VULKAN

Uporaba informatike v gasilstvu

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
Kraj: smokuč

VULKAN

Odgovor Napisal/-a Milan Dubravac »

Nova verzija programa se imenuje Vulkan. Ali je kdo že prišel v stik z njim in kakšno mnenje ima?
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Teme smo dotaknili že obravnavali pod GAS2000.
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

Fantje, tole mi je poslal g. Marjan Tepina iz Logosa:
Pozdravljeni
Verjetno že veste, da bo konec januarja program GAS2000 nadomestil nov program VULKAN. Z namenom, da se z novim programom lahko spoznate že prej smo dali v uporabo okrnjeno testno verzijo v kateri lahko poskusno vnašate podatke. Prilagam tudi navodila za to verzijo.
Prosim, da o tesni verzijo obvestite tiste najbolj "zagnane" računalničarje v vaši zvezi

Lp
Marjan tepina
Mislim, zadevo lahko objavim.

Mislim, da ste zadost zagnani računalničarji, da boste mal sprobal program in morda podali pripombe... :D

Kdor hoče datoteko z navodili, naj mi pošlje e-mail.

Metod G. :D :D
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Andrej
Kraj: Duplje

Odgovor Napisal/-a Andrej »

Ja Metod, se priporočam!

Andrej
Uporabniški avatar
icko

Odgovor Napisal/-a icko »

Mal smo se že igral. Vulkan se drži svojega imena, ampak do izbruha veselja pa pri meni ni prišlo. Sem se navadil na vmesnik GAS no verjamem da se bom tudi na tega. Skrbi me le varnost podatkov.
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Glede VULKANA lahko recem, da je dobro zastavljen. Mogoče bi morali res malo dodelati uporabniški vmesnik, ki je kar malo špartanski vendar bi se ga dalo navaditi. Mogoče bi bilo dobro dodati še opcijo za za arhiviranje vnašanih podatkih še na disk ali kak drug medij, da bi se jih dalo imeti še za interno uporabo. Itak se bo vsako gasilsko društvo prijavljalo z svojim userjem tako da to ne bi smel biti problem.

Kar pa se tiče varnosti pa mislim da je centralni server z rednimi backupi in ustrezno zaščito pred vdori dosti bolj varen kot lokalni računalniki v gasilskih društvih.
Uporabniški avatar
Jasmin Kaljun
Kraj: Pragersko - Makole
Kontakt:

Vulkan

Odgovor Napisal/-a Jasmin Kaljun »

Tudi jaz lahko rečem, da je Vulkan vsaj po mojem mnenju zanimiva zadeva. Se mi pa poraja nekaj vprašanj kot so:
Ali bodo društva lahko uporabljala kakšno offline izvedbo in potem urejene podatke samo prenašala na strežnik?
Kako bo omogočen "normalen" dostop do Vulkana vsem društvom?
Kdaj bo vulkan pričel delovati in ali bo to pomenilo konec pošiljanja različnih potrdil na GZS (potrdila o opravljenih tečajih na Igu in podobno, ki jih je treba potrjene poslat ina GZS (ekonomat) da dobiš čine, ipd.)?
G2
Kraj: Dolič

Odgovor Napisal/-a G2 »

Mislim da offline zadeva ne bo na voljo, saj celotna aplikacija teče in se izvaja direktno na strežniku. Gasilska društva bodo imela samo dostop do aplikacije in do svojega dela podatkov.
LP

G2
Uporabniški avatar
Alex74
GE: PGD Ravne na Kor.
Kraj: Prevalje
Kontakt:

Vulkan ?!

Odgovor Napisal/-a Alex74 »

Živijo.

Nisem si še dobro ogledal programa Vulkan in zato samo tole vprašanje...

Bo potrebno vse podatke tipkat ON-LINE, ali pa je zadaj baza podatkov poslana iz GAS2000 ?

LP
Alex
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Podatki v GAS 2000 se pošljejo in nato online pregledajo in dopolnijo, online bo moral vnašati samo, kdor ni vnesel ničesar (ali ne bo) v GAS 2000
Igy
Kraj: Šmartno

Odgovor Napisal/-a Igy »

Na občnem zboru, ki ga je imelo naše društvo v soboto, mi je poveljnik Gz dejal, da se GZS dogovarja s Telekomom za nek način CENTREX-a, ki bi se uporabljal za vulkan ter za javno alarmiranje. 8) Baje da bo to urejeno, sam kdaj bo pa za vse urejenose pa itak ne ve ker v sloveniji je tolk velik društev, da bo mogl še velik impulzov pretečt predno bodo imela vsa društva zastonj linije za VULKAN. V glavnem zdej se že vse tko govori da VULKAN BO! 8)
Uporabniški avatar
metodg
Kontakt:

Ja, VULKAN bo. To je definitivno, samo kdaj?
To se že nekaj časa sprašujem tudi jaz.
Spraševal sem na LOGOS, če kaj vejo pa tudi na GZS, pa od njih nisem dobil nobenega odgovora.
LOGOS mi je odgovoril, da verjetno čakajo, da se preselijo na novo lokacijo (GZS).
Včeraj je bila na obisku v LOGOS-u naša komisija za informatiko, kjer so si malo bolj podrobno ogledali Vulkana.
So bili kar navdušeni sploh nad hirearhijo vnašanja podatkov. Narejeni pregledi, ki jih lahko še celo sam prilagajaš.
Narejene so kontrole za tečaje. Člana ne boš mogel prijaviti, če ne bo imel ustreznih pogojev...

Vsi se bomo morali potrudit, da bo zadeva zaživela. Najtežje delo je vnos prvih podatkov, mislim, da je povečini že za nami. Sedaj bomo pa želi uspehe našega dela. Seveda tukaj velja pravilo "ODPADKI NOT, ODPADKI VEN". Če niste vnašali kvalitetnih in pravilnih podatkov, potem tudi ne morete pričakovati, da boste iz programa nazaj dobili kvalitetne rezultate. Zato, zgleda da je še čas, da v GASU 2000 prekontroliramo podatke, jih popravimo in ponovno pošljemo... :roll:

Imam tudi informacije, da VULKAN le še ne bo tako hitro zaštartal, kot so nam povedali na posvetu v Zrečah. Po moji informaciji naj bi začeli VULKAN uporabljati najhitreje nekje ov koncu marca, najkasnje pa do konca leta... :?

Metod G. :D
Uporabniški avatar
metodg
Kontakt:

Pozabil sem še povedat, da našo komisijo za informatiko sestavljajo sami računalniški strokovnjaki, tako da zame njihovo mnenje pomeni veliko.
Bom poskusil kakšnega člana prepričati, da kaj napiše v ta forum...

Metod G. :lol:
Uporabniški avatar
BraneS
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BraneS »

metodg napisal/-a:Pozabil sem še povedat, da našo komisijo za informatiko sestavljajo sami računalniški strokovnjaki, tako da zame njihovo mnenje pomeni veliko.
Bom poskusil kakšnega člana prepričati, da kaj napiše v ta forum...

Metod G. :lol:
No pa se malo oglasimo.

Res smo si v živo ogledali spletno aplikacijo VULKAN, ki ga za GZS pripravlja podjetje LOGOS iz Kranja. Prijazno so nam predstavili trenutno verzijo za katero moram reči, da podpira že veliko funkcij, ki jih poznamo iz aplikacije GAS 2000 in še več. Spletna aplikacija temelji na Microsoft DOT.NET tehnologiji in je sodobno zasnovana. V njej je uporabljena hierarhična struktura povezana z odgovornostjo posameznih nivojev gasilske organizacije. Vsak nivo ima pravico vnosa podatkov, ki se ga tičejo. Društva - osnovni podatki o gasilcih, Zveze - izobraževanje, nagrajevanje, ..., GZS - ostalo. Aplikacija je zasnovana tako, da je prilagajanje odgovornosti nastavljeno s pomočjo parametrov.

Kdor si je ogledal okrnejno testno verzijo na spletu, aplikacijo delno že pozna in je lahko tudi ugotovil, da je ekransko okno razdeljeno na več delovnih površin (menijska, iskalna, podatkovna, sporočilna). Orientacija in samo delo sta tako zelo enostavna. Za samo iskanje je potrebno pač nekaj znanja iz dela z bazami podatkov (SQL). Ni potrebno poznavanje samega jezika ampak poznavanje logike iskanja podatkov po bazi.

Po zagotovilih izdelovalca aplikacije bo prvi vnos podatkov v novo spletno aplikacijo narejen na podlagi podatkov, ki jih ima GZS zbrane v dosedanji aplikaciji. Če jih kdo ni oddal bo pač moral stvar delati ročno, zato se splača potruditi in vnesti podatke v GAS 2000 čimprej.

V novi aplikaciji sta trenutno narejena modula članstvo in osnovna sredstva, pripravljajo pa se na izdelavo modulov tekmovanja in intervencije.

Za modula, ki sta nam bila demonstrirana moram reči, da sta z informacijskega vidika dobra izdelka in če bo stvar hitro prišla v uporabo bo to kar velik korak k učinkovitemu gasilskemu informacijskemu sistemu v Sloveniji. Seveda taka aplikacija postavlja pred gasilce kar nekaj zahtev, ampak brez muje se še čevelj ne obuje. Velik del skrbi za osnovne podatke bo seveda na društvih. Da pa bo aplikacija živela tako kot je treba bo seveda morala skrbeti GZS, kjer bo tudi fizično nameščena. Mislim, da je že zdaj čas, da GZS razmisli o človeku, ki bo profesionalno skrbel za varnost aplikacije - tu mislim predvsem na zagotavljanje 24-urnega delovanja, na stalno arhiviranje podatkov, na dodeljevanje uporabniških imen in gesel in določanje hierarhije uporabnikov. Ta človek ne bo imel malo dela z aplikacijo. Poznati pa jo bo moral tudi v podrobnosti in tudi nekaj programerskega znanja ne bo odveč.

Velika prednost centralizirane aplikacije je v tem, da bodo stalno ažurni šifranti, ki se seveda z razvojem opreme in reorganizacijami spreminjajo (dosedaj so jih tudi ažurirali - koliko nas je bilo, ki smo jih tudi naložili?). V aplikaciji so uporabili zahtevnejšo strukturo podatkovne baze, ki pokriva več zahtev. Do sedaj se zaradi različnega nivoja znanja uporabnikov, ki so bazo imeli doma, tega niso mogli privoščiti. V aplikacijo so vprogramirali tudi zametke dokumentacijskega sistema, ki bo omogočal spremljanje posameznega dokumenta na njegovi poti k končni obdelavi. Primer: društvo odda predlog za priznanje, prevzame ga GZ in ga obdela ali posreduje naprej, odvisno od nivoja odločanja. Društvo vidi v aplikaciji v kateri fazi je trenutno dokument - seveda pa nanj nima več vpliva, ker ga je že oddalo. V tem sisitemu bi se dalo rešiti še kaj - stvar prihodnjih dogovorov. Velika prednost aplikacije je tudi možnost prehoda gasilcev iz enega društva v drugega - podatki se ohranijo, spremeni se samo status organizacije, ki je odgovorna zanje. Prejšnje društvo seveda vidi podatke, ki jih je vneslo v rubriki "prejšnji člani", podobno velja tudi za gasilce, ki so izstopili iz društva. Če se vrnejo, se podatki ponovno aktivirajo. V aplikaciji je cela vrsta kontrol, ki preprečujejo nelogičnosti (40 let star gasilec ima čin mladinec, preskakovanje činov, 64 let start gasilec - operativec, ipd). Tudi imenovanje ali predlog v določen čin ali za določeno priznanje ni možno, če niso izpolnjeni vsi pogoji, itd.

O aplikaciji bi se dalo še kaj napisati, ampak za prvi vtis naj bo dovolj. Z mojega zornega kota je aplikacija veliko boljša kot GAS 2000 - tehnologija je seveda napredovala. Centralizacija bo pa tudi prinesla svoje. Pošiljanje statističnih poročil bo odpadlo, saj si bo vsak nivo lahko izdelal statistično poročilo glede na njegovo pristojnost. Varovalni mehanizmi preprečujejo vpogled v podatke, ki se posameznega nivoja ne tičejo.

lep pozdrav

Brane Šmitek
Znanje je največji zaklad, a na žalost ga moramo vse življenje negovati.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Nekaj stvari okrog Vulkana me zelo moti.

Podjetje, ki ni dokončalo projekta GAS2000 je dobilo nov posel. Namesto da bi dokončali hišo, smo se lotili delati novo, večjo, boljšo. Nihče tudi ni predstavil stroškovnega dela, ki bo po novem na strani GZS z Vulkanom precej večji kot prej. Tudi o kompatibilnosti z računalniškim sistemom URSZR ni nobenega govora. Vsi odgovorni se delajo butaste in si z vprašanjem dostopnosti takšne baze gasilskim društvom ne delajo težav. Po logiki, da če jo bodo želeli uporabljati si bodo morali omisliti računalnik in dostop do Interneta, če ne, pa ne bodo dobili izkaznic, dotacij in bogve kaj še. Zelo zanimiva bo tudi uporaba Vulkana na tekmovanjih. Ali bo po novem potreben dostop do Interneta? Drugih možnosti ni še nihče podal. Odveč je mogoče tudi poudarjati, da se bo s tem projektom vezala na Microsoftovo platformo, tako na strani strežnika kot tudi odjemalca. In to ne bo poceni.

Skratka, odprto je še veliko vprašanj in problemov o katerih bi veljalo razmisliti še pred začetkom operativne rabe Vulkana.
Odgovori