GAS2000
Moderator: Vrsho
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
-
Gost
Kar se davčnih številk tiče mi ni jasno zakaj se ljudje tako bojijo, da bi še kdo drug vedel tistih osem številk. Saj ima samo peščica Slovencev dostop do davčnih podatkov. Če vem samo številko ne vem nič. Drugače pa je, če se "slučajno - kar je zelo zelo majhna verjetnost" dobi možnost, da se ta številka poveže še s kakšnimi drugimi podatki. Tudi sam skrbim za vnos podatkov v GAS2000 pa do sedaj še nisem imel problema, da bi mi kdo ne povedal svoje davčne številke. Večji problem je tisto kar sem že enkrat omenil. Podatki pomembni za društvo in gasilsko organizacijo v splošnem nastajajo na več nivojih in če stvar ne bo centralizirana je velika iluzija misel na to, da bomo imeli popolne podatke. V primeru centralizacije bomo mogoče dosegli, da pooblaščeni vpišejo spremembo podakov takoj ko ta nastane.
lep pozdrav
Brane Šmitek
lep pozdrav
Brane Šmitek
- matjaž
- GE: Kostanjevica na Krki
- Kraj: Kostanjevica na Krki
Ne dolgo nazaj sem od kolega dobil zanimivo info. Ča v polje, ki je namenjeno vnosu DŠ vtipkaš ustrezno št. velikih X-ov (toliko kolikor je števil DŠ), naj bi te GAS2000 spustil naprej. Osebno tega še nisem sprobal, tako da še neJaka napisal/-a:Davčna številka je in bo še nadalje ostala obvezen podatek za vnos podatkov o gasilcu v program. Zato kar pozabi, da bo v prihodnje stvar enostavnejša - brez DŠ.
LP!
Matjaž
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"
Albert E.
Albert E.
Drago, Drago
!!
Kaj pa točnost podatkov
, gasilska izkaznica
, prehod gasilca iz enega PGD v drugega
itd.
Pri nas smo se stvari lotili takole: skupaj z vabilom za občni zbor PGD sem dal tudi vprašalnik, na katerem sem gasilce spraševal po področjih dela, ki jih zanimajo, po kategoriji vozniškega izpita itd. Med temi podatki je bil tudi podatek o DŠ. Napisal sem in tudi pojasnil na občnem zboru, zakaj ta podatek rabimo. Prav nihče ni kompliciral.
Nato sem po telefonu poklical še tiste gasilce, ki jih ni bilo na občnem zboru oz. ki niso oddali vprašalnika. Pojasnil sem namen zbiranja DŠ in od vsakega sem ta podatek dobil. Za v naprej gre pa enostavno. Pristopna izjava in na njej podatek o DŠ.
Ampak od takrat, ko smo dali vprašalnik z vabilom na občni zbor je že dve leti. Kako čas beži. Trenutno imamo vnešeno podatke o vseh članih PGD (96 duš).
Kaj pa točnost podatkov
Pri nas smo se stvari lotili takole: skupaj z vabilom za občni zbor PGD sem dal tudi vprašalnik, na katerem sem gasilce spraševal po področjih dela, ki jih zanimajo, po kategoriji vozniškega izpita itd. Med temi podatki je bil tudi podatek o DŠ. Napisal sem in tudi pojasnil na občnem zboru, zakaj ta podatek rabimo. Prav nihče ni kompliciral.
Nato sem po telefonu poklical še tiste gasilce, ki jih ni bilo na občnem zboru oz. ki niso oddali vprašalnika. Pojasnil sem namen zbiranja DŠ in od vsakega sem ta podatek dobil. Za v naprej gre pa enostavno. Pristopna izjava in na njej podatek o DŠ.
Ampak od takrat, ko smo dali vprašalnik z vabilom na občni zbor je že dve leti. Kako čas beži. Trenutno imamo vnešeno podatke o vseh članih PGD (96 duš).
Te metode so uporabne. Tudi osebno se je poslužujem, če od kake duše ne morem takoj dobiti DŠ. V Excel-u sem si naredil obrazec za izračun kontrolne številke po modulu 11, ki se uporablja pri DŠ. Stvar ni nobena skrivnost. Na internetu se da dobiti vse informacije o tem. Seveda pa to ni rešitev, ker je neka verjetnost podvajanja števike ko se podatki združujejo. Zavedati se je pa treba ene same stvari. V primeru, da bomo tako malomarni pri skrbi za podatke, tudi od baze ne bo nobene koristi. Informatiki poleg množice kratic poznamo tudi eno zelo učinkovito - GIGO (Garbage In Garbage Out). Poskusite pomisliti na to kako učinkovita bo statistika, če ne bomo natančni pri vnosu podatkov.
lep pozdrav
Brane
lep pozdrav
Brane
Znanje je največji zaklad, a na žalost ga moramo vse življenje negovati.
Da ne bi prišlo do zamenjave izmišljene s pravo davčno številko, sem jaz vpisal številke z začetkom pri 0000001 - za tiste člane, kjer nisem imel podatka. Menda bo vsakemu, ki bo pogledal takšne številke jasno, da ni prava. Posebej še, če bo iz istega društva gasilec z D.Š. 0000004, pa 0000007 itd. Ko "nafehtaš" pravo davčno številko, pa jo pač zamenjaš.
Opozoriti je treba le odgovornega na GZ, da za te D.Š. ne pošilja obrazcev za gasilsko izkaznico. Pa upajmo, da kdo še uporablja ZKP (zdravo kmečko pamet) in potuhta, da je s takšno D.Š. nekaj narobe. Sicer pa se v GAS2000 lahko vpiše POLJUBNA davčna številka (možno je zgoljufati tudi preverjanje zadnje cifre). Lahko razložim preko ZS ali e-pošte.
Na pomoč,
Jože
Opozoriti je treba le odgovornega na GZ, da za te D.Š. ne pošilja obrazcev za gasilsko izkaznico. Pa upajmo, da kdo še uporablja ZKP (zdravo kmečko pamet) in potuhta, da je s takšno D.Š. nekaj narobe. Sicer pa se v GAS2000 lahko vpiše POLJUBNA davčna številka (možno je zgoljufati tudi preverjanje zadnje cifre). Lahko razložim preko ZS ali e-pošte.
Na pomoč,
Jože
Vse lepo in prav. Centralizacija pa tole. Kaj pa varnost. Noter bo čez 100000 članskih podatkov, da ne govorimo o opremi, ki je v domovih.???Kdo na garantira, da ne bo vdorov v strežnik in zlorabe podatkov. ali imamo toliko denarja, da bomo ustrezno zavarovali podatke, tako kot recimo v banki.BraneS napisal/-a:
Sam kot informatik podpiram idejo, da bi se zbiranje podatkov centraliziralo. Pri današnji tehnologiji je splet edina ugodna možnost za to, predvsem z vidika avtorjev aplikacije. S tem se zmanjša problematika logistike in stalno imamo na razpolago zadnjo verzijo. Vse je pač na strežniku - explorer ima pa itak vsak. Drug velik problem pa bo seveda zagotavljanje ustrezne infrastrukture.
Brane Šmitek
Z varnostjo je tako. Res velja, da če več plačaš več jo imaš. Garant za varnost naj bi bil tisti, ki bo vrtel celotno programsko opremo. Če bo strežnik ustrezno vzdževan in bo implementirana vsa varnost, ki jo omogočajo sodobni operacijski sistemi se ne bojim vdorov. Sicer se pa lahko tudi vprašamo: Kdo nam pa danes zagotavlja varnost podatkov, ki jih zbiramo v posameznih društvih? Verjetno ni nobena umetnost priti do osnovnih podatkov. Vsako leto je treba posredovati celo vrsto podatkov za razne statistike. Kdo garantira, da vsi pridejo v prave roke?Vse lepo in prav. Centralizacija pa tole. Kaj pa varnost. Noter bo čez 100000 članskih podatkov, da ne govorimo o opremi, ki je v domovih.???Kdo na garantira, da ne bo vdorov v strežnik in zlorabe podatkov. ali imamo toliko denarja, da bomo ustrezno zavarovali podatke, tako kot recimo v banki.
lep pozdrav
Brane Šmitek
-
BorisGoličnik
- Kraj: Šoštanj
Kot se vidi v testni verziji Vulkana še vedno obstaja neke vrste matična številka - ID člana, vendar ga program sam določa. Če mislite na enotno matično številko občana nisem videl, da bi bil potreben vnos. Davčna številka seveda ostaja.
lep pozdrav
Brane Šmitek
lep pozdrav
Brane Šmitek