Reševanje živali
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
-
Janez Kunc
- Kraj: Duplica
Reševanje živali
Po prebiranju novic, kjer so gasilci lovili bike, sem razmišljal, kam naj umestim to temo. Naj začne pod izobraževanje v nadaljevanju pa se lahko preseli tudi kam drugam.
Z tov. Janezom Hočevarjem sva se ze pred časom pogovarjala, da v naši gasileriji ni gradiva na temo živali in različne intervecije, kjer se lahko živali pojavijo:
- požari gospodarskih objektov
- požari v stanovanjskih objektih
- požari in nesreče prevoznih sredstev
- naravne nesreče
- ali pa samo mucka na drevesu, srnjek v Ljubljani, žuželke (čebele, ose, sršeni...)...
Zanima me, kako to pomanjkljivost v izobraževalnem sistemu (ne vem kako je pri poklicnih) čutite vi in katera znanja pogrešate. Tisti, ki imate izkušnje, pa jih malo opišite.
Ali obstaja kakšna literatura na internetu v tej smeri?
Z tov. Janezom Hočevarjem sva se ze pred časom pogovarjala, da v naši gasileriji ni gradiva na temo živali in različne intervecije, kjer se lahko živali pojavijo:
- naravne nesreče
- ali pa samo mucka na drevesu, srnjek v Ljubljani, žuželke (čebele, ose, sršeni...)...
Zanima me, kako to pomanjkljivost v izobraževalnem sistemu (ne vem kako je pri poklicnih) čutite vi in katera znanja pogrešate. Tisti, ki imate izkušnje, pa jih malo opišite.
Lep pozdrav, Janez
Re: Reševanje živali
Zagotovo je samo to, da gasilci s podeželja definitivno takšne naloge opravijo bolje kot pa mestni gasilci....Janez Kunc napisal/-a:Po prebiranju novic, kjer so gasilci lovili bike, sem razmišljal, kam naj umestim to temo. Naj začne pod izobraževanje v nadaljevanju pa se lahko preseli tudi kam drugam.
- naravne nesreče
Pa brez zamere
- Gregor K.
- moderator

- Kraj: Nekje na poti...
- Kontakt:
Sicer pa - pri tovrstnih stvareh bi bilo smiselno v kakšnega izmed osnovnih tečajev vključiti osnovne napotke, kako npr. ukrepati in se ustrezno zaščititi ob lovljenju/reševanju kač, uničevanju sršenov/os ipd.
Drugače v takšnih primerih največkrat najbolje pomaga lastna iznajdljivost. Je pa res kot je Rafter dejal, da bo npr. živino najlažje ukrotiti, navezati in poloviti komu, ki ima s tem izkušnje iz domačega okolja.
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)
In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...
http://www.facebook.com/pgdokonina
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
Hja, Lipe, dobro vprašanje. Najbolje, da na takšne intervencije vozimo še lovce.lipe napisal/-a:LP!
Predstavljajte si, da ste postavljeni pred dejstvo; ujeti morate prestrašenega in zmedenega bika s 1000kg. Vrh vsega je oborožen z rogovi![]()
No ampak brez heca. Sam sem bil udeležen v treh intervencijah, kjer smo imeli opraviti z živalmi in sicer gospodarsko poslopje in hlev, v katerem so bili prašiči. Večjih problemov z reševanjem ni bilo, saj prašiči niso tehtali toliko, da jih ne bi mogli izvleči in se je vse srečno izteklo.
Nekoliko hujša zadeva je bila pri požaru hleva, v katerem se je nahajalo 23 govedi. Mogoče je bil med njimi tudi kakšen bik, kar je pa v požaru težko preverjati. Moram reči, da je bilo to eno izmede izredno uspešnih reševanj, saj smo rešili vse živali in jih spravili v prirejen obor. Seveda reševanje ni bilo enostavno, saj je bilo potrebno živali odvezati in nato usmeriti proti izhodu. Ni potrebno praviti, da so nas krave nosile kot lutke, ampak smo jim viseli za vratom, obešeni za rogove in jih nekako krmilili. Če ni šlo z lepa, pa je "pomagal" še gasilec pri repu, saj menda ni goveda, ki bi se upiralo, ko ji "naviješ" rep. Janez bo že vedel, kaj mislim.
Pri reševanju pa je sodeloval mlad fant, domačin, ki je poznal živali in so ga bile vajene, tako, da je opravil ogromno dela.
Še ena od intervencij je bila v Jablah, no, tam se za vse živali ni srečno izteklo, saj so nekatere žal ostale v prostoru. Po pričevanju policista pa tistih, ki so se uspele rešiti same, niti slučajno ne bi šli zaustavljat, saj je bil to pravi stampedo, ki ga lahko vidiš samo v filmu. Zato smo živali pustili pri miru, da so se umirile in čez čas posali gasilske ekipe z izkušnjami na tem področju, da so živali brez večjih problemov polovile.
Spomnim se pa zadnje, ki je tavala mislim, da kar tri dni in so jo skušali uloviti mlajši gasilci, ki sicer hleva od znotraj še niso videli in imeli kar velike probleme, da so jo nekako spravili v obor, ki so ga sami napeli iz vrvi. Potem pa je prišel starejši gasilec, ki je sicer kmet, pristopil k kravi, jo pomiril, nato pa sta skupaj odšla v njegov hlev. Seveda smo kravo kasneje vrnili lastnikom.
Torej, če mene vprašate, ko se zgodi nesreča, pusti, da žival gre, kamor gre, potem se pa organizira akcija z opremo, ki jo v prostovoljnih enotah sicer nimamo na razpolago (električne palice), predvsem pa gasilce in občane, ki imajo izkušnje z živalmi. Pa kakšen mesar tudi ne škodi.
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
- Gregor K.
- moderator

- Kontakt:
Gasilec, ribič, (bivši)lovec in za silo mesar vse v eni osebi.
Je pa rogato govedo res problematično za reševanje oziroma umirjanje, kot je že Lipe rekel predvsem zaradi rogov.
Navitje repa pomaga, pri manjših primerkih pa tudi t.i. mesarski prijem. - zgrabiš živinče za roge in mu zviješ glavo na stran.
Pa še en nasvet - če bo kdo kdaj imel situacijo v kateri se bo kakšna izmed domačih živali vrgla na tla in tebi nič, meni nič ne bo hotela vstati, ji naj samo polno steklenico vode na uho nastavi, bo ekspres pokonci.
Je pa rogato govedo res problematično za reševanje oziroma umirjanje, kot je že Lipe rekel predvsem zaradi rogov.
Navitje repa pomaga, pri manjših primerkih pa tudi t.i. mesarski prijem. - zgrabiš živinče za roge in mu zviješ glavo na stran.
Pa še en nasvet - če bo kdo kdaj imel situacijo v kateri se bo kakšna izmed domačih živali vrgla na tla in tebi nič, meni nič ne bo hotela vstati, ji naj samo polno steklenico vode na uho nastavi, bo ekspres pokonci.
-
Janez Kunc
Ja Janez, navitje repa. Pomaga če žival noče nikamor, če pa beži, jo pa komaj za rep ujameš. Sicer pa, tovrstni prijem ni več dovoljen, ker predstavlja mučenje. Za pogon se uporabljajo, kot si navedel, električni priganjači ali pa ploščate palice, usnjeni trakovi, pri gasilcih pa imamo gasilke cevi. Ko udariš dobro počijo, s tem žival prestrašijo ali pa jo zbudiš iz šoka, ne puščajo pa sledi na živali v obliki klobas.
Sedaj pa eno vprašanje. Janez v tvojem primeru, ko je živali odvezoval domač človek OK, pa še tu za vse udeležence odgovarja vodja intervencije, tudi za lastnika. Kaj storiti, ko se živali v paniki trgajo, pa imaš samo gasilce, od domačih pa sta dva starejša, ki še edina kmetujeta? Do kod greste tu, jaz pri tem nimam izkušenj, si pa predstavljam kako je, kajti podobne situacije sem že doživel, samo ne pri ognju. Sem pa bil na požaru, vendar ko je naša enota prispela, sta imela dva težka bika že polomljeni prednji nogi.
Fantje, 1000 kilogramske bike imajo v Sloveniji samo na osemenjevalnih centrih Ptuj in Preska pri Medvodah. Če bo slučajno tam zagorelo bodo taki primerki tekali okoli. Drugače pa v Sloveniji ne reijo živali do take teže, se ne splača. Edino kakšen vol bi se pa lahko še našel.
Sedaj pa eno vprašanje. Janez v tvojem primeru, ko je živali odvezoval domač človek OK, pa še tu za vse udeležence odgovarja vodja intervencije, tudi za lastnika. Kaj storiti, ko se živali v paniki trgajo, pa imaš samo gasilce, od domačih pa sta dva starejša, ki še edina kmetujeta? Do kod greste tu, jaz pri tem nimam izkušenj, si pa predstavljam kako je, kajti podobne situacije sem že doživel, samo ne pri ognju. Sem pa bil na požaru, vendar ko je naša enota prispela, sta imela dva težka bika že polomljeni prednji nogi.
Fantje, 1000 kilogramske bike imajo v Sloveniji samo na osemenjevalnih centrih Ptuj in Preska pri Medvodah. Če bo slučajno tam zagorelo bodo taki primerki tekali okoli. Drugače pa v Sloveniji ne reijo živali do take teže, se ne splača. Edino kakšen vol bi se pa lahko še našel.
Lep pozdrav, Janez
Janez, v naši enoti imamo kar nekaj lovcev, vendar v službo in na intervencije hodijo brez pušk.
Gregor, navitje repa, lepo vendar moraš najprej priti do njiga. Vse živali ki se tako prevažajo so po večini težje od ljudi (ni vedno 1000 kg), zato jih ni lahko ujeti in umiriti.
Imam pa nekaj še iz gasilske šole, predaval ja Orhini, ko poiščem bom napisal.
LP
Gregor, navitje repa, lepo vendar moraš najprej priti do njiga. Vse živali ki se tako prevažajo so po večini težje od ljudi (ni vedno 1000 kg), zato jih ni lahko ujeti in umiriti.
Imam pa nekaj še iz gasilske šole, predaval ja Orhini, ko poiščem bom napisal.
LP
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)
V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
- Janez Koncilija
- Naj forumovec 2006
- Kraj: Topole
- Kontakt:
No, pri tem vprašanju sem se pa kar zamislil, tudi zaradi tistega, ki ga je zastavil Oskar, kdo odgovarja, če se poškoduje negasilec. Moram kar takoj odkrito priznati, da o tem v času intervencije nisem razmišljal, takrat je bilo važno samo to, da rešimo čim več živali, kar nam je v celoti tudi uspelo. Res pa je, da sem bil 15 let mlajši, s tem tudi bolj korajžen (ali pa nepremišljen oziroma lahko tudi nor, kakor kdo gleda).Janez Kunc napisal/-a: Sedaj pa eno vprašanje. Janez v tvojem primeru, ko je živali odvezoval domač človek OK, pa še tu za vse udeležence odgovarja vodja intervencije, tudi za lastnika. Kaj storiti, ko se živali v paniki trgajo, pa imaš samo gasilce, od domačih pa sta dva starejša, ki še edina kmetujeta? Do kod greste tu, jaz pri tem nimam izkušenj, si pa predstavljam kako je, kajti podobne situacije sem že doživel, samo ne pri ognju. Sem pa bil na požaru, vendar ko je naša enota prispela, sta imela dva .
Če bi se to zgodilo danes bi, tudi zaradi odprte teme na forumu, zadevo nekoliko bolj pretehtal, upam pa, da ne v škodo uspešnosti intervencije. Vsekakor pa nevajenih gasilcev v reševanje ne bi pošiljal, pa tudi potrebe ne bi bilo, saj je v našem članstvu hvala Bogu še kar nekaj kmetov, ki bi to nalogo najlažje opravili. Seveda pa recepta, do kod daleč bi šli, ne vem.
Je pa z rogovi tako. ko smo imeli še govedo doma, smo jim konice žagali. Tako, za vsak slučaj, kar pa ni bilo neumno, saj bi bila poškodba v primeru sunka zanesljivo manjša, če pa računaš še zaščitno obleko pa sploh.
Pa še o navijanju repa, kajti pri tem sem se spomnil še enega primera. V vasi smo imeli poplavo, voda je predrla zaščitni jez in zalila hlev, v katerem je na tleh nemočno ležala krava, ki je nekoliko prej telila. Gasilca sva bila samo dva, storiti se ni dalo ničesar in krava bi se utopila pred našimi očmi. No, takrat je prišlo v poštev navijanje repa in poteg, krava je vstala, potem pa so sledili nadaljni ukrepi, zajezitev vode na vhodu in črpanje vode iz hleva.
Za svoje delo pa nisva bila pohvaljena, saj se je pri tem kravi zlomil rep. Tožena nisva bila, nikoli pa tudi nisem spraševal, kaj je bilo potem s kravo.
Tako da Gregor, tisto o steklenici na ušesu takrat ni držalo, saj je kravi že tekla v ušesa, pa se ni premaknila.
LP
Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
-
Janez Kunc
Ja krava je res čudna stvar. S študenti se tri ure pogovarjamo na vajah o vzrokih ležanja živali, v glavnem v povezavi s porodom, pa vseeno. Pri govedu nasploh, je problem, da ko obupa, ali pa se odloči da ne gre, pač ne gre. Takrat najbolj uspe t.i. šok terapija, flaša z vodo je ena izmed njih, samo po mojih izkušnjah je to bolj žegnanje kot terapija. V glavnem mora biti voda mrzla, najbolj iz vodovoda (v našem primeru iz cisterne) in s cevjo pod pritiskom po ušesih v sunkih brizgamo, tako da jo močno zmoti. Pomaga tudi močan krik in udarec čez pleča, nikakor pa ne po glavi. Fiziološki način vstajanja pri kravi je tak, da najprej dvigne prvi konec ko se zažene naprej in nato dvigne zadnji konec. Pri konjih je ravno obratno. Zato pri kravi nimamo pri glavi veliko opravka, ker se potegne nazaj, pri konju obratno. Še najbolj uspešen je že nekajkrat omenjeni električni priganjač.
Pri kravi je treba imeti v mislih tudi to (v povezavi s prejšnjo trditvijo, da če se odloči da ne gre, pač ne gre), da je po vsej verjetnosti do našega prihoda že marsikaj poizkušala in da je njena apatičnost posledica prejšnjih neuspelih poizkusov.
Drugače je, če je žival tako vznemirjena, da se je ne da pomiriti, v tem trenutku so rogovi res mogoče problematični, vendar pridejo zelo prav, ko je potrebno žival ujeti, ali nanjo natakniti vrv. Še najlažje se jo vodi z vrvjo na rogovih. Če so rogovi problem pri privezani kravi, se jo da zelo lepo ujeti s krajšo vrvjo s katero jo ujamemo za gobec in glavo privijemo na bok. Na tak način jo lahko za kratek čas pomirimo, tako da jo lahko odvežemo. Obstaja še prijem za smrček ("mavl"), vedar je v debelih gasilskih rokavicah malce neroden.
Ja fantje s kmetov vedo kako je treba, vendar sem pri svojem delu vse prevečkrat naletel na domačega fanta, ki osnovnih stvari pri delu z živaljo ni obvladal. Tega se morajo zavedati tudi vodje na deželi.
Pri kravi je treba imeti v mislih tudi to (v povezavi s prejšnjo trditvijo, da če se odloči da ne gre, pač ne gre), da je po vsej verjetnosti do našega prihoda že marsikaj poizkušala in da je njena apatičnost posledica prejšnjih neuspelih poizkusov.
Drugače je, če je žival tako vznemirjena, da se je ne da pomiriti, v tem trenutku so rogovi res mogoče problematični, vendar pridejo zelo prav, ko je potrebno žival ujeti, ali nanjo natakniti vrv. Še najlažje se jo vodi z vrvjo na rogovih. Če so rogovi problem pri privezani kravi, se jo da zelo lepo ujeti s krajšo vrvjo s katero jo ujamemo za gobec in glavo privijemo na bok. Na tak način jo lahko za kratek čas pomirimo, tako da jo lahko odvežemo. Obstaja še prijem za smrček ("mavl"), vedar je v debelih gasilskih rokavicah malce neroden.
Ja fantje s kmetov vedo kako je treba, vendar sem pri svojem delu vse prevečkrat naletel na domačega fanta, ki osnovnih stvari pri delu z živaljo ni obvladal. Tega se morajo zavedati tudi vodje na deželi.
Lep pozdrav, Janez
- Gregor K.
- moderator

- Kontakt:
Janez tole s flašo možno, da je blažen žegen, v mojih dveh primerih pa je delovalo (nisem sodeloval kot gasilec), ali je bilo to zaradi mrzle vode ali zaradi tlaka ne vem.
Glede električnih priganjačev - že že, ampak ali jih ima kdo pri roki v primeru požara denimo?
Je pa tale tema odlična, Janez vse pohvale ti!
Glede električnih priganjačev - že že, ampak ali jih ima kdo pri roki v primeru požara denimo?
Je pa tale tema odlična, Janez vse pohvale ti!
-
Janez Kunc
reševanje živali
Nam so letos v šoli kar nekaj predaval o reševanju živali v požaru in kako se živali najlažje reši iz gorečega objeka in sicer nam je predaval gospod Orhinij pa lahklo nardim en povzetek vsega skupi v word formatu pa naložim tuki gor če ste seda za to.
lp
lp
Grega ( 040 738 525 )
-
Janez Kunc