Osebna zaščitna oprema

Gasilska vozila in zaščitna ter reševalna oprema

Moderator: Janez Tratnik

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objave gostov bodo dodane po odobritvi moderatorja.
Uporabniški avatar
metodg
GE: PGD Brezje na Gor.
Kraj: Brezje na Gorenjskem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a metodg »

En problem je pri telovniku za VODJO INTERVENCIJE.
GZS še ni izdelala tipizacije za ta telovnik, tako da so oznake in barve telovnika bolj interni dogovori posamezne GZ.
V naši GZ nimamo posebej telovnika za vodjo intervencije. Imamo pa oznako, ki se jo pritrdi na hrbet ognjavarne obleke. Obleke imamo take, da imajo zadaj mačka, tako da se napisi in oznake enostavno menjajo. Drugače je pa oznaka oranžne odsevne barve, napis je pa črn.

GZS mora čimpreje sprejeti tipizacijo telovnika oz. oznake za vodjo intervencije, da bomo enotno označeni!!!

Metod G. :D

P.S. Pa tudi kakšna legitimacija za vodjo intervencije bi tudi bila dobrodošla.
Uporabniški avatar
Matej B.
GE: Ptuj / Tržec
Kraj: Ptuj - Tržec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Matej B. »

V kolikšnem času pa bo ta tipizacija za telovnik in seveda ostalo OS.zašč. opremo (čelade, rokavice, pasi..)sprejeta. Osebno si želim da čim prej, saj smo v društvu tik pred nakupom čelad in rokavic.
Uporabniški avatar
Matej B.
Kontakt:

Znova se obračam na vas z vprašanjem: Kako dale je tipizacija telovnika "VODJA INTERVENCIJE?"
Mi ga potrebujemo čim prej, pa ne vemo kateri je ustrezen. Na vajah po drugih GZ-ih sem videl telovnike svetlo-zelene barve s srebrnimi odsevnimi trakovi in zadaj večji napis VODJA INTERVENCIJE:

Telovnik, ki sicer stane nekje dva tisočaka, je velika izboljšava za kvalitetno vodenje intervencij, posebej tam kjer je na kupu več enot in kjer se mora videt poveljujoče.
Zato vas prosim za čim prejšnji odgovor, ker ga nujno potrebujemo zraven triopan znaka!!!!
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kraj: Lukavci
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Drago »

Matej:

Tipizacija (tudi telovnik) bo dorečena na začetku novembra (se pravi čez nekaj dni) na posvetu poveljnikov GZ, ki bo na Ig-u (sem nekje že napisal), malo še bo potrebno "potrpet" :D

lp DC
Uporabniški avatar
Matej B.
Kontakt:

Spet me nekaj zanima glede osebne zaščitne opreme šoferjev-strojnikov. Kolega mi je povedal da je od drugega kolega slišal, da strojniku čelade ni potrebno nositi, zadostuje kapa. Kako je dejansko prav pa bi želel izvedeti od vas izkušenih kolegov gasilcev??
Če bi jaz bil strojnik nekega vozila na intervenciji bi z zagotovostjo imel čalado pripeto na glavi. Dajem en splošni primer, ko strojnik ni imel čelade: recimo da smo se z GVC-jem pripeljali pred gorečo stavbo. Izvedemo napad gašenja, strojnik pa ob vozilu upravlja VT črpalko. Pride do eksplozije in kos deske z žebljem prileti strojniku v glavu. Ker strojnik ni nosil čelade, ima za posledico razbit nos in počeno glavo ter lažji pretres možganov. Ali nam bo v tem primeru zavarovalnica priznala odškodnino??
Kaj pa bi bilo če bi strojnik imel čelado na glavi? Gotovo ne bi imel takšnih hudih posledic, kot sem jih omenjal za izmišljen primer.

Zanimajo me vaša mnenja!
Uporabniški avatar
JozeR
Kraj: Zagorje ob Savi

Odgovor Napisal/-a JozeR »

Matej:
Glede poškodb takole: nisi napisal, kam je bil obrnjen žebelj, ali je imel vizir dvignjen ali spuščen, v katero smer je pihal veter, itd. Šalim se :wink: . Pri IZMIŠLJANJU poškodb je neskončno možnosti in variant...
Bi se pa znalo zatakniti pri zavarovalnici, ker gasilec ni uporabljal predpisane osebne zaščitne opreme; pa ponovno odvisno od tega, kako dobre odnose ali poznanstva imamo z zavarovalnico.
Moram pa priznati, da jaz naših šoferjev-strojnikov še nisem videl na intervenciji s čelado na glavi. Nisem sicer v enoti za hitro posredovanje, vendar nekajkrat na leto pa vseeno "letim".
Na pomoč,
Jože
Uporabniški avatar
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
Kraj: Lukavci
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Drago »

Kako že glasi ona: "Če je vojna, je vojna za vse !" :lol: in to velja še posebej pri gasilskih intervencijah, ni tu "dileme stare device" :oops: pa tudi komanda je komanda (porka gate) odzad pa PGS :x

Jože: Si že videl kdaj kakega zavarovalničarja na intervenciji ? Jaz ne, se pravi, da mora verjeti poročilu, ki ga spiše vodja intervencije in zdaj ti meni povej; kdaj bi taisti (npr Milan) napisal v poročilu, da njegov operativec ni nosil (ker se mu pač ni dalo) čelade :twisted: Osebna zaščitna oprema je za gasilce operativce ZAKON in (bohnedaj), da take razprave vidi kak "nepoklicani" :roll: (pol jaz tud podkape nam dobo) :lol:

lp DC
Uporabniški avatar
Sebastijan
Kraj: Rače

Odgovor Napisal/-a Sebastijan »

Lep pozdrav vsem skupaj!

Matej B.: Vidiš, da sem se končno opogumil in tudi sam začel podajati svoja mnenja in vprašanja v ta izjemni forum :)

Glede čelade pa: koliko jaz razumem iz zakona za varstvo pri delu, bi vsak gasilec, ki je udeležen na intervenciji, moral obvezno nositi osebno gasilsko opremo (sem spada tudi čelada). Vendar je formalnost eno in realnost drugo in tudi v našem okolju strojniki ponavadi ne uporabljajo čelad. Seveda ni težav, dokler ne pride do poškodb. Nasploh se pa popolnoma pridružujem Dragotovemu mnenju. Sam poznam primer, sicer z gradbeništva, pa vendar zakon o varstvu pri delu velja tako za nas kot za njih. Nesrečni gradbinec je delal brez ustrezne zaščitne opreme, po nesreči padel z zid. odra ter si zlomil nogo. Prvo, kar so njegovi nadrejeni storili je bilo to, da so mu nataknili škornje ter čelado in ga odpeljali v bolnišnico. S tem se je zaščitil njihov vodja pred kaznijo, pa tudi delavec je dobil odškodnino od zavarovalnice. S tem hočem tudi povedat, kdo je odgovoren, če se strojniku karkoli pripeti.

Lep pozdrav, Sebastijan
Uporabniški avatar
matjaž
GE: Kostanjevica na Krki
Kraj: Kostanjevica na Krki

Odgovor Napisal/-a matjaž »

Fantje, pa ne ga srat! :D
Čelada je obvezna za vsakega gasilca na intervenciji. Neglede na to ali je strojnik ali napadalec ali kaj tretjega. Sej je najprej potrebno poskrbeti za svojo varnost. Dosti je lahko če ti na glavo pade kos strešne opeke in ti jo prebije, kaj dosti, to je že preveč!!!!

LP!

Matjaž
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Andrej
Kraj: Duplje

Odgovor Napisal/-a Andrej »

Strinjam se z Matjažem. Uporaba osebne zaščitne opreme mora biti obvezna na vajah in itervencijah. Nekdo ki zaščitne opreme ne uporablja na vajah, bo enako napako podzavestno storil tudi ob intervenciji. Večji problem predstavlja preslaba opremljenost društev z opremo za osebno zaščito. Kaj pomeni nov GVC vreden preko 20mio. napadalci so pa oblečeni v delovne uniforme pa tudi za dihalne aparate je zmanjkalo denarja.

Naj opišem samo primer

Na vaji je gasilec pri trojaku na zasun le tega sunkovito odprl. Trojak je odskočil od tal naravnost v njegovo koleno in ga poškodoval. Posledice; poškodba kolena, na srečo brez zlomov in tri tedne bolniškega staleža. Kako od takrat dalje operativec odpira trojak je pa bolje da ne napišem, si pa lahko mislite.

Andrej
Uporabniški avatar
JozeR
Kraj: Zagorje ob Savi

Odgovor Napisal/-a JozeR »

Andrej:
Vsi vemo, kdo financira PGD. In če da "lokalna skupnost" 20 mio.SIT za nov GVC, bo slika župana ob predaji morda celo v kakšnem večjem časopisu. Pa še veliko bolj ugledni so "izbranci ljudstva" če predajajo velike tovornjake, kot pa če predajajo neke "kombinezone" ali "jeklenke", kjer razen gasilcem nikomur ni jasno za kaj gre. Pri marketingu in politiki se gasilci še ne znajdemo najbolje...
Na pomoč,
Jože
Uporabniški avatar
roman
Kraj: Celjska regija

Odgovor Napisal/-a roman »

matjaž napisal/-a:Fantje, pa ne ga srat! :D
Čelada je obvezna za vsakega gasilca na intervenciji. Neglede na to ali je strojnik ali napadalec ali kaj tretjega. Sej je najprej potrebno poskrbeti za svojo varnost. Dosti je lahko če ti na glavo pade kos strešne opeke in ti jo prebije, kaj dosti, to je že preveč!!!!

LP!

Matjaž
Popolnoma se strinjam s tabo Matjaž! Osebna varnost vsakega gasilca mora biti vedno na prvem mestu!!!

Lp, Roman
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

Brez zaščitne opreme NIKAMOR!!! :evil: :!:
Zaradi tega lahko nekdo ,ki nima ali je pri izvozu pozabil predpisano zaščitno opremo ogrozi sebe in druge pri gašenju oz. reševanju. (npr. brez čelade,škornjev,zaščitne obleke,rokavic,itd..)
Kdo bo odgovarjal če se komu ,ki je brez oz. ima nepopolno zaščitno opremo kaj zgodi? Vodja intervencije bo seveda prvi ,ki je omogočil ali "spregledal" da, se je že tako "opremljen" operativec udeležil intervencije.Da o kakšnih zavarovalnicah ne govorimo-prvo "verjetno" povprašajo po zaščitni opremi in okoliščinah.

To ,da želimo biti čimprej na mestu dogajanja je O.K. :lol: ampak vredno je prvo poskrbeti za svojo varnost, varnost kolegov ter vseh ,ki so udeleženi pa tudi če je pri tem šlo za kakšno dragoceno sekundo več.
Strinjam se pa ,da se vse začne že pri sami nabavi zaščitne in druge opreme.
Vsaj po mojem mišenju. :o
Trebor

Zaščitna oprema!

Odgovor Napisal/-a Trebor »

Žal opažam, da večina pozablja na osebno zaščitno opremo in dihalno tehniko in so pomembnejša vozila in lepi gasilski domovi! Tako je tudi na vajah in intervencijah!
Glede nabave pa župani nimajo kaj dosti zraven, razen da nabavijo sredstva (,ki so planirana)! Naročujejo gasilci oziroma poveljstva ,katerim pa je dostikrat na prvem mestu vozilo namesto zaščita gasilcev!
Pa tudi premalo vaj je z dihalnimi aparati , čeprav danes skorajda ni več požara na katerem nebi potreboval zaščito dihal!
Uporabniški avatar
mihael
Kraj: Bled

Odgovor Napisal/-a mihael »

Mitja je napisal:Brez zaščitne opreme NIKAMOR!!!
Zaradi tega lahko nekdo ,ki nima ali je pri izvozu pozabil predpisano zaščitno opremo ogrozi sebe in druge pri gašenju oz. reševanju. (npr. brez čelade,škornjev,zaščitne obleke,rokavic,itd..)

Uporaba zaščitnih sredstev je tako ali tako obvezna na vajah in intervencijah, problem pa so zopet sredstva. Če se gasilcu, ki nima ali ne uporablja predpisanih zaščitnih sredstev kaj pripeti - mu zavarovalnica ne bo krila nič! :cry: Do leta 2009 pa je še daleč? :roll:
Z gasilskim pozdravom: NA POMOČ!
Odgovori