Požar Maribor - center mesta

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
agorenja
GE: Slov. Konjice

Odg: Požar Maribor - center mesta

Odgovor Napisal/-a agorenja »

No sedaj se še pa morm jas vključiti v debato, ker sem sam bil priča tej intervenciji in sem kar nekaj časa bil tam in si ogledooval stvari(žal mi je da nisem slikal). Ko so prišli gasilci požar še ni bil zelo razširjen, ne trdim da so krivi gasilci da se je razširil v ostrešje ampak gasilci po mojih podatkih niso našli izvora ognja. V vsem času ko sem bil tam nisem videl niti enega gasilca ki bi vzel termo kamero, in šel pregledat območje. Zgleda da če si poklicen "zavohaš" kje je požar. Resnično me je tudi zmotilo da so nekateri POKLICNI imeli nepopolno osebno zaščitno opremo, hodili so samo z jakno. Pa resnično nevem zakaj so rabili toliko časa da so odstranili kritino !?
kr en

Odgovor Napisal/-a kr en »

darko napisal/-a:Oskar!
V medijih je objavljeno:
"Požar je po ocenah policije povzročil za najmanj 400.000 evrov škode, v to pa ni všteta škoda, ki jo je v nižjih nadstropjih zaradi gašenja povzročila voda."
Mene resno zanima a so jo transportirali v zgornje nadstropje z B/C cevmi in ali so uporabljali kaj drugega kot klasične ročnike in gašenje z vodo (klasika)?

Darko
Dragi darko

Si se ti kdaj vprašal mal glede medijev, kaj napišejo in kar je res in kako je bilo dejansko stanje na samem prizorišču???
Kak pa se je voda transportirala v višja nadstropja, pa v tem zdaj res nima veze in pomena
Je bla voda, tam ko je mogla bit za gašenje???
No te pa mi prosim zdaj lepo povej, ker vidim in opažam da si pravi gasilski strokovnjak.
Povej mi kaj je za tebe klasični ročnik???
Komaj čakam, na tvoj odgovor

lp
kr en

Odgovor Napisal/-a kr en »

agorenja napisal/-a:No sedaj se še pa morm jas vključiti v debato, ker sem sam bil priča tej intervenciji in sem kar nekaj časa bil tam in si ogledooval stvari(žal mi je da nisem slikal). Ko so prišli gasilci požar še ni bil zelo razširjen, ne trdim da so krivi gasilci da se je razširil v ostrešje ampak gasilci po mojih podatkih niso našli izvora ognja. V vsem času ko sem bil tam nisem videl niti enega gasilca ki bi vzel termo kamero, in šel pregledat območje. Zgleda da če si poklicen "zavohaš" kje je požar. Resnično me je tudi zmotilo da so nekateri POKLICNI imeli nepopolno osebno zaščitno opremo, hodili so samo z jakno. Pa resnično nevem zakaj so rabili toliko časa da so odstranili kritino !?

Lepo to,da si se vključil v debato, ker rabimo take, ko se dela tukaj pametne in pride sredi akcije in si upa, take neresničnosti pisat. Še dobro, da si bil te vsaj nekaj časa tam in vsa čast, da vidiš in opaziš vsako malenkost med tolkimi gasilci, kaj je kteri imel in nosil. Upam, da te kdaj spoznam in ti čestitam.
Glej drugič se prvo prepričaj o vsem, potem pa piši.
Uporabniški avatar
denistop
GE: Prepolje
Kraj: Prepolje

Odgovor Napisal/-a denistop »

Kaj čemo pač nikoli ni nikomur nič prav. Saj prav da ste taki, je nam ste smešni in zabavni.
1. ne veste kaj je gorelo (ugibajte - velja za bistroumneže).
2. bili sta dve termokameri
3. darko - Kaj prej potegneš v peti štuk? Klasiko (B do trojaka potem C) al VT (nepiro)?
4. gasilec brez spodnjega dela je bil voznik.
5. ....... pa milomater mi ni več za pisat......

Ubogi Perica, tebe bi pa res rad v živo srečal, tak na kaki pijači. Da vidim tvoje "divno" znanje o gasileriji.

Zadost zaenkrat.

lp
Uporabniški avatar
gubina
Kraj: LJ-okolica

Odgovor Napisal/-a gubina »

res žalostno, da niti ena debata ne poteka normalno, vse se prelevi v tabor normalnih in tabor pametnjakovičev ter provokatorjev.
najbolje, da se tema ukine in naj se povzema po podatkih novinarjev in mimoidočih ter seveda pametnjakovičev, ki vse vejo in znajo :!: [-o<

namesto komentarjev prisotnih na intervenciji se moramo ubadati z takimi blesarijami.namesto, da bi se kaj naučili ali priučili in pobrali tako dobro kot slabo kot neko izkušnjo vseh nas in za nas.
di-du-di-du
DLK 23-12

Odgovor Napisal/-a DLK 23-12 »

3. darko - Kaj prej potegneš v peti štuk? Klasiko (B do trojaka potem C) al VT (nepiro)?
Lep pozdrav!

Tukaj me zanima kot gasilca (in ne provokatorja) kako ste posredovali? Prosil bi, da odgovor podate tisti, ki ste bili tam kot gasilci na intervenciji in ne kot "gasilci-inšpektorji". Hvala za razumevanje in brez zamere.

Po mojem skromnem teoretičnem mnenju bi uporabil klasični cevovod položen s cevno košaro. B cev do trojaka pred zgradbo, in nato s cevnimi košarami v zgradbo nazgor s cevmi C. Na koncu pa seveda turboročnik.

VT cevi na navijaku ne bi uporabil zaradi omejene dolžine (cca 50-60 m), kljub temu da je možnost podaljšanja...

To je pač moje skromno mnenje na podlagi mojega znanja...

1. Zanima kako ste gasili iz ALK (na eni od slik na 24ur se vidi gašenje iz košare ALK)?
2. Ali objekt ima suho hidrantno omrežje?
3. Ali so kakšne težave povzročale nizke tmeperatue (če je sploh bilo pod 0 Celzija)
4. Kako se je izvajalo prezračevanje?

Moj namen ni provokacija, ampak radovednost/znanjaželjnost, ker pač ne vem vsega o gasilski taktiki...

Lep pozdrav in hvala za odgovore!
Uporabniški avatar
denistop
GE: Prepolje
Kraj: Prepolje

Odgovor Napisal/-a denistop »

Gubina tudi meni je žal foruma za takše debate.

DLK23-12:
Uporabili smo B, nato C z Turbo ročnikom. V stavbi ni bilo nobene H omrežja.
Na košaro zmeraj namestimo monitor, saj imamo tako lažje dostop do ventila za C napadalno linijo, pa tudi uigrani smo tako da nameščamo v vsakem primeru top, če ga potrebujemo al ne (od viška glava ne boli).
Nizke temperature niso povzročale težav.
Prezračevanje: spodaj pri vhodu en izpihovalnik, potem pa še en pred stanovanjem.

Upam da si zadovoljen z odgovorom.
LP
Uporabniški avatar
man 14.284
Kraj: Zgornja Bistrica

Odgovor Napisal/-a man 14.284 »

Vsi ki smo že kdaj posredovali na kakšni intervenciji takšnega obsega vemo, da brez napak pač ne gre. Vsaka int. je nekaj posebnega in ne da se jih "napamet" naučit.
Glede na dejstva da ni bilo resneje poškodovanih požar pa je pogašen moramo samo čestitat posredovalcem za dobro opravljeno delo. Pohvale za vso tehniko ki je bila na kraju ter za posredovanje prostovoljnih GE mislim, da so se glede na dopoldanski čas odlično odzvali!
Uporabniški avatar
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
Kraj: Malečnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Oskar »

denistop napisal/-a: 5. ....... pa milomater mi ni več za pisat......
lp
napiše se: pa milomilomatr ... :D

Kot vidite se da debata peljati tudi tako, kot se je sedaj razvila. Pripomnil bi še to, povdarjanje, da je intervencija trjala 10 ur je brezpremetno. Na Komnu smo gasili 7 dni, pa kaj ? vsak požar potrebuje svoj čas. Mar bi bilo bolje da traja intervencija 1 uro in je nekdo na tleh, na betonu ! bemti ... :evil:
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
DLK 23-12

Odgovor Napisal/-a DLK 23-12 »

Uporabili smo B, nato C z Turbo ročnikom. V stavbi ni bilo nobene H omrežja.
denistop, hvala za hiter odgovor.

Edino zanima me, še če ste za polaganje cevi uporabili cevne košare?

Kot sem lahko zasledil nekoč v neki mislim, da nemški literatrui, so cevne košare fantastičen kos opreme za polaganje tlačnih cevi po stopniščih višjih objektov ali na daljše razdalje.
To je pač samo moje teoritčno mnenje, ker sem te cevne košare videl samo od daleč, sem pa nekoč izvedel da so dobre za takšno polaganje cevi, kot so stopnice v visokih objektih.

Pa še to me zanima, kako je bilo z dostopom na mesto požarišča?

Iz slik se vidi veliko večjih gasilskih vozil, pa me zanima kako je bila sitaucija takrat (če so bile na poti ovire kot so avtomobili, cvetličniki... in ostale "mestne nadloge")

Lep pozdrav in hvala za odgovore!
Uporabniški avatar
Suban
GE: Sečovlje

Re: Požar Maribor - center mesta

Odgovor Napisal/-a Suban »

politično soočenje. veliko provokacij, uporabnega malo.

o intervenciji bi morali prvo govorit tisti, ki so tam posredovali, ne pa prvo vsi ostali kar tako na prst.

lp
A. Suban
Uporabniški avatar
saxtenor3

Odgovor Napisal/-a saxtenor3 »

Že dolgo se nisem oglasil in me že nekaj časa spet srbi jezik. Zaradi takih komentarjev sem že pred lepim časom nehal obiskovat ta forum ker na koncu nisem nikoli izvedel bistva intervencije. Po dolgem času se spet obrnem na forum in glej ga zlomka - še slabše. Mislim, da je ponovno čas da ga za nekaj časa zapustim...
Ni lepšega občutka kot da nekomu rešiš življenje......
Uporabniški avatar
Pero

Odgovor Napisal/-a Pero »

No ker ste me sprovocirali:
- koliko časa je minilo od prihoda na kraj do odstranitve prvega strešnika? Kdo se je vozil gor in dol po ALK in samo slikal ter "ocenjeval" situacijo v prvih urah.
- koliko vode ste zlili na objekt ? (vem da so bili problemi s podom v mansardi, ampak s slik se lepo vidi "kaj ste zalivali")
- točno se da razbrati, da je bil dogodek javljen dovolj hitro, požar pa je ob prihodu na kraj bil v začetni fazi razvoja.
- zaščitna oprema posredovalcev na strehi (varovanje - dela na višini) + število posredovalcev na strehi?
- zaščitna oprema nasploh. Pohvalil bi prostovoljce, ki so bili vsi nasplošno opremljeni kot se šika. Poklicni pa so hodili naokoli v delovnih uniformah, nekateri s šilt kapami brez nikakršne zaščitne opreme, direktno pod objektom kjer so kasneje odmetovali strešnike. Za tak požar verjetno niste imeli "preveč" moštva, ki bi ga lahko uporabljali za logistiko da se šeta okoli ( glede na število aktiviranih društev in opreme na kraju), sploh pa ne v takšni "zaščitni" opremi. Če kdo, bi morali biti poklicni vzor vsem ostalim, in ne mi sedaj razglabljati zakaj potrebuje strojnik popolno zaščitno opremo, ker to velja za vse.
- koga je odpeljal NMP ?
- kdaj in kako je bilo izvedeno aktiviranje dodatnih enot ?

Ne pravim, da je bila intervnecija katastrofalna, daleč od tega. Samo ne mi govorit, da ste posredovali optimalno in primerno strokovnim izkušnjam, ki bi jih naj imela 2. največja poklicna enota v Sloveniji. Se strinjam da brez napak ponavadi ne gre, to vam nihče ne očita. Očitam vam direkne napade na mojo izjavo, kot da ste posredovali kot "supermeni", vendo popolnoma pravilno in optimalno. Že sam odnos do te teme in odgovori povedo vse. Nihče od prisotnih ni napisal nič konkretnega, iz česa bi lahko ostali ki jih to zanima pridobili dodatne izkušnje ob posredovanju v podobnih intervencijah in bi se tako naučili kaj koristnega. Preprosto se vidi, da ko vam nekdo stopi na žulj samo lajate. Važno je samo "kdo provocira" in da se skregamo do konca. Če je to namen tega foruma, potem je to moj zadnja objava v tej temi, pa se kregajte naprej kakor želite.

lp
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabniški avatar
gasilec 45
Kraj: MARIBOR

Odgovor Napisal/-a gasilec 45 »

lp. če že"niso"kolegi iz jzzpr posredovali optimalno -kapo dol čaj pa skuhajo ziher najboljše med vsemi enotami najboljše :D
gost 2011

Odgovor Napisal/-a gost 2011 »

Pozdravljeni!
Pero je požar opazoval in kot gasilec verjetno videl tudi napake. Zakaj je sedaj tako slabo okarakteriziran, če pa v odgovorih prisotnih na intervenciji ni ravno zaznati neke prepričljivosti.
Takšnih požarov ni v šoli, izkušeni gasilci so v glavnem upokojeni ostali pa se bolj brigajo za potapljaštvo - se bolj splača. Sicer pa bo ta požar verjetno deležen kakšne analize, vsaj zaradi poučne narave.
Zaklenjeno