POSEBNA PRAVILA GASILSKE SLUŽBE

Vse kar je povezano z organiziranostjo gasilstva in predpisi
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Miller

POSEBNA PRAVILA GASILSKE SLUŽBE

Odgovor Napisal/-a Miller »

Malo sem bral ta posebna pravila gasilske služe in prišel do zanimivega vprašanja.
V 4.43 piše

4.43 Splošna izobrazba

Za opravljanje funkcij poveljnika, namestnika in podpoveljnika PGD je potrebna najmanj V. stopnja izobrazbe. V primeru, da poveljnik svoje delo opravlja poklicno, mora imeti izobrazbo najmanj VI. stopnje.

Kar pomeni če nekdo kandidirati za eno od teh funkcij mora imet to splošno izobrazbo. =D>
Ampak v 9.4 členo piše pa tole (Čisto na koncu) :shock:

9.4 Uporaba določb o splošni izobrazbi

Določbe točke 4.43 Posebnih pravil gasilske službe prostovoljnih gasilcev o zahtevani splošni izobrazbi se uporabljajo za gasilske vodje, ki so si strokovno gasilsko izobrazbo pridobili po dnevu objave teh pravil.

Kaj hudiča to pomeni.???
Da pravilo 4.43 ne velja za tiste, ki so že na teh funkcijah in bodo ponovno kandidirali za to funkcijo.

A je komu kaj več jasno.

LP
MartinV

Odg: POSEBNA PRAVILA GASILSKE SLUŽBE

Odgovor Napisal/-a MartinV »

Miller napisal/-a: Kaj hudiča to pomeni.???
Da pravilo 4.43 ne velja za tiste, ki so že na teh funkcijah in bodo ponovno kandidirali za to funkcijo.

A je komu kaj več jasno.

LP
Pozdravljeni!

To pomeni, da v primeru, da je nekdo že na določeni funkciji in ponovno kandidira, ne potrebuje izpolnjevati pogojev iz 4.43 točke.

Lep dan še Naprej!

Martin
Miller

Hvala Martin.
Rabil sem samo potrditev tega.

Pred kratkim smo mel debato o teh pravilih in moja trditev je bila, da si stara garda, na ta način le ščiti hrbet, da lahko ostaja na funkciji vse do penzije. =D>
Ne zdi se mi pa to prav, da če je bil zakon spreje, naj velja za vse, ne pa da za enega velja, za drugega pa ne. [-X
S tem le dokazujemo, da smo še 100 let od demokracije in upoštevanja enakosti. Na ta način nismo vsi enaki. #-o
To se lahko dogaja le pri nas gasilcih. [-o<

Bravo gospoda na gasilski zvezi.Naprej napišete člen pravilj, nato pa ga zaradi pritiska gasilskih veljakov negirate. =D>

PS.
Zaradi takšnih in podobnih anomalij, gasilci odhajajo iz naših vrst.
RomanB
GE: PGD Repnje-Dobruša
Kraj: Vodice
Kontakt:

Re: POSEBNA PRAVILA GASILSKE SLUŽBE

Odgovor Napisal/-a RomanB »

Kaj pa je narobe? V društvih si pa res težko ščitijo hrbet. Saj zato pa imamo volitve. Je pa res, da bo težko drug poveljnik, če le en kandidira...
Uporabniški avatar
alc33
Kraj: NorthEast

Odgovor Napisal/-a alc33 »

Točno tako.

Če imaš predpisano (gasilsko in splošno) izobrazbo, na volitvah predstavi svoj načrt in če bo boljši od sedanjega poveljnika verjamem, da boš izvoljen.

Lp.
Flying isn't dangerous. Crashing is what's dangerous.
Uporabniški avatar
toma
Kraj: Mežica

Odgovor Napisal/-a toma »

Če kdo misli ,da v PGD-jih čakajo kandidati za poveljnike kar v vrstah se močno moti ,časi so drugačni in odgovornosti velike ,zato bi dejal: pogum v roke in kandidirat , pa peljat društvo k zmagam naproti.
Gasilec znanja ne proda , ampak ga podari.

NA POMOČ !
jmiro

Odgovor Napisal/-a jmiro »

Predvsem pa je zahtevana V. stopnja izobrazbe za poveljnike v PGD-jih 1. kategorije nerealna. Sicer je res, da so si omenjena društva po požarni obremenitvi in velikosti požarnih območij zelo raznolika, vendar je treba dati možnost tudi tistim operativnim gasilcem, ki imajo vodstvene in organizacijske sposobnosti!?

L.p. Miro
kmhslo

Odgovor Napisal/-a kmhslo »

kakšna pa je zahteva po činu za namestnika poveljnika in podpoveljnike ? ker jaz je nisem zasledil, razen kakšno splošno izobrazbo naj imajo ...
RomanB
Kontakt:

I. in II. kategorija gasilski častnik, III. in višje pa višji gasilski častnik.
Miller

RomanB
Ali mogoče veš kdo mi to lahko uradno potrdi. V mojem društvu je povelnik imenoval novega podpovelnika z činom gasilskega častnika kljub temu, da je zahtevek za III. kategorijo višji gasilski časnik .

4.42 Gasilska strokovna usposobljenost
Za opravljanje gasilske službe morajo imeti gasilski vodje in njihovi namestniki
naslednjo temeljno strokovno usposobljenost :
• gasilec: cin »gasilec«,
• vodja skupine: cin »višji gasilec«,
• vodja oddelka: cin »nižji gasilski castnik«,
• vodja voda: cin »gasilski castnik«,
• poveljnik PGD I. in II. kategorije: cin »gasilski castnik«,
• poveljnik PGD III. in višje kategorije: cin »višji gasilski castnik«,
• obcinski poveljnik: cin »višji gasilski castnik«,
• poveljnik GZ: cin »višji gasilski castnik«,
• regijski poveljnik: cin »višji gasilski castnik«,
• poveljnik GZS: cin »visoki gasilski castnik«.

Pritožil sem se na upravni odbor, ki pa mi je pritožbo zavrnil.
Zato rabim uradno potrditev, da se za III. stopno, za podpovelnika zahteva "Višji gasilski časnik"
Meni je zgoraj napisani člen popolnoma jasen, saj piše lepo "gasilski vodje in njihovi namestniki" kar velja za podpovelnika, namestnika povelnika in vse ostale funkcije pomočnika povelnika za IDA.....
Vsem tistim, ki berete tole naj povem, da nimam želje postati podpovelnik, ampak imam dovolj ljudi, ki mislijo, da lahko delajo kar hočejo.
Posledica te odločitve se je že poznala v zadnji intervenciji. (Polom na celi črti)
Uporabniški avatar
Zbiljc
GE: Medvode
Kraj: Bojna linija

Odgovor Napisal/-a Zbiljc »

Marsikaj v gasilstvu ni urejeno, tako kot piše v teh papirjih, ki jih pišejo, pa bomo za to tudi zapenjal? Nima smisla. Sploh, če želimo, da se prostovoljno gasilstvo ohrani. Če bo tako, marsikoga potem ne bo več v gasilski dom...
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
RomanB
Kontakt:

To je določeno v PPGS, ki so uraden dokument in naj bi se ga tudi spoštovalo, čeprav... Če imaš dostop do Vulkana ti pod Organizacijo tudi piše sestavo gasilske enote in zahteve za vodjo posameznih sklopov. Če resno misliš, da omenjeni ni primeren za ta položaj, potem je verjetno pametno, da se temu res upreš. Lahko počakaš do občnega zbora, saj se bodo zdaj namestnik poveljnika tudi volil (očitno pa kar celotno poveljstvo) in tam izpostavi problem o gasilski izobrazbi.
Uporabniški avatar
Zbiljc

Odg: Re: POSEBNA PRAVILA GASILSKE SLUŽBE

RomanB napisal/-a:To je določeno v PPGS, ki so uraden dokument in naj bi se ga tudi spoštovalo, čeprav... Če imaš dostop do Vulkana ti pod Organizacijo tudi piše sestavo gasilske enote in zahteve za vodjo posameznih sklopov. Če resno misliš, da omenjeni ni primeren za ta položaj, potem je verjetno pametno, da se temu res upreš. Lahko počakaš do občnega zbora, saj se bodo zdaj namestnik poveljnika tudi volil (očitno pa kar celotno poveljstvo) in tam izpostavi problem o gasilski izobrazbi.
Tudi v kategorizaciji gasilskih enot piše, katere avtomobile morajo enote imeti... Pa jih imajo?

Če so pač intervencijo "zaj...", kako to, da niste drugi prevzeli vodenja, če ste videli, da njihovo vodenje ni uspešno? Nalašč? Sicer nisem zagovornik, da naj vodi inztervencijo vedno višji po činu, saj precej prinese praksa ali pa drugačno specifično znanje posameznika, ampak, v tem primeru bi lahko prevzeli vodenje višji po činu... :oops:
Kar se govori za mojim hrbtom, je vzpodbudno, saj so tisti, ki govorijo, vedno vsaj korak za menoj
Miller

Hvala vama za sugestije.
Zbiljc glede tvojega ugotavljanja imaš sigurno nekaj prav. Problem pa nastaja tam, ko za nekoga pravila veljajo 100%, drugim, ki pa lezejo vodstvu nekam, pa ta pravila ne veljajo. Zaradi tega je iz našega društva odšlo že več kot 20 članov. Članstvo nam iz leta v leto strmo pada. Kaj ti pomaga lep dom, nov avto v garaži, če pa nimaš gasilcev za v njega.
Pravila gasilske službe so bila napisana z namenom, da ne pride do anarhije v društvih, ko nekateri zganjajo mobing nad ostalimi. V gasilske vrste smo stopili z namenom pomagati ljudem, ki so naše pomoči potrebni, ne pa zato, da se bomo delal pomembneža v kraju in okolici. To pa je stvar, ki jo vsi pozabljamo.

V našem primeru se bom držal ustaljenega vrstnega reda, sem se pa 100% odločil, da grem dokonca, če bo potrebno tudi preko požarnega inšpektorja in sodišča.
Uporabniški avatar
Zbiljc

Izguba članstva je sigurno ohromitev celotnega društva in njegova izguba... Poizkušajte zadevo rešiti v GD in tam naj to tudi ostane, saj bo sodišče prineslo še poslabšanje zadev.
Odgovori