli 8 ure. Kje in kaj, je napisano v sporocilu malo visje. Zakaj je za Na kraj pozara so prisli gasilci PGD Begunje in PGD Cerknica. Menda so najprej silos hladili skozi zgornja vrata, nato so "napadli" skozi spodnja. Ko je prva ekipa prenehala z gasenjem (predvidevam da jima je zmanjkalo zraka) se je v gasenje podala druga ekipa. Med menjavanjem ekip, se je v silosu spet segrelo in ko je druga ekipa odprla vrata, se je notri se posulo zaganje in prislo je do eksplozije. Gasilca je vrglo iz nekaksnega balkoncka (brez ograje) pred vrati. ta balkoncek je na priblizno 4m visine. Oba je plamen opekel in oba sta se pri padcu poskodovala (za vec informacij o poskodbah, pocakajmo uradno porocilo). Ob padcu sta se poskodovala tudi oba IDA, zato so zahtevali pomoc.
--- opis do tu, je sestavljen in informacij, ki sem jih dobil iz vec kratkih pogovorom med in po intervenciji. od tu naprej pa informacije vlecem iz moje glave ---
ob 11:55 me je klical poveljnik (PGD Rakek) in povedal, da so mu iz ReCO sporocili, da na Brezjah potrebujejo IDA. Ob priblizno 12:15 smo izvozili z GVV-1 in 3 clani posadke. Ob prihodu na kraj pozara, smo izvedli napad (najprej z enim, kasneje z 2 rocnikoma VT) skozi zgornja vrata silosa in tako z vodno meglo ponovno hladili ozracje v silosu. Po priblizno 25min, so se odlocili ponovno poizkusiti z napadom skozi spodnja vrata. Tokrat uspesno. V prostor smo spricali vodno meglo z t.i. "turbo rocnikom" (nastavljiv od vodne megle do curka). Ko smo pogasili, smo morali iz prostora odstraniti se vse zaganje. V nekaj izmenah (izmenjavali smo se le 4 gasilci, dva-in-dva! Zakaj je bilo tako, ne vem, vendar se mi zdi, da nas je bilo premalo) smo s pomocjo "polza" v tleh silosa in lopatami silos izpraznili v priblizno 3 urah.
LP, Nemelk
Se nekaj informacij iz moje strani...
Najprej bi prejsnejmu sporocilu dodal to, da smo na pozaru sodelovali tudi 3-je gasilci iz PGD Rakek z GVV-1 in 3 gasilci iz PGD Postojna (pripeljali so kompresor za polnjenje jeklenk z zrakom)!
Malo bolj grob pregled dogodkov pa je nekako taksen...
Zagorelo je okoli 8 ure. Kje in kaj, je napisano v sporocilu malo visje. Zakaj je za Na kraj pozara so prisli gasilci PGD Begunje in PGD Cerknica. Menda so najprej silos hladili skozi zgornja vrata, nato so "napadli" skozi spodnja. Ko je prva ekipa prenehala z gasenjem (predvidevam da jima je zmanjkalo zraka) se je v gasenje podala druga ekipa. Med menjavanjem ekip, se je v silosu spet segrelo in ko je druga ekipa odprla vrata, se je notri se posulo zaganje in prislo je do eksplozije. Gasilca je vrglo iz nekaksnega balkoncka (brez ograje) pred vrati. ta balkoncek je na priblizno 4m visine. Oba je plamen opekel in oba sta se pri padcu poskodovala (za vec informacij o poskodbah, pocakajmo uradno porocilo). Ob padcu sta se poskodovala tudi oba IDA, zato so zahtevali pomoc.
--- opis do tu, je sestavljen in informacij, ki sem jih dobil iz vec kratkih pogovorom med in po intervenciji. od tu naprej pa informacije vlecem iz moje glave ---
ob 11:55 me je klical poveljnik (PGD Rakek) in povedal, da so mu iz ReCO sporocili, da na Brezjah potrebujejo IDA. Ob priblizno 12:15 smo izvozili z GVV-1 in 3 clani posadke. Ob prihodu na kraj pozara, smo izvedli napad (najprej z enim, kasneje z 2 rocnikoma VT) skozi zgornja vrata silosa in tako z vodno meglo ponovno hladili ozracje v silosu. Po priblizno 25min, so se odlocili ponovno poizkusiti z napadom skozi spodnja vrata. Tokrat uspesno. V prostor smo spricali vodno meglo z t.i. "turbo rocnikom" (nastavljiv od vodne megle do curka). Ko smo pogasili, smo morali iz prostora odstraniti se vse zaganje. V nekaj izmenah (izmenjavali smo se le 4 gasilci, dva-in-dva! Zakaj je bilo tako, ne vem, vendar se mi zdi, da nas je bilo premalo) smo s pomocjo "polza" v tleh silosa in lopatami silos izpraznili v priblizno 3 urah.
LP, Nemelk
Žal res nista uporabljajla podkape, zato tudi več poškodb!
Glede kombinezona pa res ne vem, toda če tako pravi Gašper, ki je po objavi sodeč bil zraven, potemtakem je to lahko res- na žalost se učimo na napakah!
No danes je eden izmed poškodovancev že odpuščen iz KCja, tako da bo zdravljenje nadaljeval doma!
LP
Glede kombinezona pa res ne vem, toda če tako pravi Gašper, ki je po objavi sodeč bil zraven, potemtakem je to lahko res- na žalost se učimo na napakah!
No danes je eden izmed poškodovancev že odpuščen iz KCja, tako da bo zdravljenje nadaljeval doma!
LP
Šumadinac
Ogenj in slama, naj bosta sama!(ljudski pregovor)
No pa naj dodam tekstu, ki ga je napisal moj kolega Nemelk še nekaj slik z intervencije. Za slike je poskrbel Matej Obreza PGD Begunje.
Pa seveda še moje želje po čimprejšnjemu okravanu, kolegov iz Cerknice.
LP,
Gasilčk
Pa seveda še moje želje po čimprejšnjemu okravanu, kolegov iz Cerknice.
LP,
Gasilčk
Zadnjič spremenil Gasilčk, dne 22. December 2004, 17:53, skupaj popravljeno 1 krat.
Ajej jej, kaj ljudje vse govorite po želji čimprejšnje informacije. Včasih je lahko zelo hudo narobe, ker se govori prehitro in brez podlage. Pa ne da bi koga obtoževal. No ja, proti koncu teh postov smo že bljižje resnici. Glede na to, da tudi jast nisem bil prisoten od samega začetka intervencije, bi vas prosil da počakate kakšen dan, ko bo narejena analiza in poročilo s strani PGD Begunje. Potem vam objavim uradno sliko poteka. Bi pa takoj popravil par stvari. Šlo je za dva nesrečna gasilca, ki sta pri menjavi zavzela položaj gašenja. Prvi je bil brez podkape tako da je utrpel opekline, kot je že povedal njegov kolega iz prejšnjih postov, drugi pa ni imel IDA, brez podkape in vizirja na čeladi. Tako da je utrpel ne ravno nedolžne opekline obraza, pri padcu z višine pa si je poškodoval še oba gležna. Kakšno je stanje z njegovo hrbtenico mi ni znano, je pa že imel operacije na njej. Tako da ni izključena tudi ta poškodba. Slednji je še vedno na intenzivni negi, prvega pa so že odpustili, kakor ste tudi že napisali. Tudi ne gre za poveljnika GZ, ampak za občinskega poveljnika. Zakaj nista bila primerno odpravljena je njima v dobro škoda razglabljati. Ker vsi vemo kako je z tem. Pravila so eno, praksa drugo. Se pa absolutno mora težiti k temu da je gasilec brezpogojno popolnoma opremljen. Oprema v sodelujočih društvih ni vprašljiva, zakaj ni bila uporabljena... Skratka do uradnega poročila vam bom za potešitev objavil še kakšno sliko.
Vsekakor - čimprejšnje in čim manj boleče okrevanje brez posledic želimo tudi iz PGD Begunje
Matej, PGD Begunje
Vsekakor - čimprejšnje in čim manj boleče okrevanje brez posledic želimo tudi iz PGD Begunje
Matej, PGD Begunje
No brain - No tumour
Carleone napisal/-a: Zakaj nista bila primerno odpravljena je njima v dobro škoda razglabljati.
Matej, PGD Begunje
No Matej dobrodošel med nami, povedal si nekaj bistvenih podatkov o opremi(da le ta ni bila vprašljiva), kako sta bila ta dva opremljena(ne dpravljena) itd.
Komaj čakam, da vidim uradno analizo požara, ampak kakor sem gledal literaruro o backdraftu, mislim, da je prišlo do eksplozije(kar je povsem logično--žaganje) ALI pa backdraft...Res je da tega ne morem reči kaj je bilo, ker me ni bilo tam, ampak vem pa da sta si ta 2 pojma povsem različna!!
LP v Begunje
Šumadinac
Moja teorija -> Zaprt prostor, nekaj časa že gori, z višine se sesuje kup lesnega prahu, mešanica je idealna, temperatura tudi, čaka samo še nenaden dotok primerne količine kisika. Gasilca odpreta vrata in kisik je tu. Izpolni se pravilo trikotnika. Ogenj pod pritiskom "butne" v smeri dotoka kisika. -> Povratni ogenj.
O drugih znakih, ki so bili mogoče prisotni ti nebi vedel povedat.
Če ni to formula za povratni ogenj, me takoj popravi!
O drugih znakih, ki so bili mogoče prisotni ti nebi vedel povedat.
Če ni to formula za povratni ogenj, me takoj popravi!
No brain - No tumour
- Gregor K.
- moderator

- Kraj: Nekje na poti...
- Kontakt:
Gregor K. napisal/-a:Carleone, tole kar se je zgodilo v vašem primeru ni klasičen backdraft oziroma povratni ogenj, ampak prašna ekplozija!Carleone napisal/-a:No, kakor koli. Kako pa si ti predstavljaš razliko?
Učinek (izbuh ognja iz odprtin) je že isti, sam pojav pa ne.
Pri backdraftu gre za eksplozijo ogljikovega monoksida, ki je nastal pri nepopolnem izgorevanju v prostoru(pomanjkanje kisika).
Do pojava pride zaradi vdora zraka v prostor (npr. nekdo odpre vrata). V prostoru je monoksid, ki je v pravilni zmesi z kisikom oziroma zrakom eksploziven, prisoten je vir vžiga v obliki tlenja in prišlo je do eksplozije. Udarni val oziroma plameni butnejo ven ne le skozi vrata ampak skozi vse odprtine v prostoru.
V primeru, ki se je zgodil pri vas, pa je bilo v prostoru verjetno sorazmerno dovolj kisika, seveda je bil prisoten tudi vir vžiga. Prav lepo je gorelo ali tlelo, ko se je zrušila plast žagovine, rezultat tega je bil oblak (predvidevam da sorazmerno suhega in finega) lesnega prahu, ki je bliskovito zgorel. Bolj bi temu rekel močan vzbuh(deflagracija) kot pa eksplozija(detonacija). Posledično seveda ogenj butne ven skozi vse odprtine podobno kot pri backdraftu.
Ali je do same "eksplozije" prišlo, ker se je ob odprtju vrat zrušila plast žagovine (kot je napisal Nemelk) ali zato, ker je oblak prahu že bil v zraku, ni pa bilo dovolj kisika za izgorevanje le tega - je prišel v prostor ob odprtju vrat, tega ne vem, zato bi bilo dobro pridobiti čimveč informacij in bi zadevo diskutirali naprej v korist vseh gasilcev, ki se bodo morda kdaj znašli v taki situaciji.
Kolegoma pa želim čimprejšnje okrevanje!
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)
In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...
http://www.facebook.com/pgdokonina
In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...
http://www.facebook.com/pgdokonina