Lepo je govoriti, teže narediti

Uporaba informatike v gasilstvu

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Lepo je govoriti, teže narediti

Odgovor Napisal/-a Peter »

Na GZS se zelo radi hvalijo, kakšne novosti so priborili vendar pa se vedno izkaže, da ni nikogar, ki bi to pripeljal do konca. Vse deluje na način tukaj imate, zdaj pa delajte kar hočete. Lep primer je uvedba storitve Geocentreks. Namesto, da bi uporabnikom predstavili prednosti in poslali točna navodila kako do storitve, pošljejo kup papirjev iz katerih si morajo sami izbrskati podatke. Tako so marsikomu ušle prednosti sistema. Na primer brezplačne zveze med uporabniki, nižja naročnina, nov telefonski aparat itd.

In zakaj zdaj tole pišem pod Informatiko? Na GZS baje deluje Komisija za informatiko o delovanju katere pa na internetu ni moč dobiti veliko podatkov. Ponavadi se zapis pojavi ob nabavi kakšne opreme. Od te komisije res ne gre pričakovati razvoja kakšne nove raketne tehnologije, vendar pa bi vsaj lahko predlagali kakšno novo uporabo že obstoječih.

Za kaj gre. V objavi v temi Vulkan Janez Koncilja toži o velikih stroških, ki jih ima in naj bi jih imel z uporabo paketa Vulkan. Z uvedbo dostopa preko Geocentreksa bi se lahko ti stroški bistveno znižali oz. kar ukinili. Zveze med uporabniki so namreč brezplačne in če bi lahko Janez poklical na GZS, kjer bi se preko modema povezal na strežnik, bi lahko Vulkan uporabljal samo za ceno električne energije. Podobno bi bilo lahko tudi za dostop do interneta, vendar se tu stvari že precej bolj zakomplicirajo (predvsem zaradi števila uporabnikov, ki bi si zaželeli brezplačnega surfanja).

Vzporedno z Geocentreksom se je vedno govorilo tudi o dostopu do Interneta preko ADSL-a. Nekatera društva še dolgo ne bodo imela možnosti dostopa preko ADSL-a, za to nima smisla nanj čakati, ampak je bolje uporabiti možnosti, ki so že sedaj na voljo. Kakršenkoli že bo način dostopa do Vulkana preko Interneta, bo zagotovo dražji kot način preko Geocentreksa. Seveda Internet ponuja tudi veliko prednosti npr. Gasilci.org 8) , vendar še vedno ne bi smel biti pogoj za dostop do Vulkana.

Če se že na GZS ne premakne nič, pa lahko za premike poskrbijo tudi posamezne GZ. Če že imajo kakšen način stalnega dostopa do Interneta, lahko s primerno opremo omogočijo uporabo dostopa tudi svojim društvom. Za več informacij je najbolje, da se obrnete na Komisijo za informatiko. :wink:
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

Peter, hvala za informacijo glede Geocentreksa. Res je, dobili smo en kup špeha za prebrat, vendar se je nam laikom nekoliko težko prebiti čez nerazumljivo razlago, ker me v končni fazi zanima samo, koliko to stane. In tega podatka ne dobim, ampak bi si ga moral na osnovi poslanega gradiva sam izračunati.

Dobro, tu je moja napaka za nivo zveze bi torej šlo preko novega sistema, ampak, pri nas v PGD-jih nimajo računalnikov in jih tudi še dolgo ne bodo imeli, ker si jih morajo pač kupiti sami. Tajniki torej delajo na svojih računalnikih (ali v službi-bog ne daj, da jih šef dobi). Vnos v društvu za enega člana pa traja po pripovedovanju izkušenejšega tajnika cca 25 minut.

Zato še vedno trdim, da smo postavljeni pred izvršeno dejstvo-tu imaš pa delaj, kakor veš in znaš, to pa mislim da ni način dela.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Re: Lepo je govoriti, teže narediti

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Peter, v geocentrexu podatkovni prenosi niso brezplačni. Kličeš zastonj, pošiljanje faxa pa plačaš.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
Kontakt:

pišuka napisal/-a:Peter, v geocentrexu podatkovni prenosi niso brezplačni. Kličeš zastonj, pošiljanje faxa pa plačaš.
Bo kar držalo. V enemod njihovih cenikov ni cen za prenos podatkov, medtem ko v drugemso. Pri moji objavi sem imel v mislih analogen dostop do Geocentreks omrežja, kjer je, kot sem navedel, naročnina cenejša in tukaj se po mojih informacijah prenosa podatkov ne obračunava. To sem danes poskušal preveriti tudi na Telekomu, pa edina oseba za posredovanje informacij ni bila dosegljiva. Se bom trudil še naprej.
Uporabniški avatar
Janez Tratnik
moderator
moderator
Kraj: Dobračeva - Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Janez Tratnik »

Mi imamo zadevo v firmi (zaradi poslovalnic). Ko smo se odločali o ISDN-ju je (geo)centrex prevagal prav zaradi (brezplačnega) prenosa podatkov. V enem letu so (telekom) naštudirali števce, da znanjo ločiti prenos podatkov od prenosa govora. Takrat se je začel prenos podatkov zaračunavati. To smo izvedeli kot strela iz jasnega. Kar nekaj firm je takrat namesto najetih vodov, ker so bile cene najemov astronomske (monopol ve se koga) odločalo za geocenterx. Ko so jih dobili pa hop po žepu.
Taka je pač naša pravna država.

Je pa res, da bi naši pri GZS lahko kaj več naredili na temu, če bi jim bil interes. Zakaj pa interesa ni lahko malo preveriš politično usmeritev (bivšo) na GZS in onih na ponudniku storitev geocenterx. Vedno je vse odvisno od pogajalcev, če pa stojijo na istem bregu pa dogovora ponavadi ni ali pa je v koristi peščice ... pri koritu.

Naj živijo prostovljci po gasilskih društvih. Brez vas bi nas že zdavnaj :evil: pobral.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
Kontakt:

Za določanje vrste podatkov pri ISDN skrbi D kanal, ki posreduje podatke o številki klicočega in vrsti klica (navaden telefonski pogovor, računalniški klic ali faksovno sporočilo). Telekomu tako ni težko ugotoviti, za kaj se uporablja povezava. Pri analognih povezavah določanje vrste klica ni tako enostavno.
Rolf
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rolf »

Telekom (zaenkrat) nima tehnologije, s katero bi lahko na analogni liniji prepoznavali ali se po njej prenašajo podatki, zato ga tudi ne obračunavajo :) .
Tudi sam sem razmišljal, da bi na zvezi postavil modem (za dostop društev na net), vendar me moti to, da bo lahko istočasno samo iz enega društva dostopal gor. Pol bo pa gužva :( za gužvo pa slaba volja...
Rolf.
Life is a lesson, you learn it when you're through! (by Limp Bizkit)
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
Kontakt:

No takole, o analognem prenosu podatkov preko Geocentreksa se na Telekomu izogibajo dajanju informacij. :D

Rolf, prednost Centreksa je, da je na eni lokaciji lahko več priključkov, kar pomeni, da lahko postaviš več modemov. Koliko je pa to sprejemljivo glede cene (naročnina), boš pa najlažje sam pretehtal. Ne smemo pa pozabiti, da gre tukaj vseskozi za sorazmerno počasen dostop s hitrostmi do 56kb/s.

Razmišljam, da bi se po novem letu lotil tudi drugih tehnologij, vendar imam občutek, da opravljam delo nekoga drugega. :?
Odgovori