NOŠENJE GASILSKE UNIFORME
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
-
mentor
Odg: NOŠENJE GASILSKE UNIFORME
Najprej naj se vsak posameznik vpraša zakaj pristopa k tečajem in drugim usposabljanjem, naprej naj se pozanima kaka pravila oblačenja in druge navade obstajajo za udeležbo na tečajih itd. Okoli tega je bilo že veliko napisanega in obstajajo pravila, ki so za to, da se jih gasilci držimo. In le tako bo kdaj red drugače se lahko od reda poslovimo in naj dela vsak po svoje. Kako je pa s prisotnostjo na predavanjih? A tam se tudi pričkate kolikokrat je kdo mankal? verjetno da ne.
-
NERED
Pozdravljeni,
Če želimo imeti red glede nošenja delovne obleke na predavanjih, bomo kot posamezniki upoštevali navodila in se jih tudi držali. Nekateri v tej temi pa mešajo hruške in jabolka (status gasilca in prisotnost na predavanju v delovni obleki). Če želimo problem nošenja delovne obleke na predavanju rešiti, ga bomo rešili. Ena od rešitev problema je med prejšnjimi debatami navedena. Če gremo na predavanje po službi, imamo lahko delovno obleko v avtomobilu in se pred predavanjem preoblečemo v garderobi ali WC. Predvsem gre za odnos posameznika do organiziranosti, do organizacije in sotovarišev. Spoštuje ali pa ne spoštuje.
Pač nekateri samo iščejo izgovore, da jim nekaj ni treba ter da izstopajo in na veliko razpravljajo o nerešenemu statusu gasilca in lahko predavajo in razlagajo cele ure zakaj pa prov oni ne morejo in je treba predpise spremeniti.
"Osebni zgled in visoke noreme pa v današnji družbi nimajo neke veljave če niso pravno formalno utemeljene in priznane z strani države."
Tudi to je res. Obstajajo pa optimisti, ki želijo in delajo za spremembe.
Lep pozdrav!
Če želimo imeti red glede nošenja delovne obleke na predavanjih, bomo kot posamezniki upoštevali navodila in se jih tudi držali. Nekateri v tej temi pa mešajo hruške in jabolka (status gasilca in prisotnost na predavanju v delovni obleki). Če želimo problem nošenja delovne obleke na predavanju rešiti, ga bomo rešili. Ena od rešitev problema je med prejšnjimi debatami navedena. Če gremo na predavanje po službi, imamo lahko delovno obleko v avtomobilu in se pred predavanjem preoblečemo v garderobi ali WC. Predvsem gre za odnos posameznika do organiziranosti, do organizacije in sotovarišev. Spoštuje ali pa ne spoštuje.
Pač nekateri samo iščejo izgovore, da jim nekaj ni treba ter da izstopajo in na veliko razpravljajo o nerešenemu statusu gasilca in lahko predavajo in razlagajo cele ure zakaj pa prov oni ne morejo in je treba predpise spremeniti.
"Osebni zgled in visoke noreme pa v današnji družbi nimajo neke veljave če niso pravno formalno utemeljene in priznane z strani države."
Tudi to je res. Obstajajo pa optimisti, ki želijo in delajo za spremembe.
Lep pozdrav!
-
Miško1
Če ti misliš, da je nošenje delovne obleke na predavanjih (nositi ali ne nositi) preprosta kaprica posameznega gasilca, ki se jo da zlahka odpraviti.....potem ti lahko samo rečem dream on! Od idealov so usta še vedno lačna.
-
Matjaž Zupan
Danes je nekako postalo samoumevno, da se gasilci tekmovanj in izobraževanja v predavalnicah udeležujejo v delovnih oblekah, proslav, pogrebov, občnih zborov pa v gasilski uniformi. Najbolj pomemben zgled gasilcem so v tem primeru nadrejeni. Če slednji pravila oblačenja obravnavajo po domače, je tudi od podrejenih težko zahtevati karkoli drugega.
Z oblačenjem uniform sicer ni težav - tisti, ki jo imajo, večinoma vedo, za kakšne namene se uporablja. Več svobode je možno opaziti pri nošenju delovne obleke. Predvsem na različne modifikacije delovne obleke (z izgovorom nepraktičnosti obstoječih oblek) se je očitno večina že navadila.
Z oblačenjem uniform sicer ni težav - tisti, ki jo imajo, večinoma vedo, za kakšne namene se uporablja. Več svobode je možno opaziti pri nošenju delovne obleke. Predvsem na različne modifikacije delovne obleke (z izgovorom nepraktičnosti obstoječih oblek) se je očitno večina že navadila.
Re: NOŠENJE GASILSKE UNIFORME
Tudi jaz se strinjam s Matjažem, pač odnos nadrejenega do gasilske uniforme je potem tudi odnos podrejenih.
Po mojem mnenju pa bi se pač gasilskih zadev (predavanja itd.) udeleževati mogli v gasilskih uniformah. V našem društvu smo celo v gasilski delovni obleki na sejah raznoraznih odborov društev.
Po mojem mnenju pa bi se pač gasilskih zadev (predavanja itd.) udeleževati mogli v gasilskih uniformah. V našem društvu smo celo v gasilski delovni obleki na sejah raznoraznih odborov društev.
Se z vsem strinjam, samo dajte že enkrat ločiti, kaj je gasilska uniforma in kaj je delovna obleka.
Pozdrav!
Pozdrav!
Saj se ve...in to že zeeeeellloooo dolgo!
-
prisoten
Po dolgem času sem se udeležil tekmovanja mladine GZ Maribor. Novemu vodstvu bi čestital za zgledno pripravljeno in izpeljano tekmovanje. Po besedah novega poveljnika GZ na zboru, ko je pohvalil opremljenost pionirskih in mladinskih enot sem se ozrl po zboru mladine in stvar, ki mi je takoj padla v oči je bila, da le ena desetina otrok ni nosila delovnih kap ali čelad. Vsi ostali otroci zelo zgledno opremljeni v delovnih oblačilih, kapah ali čeladah. Kaj pa mentorji v zboru? Kar nekaj brez kap, nekaj samo v majicah. Na oko vsaj petnajst mentorjev neprimerno opremljenih. Ne ravno primeren zgled mladini, ki je primerno oblečena čakala na podelitev, v sicer prijetno hladni dvorani. In tu je začetek vsega slabega o čem se piše v tej temi! Če ne bomo zgled mladini v osnovah, ne moremo pričakovat, da bo v naslednjih letih na naših paradah, prireditvah, izobraževanjih... stanje kaj boljše kot ga sedaj opisujemo.
P.S.
Pa razumem, da se marsikje s takšno sliko opremljene mladine ne morejo pohvaliti, ker ni dovolj še za pomembnejšo opremo.
P.S.
Pa razumem, da se marsikje s takšno sliko opremljene mladine ne morejo pohvaliti, ker ni dovolj še za pomembnejšo opremo.
-
comendatore1
moje mnenje je da so delovne obleke v taki obliki kot so sedanje za na smetišče zgodovine: so GRDE, nepraktične in koristijo samo prodajalcem.
Prisoten dvorana je bla vse kaj kot prijetno hladna sploh če si se mogo ukvarjat z mladino dobri dve uri. V zboru sem stal oblečen tako kot treba in je teklo z mene kot da bi me kdo polival tolko o primernosti naših delovnih oblek. Strinjam se da morajo bit mentorji v zgled mladini ampak da bo vsak iskal same napake kdo kdaj in kje ni imel oblečene sukne pa se mi zdi preveč, tisti ki pa so imeli kratke majice vrjetno niso imeli kr nekih majc ampak so imeli majice svojega društva.
Vijolčno sveti se nebo !
Moje skromno mnenje, ki nekaterim ne bo, nekaterim pa bo všeč.
Dokler ni spoštovanja do uniforme, ne bo noben kroj, noben material, nobena barva ustrezna, za tiste, ki imate sedaj toliko pripomb. Nekaj časa sem mislil, da se to pojavlja samo pri posameznikih, pa še to v mojem društvu ali zvezi. No sčasoma sem ugotovil, da ni tako in da je zadeva v vseh porah gasilstva - tako prostovoljnega, kot poklicnega. Samo prostovoljci včasih preveč gledajo televizijo, "poklicni" prostovoljci pa pač ne sprejemajo PS po prostovoljni plati - da ne bo pomote, tudi tukaj so samo določeni.
Zakaj tako? Po vseh pogovorih in debatah s tovariši, ki se ne strinjajo z obstoječim stanjem, je bil zaključek, da jih je samo sram, pa še to ne vedo zakaj. Smešno za zjokat!
Pred nekaj dnevi sem sam predaval na tečaju in bil ZELO razočaran, ker ni bilo niti 10% udeležencev v delovnih uniformah. Predavatelji moramo biti v delovni obleki, zakaj ni to obvezno za tečajnike!? Opažam pa, da nekateri zavestno pred mladimi kritizirajo karkoli je povezano v tej smeri. Pa naj bo to delovna ali svečana obleka. In kako naj potem pričakujemo, da bo mladina imela kakršnokoli spoštovanje do uniforme in organizacije?
Z uniformo se kaže tudi pripadnost sami organizaciji. Nikjer in nikoli ne bo, da bi vsem odgovarjalo, sploh ne v tako številčni organizaciji, kot je Slovensko gasilstvo. Je pa nekaj - vsak ima možnost izobraževati se, napredovati in priti do položaja, kjer bo lahko vplival na določene zadeve, kot je naprimer ta z uniformami. Če tega namena nimate, potem je vsakršno pisanje in debatiranje v tej smeri, po mojem mnenju brezpredmetno. Lahko se opozori na napake, želje ali karkoli že, ampak prej, preden pride do sprememb. Vsaka sprememba verjetno za seboj potegne kar nekaj financ, zato predlagam, da vsi nezadovoljni staknete glave in naredite kaj bolj "uporabnega, lepega, novejšega, kvalitetnejšega,...."
Uniforma je, kakršna je. Treba jo je spoštovati in nositi s ponosom. Predvsem pa trezni!!!
Toliko o mojem mnenju, čeprav je še nekaj "skritih adutov"
Dokler ni spoštovanja do uniforme, ne bo noben kroj, noben material, nobena barva ustrezna, za tiste, ki imate sedaj toliko pripomb. Nekaj časa sem mislil, da se to pojavlja samo pri posameznikih, pa še to v mojem društvu ali zvezi. No sčasoma sem ugotovil, da ni tako in da je zadeva v vseh porah gasilstva - tako prostovoljnega, kot poklicnega. Samo prostovoljci včasih preveč gledajo televizijo, "poklicni" prostovoljci pa pač ne sprejemajo PS po prostovoljni plati - da ne bo pomote, tudi tukaj so samo določeni.
Zakaj tako? Po vseh pogovorih in debatah s tovariši, ki se ne strinjajo z obstoječim stanjem, je bil zaključek, da jih je samo sram, pa še to ne vedo zakaj. Smešno za zjokat!
Pred nekaj dnevi sem sam predaval na tečaju in bil ZELO razočaran, ker ni bilo niti 10% udeležencev v delovnih uniformah. Predavatelji moramo biti v delovni obleki, zakaj ni to obvezno za tečajnike!? Opažam pa, da nekateri zavestno pred mladimi kritizirajo karkoli je povezano v tej smeri. Pa naj bo to delovna ali svečana obleka. In kako naj potem pričakujemo, da bo mladina imela kakršnokoli spoštovanje do uniforme in organizacije?
Z uniformo se kaže tudi pripadnost sami organizaciji. Nikjer in nikoli ne bo, da bi vsem odgovarjalo, sploh ne v tako številčni organizaciji, kot je Slovensko gasilstvo. Je pa nekaj - vsak ima možnost izobraževati se, napredovati in priti do položaja, kjer bo lahko vplival na določene zadeve, kot je naprimer ta z uniformami. Če tega namena nimate, potem je vsakršno pisanje in debatiranje v tej smeri, po mojem mnenju brezpredmetno. Lahko se opozori na napake, želje ali karkoli že, ampak prej, preden pride do sprememb. Vsaka sprememba verjetno za seboj potegne kar nekaj financ, zato predlagam, da vsi nezadovoljni staknete glave in naredite kaj bolj "uporabnega, lepega, novejšega, kvalitetnejšega,...."
Uniforma je, kakršna je. Treba jo je spoštovati in nositi s ponosom. Predvsem pa trezni!!!
Toliko o mojem mnenju, čeprav je še nekaj "skritih adutov"
Gobc me je zmer tepu!
Bivši član povžarske konjenice
Bivši član povžarske konjenice
Boštjanček predavatelj?
Delovna uniforma, svečana obleka...kaj imate to za ene zadeve?
Najprej se nauči pravilne terminologije, nato to predavaj naprej.

Delovna uniforma, svečana obleka...kaj imate to za ene zadeve?
Najprej se nauči pravilne terminologije, nato to predavaj naprej.
Jaz sem popolnoma razumel, kaj je hotel Boštjančk povedati, ker sem bral vsebino, ne pa iskal dlake v jajcu. Res je da ni uporabil pravih izrazov, ampak, kot sem že napisal, vsebina je več kot razumljiva. Potem se pa čudimo zakaj ni nobene prave debate na tem forumu...
Andraž
Andraž
pri nas je to OBVEZNO, tu ni pardonaker ni bilo niti 10% udeležencev v delovnih uniformah
lp
Pri nas tudi. Od Gasilec-Osnovni dalje.dragom napisal/-a:pri nas je to OBVEZNO, tu ni pardonaker ni bilo niti 10% udeležencev v delovnih uniformah
lp
LP iz Celja
Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)

Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)