Arhiviranje starih slik in dokumentov

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kraj: Nekje na poti...
Kontakt:

Arhiviranje starih slik in dokumentov

Odgovor Napisal/-a Gregor K. »

Ima kdo med vami kakšne izkušnje kako bi se obnovile oziroma zaščitile stare fotografije? Sem namreč ponosen lastnik kar lepe zbirke fotografij iz let okrog prve svetovne vojne, pa vse do začetka druge. Slike bom tako ali tako dal reproducirati, oziroma ponovno narediti iz obstoječih, ampak bi seveda zelo rad zaščitil originale pred bledenjem.

Upam, da mi bo to uspelo v doglednem času in takrat bom tudi na forumu objavil nekaj slik, ki znajo biti zelo zanimive!

Sicer bi pa namesto nitja Volitve in kongres 2003 (ali pa kar novo) kazalo odpreti nitje Zgodovina naših gasilskih organizacij...

Lep pozdrav!
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabniški avatar
pes
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pes »

Gregor, daj jih luminirat. Upam, da poznaš ta postopek, če ne pa reči pa ti ga bom razložil.
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kontakt:

Beni čist po pravici povedano pojma nimam. Daj razloži, pa tule na forumu, mogoče bo še komu drugemu koristilo.

Hvala!

Uporabniški avatar
pes
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pes »

Ja moram se popravit---laminator.

To je naprava, ki ima v sebi dva valja,ki se zagrejeta na določeno temperaturo.Pri tej napravi, ko jo kupiš dobiš zraven tudi folije.

Npr: da hočeš laminirat list

Vklopiš laminator, vstaviš list v folijo, katera je za kak centimeter večja od A4 lista in vstaviš v aparat. Folija je odprta na treh straneh na eni pa je zalepljena. Ko vstaviš v aparat vstaviš najprej zlepljeni del in nato si ta valja samavlečeta folijo naprej ter jo sproti zapečeta. Sam postopek traja cca. 15s.

Ja tak način so izdelane (vsaj moja) študentska izkaznica.

Cena: Giba se okoli 30.000 Sit so pa potem precej drage folije.Mislim, da jih dobiš nekaj zraven že pri nabavi ampak ne vem količine.
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kontakt:

No, ta zadeva mi je poznana, nisem pa vedel da se ji tako reče :oops:

Jaz sem eno ali dve fotografiji od mnogih ki jih imam iz 1.sv. vojne uredil pribvližno tako, s tem, da sem ju enostavno prelepil z prozorno folijo, ki je namenjena ovijanju zvezkov oziroma knjig.
Ne vem kako trajna bo zadeva.

Sicer pa sem se odločil da bom dal slike ponovno izdelati v nekaj kopijah, originale bom pa nekako restavriral na opisani način.
To predstavlja namreč za naše društvo izredno veliko vrednost, kot tudi za širše območje...

Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Najbolje bo, da prej povprašaš v kakšnem foto studio, da ne bo vsa stvar izpadla tako kot restavriranje Mr. Beana.
Uporabniški avatar
JozeR
Kraj: Zagorje ob Savi

Odgovor Napisal/-a JozeR »

Laminiranja nikakor ne bi predlagal, ker je vprašanje, kako stari foto-materiali prenesejo segrevanje prek 100 stopinj Celzija. Lahko ti povsem porumeni. Govorim na pamet, pa vendar...
In s tem bi po mojem dosegel le zaščito pred prahom. Bledenje zaradi UV svetlobe bi se nadaljevalo - sicer rahlo počasneje zaradi plasti folije, ki bi zadržala nekaj žarkov.
Pa še ne vem, kako bi skozi luminator spravil kakšne pol centimetra debelo fotografijo. Vsaj jaz imam eno staro, ki je debela približno toliko...

Za ohranitev bi se lahko obrnil po nasvet na Zavod za varstvo kulturne dediščine (http://www.zvkds-slo.si), kjer so zbrani restavratorji. Restavratorski oddelek imajo tudi v Narodni galeriji (http://www.ng-slo.si). Morda bi vedeli kaj o ohranjanju povedati tudi na srednji šoli za fotografijo v Ljubljani, na Akademiji za likovno umetnost (ki "vzgaja" restavratorje) ali pa resnično kakšen star fotografski mojster.

Sicer pa bodo fotografi seveda predlagali reprodukcijo, ker s tem zaslužijo...

Če sem kaj pomagal razmišljati...

Na pomoč,
Jože
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kontakt:

Peter ne boj se, ne bo izpadlo kot restavriranje mr. Beana :shock: :?

Jože hvala, zelo si pomagal!

Uporabniški avatar
Peter
Upravnik
Upravnik
GE: Zabreznica
Kraj: Breznica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Peter »

Saj se spomniš, ko je Bean kihnil na sliko, jo potem obrisal z robcem, na katerem je bilo črnilo, ki ga je poskušal odstraniti z razredčilom, pa je slika začela izginjati ...

Hotel sem povedati, da dober namen še ni zadosti, da bi se fotografije obdržale. Pri nas smo v domu našli veliko škatlo fotografij, ki so bile izredno dobro ohranjene. Prišli smo na idejo, da malce popestrimo prazne stene našega doma. Fotografije smo namestili v okvirje, čez dali steklo in jih obesili na zid. Gor so visele bogvedi koliko časa, ko je nekomu padlo v oči, da s slikami nekaj ni v redu. Glej ga zlomka. Fotografije je načela plesen, ki se je širila z zadnje strani. To je naredila tako neopazno, da je sploh nismo opazili, dokler ni prišla skozi fotografijo. Samo srečnemu naključju gre zahvala, da smo na zunanje stene obesili slike iz 60-tih in 70-tih let, za katere bo verjetno še moč najti negative.
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kontakt:

Ja, tega se spomnim :lol:

No, jaz bom v dom dal izključno reproducirane stvari, danes sem govoril z mizarjem, omara je že skoraj gotova, okrog Božiča jo dobimo :D

Uporabniški avatar
BraneS
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BraneS »

Kaj pa sodobna računalniška tehnologija. Slika se lahko skenira, retušira s programom za obdelavo in se nato naredi kopija pri fotografu, ki ima digitalni fotolaboratorij. Original je tako nepoškodovan, kopija pa je včasih lahko boljša od originala. Treba si je samo vzeti nekaj časa. Osebno vse stare slike skeniram in hranim za kasnejšo uporabo. Vse današnje publikacije se itak postavljajo strojno in rabiš digitalne fotografije.
Znanje je največji zaklad, a na žalost ga moramo vse življenje negovati.
umetna_bradavička

Odgovor Napisal/-a umetna_bradavička »

nikar NE SKENIRAJ ...
imam tudi el kup starih slik ... iz prve svetovne vojne ... in ko se eno poskusil skenirat je počrnela in sedaj izgleda kot da bi bila prežgana !
Rafter
moderator
moderator
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Rafter »

umetna_bradavička napisal/-a:nikar NE SKENIRAJ ...
imam tudi el kup starih slik ... iz prve svetovne vojne ... in ko se eno poskusil skenirat je počrnela in sedaj izgleda kot da bi bila prežgana !
Dober nickname si si izbral, ni kaj rečt... :stupid:
marjan j

Odgovor Napisal/-a marjan j »

Če te zanima lamiranje fotografij lahko prineseš eno sliko pa boš videl kako izgleda! :shock:
marjan j
Uporabniški avatar
Gregor K.
moderator
moderator
Kontakt:

Marjan hvala!
:D

Odgovori