zaščitna obleka

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
wyx
GE: pgd

Odg: zaščitna obleka

Odgovor Napisal/-a wyx »

Sej se poznava Primož, pa nisem tak da bom zavajal.
Pač povem moje mnenje.

Meni je bolj zanimiv ta drugi del besedila;

Uporablja se lahko le gasilsko zaščitno in reševalno opremo, ki je standardizirana in za prostovoljne gasilce tudi tipizirana v skladu z akti Gasilske zveze Slovenije. Gasilska zaščitna in reševalna oprema mora biti v skladu z veljavnimi standardi za tako vrsto opreme. Gasilci jo lahko prilagodijo za opravljanje svoje dejavnosti, če s tem ne zmanjšajo varnosti in ogrožajo zdravja pri njeni uporabi.
Uporabniški avatar
Primoz
GE: Sečovlje

Odgovor Napisal/-a Primoz »

wyx napisal/-a:Sej se poznava Primož, pa nisem tak da bom zavajal.
Pač povem moje mnenje.

Meni je bolj zanimiv ta drugi del besedila;

Uporablja se lahko le gasilsko zaščitno in reševalno opremo, ki je standardizirana in za prostovoljne gasilce tudi tipizirana v skladu z akti Gasilske zveze Slovenije. Gasilska zaščitna in reševalna oprema mora biti v skladu z veljavnimi standardi za tako vrsto opreme. Gasilci jo lahko prilagodijo za opravljanje svoje dejavnosti, če s tem ne zmanjšajo varnosti in ogrožajo zdravja pri njeni uporabi.
iz tvojega imena in opisa ne morem vedeti, kdo si ti.

Zakonodaja je jasna, ta del ki si ga ti odebelil pa nima veze z novimi zaščitnimi oblekami. Prvi stavek v tem odstavku je zelo natančen.

Saj pravim, zakonodaja.... Če komu ni všeč pa naj zlobira spremembo tega člena. (meni osebno pač ni všeč).
wyx
GE: pgd

Re: zaščitna obleka

Odgovor Napisal/-a wyx »

Kako pa bi ti naredil, Primož??

Imaš na razpolago zaščitne obleke ki izpolnjujejo vse standarde in jih dobiš za 100 EUR.
Ali kupiš tiste tipizirane in daš mnogo več, si pa isto zaščiten?
Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Brez netipizirane gasilske opreme ne bi mogli pogasiti niti kontejnerja. Zakaj? Ker nimamo tipiziranih niti cevi niti ročnikov. Zdaj je jasno, zakaj toliko kontejnerjev pogasijo poklicni gasilci. :mrgreen:

Verjamem, da je bil prvotni namen tipizacije dober, vendar se je počasi izrodila v svoje nasprotje in sedaj zavira uvajanje modernejše opreme. Zakaj bi morali PBI obleko obarvati modro in jo s tem podražiti?
Uporabniški avatar
Primoz
GE: Sečovlje

Odg: Re: zaščitna obleka

Odgovor Napisal/-a Primoz »

Peter napisal/-a:Brez netipizirane gasilske opreme ne bi mogli pogasiti niti kontejnerja. Zakaj? Ker nimamo tipiziranih niti cevi niti ročnikov. Zdaj je jasno, zakaj toliko kontejnerjev pogasijo poklicni gasilci. :mrgreen:

Verjamem, da je bil prvotni namen tipizacije dober, vendar se je počasi izrodila v svoje nasprotje in sedaj zavira uvajanje modernejše opreme. Zakaj bi morali PBI obleko obarvati modro in jo s tem podražiti?
Ma prvotni namen tipizacije je bil ta, da se 'preverja' kar se prodaja (ker prodajalo se je res vse 'živo') in da se doseže neki enotni videz nas, ki posredujemo kot prostovoljni gasilci...

Težava bo nastala tisti dan, ko bo prišel na teren kakšen preveč zagret uradnik in bo bral vse po črki zakona....

Se pravi, bi bilo potrebno spremeniti (ali dopolniti) zakonodajo. A ne?
Uporabniški avatar
Don Micky
Kraj: Tolmin

Odgovor Napisal/-a Don Micky »

pozdravljeni;

v prejšnjem mandatu je komisija za enote GEŠP, ki je delovala pri GZS večkrat predlagala poveljstvu GZS, da se tipizira tudi zaščitne obleke iz PBI materiala.....vendar je bil predlog vselej zavrnjen....bivši poveljnik GZS je kot vzrok zavrnitve navajal barvo materiala, češ da bomo prostovoljci vsi enaki, vsi modri, poklicni pa naj bodo zlati :).....vedno sem razumel tipizacijo kot nek standard minimalne kakovosti, ki jo morejo oprema, materiali zagotavljat, da jih gasilci lahko varno uporabljamo....no po argumentih zavrnitve PBI oblek sem to mnenje seveda spremenil in je tipizacija zame samo še en nič vreden kos papirja oz. birokracija, ki nas ovira pri razvoju in opremljanju.....

LP!
Bolj star, bolj nor!
Uporabniški avatar
gapi
GE: Lukovica
Kraj: Lukovica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gapi »

Da malo obudim to temo.

Zanima me če kdo ve, ali so začitne obleke Texport, model Fire Twin, material nomex ali PBI, še v prodaji?
Zakaj to sprašujem, namreč nedogo taga je med produkti njihovi strani, ne več zaslediti.

Lep pozdrav!

Gašper Mav
http://www.gasilci-lukovica.si
Uporabniški avatar
lucky
Kraj: notranjska

Odgovor Napisal/-a lucky »

gapi napisal/-a:Da malo obudim to temo.

Zanima me če kdo ve, ali so začitne obleke Texport, model Fire Twin, material nomex ali PBI, še v prodaji?
Zakaj to sprašujem, namreč nedogo taga je med produkti njihovi strani, ne več zaslediti.

Ja tut mi smo zasledil, da jih ni več v katalogu?? Še dobr ,da smo jih že prej kupil :D
Uporabniški avatar
gapi
Kontakt:

lucky napisal/-a: Ja tut mi smo zasledil, da jih ni več v katalogu?? Še dobr ,da smo jih že prej kupil :D
Ja mi pač nismo imeli te sreče, se pravi da ne veš ali so v prodaji ali ne. Sem mislim da bom prišparal kakšen klic :D , pa bo očitno treba Novaka klicat.

Lep pozdrav!

Gašper Mav
Uporabniški avatar
lucky
Kraj: notranjska

Odgovor Napisal/-a lucky »

gapi napisal/-a:
lucky napisal/-a: Ja tut mi smo zasledil, da jih ni več v katalogu?? Še dobr ,da smo jih že prej kupil :D
Ja mi pač nismo imeli te sreče, se pravi da ne veš ali so v prodaji ali ne. Sem mislim da bom prišparal kakšen klic :D , pa bo očitno treba Novaka klicat.

Ne vem kako je zdaj... mi smo jih kupovali v dveh rundah in tazadno smo dobil kak mesec nazaj, tko, da vrjamem, da se še dobijo, sicer pa če jih naročite večjo koilčino, jih pomoje 100% nardijo!
Uporabniški avatar
gapi
Kontakt:

lucky napisal/-a:če jih naročite večjo koilčino, jih pomoje 100% nardijo!
Mi pač žal nimamo te možosti, kupujemo bolj tako, po par kosov. Saj veš da cena ni ravno majhna. Bo mogoče treba razmišljat da se najde kaj drugega?

Lep pozdrav!

Gašper Mav
Nik78

Odgovor Napisal/-a Nik78 »

Pa probajte kakšno drugo obleko katera je sigurno cenejša. Deva, Bristol,..
Opažam da se zadnje čase zopet bristolove obleke veliko pojavljajo. Ali kdo uporablja ta novo, xflex model. Kakšna je? En kolega pravi da so ful zadovoljni pa še tako zelo draga ni.
Uporabniški avatar
gapi
Kontakt:

Nik78 napisal/-a:Pa probajte kakšno drugo obleko katera je sigurno cenejša. Deva, Bristol,..
Opažam da se zadnje čase zopet bristolove obleke veliko pojavljajo. Ali kdo uporablja ta novo, xflex model. Kakšna je? En kolega pravi da so ful zadovoljni pa še tako zelo draga ni.
Sej mamo v enoti tudi Devo in tudi Bristol, a jaz svojega Fire Twina ne zamenjam za nič.
Ja Xflex je baje tudi fajna obleka, nomex izvedenka tudi cenovno ni pretirana, če jo primerjam z Fire Twinom. Seveda se da na trgu dobiti tudi mnogo cenejše zadeve. Bomo drugo leto o tem razmišljal.

Lep pozdrav!

Gašper Mav
jmiro

Odgovor Napisal/-a jmiro »

Gapi sprašuje:
Zaščitni obleki Texport Fire Twin X-TREME Nomex oz. PBI sta v ponudbi!

L.p. JMiro
Uporabniški avatar
ZaLlaR
GE: PGD Verd

Odgovor Napisal/-a ZaLlaR »

Pomoje kolikor sem gledal na Texportovi strani je modelu Fire Twin PBI podoben po obliki in karakteristikah FIRE BEAR RESCUE
X-TREME®. http://www.texport.at/en/products/firewear/10740

Vsi izdelki: http://www.texport.at/en/products/firewear
Odgovori