TRE tečaj Ig

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Tarzan

TRE tečaj Ig

Odgovor Napisal/-a Tarzan »

Pozdravljeni! Zanima ne kako izgleda tečaj tehničnega reševanja na Igu in še posebej praktični del. Najbolj pa spuščanje ali samoreševanje iz stolpa. S kakšne višine se je potrebno spustiti in kako je poskrbljeno za varnost ter kako vse to poteka. Imam namreč rahel strah pred višino, zato me zanima, kako se tega lotiti in ali je dovolj poskrbljeno za varnost. Hvala.
vidic
GE: PGD Lesce
Kraj: Lesce

Odg: TRE tečaj Ig

Odgovor Napisal/-a vidic »

Sem delal tečaj letos spomladi. Spuščanje poteka z zgornjega nadstropja visoke ruševine (če si že bil kdaj an Igu veš katera stavba je to), drugače pa je to drugo nadstopje stavbe. Poteka tako, da se na balkonu pripneš na stop bremzo in zavežeš varovanje (to ti vse tam pokažejo kakšen je pravilen postopek). Ko si tako pripet, zlezeš čez ograjo in si sprostiš varovanje s stop bremze. Ves čas spuščanja pa si še na hrbtnem delu pripet z drugo vrvjo, ki jo kontrolira eden od inštruktorjev.
Uporabniški avatar
Tomcater
GE: PGD Celje - Gaberje
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: TRE tečaj Ig

Odgovor Napisal/-a Tomcater »

Varnost je na izobraževanjih vedno na prvem mestu, še posebej tistih, ki so pod okriljem GZS. Tako da to te naj ne skrbi :)

TRE tečaj zgleda tako, da imaš 2 dni teorije in 1 dan prakse. Za moje pojme je to zgrešeno, ampak bomo videli, če bo kaj sprememb glede na to, da se uvajajo "moduli". Mislim, da je prakse premalo oz. bi jo lahko bilo za 2 dni in npr. 1 dan teorija. Ampak to ni za v to debato. Da se vrnem. Torej 2 dni teorije, zadnji dan praksa, ki vključuje: dvigovanje bremen (zračne blazine, hidravlika), premikanje bremen (tirfor/žični poteg), (samo)reševanje iz višin (iz. 2 nadstropja se mi zdi), reševanje ponesrečenca iz vozila (iznos/izvlek, nosila, škarje, razpirala), zavarovanje kraja nesreče, ogled sestave avtomobila (stebrički, zračne blazine, ojačitve in podobno), nam pa so še pokazali aktivacijo zračne blazine v avtu in reševanje iz globin (trinožec, vrvna tehnika). To je mislim da to. Drugače pa reševanje iz višin je dovolj varovano, tako da ti nima kaj bit (poglej si na netu npr. Petzl opremo, da vidiš s čim se dela).
Matej Ž., GČ
robit

Odgovor Napisal/-a robit »

Kar se tiče varnosti naj te ne skrbi. Če imaš predsodke glede višine to povej inštruktorju in boste skupaj rešili najbrš boš spustil to vajo saj nismo vsi za višino.
Cepi

Odgovor Napisal/-a Cepi »

Ko sem jaz tri leta nazaj delal smo se spuščali iz stolpa (podstrešnega balkona). Enega iz naše skupine je bilo tudi res zelo strah in je prosil inštruktorja, če lahko vajo spusti in je bil odgovor žal ne. Potem jo je tudi uspešno opravil. Glede varovanja: Spuščali smo se s stop bremzo. Dodatno smo bili varovani ročno od inštruktorja in še na nek sistem, ki je bil vpet na ogromno kocko betona in je pri prehitrem spuščanju zapremzal.
Tarzan

Odg: TRE tečaj Ig

Odgovor Napisal/-a Tarzan »

Tečaj končan in moram priznati, da je bil super. Morda bi ga res bilo potrebno malo prevetriti kot je rekel eden od inštruktorjev...Kajti ne moreš vseh segmentov tehničnega reševanja stlačiti v en dan prakse. Dobiš ene osnove to je pa tudi vse, ne greš v podrobnosti. Drugače pa dobro izveden, predavatelji in inštruktorji se res potrudijo in imajo znanje, to se vidi. Sam praktični del dokaj zanimiv in poučen, sam spusti katerega sem se malce bal, pa mi je prinesel kvečjemu navdušenje. :D Ko enkrat sprobaš bi šel še enkrat dol, ampak žal gre vsaki samo enkrat. :mrgreen: Aja, spuščali pa smo se z visoke ruševine, ne iz stolpa.Ker baje da se od tam več ne spuščajo,ker so skoz neke vaje tam, bodisi da so tam poklicni ali pa da ima kakšno društvo vaje ali kaj podobnega. Skratka, reševanje iz višin trenutno poteka iz visoke ruševine.
Odgovori