UKW postaja na sistem ZARE

Včasih življensko pomemben del gasilske opreme.
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
tomser
GE: Pijava Gorica
Kraj: Pijava Gorica

Re: UKW postaja na sistem ZARE

Odgovor Napisal/-a tomser »

Tudi postaje Motorola in Kenwood omogočajo skeniranje na večih kanalih, vendar ni praktično za več kot 3 kanale.
Uporabniški avatar
Seko
GE: PGD Žetale
Kraj: Žetale
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Seko »

skeniranje je drugo kot pa sočasno spremljanje... namreč na teh wouxun postajah je mogoče spremljati dva kanala naenkrat, in ne skeniranje skozi skupino kanalov, kar bi naj pomenilo, da lahko sočasno poslušaš dva kanala., in ko oddajaš na enem, poslušaš tudi drugega... lp
Nejc Sakelšek - nejc@sakelsek.com
Operativni gasilec
PGD Žetale
Uporabniški avatar
Jacksy
GE: Mozirje
Kraj: Mozirje

Odg: Re: UKW postaja na sistem ZARE

Odgovor Napisal/-a Jacksy »

Seko napisal/-a:Najbolj se mi dopade pri teh kitajskih igračkah, je to da omogoča dual-band, se pravi sočasno spremljanje dveh kanalov. Ni več potrebe po dveh postajah.
Meni se pa ravno to zdi ena izmed slabosti takih postaj. Zakaj? Ti imaš na poslušanju dva kanala in ko te nekdo pokliče ne veš na katerem kanalu te kliče... In to lahko prinese več sitnosti kot prednosti. Ajde če je samo za poslušanje je to OK, ampak za resno delo pa je to prej ovia kot pa kaj resnega.

Jaz pogosto poslušam dva (radioamaterska) kanala hkrati, enega repetitorskega in en simplex pa me zmede na keterem kanalu je kdo klical pa čeprav se če dobro prisluhneš opazi razlika. Če pa si malo pod stresom intervencije ob večjem prometu pa je zmeda lahko še večja.

Moj predlog, bolje dve postaji zunanji majk od vsake postaje na svojem ramenu in težje bo zgrešiti.

Tudi sam si lastim Wouxuna KG UVD1P - kaj naj rečem super postajca, že ničkolikokrat mi je padla po tleh, plavala je že v vodi, nekaj časa ležala v snegu in razen nekaj risov ni posebnosti, no vsake toliko polotam kakšen zunanji mikrofon (pri meni so mikrofoni potrošnji material hehe - sploh prvi wouxunovi majki), pa enkrat sem malo pogledal in popravil ker sem imel neke težave z displejem.
Uporabniški avatar
b4d

Odgovor Napisal/-a b4d »

Seko napisal/-a:skeniranje je drugo kot pa sočasno spremljanje... namreč na teh wouxun postajah je mogoče spremljati dva kanala naenkrat, in ne skeniranje skozi skupino kanalov, kar bi naj pomenilo, da lahko sočasno poslušaš dva kanala., in ko oddajaš na enem, poslušaš tudi drugega... lp
Ko oddajas na enem ne bos slisal nic na drugem, ker ni full-duplex postaja, pri sprejemu si pa tudi omejen samo na en odprt kanal. Ce je signal na obeh, gre pac po sistemu prvi pride prvi melje.

Pa ko govorite o tem kako je dober nakup pa zelo uporabna, prosim definirajte tudi podrocje uporabe. Za gasilce trenutno kitajci se niso, razen za doma poslusat, to je zelo moderno.

Skeniranje na intervenciji je pa sploh neuporabno, dokler gre postaja skozi vse kanala ZARE je dovolj, da zgresis kak klic, dobro pustimo tu priority scan, ki ga vecina ne zna vklopit, sploh pa ko pici adrenalin na intervenciji.

PS: hehe Wouxun mikrofoni so razred zase, jest imam zdej ce rabim Kenwoodovega in dela kot spada :)
polo98

Odgovor Napisal/-a polo98 »

b4d napisal/-a:
Seko napisal/-a:skeniranje je drugo kot pa sočasno spremljanje... namreč na teh wouxun postajah je mogoče spremljati dva kanala naenkrat, in ne skeniranje skozi skupino kanalov, kar bi naj pomenilo, da lahko sočasno poslušaš dva kanala., in ko oddajaš na enem, poslušaš tudi drugega... lp
, ker ni full-duplex postaja, pri sprejemu si pa tudi omejen samo na en odprt kanal. Ce je signal na obeh, gre pac po sistemu prvi pride prvi melje.Ko oddajas na enem ne bos slisal nic na drugem

Pa ko govorite o tem kako je dober nakup pa zelo uporabna, prosim definirajte tudi podrocje uporabe. Za gasilce trenutno kitajci se niso, razen za doma poslusat, to je zelo moderno.

Skeniranje na intervenciji je pa sploh neuporabno, dokler gre postaja skozi vse kanala ZARE je dovolj, da zgresis kak klic, dobro pustimo tu priority scan, ki ga vecina ne zna vklopit, sploh pa ko pici adrenalin na intervenciji.

PS: hehe Wouxun mikrofoni so razred zase, jest imam zdej ce rabim Kenwoodovega in dela kot spada :)
Za full-duplex pa moraš imeti postajo VHF/UHF ne samo VHF ali UHF, tega pa zaenkrat gasilstvo nima pri nas. Večina je na VHf in nekaj malega na zare + na UHF.
Uporabniški avatar
b4d

Odgovor Napisal/-a b4d »

Full-duplex je socasen sprejem in oddaja na razlicnih frekvencah (vcasih tudi enakih), lahko sta kanala tudi oba VHF, frekvencni pas ne igra vloge tukaj. Full-duplex je naprimer en repetitor, sprejema na vhodni frekvenci, hkrati oddaja na izhodni.
polo98

b4d napisal/-a:Full-duplex je socasen sprejem in oddaja na razlicnih frekvencah (vcasih tudi enakih), lahko sta kanala tudi oba VHF, frekvencni pas ne igra vloge tukaj. Full-duplex je naprimer en repetitor, sprejema na vhodni frekvenci, hkrati oddaja na izhodni.
Ful duplex na enakih frekvencah? Pogovarjamo se o sistemu ZARE, kaj ne? Ostale službe pustimo.(Enkrat 20 let nazaj, smo še kot šmrkavci igrali na tiste telefončke, ki je res oddajal in sprejemal na isti frekvenci)
ZARE Ful- duplex repetitorja pa mislim, da še nima, vsaj v analognem načinu dela.

Drugače pa mobilna postaja FT 8800E je zakon. Ima Ful-duplex, crosband repetitor in še mnogooo funkcij. Ne vem zakaj se teh postaj ne uporablja v zare, no saj ta postaja ni edina,ki to omogoča.
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Kupili bi pač nekaj postaj, saj jih imamo kot enota premalo. Lahko daš napadalcem, potem pa še poveljnik, pa smo skoraj zaključili.
Uporabniški avatar
gubina
Kraj: LJ-okolica

Odgovor Napisal/-a gubina »

Gost napisal/-a:

Kupili bi pač nekaj postaj, saj jih imamo kot enota premalo. Lahko daš napadalcem, potem pa še poveljnik, pa smo skoraj zaključili.
kitajčke na moreš dati napadalcem, ker ti jo bo hudič vzel.držite se preizkušenih postaj, ki vzdržijo pogoje pri gasilstvu :!: :!: :!: ostalim pa daj kar želiš.
ni mi pa jasno, da nimate takih zadev urejenih na ravni domače GZ.
di-du-di-du
aznidaric

Odg: UKW postaja na sistem ZARE

Odgovor Napisal/-a aznidaric »

Lep pozdrav!

Sam sem lastnik wouxun UVD1P. Postajica je kar dobra. Sprva, ko sem gledal, da ima sprejem na dveh frekvencah hkrati, sem si mislil, "super poceni postaja za poveljnika". Vendar sem kasneje ugotovil; da ta "full duplex" pomeni tehnologijo, ki jo pri Wouxunu imenujejo TDR (tipka). To pomeni, tako kot je že bilo omenjeno, kdor prvi pride, prvi melje. Poslušaš samo en kanal Nadalje pri vklopljenem TDR-ju opažam okrog sekunde dolg zamik začetka sprejema. To je tudi nepraktično. Nadalje, kot so omenili kolegi, je nepraktično, ker ne veš, na katerem kanalu je bil sprejem (A ali B). Problem še se pri tej postaji poveča, ker ti za sprejem sveti ista LED-ika. Zanima me če ima UVD6 te zadeve kaj bolj pošlihtane?
Strinjam se pa, da je treba dati napadalcem konkretne in preverjene postaje. Namreč kitajci dostikrat pri svojih izdelkih ne uporabijo kakovostnih in preverjenih materialov (izkušnje glede drugih izdelkov), vendar jih trg počasi uči. Sicer pa sem mojo postajo na zadnji odvrgel v blato, pa ni bilo nobenega problema.

P.S. Full duplex je v praksi, da se ti pogovarjaš z nekom, kot po telefonu oz. v živo. Za to pri analognih radijskih komunikacijah rabiš dve frekvenci, ki sta ponavadi nekaj sto kiloherzov odaljeni. Po možnosti čimveč, zato dostikrat uporabijo VHF/UHF. Ena za oddajo, druga za sprejem, tako da dela sprejem in oddaja istočasno.
polo98

Za zamik sprejema si preberi navodila, pa bo postaja takoj reagirala :D
Full Duplex v gasilstvu ne pride v poštev, ker na UHF-ju ne delate (razen tisti ki še imate zraven ZARE+)

Ah kaj nakladam, saj sem že vse napisal tu in tam 8)
Uporabniški avatar
gubina
Kraj: LJ-okolica

Odgovor Napisal/-a gubina »

PONOVNO,kaj za hudiča rabite tolko frekvenc,tolko poslušanja, pa vrivate RADIOAMATERSKE postaje v gasilerijo, ki sploh niso primerne za pogoje dela v gasilstvu!!kdo posluša tolko čvekanja med intervencijo,razen poveljujočuih???gasilci operativci nimamo časa čvekati po zvezah razen če se kaj porebuješ!!!ni mi jasno kdo ima tolko časa resnično na intervenciji za vse to, dejte me razsvetliti :!: ZARE sistem takšen kot je zadostuje popolnoma dovolj!postaje so temu ustrezne in to je to!
Zadnjič spremenil gubina, dne 2. November 2012, 15:21, skupaj popravljeno 1 krat.
di-du-di-du
polo98

gubina napisal/-a:PONOVNO,kaj za hudiča rabite tolko frekvenc,tolko poslušanja, pa vrivate RADIOAMATERSKE postaje v gasilerijo, ki sploh niso primerne za pogoje dela v gasilstvu!to!

Se strinjam.
Ker so radioamaterske postaje prezahtevne, imajo preveč opcij na razpolago...
nemirovc

Odgovor Napisal/-a nemirovc »

Pozdravljeni. Imam postajo baofeng uv5r in sem z njo zelo zadovoljen, vodil sem z njo že kar nekaj intervencij in nimam pripomb. me pa samo zanima ali pozna kdo koga da bi mi jo sprogramirau na sistem zare??

Lp tomaž
Uporabniški avatar
Seko
GE: PGD Žetale
Kraj: Žetale
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Seko »

tomaž... nekak začetek in konec tvojega posta ne greta glih skup... kako si lahko vodil intervencije, brez da bi mel postajo na ZaRE frekvencah?
Nejc Sakelšek - nejc@sakelsek.com
Operativni gasilec
PGD Žetale
Odgovori