obleke... obleke.. obleke.

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Napadalec2

Re: obleke... obleke.. obleke.

Odgovor Napisal/-a Napadalec2 »

Napisal sem lahko je...
Uporabniški avatar
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
Kraj: Topole
Kontakt:

Odg: obleke... obleke.. obleke.

Odgovor Napisal/-a Janez Koncilija »

gubina napisal/-a:kaj ti veš, kolko intervencij imajo, vedno jih ponižuješ, matr enkrat ti bo en prmazu zaušnico od prvokategornikov boš videl, sram te je lahko :!:
Se zna zgodit, ja.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabniški avatar
gubina
Kraj: LJ-okolica

Odgovor Napisal/-a gubina »

Pero napisal/-a:Ja motijo me prvokategorniki z GVV-1 in podobnimi vozili, ker so pač operativno zelo malo sposobni nardit. Sploh pa tisti, ki jamrajo da imajo premalo denarja, vozijo pa se z novimi komibiji!
Da ne bo pomote, so tudi taki, ki imajo dobra gasilska vozila, tudi rabljena, in se lahko kosajo z marsikatero drugo enoto.

No pa mi naštejte takšne primere.... četudi je 1 na leto...
a ti veš, katera vozila pripadajo posameznim kategorijam in zakaj?zakaj pripada ravno tako prvi kategoriji kot višjim kategorijam GVM?zato, ker so pred leti društva prvih in neredko tudi drugih kategorij uporabila svoje operativno gasilsko vozilo za prevoz mladine ali za prireditve, kot so pogrebi in tekmovanja ter razna srečanja in s tem so bili v tistem času neoperativna :!: in ne mi spet natresat, da so pa pač takrat ali pa itak višje kategorniki opravili njihov delež na intervenciji ali pri kakšni drugi pomoči.
primere si sam išči v vašem sektorju, regiji, zvezi.
me zanima, če upaš prvokategornikom, s katerimi se srečuješ, takele povedat v obraz.
dam ti pa primer recimo dveh intervencij našega društva, smo društvo PRVE kategorije, v decembru lani recimo, v enem tednu, na torek in četrtek, nočni več urni intervenciji, požar delavnice v torek in požar stanovanjske hiše v četrtek,na požaru delavnice sem bil sam osebno petkrat v notranjem napadu, v požaru stanovanjske hiše enkrat, ker več ni bilo potrebno.prvi požar v rejonu sosednjega društva, prožena celotna gasilska zveza, drugi požar v našem rejonu, prožen celotni sektor.na obeh intervencijha minus 15.pestro.in bilo je brez opazk, kakršne imaš ti najraje, da prvokategorniki niso sposobni tistega, kar naj bi bili višjekategorniki.
fant pamet v glavo in premisli predno napišeš ali izrečeš.

smo ža malo izven teme, čeravno ne preveč.

in obleke katere imamo, so odlično opravile svoj posel.
di-du-di-du
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

Pokaži mi GVV-1, ki lahko pelje gasilsko tekmovalno desetino ... GVM-ji, ki jih omenjaš da jih ima vsako društvo, da se pelje 4x na leto na tekmovanje, so čsita bedarija. Novi avtomobili, po 15letih 10.000 prevoženih. Ni to malo neekonomično? Lahko bi recimo GZ imela par GVMjev, in bi si jih društva po potrebi sposodila. Bi se pač včasih večkrat peljali sem pa tja. Tudi sedaj nekateri vozijo svojo maldino v večih rundah ali pa v osebnih vozilih... Da ne bom govoril samo o tekmovanjih in izletih. Tudi na Ig se pripeljejo društva po 2 ali 1 operativec vsak z svojim kombijom, čeprav so včasih iz iste gasilske zveze ali pa sosednjega društva...

Kakšna vozila imate? Predvidevam, da notranjih napadov nisi delal iz GVV-1? Si jih sploh delal iz svojega vozila? Govorimo o nekem nimimalnem standardu. Torej hočeš povedati, da ko je bila prožena celotna gasilska zveza, ni bilo na voljo NITI ENEGA drugega operativno sposobnega gasilca, ki bi lahko opravil tvoje delo? Potem imate problem drugje, ne pa v refundaciji tvoje zaščitne obleke. Bi bilo pa res ironično da bi manjša društva imela boljšo zaščitno opremo od osrednjih enot, in potem bi jih osrednej enote na int pošiljale v notranje napade iz svojih vozil, ker bi bili njihovi lastni operativci slabo zaščiteni.

Ne me zaj narobe razumet. Obstajajo manjša društva, ki imajo GVC-je , so solidno opremljena in usposobljena, in logično je da če taki pride na int (ali pa ti k njemu) da bosta dobro sodelovala in bo vsak naredil nekaj že zaradi dobrih odnosov. To je edino praivlno.
Če pa se pripelje 6 kerlcov z GVV1, starih od 16 do 60let, ko sploh ne veš če je kdo v življenju opravil IDA usposabljanje, potem pa takšno sodelovanje po mojem mnenju pač ni možno. Pač jaz mu kot VI ne bi dovolil notranjih napadov (sploh ne z "mojo" opremo), lahko pa zaradi mene delajo dobavo vode ali pa zaporo ceste. In takih je v sloveniji žal kr nekaj. Je pa res da mogoče ti nisi med njimi. In po tovjem so oni isto upraivčeni do najboljše zaščitne obleke kot ti ali kot nekdo ki dela po 100+ int na leto.

Gelde na tvoj zadnji stavek predvidevam, da te obleke niso tipizirane po GZS?
Don't raise your voice, Improve your argument!
bwaz

Odgovor Napisal/-a bwaz »

Pero tvoje mišljenje je na ravni otroka, ki obiskuje vrtec!!! Si že kdaj delal v društvu prve kategorije, kjer mora društvo za svoj obstoj, tehniko, vozila, obleke,..... sam zaslužiti prenakateri denar, kateri je višjekategorijam mogoče položen v roke!!!!

Malo premisli preden kaj napišeš. Iz več tvojih izjav po forumu je moč razbrati, da si popolnoma nepismen (ali pa nočes biti) kar se gasilstva tiče!!! Pa poskrbi da bo tvoje društvo, ki je ne vem katere 3,4,5 kategorije letos ponovno kupilo najboljšo zaščitno obleko za vse gasilce, saj boste le tako lahko opravljali višjekategorizirano gasilstvo v vašem požarnem okolišu!!!!
Uporabniški avatar
Zbiljc
GE: Medvode
Kraj: Bojna linija

Odgovor Napisal/-a Zbiljc »

Boljše obleke za gasilce z več izkušnjami, ali boljše obleke za gasilce z manj izkušnjami? Standard EN je enak, lahko si razložim to tako, da gasilec, ki ima več izkušenj, ne potrebuje boljše obleke, ker pač ve do kje je "meja". Manj izkušen gasilec bi rabil boljšo obleko, ker nima dovolj izkušenj, in ga bo ta obleka bolje zaščitila...?
Da ne bo pomote, upam delat z eno in drugo ali tretjo obleko...
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
kaplar
GE: pgd žerovnica

Odgovor Napisal/-a kaplar »

Nekaj od prvokategornika: Kje paje kakšen GVC ki pelje celo tekmovalno desetino? In zakaj naj ne bi imeli pojma o nošenju IDA? Sam sem nosilec IDA že več kot deset let,poleg tega sem član PIGD ki ima kocesijo, pa določenim fantom iz prve kategorije bolj zaupam.Kar se pa notranjega napada tiče, začetni požar (npr.kuhinja) včasih pogasiš že z IDA in ročnim gasilnikom. Ko pa gori gospodarsko poslopje pa laufa dobra stara rosenbauerca (na kmetih nimamo hidranta vsakih 300m). Kaj pa ti v tem primeru pomaga GVC z 2500l ?
darko

Odgovor Napisal/-a darko »

Kaj pomeni boljša in kaj slabša obleka (ali barva, teža, poizvajalc,....)

Trdim da pretirana oz prekomerna zaščita gasilskih oblačil onemogoča pravočasno zaznavanje nevarnosti.
Ravno tako pretirana zaščita ob prometnih nesrečah in drugih manj nevarnih delih povzroča stres zaradi vročine (dehidracija, izčrpanost,....).

KOMFORT GASILCA !!!!

Tako da kolegi naredite kmečko oceno tveganja in za notranje napade uporabljajte res maksimalno zaščito, za prevoze vode pa jo ni potrebno. Ravno tako mislim da morajo poveljniki ustrezno urediti posredovanje (zaščitno opremo) ob raznih tehničnih posredovanjih.

In še enkrat: vodje naj poskrbijo da gasilci dobijo težko gorljiva podoblačila, ne pa da pod super lepo obleko gasilci nosijo naylon trenirke in srajce.

Darko
nosilec ida

Odgovor Napisal/-a nosilec ida »

Tudi mi smo prvokategorniki in se strinjam z vsemi, razen Perotom. Sem si vzel mal časa in pogledal slike vašsih intervencij, a vi se imate za neke "ase", poglej malo in pometi pred svojim pragom, slika je več kot 1000 besed. Tudi jaz bi rad stal v vrsti, ko ti bo Janez in gubina eno prisolila okoli ušes. No če boš še tedaj sploh stal.
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Leta 2007 sem po spletu okoliščin ob intervenciji na lastni koži preizkusil kvaliteto zaščitnih oblek. Takrat sem uporabljal Bristolovo obleko, staro kot peca, oranžne barve in iztrošeno, katero sta mi podarila Oskar in Nejč iz Maribora in sem jo vozil s sabo v svojem avtu. Med gašenjem se mi je vdrlo. Temperatura na ICU enoti se ni več prikazovala, na masko IDA je zapeklo saje in katran da ga ni več mogoče očistiti, vizir na Heros čeladi je popolnoma razpokal. Obleka je odigrala svojo vlogo in nisem utrpel niti lažje opekline.
Slabe pol leta zatem sva s kolegom iz poslopja, ki je bilo v celoti v ognju reševala živali v povsem navadni tipizirani zaščitni obleki. Brez posledic.

Danes imamo večinoma že vsi v naši enoti PBI obleke in prehajamo na njih. Smo 1. kategorija.

Razlika? Malo trpežnejše, boljša izdelava, malo boljša vodoodbojnost, bolj funkcionalen kroj in več žepov. To pa je tudi bolj ali manj vse. Nismo izbrali najdražjih ampak takšne, ki glede na frekvenco uporabe in kvaliteto izdelave še upravičijo nabavo v pogledu ekonomičnosti, kar ni zanemarljivo!

Gledano iz stališča varnosti se povsem strinjam s tem, kar je napisal Darko. Boljša obleka te lahko spravi v nevarnost!
Klasična tipizirana zaščitna obleka je povsem dovolj varna in bo zdržala vse, kar bo zdržal človeški organizem. Izjemnega toplotnega udara, ki bi ga recimo PBI obleka brez problema zdržala, pa ne bi prenesel tudi organizem supermana.

Druga stvar pa je funkcionalnost kroja, število žepov in vodoodbojnost ter kvaliteta izdelave pri nekaterih proizvajalcih.

Osebno menim, da bi GZS že zdavnaj morala prevetriti tipizacijo na tem področju in dovoliti več žepov, malo drugačne kroje ipd. Barva je lahko enotna. Bi pa morali sofinancirati vse obleke, ki imajo ustrezen EN standard, pa čeprav le v višini najcenejše tipizirane zaščitne obleke.

Žal je zaradi narave financiranja pa tudi deloma neiznajdljivosti PGD-jev pri iskanju sponzorjev velika razlika v opremi GE po Sloveniji. Vsi ne morejo imeti vsega, prav tako majhna občina ne more financirati 10 PGD-ev z najsodobnejšo in najboljšo opremo. Zato ne bluzite kako bi vsi morali imeti PBI obleke in ne vem kaj vse še. Je pa res, da kot prvo bi tekmovalna dejavnost ne bi smela biti prvenstvena naloga oziroma težnja v ngasilski organizaciji marsikje.

Prepucavanje glede kategorij ni na mestu, supergasilci ne obstajajo pa čeprav bi si jih kakšen uporabnik želel, ali se celo vidi v vlogi takšnega, recimo Pero. Lepo bi bilo, da se spustijo na realna tla, ker obstaja precej GE 1. kategorij, ki imajo več znanja kot marsikatera višjekategorizirana enota in bolj zahtevno območje posredovanja.

Dokler se bomo delili na prve in tretje pa četrte, na rumene in modre in na koncesionarje in reveže v bistvu slabega vodstva na GZS niti ne rabimo ker na nas nima vpliva. Dovolj škode si delamo že sami. Foruma ne beremo le člani ampak še kdo drug. Upam le, da tale tema ne bo pristala na Svet-u.
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

Hvala vsem za grožnje s silo.

No lepo, da se "vsi" strinjate, da je za sofinanciranje zadosti EN standard. Sedaj so volitve, boste lepo "vsi" volili in to vašo voljo prenesli naprej in pričakujem, da bo v naslednjem razpisu ta stvar že popravljena. Da ne bo spet kake slabe volje na foromu...
In potem bomo vsi veselo v najboljših zaščtinih oblekah z najsodobnejšimi vozili hodili na intervnecije, do konca svojih dni.....
Don't raise your voice, Improve your argument!
Jakc

Odgovor Napisal/-a Jakc »

Nekaj me zanima glede oblek, če imaš na intervenciji oblečeno obleko, ki ni tipizirana s strani GZS ima pa standard EN469 in da se na intervenciji poškoduješ ali pa se ti nekaj zgodi. Kako je v tem primeru s zavarovalnico ali ti bo krila zdravljenje in podobne stvari?

LP Jaka
Uporabniški avatar
gapi
GE: Lukovica
Kraj: Lukovica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gapi »

Jakc napisal/-a:Nekaj me zanima glede oblek, če imaš na intervenciji oblečeno obleko, ki ni tipizirana s strani GZS ima pa standard EN469 in da se na intervenciji poškoduješ ali pa se ti nekaj zgodi. Kako je v tem primeru s zavarovalnico ali ti bo krila zdravljenje in podobne stvari
LP Jaka
Seveda, saj če ima zavarovalnica vsaj malo zdrave pameti bo upoštavala veljaven standard, in ne tipizacijo oziroma znak GZS ki to ni.

Lep pozdrav!

Gašper Mav
http://www.gasilci-lukovica.si
Uporabniški avatar
gapi
GE: Lukovica
Kraj: Lukovica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gapi »

Aja pa še to ko prebiram to temo. Če prav razumem je razlika med dobro in slabo oblekov v tem, da je dobra edino tista iz PBI materiala, pa čeprav je popolnoma nefunkcionalna.

PBI material je precenjen, pa kot je napisal že Darko mogoče tudi nevaren. Zakaj. Ker, predvsem takrat ko je obleka nova, nudi večjo zaščito, celo tako, da je telo ne prenese več, kar lahko privede tudi do poškodb. Z leti PBI materialu ta zaščita pada in nekje po 5 leti pride na raven Nomex-sa ali celo pade pod nivo Nomex. Torej je nakup PBI oblek vsaj meni molo sporen??

Pred leti smo se, ko smo kupovali nove obleke kar nekaj časa odločevali kaj kupiti. Na koncu me je prevladalo mnenje, da je bistvena lasnost funkcionalnost, seveda ob primerni zaščiti. Res da so bile te obleke kar precej drage (za ceno ene mogoče dobiš dve ki so v široki prodaji), a tudi danes se ne bi odločili nič drugače.

Lep pozdrav!

Gašper Mav
http://www.gasilci-lukovica.si
Vrsho
moderator
moderator
GE: PGD Šentvid
Kraj: Šentvid pri Ljubljani

Odgovor Napisal/-a Vrsho »

Obleke... Nikoli končana tema in področje...

Pri tej temi me je zmotilo to, da skoraj vsi pišete, kako je PBI boljši od Nomexa. Kar je po mojem mnenju težko reči in preveč splošno primerjati. V prvi vrsti bi morali biti bolj natančni pri primerjavah. Zavedati se moramo, da obstaja PBI v več izvedenkah, enako velja tudi za Nomex. Večina nas pozna PBI Gold in PBI Matrix... Pa poznamo razlike med tem dvema materialoma? Kaj pa Nomex? Veliko oblek je izdelano iz Nomex Delta T ali Tough, na trgu pa se pojavlja še različica Comfort, Titan, Atlas itd. Kaj pa barva oblek? So vse rumene obleke iz PBI-ja, so vse modre obleke iz Nomexa? To je šele nekaj o zunanjih plasteh oblek. Kaj pa notranjost? Kakšne so lahko membrane? Kaj je s podlogami? Odpira se ogromno vprašanj. Odgovori nanje pa... Nekaj se najde na spletu na straneh proizvajalcev, nekaj nam povejo testi, nekaj pa so spet subjektivne ocene in izkušnje iz prakse.

Kot zanimivost kako boljši je PBI od Nomexa pa lahko napišem, da je na testih obleka iz materiala Nomex Atlas prekosila obleko iz materiala PBI Matrix. Če se sprašujete o ceni... Ja ta obleka iz Nomexa je dražja kot iz PBI-ja. Pa je razbit še en mit o tem, da je PBI zlo drag oz dražji...

Nazadnje bom omenil še kroje oblek. Mislim, da kar vsi proizvajalci oblek ponujajo za enak kroj obleke več različnih kombinacij materialov. Prav tako pa se je možno običajno skoraj povsod dogovoriti za dodatne žepe, zanke, karabine, ježke, zadrge in druge dodatke na oblekah.
Odgovori